A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez

2021. január 17., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.Ahogy kölyökkorában segítettünk neki beilleszkedni életünkbe, vigyáztunk rá, hogy jól induljon élete és később is odafigyeltünk arra, hogy boldogan teljenek mindennapjai, úgy az évek múltával egyre ragaszkodóbbá válhat korosodó kedvencünk, és több törődést igényelhet. Néhány egyszerű tipp segítségével életének második felét is szebbé tehetjük.

 

1. Vigyázzunk a fogakra

 

A megfelelő étrend, rendszeres fogmosás és szakszerű fogtisztítás segítségével kutyánk fogai egészségesek maradhatnak egy életen át. A hiányosan ápolt fogak talaján megtelepedő baktériumok szájüreg betegségeket okozhatnak, melyek kezelés nélkül fájdalmasak és a belső szervekre is kiterjedő gondokat idézhetnek elő. A fogtisztítás (fogkőeltávolítás) általában altatásban történik, ehhez mindenképpen érdemes előzetesen megvizsgálni az idős(ödő) kutyát, hogy egészségi állapota engedi-e az eljárást. Szerencsére már több helyen is elérhető altatás nélküli fogtisztítás - járjunk utána a lehetőségeknek.

 

Idős kutya a családban - Tippek a boldog nyugdíjas évekhez
Idős kutya a családban - Tippek a boldog nyugdíjas évekhez
Fotó: Pinterest

 

2. Minőségi táplálás

 

Válasszunk kutyánk életkorának és egészségi állapotának megfelelő étrendet. A teljesértékű eledel lehet száraz, nyers vagy házilag készített. A lényeg, hogy kedvencünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthasson belőle, és könnyen emészthető összetevőket tartalmazzon, melyek az öregedő, lassuló anyagcseréjű szervezetnek segítik az eledel feldolgozását, jótékony hasznosulását. A kisállatüzletekben és webáruházban bőséges a választék, így ha tanácstalanok vagyunk, kérjük állatorvosunk és/vagy kisállatdietetikus véleményét.

 

Étrendkiegészítőkkel is támogathatjuk kedvencünk szervezetét: vitaminok, ízületvédő, porcvédő, máj- és vesevédő tabletták, folyadékok mellett omega-3 zsírsavat tartalmazó (olivaolaj, halolaj, lazacolaj, kapszulák, stb.) és természetes gyulladáscsökkentő (pl. kurkuma), antioxidáns hatású, valamint immunerősítő készítményekből is választhatunk. Használat előtt minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát!  

 

3. Mozgásra fel!

 

A jó egészség egyik alappillére a rendszeres testmozgás – nincs ez másként koros(odó) kutyáink esetében sem. A fizikai kondíció megőrzése mellett szellemileg is felfrissít egy kiadós séta, szaladgálással ötvözött játék a parkban. Kisöregünk mozgása talán már nem olyan, mint fiatalabb korában, hamarabb elfárad és kerüli a hirtelen mozdulatokat, ugrándozást, de attól még igényelheti az aktívabb tevékenységeket. Egy kis labdázás, bolondozás a futtatón, játék a pajtásokkal is üdítő lehet, mi pedig kereshetünk fiatalító mozgásformákat számára.

 

Szakember irányításával elsajátíthatjuk a kedvencünknek is kényelmes egyensúlygyakorlatokat, az izmait és ízületeit támogató gyakorlatokat, de a passzív átmozgatás, gyengéd nyújtások, masszázs is elősegítik, hogy fitt maradhasson.

 

Idős kutya a családban - Fontos a rendszeres testmozgás
Idős kutya a családban - Fontos a rendszeres testmozgás
Fotó: Pinterest

 

A fizikai aktivitás – természetesen a megfelelő mennyiségben és minőségben – nemcsak az egészséges testsúly megőrzésében, hanem az ízületek és izmok karbantartásában is fontos szerepet játszik, ahogy kutyánk öregszik. Fizioterápia, masszázs, hidroterápia, úszás, akupunktúra is hozzájárul ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben is könnyebben mozoghasson. Az izmok leépülése, merevsége enyhíthető célzott mozgásterápiával, a masszázs is remekül javítja a keringést, és a nyirokrendszer stimulálása által elősegíti a méreganyagok távozását.

 

4. Állatorvosi látogatás félévente

 

Fiatalabb korban sem szabad elhanyagolni az állatorvosi ellenőrzéseket, így az évente kötelező oltások beadatásán túl is érdemes ellátogatni egy felmérésre a rendelőbe. Különösen, ha kutyánkkal aktívan edzünk, sportolunk, vagy munkát végez. Idős ebek esetében fokozottan érvényes ez, hiszen az évek múltával megváltozhat fizikai állapota, speciális táplálást igényelhet. Átlagosan 8 éves kortól (nagytestű és óriásfajtáknál 6-7 év) érdemes legalább félévente kérni egy rutin ellenőrzést:

  • vérvizsgálat
  • hasi és szív ultrahang
  • a tüdő meghallgatása
  • a fogak, fülek, szemek ellenőrzése
  • az izomtónus és az ízületek mozgásterjedelmének vizsgálata, stb.

Az ellenőrzések alkalmával állatorvosunk össze tudja hasonlítani a korábbi eredményeket az aktuális állapottal. Olyan megbúvó dolgokra is fény derülhet, melyek jelenleg még nem mutatnak tünetet. Az időskori szűrések tehát segíthetnek a betegségek korai felismerésében, így a gyógykezelés és a szükséges életmódbeli változtatások is megkezdhetőek.

 

Idős kutya a családban - Az állatorvosi látogatás felfedheti a rejtett betegségeket is
Idős kutya a családban - Kényelem a testnek
Fotó: thegratefuldog.com

 

5. Kényelem a testnek

 

Ha úgy vesszük észre, hogy kedvencünk nehézkesen mozog, kicsit belassult, nem biztos, hogy jó dolog mindezt az öregedés természetes velejárójaként tekinteni. Szeretjük őt és szeretnénk megbizonyosodni afelől, hogy jól érzi magát, nincsenek fájdalmai – ezért is fontos az előbbi pontban leírt állatorvosi látogatás, ha szokatlan változást tapasztalunk mozgásán, viselkedésén.

 

Beszerezhetünk egy speciális kutyarámpát (az ügyes barkácsolók építhetnek is egyet), hogy kutyánk könnyebben be tudjon szállni az autóba, fel tudjon mászni a kanapéra, kedvenc foteljába. Ha gond van az egyensúlyérzékével, látásával, egy biztonsági rács a lépcső aljánál és tetejénél megakadályozhatja, hogy bizonytalanul elinduljon rajta és sérülést szenvedjen.  A sima, csúszós járófelületekre és a rongyszőnyegek alá tehetünk tapadós gumiszőnyeget (akár jógamatracot is).

 

Ha romlik a látása, hallása átrendezhetjük a bútorokat, hogy könnyebben közlekedhessen házon belül, a sarkokra ragasszunk gumivédőket, a vezetékeket fedjük fel, hogy ne gabalyodjon beléjük. Ne dobáljunk le szanaszét dolgokat a padlóra, egy rossz mozdulattal a ruhakupacon, gyerekjátékokon is áteshet. Ügyeljünk arra is, hogy a kertben szem előtt legyen, sétákon pedig használjunk pórázt, és a zárt futtatókban engedjük el saját biztonsága érdekében.

 

Fekhelye, etető- és itatótálja mindig ugyanazon a helyen várja, hogy könnyen megtalálja.

 

Időskori betegségek kutyáknál - Hallásromlás, süketség
Időskori betegségek kutyáknál - Lehet, hogy nem hall már jól, de labdázni szeret ez a labrador
Fotó: thelabradorsite.com

 

6. Társas interakciók és mentális stimuláció

 

Nem számít, őszpofink hány éves, neki is szüksége van arra, hogy találkozhasson barátaival, új kutyákkal és emberekkel ismerkedhessen – már amennyiben örömmel tölti el mindez. Vannak távolságtartóbb típusok, akik sokkal jobban érzik magukat a gazdi mellett egy kellemes sétán, kiránduláson, míg mások, ha lassacskán is, de mindig kaphatóak egy kis önfeledt játékra, kergetőzésre. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl, mert a sok-sok inger is kimerítheti csökkenő energiatartalékait.

 

Tartsuk be az évek során kialakított napirendet, a megjósolható rutin ugyanis biztonságot nyújt a kutyának, enyhíteti a szorongást, bizonytalanságot. Idős korban is taníthatunk új trükköket kedvencünknek, gyakorolhatjuk a már ismert feladatokat és állapotának megfelelő játékokat is választhatunk, melyek szellemileg is frissen tartják és örömmel töltik el: jutalomfalat-adagoló labda, interaktív játék, puzzle, szimatolós feladatok.

 

Ahogy őszbe hajlik imádnivaló pofija, egyre inkább értékeljük, megbecsüljük és szeretjük kedvencünket. Vigyázzunk egészségére és tegyünk meg mindet, hogy boldogan teljenek mindennapjai.

 

Idős kutya a családban - Szerezzünk együtt új élményeket
Idős kutya a családban - Szerezzünk új élményeket
Fotó: tractive.com

 

Még több hasznos információ:
 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Megünnepelnéd a kutyád születésnapját? Íme 7 szuper tipp egy felejthetetlen naphoz Megünnepelnéd a kutyád születésnapját? Íme 7 szuper tipp egy felejthetetlen naphoz
Életünk fontos része. Megnevettet, és megtanít pozitívan szemlélni a világot. Szeretetre, elfogadásra és gyengédségre ösztönöz. Megérdemli, hogy megünnepeljük őt. Hogyan varázsoljuk emlékezetessé kedvencünk szülinapját?

Kutyákat mentettek a pénzügyőrök Kutyákat mentettek a pénzügyőrök
Útlevél és chip nélkül szállították a nyolc kölyökkutyát, akikre a pénzügyőrök bukkantak az autó átvizsgálásakor. Egy másik autóban két kis bichont találtak ellenőrzéskor. Egy harmadik ellenőrzésen pedig három kutyát találtak: őket embertelen körülmények között szállították.

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal az NVSZ Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal az NVSZ
Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ); az állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Hírek - Címlapon
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
A Te kutyádnak is van legjobb barátja? Hírek - Címlapon
A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
fb-text