A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök

2020. december 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Nélküle semmi sem történhet, mindenről tudnia kell. Nem is meglepő, hiszen a kis pöttyös már most komoly feladatokat lát el a tűzoltóállomáson. Ismerjétek meg Marshallt és a tűzoltókutyák történetét!



Hatalmas piros autók, szirénázás, furán öltöző emberek – mindez mit sem zavarja a nyakigláb dalmatát, aki csupán négy hónapos, de már érzi, hogy a körülötte lévő emberek bizony fontos munkát végeznek. Ahhoz, hogy a tűzoltók nap mint nap csúcsformában teljesíthessenek, rendszeresen edzeniük kell teljes felszerelésben – ebből pedig Marshall sem maradhat ki. Igaz, hogy ő inkább játéknak tekinti a dolgot, de éppen ezért is szeretik annyira.

 

A bájos kiskutya már önmagában is figyelemreméltó jelenség, kölykös csínytevései mindig nevetést csalnak a tűzoltóállomáson lévőkre. Még akkor is, ha nem hagyja őket edzeni, mert azt a fura szerkezetet is izgalmas elkapni, megrágcsálni.

 

Tűzoltókutya - Marshall, a dalmata kölyök
Tűzoltókutya - Marshall, a dalmata kölyök
Fotó: Facebook/Marshall- Seville Fire Department

 

„A vasárnapi éjszakások keményen dolgoznak azért, hogy formában maradjanak. Marshall örömmel segít nekik. Hajrá, srácok!” - olvasható a videó alatt.

 

Marshall fontos szerep elé néz: terápiás kutyának tanul, és idővel kétlábú kollégáihoz fog csatlakozni a tűzveszélyről és a tüzek megelőzéséről tartott előadásaikon. Elsősorban általános iskolákba fog majd ellátogatni, ahol a kíváncsi kis diákoknak segít majd elsajátítani, mi a teendő tűz esetén.

 

Nem ő az egyetlen, aki e csodálatos feladatot láthatja majd el, az Egyesült Államokban ugyanis komoly hagyománya van a tűzoltókutyáknak. Marshall négylábú munkatársai országszerte emelik az állomások fényét. 

 

Marshall, a dalmata két hónapos kora óta él a tűzoltóállomáson
Marshall, a dalmata két hónapos kora óta él a tűzoltóállomáson
Fotó: Facebook/Marshall- Seville Fire Department

 

De hogyan is lett a dalmatából tűzoltókutya?

 

Ha a dalmatákra gondolunk, a pöttyök mellett valószínűleg a 101 kiskutya ugrik be először. Ám a tűzoltósághoz kapcsolódó történetük még jóval a mese előttre, egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. Akkoriban még a lóháton és lovaskocsikon utaztak az emberek kisebb-nagyobb távolságokra. Felismervén a dalmaták erejét, szívósságát és hihetetlen kitartását, nem beszélve feltűnő megjelenésükről, egyre többen kezdték el alkalmazni kísérőkutyaként Nagy-Britanniában. Idővel státuszszimbólummá váltak: minél több dalmata futott egy kocsi mellett, annál vagyonosabb személy utazott benne.

 

A dalmata, mint kocsikísérő kutya már az 1800-as években is népszerű volt
A dalmata, mint kocsikísérő kutya már az 1800-as években is népszerű volt
Fotó: schunikka.co.uk

 

E bátor, intelligens és hűséges kutyák nappal fáradhatatlanul futottak a lovaskocsik után, őrizték az utasokat és a lovakat a rablóktól és vadállatoktól. Éjjelente is vigyáztak a csomagokra és a lovakra, akikkel együtt aludtak az istállóban. (A lovak iránti vonzódás mélyen gyökerezik bennük, a fajta számos képviselőjében manapság is megfigyelhető.)

 

Két évszázaddal ezelőtt még a tűzoltók is lóvontatta szekereken érkeztek a tüzek helyszínére. A ma ismert speciális felszerelés híján félő volt, hogy a fából épült házakról pillanatok alatt tovaterjed a tűz a többi épületre. Életbevágó volt, hogy mielőbb megkezdhessék a tűz oltását, az akkori közlekedési lehetőségek és a szabályok hiánya miatt azonban gyakran akadályokba ütköztek. Ekkor lépett képbe a dalmata, hiszen „a pöttyös kutya” mindenkinek szemet szúrt, és a gőzpumpával felszerelt lovaskocsikat kísérve nemcsak bundájuk színe, hanem határozott kiállásuk és ugatásuk előtt is megnyílt az út.

 

Lóvontatta tűzoltókocsi és a dalmata egy hagyományőrző felvonuláson
Lóvontatta tűzoltókocsi és a dalmata egy hagyományőrző felvonuláson 
Fotó: Pinterest

 

Ahogy beérkezett a jelzés egy tűzről, a dalmaták már az állomáson akcióba lendültek: hangjukkal figyelmeztették az arra járókat, hogy engedjenek utat. Rendszerint párokban kísérték a tűzoltókocsit, egy-egy oldalán futottak, míg megérkeztek a tűz helyszínére. A gyorsaságáról és mozgásvágyáról is ismert, rendkívül aktív kutyák hosszabb távokon át is képesek voltak lépést tartani a vágtató lovakkal. Nos, ha láttunk már dalmatát szabadon száguldani, megérthetjük, mennyire közel áll szívükhöz a futás, lételemük a mozgás.  

 

Szolgálatuknak és közös történelmüknek hála különösen erős kapcsolat fonódott a dalmaták és a lovak között. Miközben a tűzoltók dolgoztak,a kutyák nemcsak a kocsit, hanem óriási barátaikat is védelmezték. És ami ennél is fontosabb volt talán: jelenlétük elvonta a tűztől megriadó lovak figyelmét, megnyugtatta őket. Az állomásokon őrző-védő feladatot is elláttak, hiszen az erőteljes lovak és a különleges felszerelés elsőszámú célpontja volt a tolvajoknak.

 

Chief, a dalmata, aki saját kis helyén utazott a tűzoltóautón
Chief, a dalmata, aki saját kis helyén utazott a tűzoltóautón (1943)
Fotó: akc.org

 

A tűzoltókutyák sikere azonban a technológia fejlődésével kezdett feledésbe merülni. Az igazi lovakat hatalmas járművek és lóerők, az ugatást pedig a szirénák váltották fel, így a dalmaták elfoglalhatták előkelő helyüket a tűzoltók mellett az autóban. Idővel egyre kevesebb állomáson lehetett velük találkozni, napjainkban inkább a kabalafigura szerepe jut rájuk, vagy terápiás kutyának készülnek, mint Marshall.

 

Akad olyan tűzoltóállomás is, amely megőrizte a piros-fekete-fehér hagyományt. Az amerikai Saranac Lake önkéntes tűzoltók az 1950-es évek óta üdvözölhetnek a köreikben egy négylábú segítőt. Az első dalmata a Smokey (Füstös) nevet kapta, melyet az utána érkezőknél is megtartottak. A 2008-as születésű „Smokey 6” ma is lelkesen segíti a tűzoltókat, érzelmi támaszt nyújt a legnehezebb kihívások közepette is.

 

A dalmata ma már a tűzoltóságok kabalája és értékes segítője
A dalmata ma már a tűzoltóságok kabalája és értékes segítője
Fotó: msn.com

 

Nagy-Britanniában egyébként ma is hűen őrzik a tradíciót: a British Carriage Dog Society (Brit Kocsikísérő Kutya Társaság) versenyeket is rendez az elkötelezett dalmatások és lovasok részére. 

Forrás: barkpost.com, thedodo.com
Indexkép forrás: Facebook/Seville-Guilford Fire & EMS

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Hírek - Címlapon
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg Hírek - Címlapon
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg