A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök

2020. december 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Nélküle semmi sem történhet, mindenről tudnia kell. Nem is meglepő, hiszen a kis pöttyös már most komoly feladatokat lát el a tűzoltóállomáson. Ismerjétek meg Marshallt és a tűzoltókutyák történetét!



Hatalmas piros autók, szirénázás, furán öltöző emberek – mindez mit sem zavarja a nyakigláb dalmatát, aki csupán négy hónapos, de már érzi, hogy a körülötte lévő emberek bizony fontos munkát végeznek. Ahhoz, hogy a tűzoltók nap mint nap csúcsformában teljesíthessenek, rendszeresen edzeniük kell teljes felszerelésben – ebből pedig Marshall sem maradhat ki. Igaz, hogy ő inkább játéknak tekinti a dolgot, de éppen ezért is szeretik annyira.

 

A bájos kiskutya már önmagában is figyelemreméltó jelenség, kölykös csínytevései mindig nevetést csalnak a tűzoltóállomáson lévőkre. Még akkor is, ha nem hagyja őket edzeni, mert azt a fura szerkezetet is izgalmas elkapni, megrágcsálni.

 

Tűzoltókutya - Marshall, a dalmata kölyök
Tűzoltókutya - Marshall, a dalmata kölyök
Fotó: Facebook/Marshall- Seville Fire Department

 

„A vasárnapi éjszakások keményen dolgoznak azért, hogy formában maradjanak. Marshall örömmel segít nekik. Hajrá, srácok!” - olvasható a videó alatt.

 

Marshall fontos szerep elé néz: terápiás kutyának tanul, és idővel kétlábú kollégáihoz fog csatlakozni a tűzveszélyről és a tüzek megelőzéséről tartott előadásaikon. Elsősorban általános iskolákba fog majd ellátogatni, ahol a kíváncsi kis diákoknak segít majd elsajátítani, mi a teendő tűz esetén.

 

Nem ő az egyetlen, aki e csodálatos feladatot láthatja majd el, az Egyesült Államokban ugyanis komoly hagyománya van a tűzoltókutyáknak. Marshall négylábú munkatársai országszerte emelik az állomások fényét. 

 

Marshall, a dalmata két hónapos kora óta él a tűzoltóállomáson
Marshall, a dalmata két hónapos kora óta él a tűzoltóállomáson
Fotó: Facebook/Marshall- Seville Fire Department

 

De hogyan is lett a dalmatából tűzoltókutya?

 

Ha a dalmatákra gondolunk, a pöttyök mellett valószínűleg a 101 kiskutya ugrik be először. Ám a tűzoltósághoz kapcsolódó történetük még jóval a mese előttre, egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. Akkoriban még a lóháton és lovaskocsikon utaztak az emberek kisebb-nagyobb távolságokra. Felismervén a dalmaták erejét, szívósságát és hihetetlen kitartását, nem beszélve feltűnő megjelenésükről, egyre többen kezdték el alkalmazni kísérőkutyaként Nagy-Britanniában. Idővel státuszszimbólummá váltak: minél több dalmata futott egy kocsi mellett, annál vagyonosabb személy utazott benne.

 

A dalmata, mint kocsikísérő kutya már az 1800-as években is népszerű volt
A dalmata, mint kocsikísérő kutya már az 1800-as években is népszerű volt
Fotó: schunikka.co.uk

 

E bátor, intelligens és hűséges kutyák nappal fáradhatatlanul futottak a lovaskocsik után, őrizték az utasokat és a lovakat a rablóktól és vadállatoktól. Éjjelente is vigyáztak a csomagokra és a lovakra, akikkel együtt aludtak az istállóban. (A lovak iránti vonzódás mélyen gyökerezik bennük, a fajta számos képviselőjében manapság is megfigyelhető.)

 

Két évszázaddal ezelőtt még a tűzoltók is lóvontatta szekereken érkeztek a tüzek helyszínére. A ma ismert speciális felszerelés híján félő volt, hogy a fából épült házakról pillanatok alatt tovaterjed a tűz a többi épületre. Életbevágó volt, hogy mielőbb megkezdhessék a tűz oltását, az akkori közlekedési lehetőségek és a szabályok hiánya miatt azonban gyakran akadályokba ütköztek. Ekkor lépett képbe a dalmata, hiszen „a pöttyös kutya” mindenkinek szemet szúrt, és a gőzpumpával felszerelt lovaskocsikat kísérve nemcsak bundájuk színe, hanem határozott kiállásuk és ugatásuk előtt is megnyílt az út.

 

Lóvontatta tűzoltókocsi és a dalmata egy hagyományőrző felvonuláson
Lóvontatta tűzoltókocsi és a dalmata egy hagyományőrző felvonuláson 
Fotó: Pinterest

 

Ahogy beérkezett a jelzés egy tűzről, a dalmaták már az állomáson akcióba lendültek: hangjukkal figyelmeztették az arra járókat, hogy engedjenek utat. Rendszerint párokban kísérték a tűzoltókocsit, egy-egy oldalán futottak, míg megérkeztek a tűz helyszínére. A gyorsaságáról és mozgásvágyáról is ismert, rendkívül aktív kutyák hosszabb távokon át is képesek voltak lépést tartani a vágtató lovakkal. Nos, ha láttunk már dalmatát szabadon száguldani, megérthetjük, mennyire közel áll szívükhöz a futás, lételemük a mozgás.  

 

Szolgálatuknak és közös történelmüknek hála különösen erős kapcsolat fonódott a dalmaták és a lovak között. Miközben a tűzoltók dolgoztak,a kutyák nemcsak a kocsit, hanem óriási barátaikat is védelmezték. És ami ennél is fontosabb volt talán: jelenlétük elvonta a tűztől megriadó lovak figyelmét, megnyugtatta őket. Az állomásokon őrző-védő feladatot is elláttak, hiszen az erőteljes lovak és a különleges felszerelés elsőszámú célpontja volt a tolvajoknak.

 

Chief, a dalmata, aki saját kis helyén utazott a tűzoltóautón
Chief, a dalmata, aki saját kis helyén utazott a tűzoltóautón (1943)
Fotó: akc.org

 

A tűzoltókutyák sikere azonban a technológia fejlődésével kezdett feledésbe merülni. Az igazi lovakat hatalmas járművek és lóerők, az ugatást pedig a szirénák váltották fel, így a dalmaták elfoglalhatták előkelő helyüket a tűzoltók mellett az autóban. Idővel egyre kevesebb állomáson lehetett velük találkozni, napjainkban inkább a kabalafigura szerepe jut rájuk, vagy terápiás kutyának készülnek, mint Marshall.

 

Akad olyan tűzoltóállomás is, amely megőrizte a piros-fekete-fehér hagyományt. Az amerikai Saranac Lake önkéntes tűzoltók az 1950-es évek óta üdvözölhetnek a köreikben egy négylábú segítőt. Az első dalmata a Smokey (Füstös) nevet kapta, melyet az utána érkezőknél is megtartottak. A 2008-as születésű „Smokey 6” ma is lelkesen segíti a tűzoltókat, érzelmi támaszt nyújt a legnehezebb kihívások közepette is.

 

A dalmata ma már a tűzoltóságok kabalája és értékes segítője
A dalmata ma már a tűzoltóságok kabalája és értékes segítője
Fotó: msn.com

 

Nagy-Britanniában egyébként ma is hűen őrzik a tradíciót: a British Carriage Dog Society (Brit Kocsikísérő Kutya Társaság) versenyeket is rendez az elkötelezett dalmatások és lovasok részére. 

Forrás: barkpost.com, thedodo.com
Indexkép forrás: Facebook/Seville-Guilford Fire & EMS

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Hírek - Címlapon
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg Hírek - Címlapon
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg