A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek

2024. június 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal! 

Minden kutya egyéniség a maga sajátos jellemvonásaival. A keverékek színes kavalkádja lenyűgözően végtelen, de még a fajtatiszta ebek között sem találhatunk két egyformát. Mégis előfordul, hogy egy-egy tulajdonságot kiragadnak a hosszú listából, és a rájuk aggatott negatív kijelentések alapján ítéltetnek meg a társadalom szemében. Csak győzzék magukról lemosni... Mi, gazdik pedig időnként alig hisszük el, amiket hallunk. Ugye, mennyire nem fer ez a többiekkel, sőt a megbélyegzett kutyákkal szemben sem? Lássunk néhány példát!

 

 

1. "A német dogok lassú felfogásúak"

 

Kedvenc melák rajzfilmhősünk, Scooby-Doo után mi sem lenne könnyebb, mint ráhúzni e fajtára ezt a jelzőt. De ugyanígy mondhatnánk a nagytestű, lomhább mozgású társaikra is, a bernáthegyitől kezdve a masztiffokon át a pásztorkutyákig. Tény, hogy egy 60-80 kg-os testsúly mellett olykor bizony nehézkessé és bájosan esetlenné válik a mozgás, de ettől még ugyanúgy vághat az eszük, mint a penge. Legfeljebb kicsit lassabban fejezik ki, amit benne forgatnak. Csak egy kis türelem kell hozzá. Emlékezzünk a táncoló újfundlandira, vagy az akadálypályát teljesítő bullmasztiffra. Okosak és hihetetlenül aranyosak! De itt van George is, a fehér mellényes fekete német dog, aki hosszú évek óta hű társa és segítője mozgássérült kisgazdájának, Bellának. Hatalmas kutya hatalmas szívvel. Kell ennél több? ​

 

 

Bella, a mozgássérült kislány és segítőkutyája George, a német dog
Bella, a mozgássérült kislány és segítőkutyája George, a német dog
Fotó: Facebook/BellaandGeorge

 

 

2. "Az uszkárok finomkodóak és kényesek"

 

Legalábbis ami a mozifilmek szereplőit illeti, akik mindig csinosak, illatosak és minden egyes szőrszáluk pont ott van, ahol lennie kell. Mozgásuk kecses, mintha földre szállt angyal vonulna el előttünk. Páratlan megjelenésük alapján mással sem foglalkoznak, minthogy megőrizzék ezt az imázst, és hát valljuk be, kissé butácskák is… Nos, ha láttunk már egy „uszit” kedvenc játékával a szájában rohanni, vagy végigszáguldani az agility pályán, engedelmes feladatokat teljesíteni vagy trükköket bemutatni, mi sem áll távolabb ettől a túlzó képtől. Karcsú testfelépítésükből adódóan tényleg van bennük valami légies, megfoghatatlan, ám azt tudtad-e, hogy a legokosabb fajták közé sorolják őket? A puha szőrpamacsok alatt egy intelligens, mozgékony kutya rejlik, családjának teljes értékű tagja (akár mini, akár óriási), aki minden jóban és mókában benne van szeretteivel.

 

 

 

 

3. "A csivavák elkényeztetett zsebkutyák"

 

Gyémánttal kirakott nyakörv, cuki kis hám vagy designer ruci, nagy szemek és fülek. És mindezt valahol mellmagasságban pillanthatjuk meg egy fullextrás hordozótáskában. Tény, hogy aprócska méretük miatt könnyű szem elől téveszteni őket a forgalmas utcán, de azért annyira nem láthatatlanok, hogy valaki rájuk lépjen. Onnan lentről nézve ijesztőnek tűnhet a nagyvilág, és kényelmes egy biztonságos kuckóban „utazni”, ám attól, hogy picik, szívesen fedezik fel a világot saját lábaikon, és ugyanúgy igénylik a sétát, a mozgást, a tanulást, mint társaik; szeretnek szimatolni, játszani, ismerkedni. Talán nem is olyan könnyű elképzelni, mennyi értelem, erő, határozottság és micsoda kitartás rejlik ebben a néhány kilós testben, de a fajta ismerői és rajongói tisztában vannak e kivételes tulajdonságaikkal. A bátrabb jellemmel megáldottak például bárkivel szembeszállnának, ha úgy érzik, szeretetett gazdijuk bajban van. Ne feledjük, hogy a csivava elsősorban kutya, és nem játékszer, sem ide-oda rakosgatni- és mutogatnivaló pótlék!

 

 

Hosszú szőrű csivava
Hosszú szőrű csivava
Fotó: dogsized.com

 

 

4. "A pitbullok agresszívak"

 

… és az amstaffok is, mert az ugyanaz, nem? Tévedés! Az amerikai pitbull terrier nem egyenlő az amerikai staffordshire terrierrel, bár megjelenésük  (erőteljes, izmos testfelépítés, jellegzetes fejforma) alapján könnyen össze lehet keverni őket. Egyvalami azonban egyezik: mindkét fajtát előítéletek garmadája veszi körül, emiatt pedig sokan veszélyesnek tartják őket. (Még kisebb méretű rokonaik, a Staffordshire Bullterrierek sem mentesülnek ez alól.) Itt sem győzzük hangsúlyozni, hogy minden kutya egyedi, a csak rá jellemző tulajdonságokkal; e kutyafajták is leginkább az emberi beavatkozásnak köszönhetik azt, amilyen hírnévre szert tettek.

 

Aki ilyen fajtából szeretne kiskutyát, messzemenően járjon el körültekintően, és kizárólag regisztrált kennelből, a kutyái igényeit maximálisan szem előtt tartó, gondos tenyésztőtől válasszon kölyköt. Szomorú, hogy mennyi bull-típusú kutya landol a menhelyeken, felelőtlen tulajdonosoktól, és sajnos éveket tölthetnek el ott azért, mert a legfontosabb életkorban (és utána sem) kapták meg a megfelelő nevelést, képzést, ellátást, szeretetet. Tapasztalt kutyatréner szakértő útmutatása mellett, elkötelezett gazdi kezében ezek a kutyák is nagyszerű családtaggá válhatnak.

 

 

Amerikai pitbull terrier
Amerikai pitbull terrier
Fotó: Pinterest

 

 

5. "A dalmaták buták"

 

Ezt legalább annyiszor hallottam dalmata-gazdiságom 13 éve alatt, mint a „jéé, 101 kiskutya” és „ő a százkettedik?” szavakat. Manapság a „nézd, tűzoltókutya” dívik. Sokmindent lehet mondani rájuk, de a buta nem tartozik közéjük. Aktív, energikus kutyák, óriási (de tényleg óriási!) mozgásigénnyel, emellett viszont olyannyira intelligensek, hogy az már furfangosnak, akár még ravasznak is mondható. Nagyon hamar (és nagyon jól) kiismerik az embert, ráéreznek a határokra, de azért még egy-két lépés belefér alapon hajlamosak lehetnek a saját fejük után menni. Ez visszavezethető eredeti feladatukra is, amikor kocsikísérőként önállóan helyt kellett állniuk a lovakat, az utasokat és poggyászukat érő fenyegetések ellen, és jobbára az élelmet is maguknak kellett felkutatniuk az istálló környékén...

 

Valóban, kihívást jelenthet egy dalmata nevelése, hiszen roppant kíváncsiak és szeleburdik tudnak lenni, de ha alaposan kimozogták magukat, pillanatok alatt megtanulnak szinte bármilyen trükköt, feladatot. Az egyik legsokoldalúbb fajta, legyen szó kutyás sportokról, futásról, engedelmes és őrző-védő feladatokról, de még terápiás, mozgássérült-segítő és vakvezető dalmata is ismert*. Kiválóan teljesítenek, ha a jellemüknek és érdeklődésüknek megfelelő foglalkozást megtaláljuk számukra.

 

 

Dalmata - Lételeme a mozgás
Dalmata - Lételeme a mozgás
Fotó: zoom.me

 

 

Fontos tudnivalók!

 

A fajta csupán egy része mindazon összetevőknek, melyek meghatározzák a kutya jellemét. Igen, következtethetünk belőle bizonyos vonásokra, ám számításba kell vennünk az egyed születésének és felcseperedésének körülményeit, valamint azt is, milyen hatások érték kölyökkorában, milyen tapasztalatokat szerzett és szerez folyamatosan az emberekről, más kutyákról és a környezetéből?

 

A nevelés, tartási körülmények és az életmód, táplálás is jelentősen befolyásolja azt, hogy milyenné formálódik a kutya: felnőve legjobb barátunk egészséges és élettel teli kedvenc lesz-e, vagy olyan, akinek segítenünk kell, hogy kiteljesedhessen és boldog életet élhessen velünk. Az előítéleteket dobjuk el messzire, helyette sokkal fontosabb, hogy megismerjük kutyánkat, akit társul választottunk. Vigyázzunk rá és szeressük őt úgy, ahogyan neki is jó!

 

 


*A "Sophie szerint a világ" című ismeretterjesztő sorozatban láthattuk Pongot, aki hűségesen vezette vak gazdáját a világ legszebb tájain. Nyugdíjazását követően egy drótszőrű magyar vizsla, Heelu lett a francia újságíró, Sophie Massieu „szeme”.

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. október 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Hírek - Címlapon
Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Ehetnek a kutyák sárgabarackot? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák sárgabarackot?