A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz

2019. augusztus 25., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?Cikkünk első részében a demencia mibenlétéről és tüneteiről írtunk. „Az időskori kognitív működészavar névvel is illetett betegségnél a szellemi képességek hanyatlása az érintett kutyák agyában végbemenő fizikai, fiziológiai változásokból ered, nem része a természetes öregedésnek.” A mentális hanyatlás azonban olyan, nem várt helyzeteket eredményezhet otthon és a sétákon is, melyeket megfelelően kell tudni kezelni, biztosítva ezzel imádott kedvencünknek a nyugodt, kellemes hétköznapokat. Tanácsainkkal az elkövetkezendő időszakra történő felkészülésben igyekszünk segítséget nyújtani.

 

1. Biztonságos otthon

 

Ahogy a kezdetekben kölyökbiztossá alakítottuk a lakást négylábú családtagunk érkezésekor, idős kutyánk esetében is ezt kell tennünk. Előzzük meg, hogy bizonyos helyekre beszorulhasson, csapdába eshessen például a kanapé és a fotel között vagy a szoba sarkában a szekrény mellett. Távolítsuk el az útból azokat a tárgyakat, melyekben megbotolhat, eleshet, kerítsük el azokat a zugokat, ahonnan nem tud kitolatni, vagy ahova bedughatja a fejét. Fedjük le a kábeleket, vezetékeket, nehogy véletlenül belegabalyodjon. Tegyünk a csúszós padlóra szőnyeget, melyen biztonsággal lépkedhet, használhatunk gumiborítású fürdőszobaszőnyeget, tapadós matracot is.

 

2. Befelé nyíló ajtók

 

Legyünk óvatosak, ha olyan helyen hagyjuk kutyánkat, ahol az ajtó befelé nyílik. Lehet, hogy az ajtó előtt fog várakozni, mikor hallja lépteink közeledését, ám arra már nem fog emlékezni, hogy ha nyílik az ajtó, arrébb kell mennie. Mindig lassan nyissuk ki az ajtót, közben szólítsuk kedvencünk nevét, s ha lecövekel, gyengéden csalogassuk vagy helyezzük arrébb.

 

A demenciával küzdő kutya különleges gondozást igényel - legyünk iránta türelemmel és szeretettel
A demenciával küzdő kutya különleges gondozást igényel - legyünk iránta türelemmel és szeretettel
Fotó: Pinterest

 

3. Lépcsők

 

Ha lépcső is van házon belül, ügyeljünk arra, hogy kutyánk egyedül ne közlekedjen rajta, nehogy egy esetlen mozdulat miatt megcsússzon és leguruljon. Lépcsőzéskor mindig legyünk mellette, ha segítségre szorul – lefelé menetben bizonytalansága fokozódhat, ha már nem tudja jól bemérni a mélységet és a távolságot. Biztassuk, támogassuk és legyünk türelemmel. Ha magára kell hagynunk a házban, gyerekráccsal is elzárhatjuk a lépcsőt, vagy lekeríthetünk számára egy nagyobb területet a nappalin belül, ahol biztonságban, kényelmesen pihenhet, míg hazaérkezünk.

 

4. Étel és víz

 

Figyeljük meg, történt-e változás az étkezés, ivás terén. Nehézségekbe ütközik-e az eledel elfogyasztása, például gyakran félrenyel, vagy rágás közben kipotyognak a szájából a falatok, lefetyelés közben kifolyik-e a víz. Segíthet, ha a tálakat olyan sarokba helyezzük el, ahol egyébként ritkán fordul meg, így nem sétál bele, nem esik át rajtuk, miközben a házban közlekedik. (Járkálás közben megeshet, hogy betéved egy-egy helyre, és ott ragad.) Előfordulhat, hogy nem tudja megállapítani, mennyi víz van a táljában: lehet, hogy tele van, de csak áll előtte, mintha üres lenne, vagy a kevés vizet is kipancsolja, mint egy szeleburdi kölyök. Megemelhetjük, kényelmesen elérhető magasságban lévő tartóállványra is helyezhetjük az itató- és etetőtálat, hogy ne kelljen lehajolnia, ha megerőltető számára (közepes, nagyobb testű kutyáknál). A fényes felületű tál helyett válasszunk inkább matt felületű vagy világosabb színű kerámia/műanyagtálat.  Eledelét készítsük olyan állagúra, melyet biztonsággal le tud nyelni; pépesíthetjük is, ha fogai megromlottak, nehezen rág.

 

5. Toalett

 

Figyeljük meg, kedvencünk hogyan, milyen időközönként intézi a kis- és nagydolgát, esetleg csökkennek-e képességei e téren. Jelezheti, ha ki kell mennie, de másként, mint ahogy mi azt megszoktuk. Például éjjel egyszer csak felül a fekhelyén, ám ahelyett, hogy nyüszögne, vagy orrával megbökdösne, csendben vár, míg fel nem ébredünk. Bár lehet, hogy addigra késő lesz… Idős korban ugyanis csökkenhet a záróizmok feszessége, emiatt a kutya nehezebben vagy egyáltalán nem tudja visszatartani vizeletét, ürülékét. Jó, ha kéznél van a felmosórongy, a padlón egy-egy pelenka, ha sürgős dolga akad, de már nem ér ki vele.

 

Soha ne büntessük meg az idős kutyánkat, ha baleset történik! Az inkontinenciának számos oka lehet, előrehaladó betegség egyik tünete is lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni! A bepisilés mindazonáltal nem szándékos, kutyánk egyszerűen nem tehet róla. A büntetésnél nincs rosszabb, csak tovább fokozza szorongását. (Az inkontinencia okairól, tüneteiről és kezeléséről alábbi cikkünkben olvashattok.)

 

Demencia kutyáknál - idős kutyánk váratlanul reagálhat új és megszokott helyzetekben is, viselkedése megváltozhat kutyák, emberek társaságában
Demencia kutyáknál - idős kutyánk váratlanul reagálhat új és megszokott helyzetekben is, viselkedése megváltozhat kutyák, emberek társaságában
Fotó: mnn.com

 

6. Interakció más kutyákkal

 

Készüljünk fel arra az eshetőségre is, hogy kedvencünket el kell különítenünk más kutyáktól. A kognitív funkciók elvesztése, látásának és hallásának csökkenése miatt előfordulhat, hogy a megszokottól eltérően reagál más kutyák közeledésére, jelenlétére. Izgatottá vagy szorongóvá, idegessé válhat, ha egy kutya (akár ismerős, akár idegen) váratlanul megközelíti; megugathatja, és a barátságos közeledésre is reagálhat agresszívan, például morgással, fogcsattogtatással. Ha pánikra hajlamos, ijedtében el is futhat, veszélybe sodorva saját magát és a többieket is.

A lelassult reakcióidő és az esetlegesen problémás mozgáskoordináció miatt figyelmetlenebb, izgágább kutyatársai könnyen felboríthatják, játékból ráugorhatnak, elvétve meg is támadhatják, ha félreértelmezik jelzéseit. A kiszámíthatatlan viselkedés miatt célszerűbb körültekintőnek lenni, kutyánk és társai biztonsága, épsége védelmében.

 

7. Interakció emberekkel

 

Ha úgy vesszük észre, kutyánk bizonytalanabbá válik emberek társaságában, inkább kíméljük meg attól. Előfordulhat, hogy nehezebben viseli a hangokat, zajokat, a körülötte zajló családi nyüzsgés, gyerekzsivaj miatt nem tudja kellően kipihenni magát, és a szorongás jeleit mutatja. Biztosítsunk számára egy csendes kuckót, ahova a nap bármely szakában elvonulhat. Beszéljünk családtagjainkkal, vendégeinkkel állapotáról, hozzuk tudomásukra, mit lehet, mit nem – fő a biztonság és kutyánk nyugalma!

 

8. Testmozgás

 

Ha kutyánknak már nehezére esik a mozgás, fittsége kicsit megkopott már, kiváló kikapcsolódás lehet a fizioterápia, hidroterápia, gyógyúszás és a masszázs is. Előbbieknél a kutya korának, képességeinek megfelelő, aktív gyógytornán vehet részt, a feladatok mentálisan is megdolgoztatják, erősítik a mozgáskoordinációját, és a foglalkozás végeztével egy kellemesen fáradt, boldog kutyust vihetünk haza. Csillogó szemeiben pedig büszkeségét is felfedezhetjük: "látod, gazdi, ezt is meg tudom csinálni".

A szakértő kezek által végzett masszázs jótékony hatásai pedig kutyáinkra is ugyanúgy érvényesek, mint ránk, gazdikra. A mozgásterápia és a kellemes dögönyözés csodálatosan hozzájárulnak kisöregünk általános jó közérzetéhez, egészségének megőrzéséhez.

 

Fizioterápia és masszázs - hozzájárul idős kutyánk mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez
Fizioterápia és masszázs - hozzájárul idős kutyánk mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez
Fotó: Twitter

 

9. Séta

 

Az idősebb kutyák általában véve kevesebb sétát igényelnek. Ha a demencia jeleit mutatja, bizonytalanná válik, kisebb testű kutya esetén beszerezhetünk számára egy kényelmes hordozót, melyben biztonságosan „utazhat” a forgalmas városban is. Elsétálhatunk vele kedvenc parkjába, miközben ő nézelődik, szimatol, majd kivesszük a hordozóból, és laza pórázon hagyjuk, hadd fedezze fel a terepet. Közepes és nagyobb testű kutyáknál használhatunk egy erősebb hámot, akár olyat, melynek fogantyúja is van, így járás közben is biztonsággal foghatjuk, irányíthatjuk.

A városi sétákon használjunk inkább hagyományos pórázt, mert ha nem figyel oda, és megindul a flexin vagy csak saját tempójában sétálva lelép a járdáról, mielőtt mi odaérnénk, életveszélyes helyzet alakulhat ki! A demencia következtében bármikor elmélázhatnak: elég egy illat, egy látvány, egy hang, és a városi közlekedéshez szokott, járda szélén megálló kutya is elfelejtheti a szabályt, ha elkalandozik a figyelme!

 

10. Környezetgazdagítás - Új élmények a mindennapokban

 

Tegyünk meg mindent, amit csak lehet, hogy a problémamegoldó agysejteket éberen tartsuk. Izmainkhoz hasonlóan agyunknak is szüksége van rendszeres gyakorlásra, hogy fitt maradhasson. Amikor egy idősödő kutya elkezd lelassulni, mozgáskoordinációs problémái adódnak, nehezére esik testrészeinek mozgását összehangolni, a legkönnyebb megoldásnak tűnhet a feladatozás mellőzése. Ez azonban csak tovább gyorsítja a szellemi hanyatlás folyamatát. Egy kezdődő ízületi gyulladás miatt természetes, hogy csökkentjük a séták számát, hosszát, azzal nyugtatva magunkat, hogy jobban szeret a fekhelyén heverészni most, hogy „már öreg”. Ha a napja nagy részét szívesebben tölti alvással, legszívesebben hagynánk, nehogy megzavarjuk álmát.

 

Egyre kevesebbszer hívjuk játszani, már nem tanítunk neki új trükköket, hiszen így is boldog. Ám a tanulás és a már ismert feladatok gyakorlása nagyban hozzájárul a kognitív egészség és a rugalmasság megőrzéséhez. A mentális stimuláció legalább annyira fontos, mint a kíméletes testmozgás, a kutya szellemi képességeinek szinten tartása, valamint érdeklődésének felkeltése, jobb közérzetének, hangulatának szempontjából is. Természetesen a testében, elméjében bekövetkező változásokhoz mérten invitáljuk gyakorlásra, mindaddig, amíg számára nem megerőltető! Ha krónikus fájdalommal küzd, séta helyett elkocsikázhatunk a legközelebbi parkba vagy kedvenc helyeire, ahol laza pórázon hagyjuk, hadd szimatoljon körbe, míg kedve tartja. 

 

Taníthatunk új trükköket is, melyek megdolgoztatják az orrát, és ezáltal elméjét is – pl. tenyerünk megbökése az orrával vagy egy-egy elrejtett jutalomfalat megkeresése a szobában. Ételadagoló játékokat is bevethetünk, a májkrémmel vagy sajtkrémmel megtöltött Kong is remekül lefoglalhatja. Ha fizikailag még jobb állapotban van, akkor keresős-találós játékokkal is meglephetjük, ahol orrát, mancsát is használnia kell. Hihetetlenül aranyos látvány számunkra is, ahogy kutatás közben csóvál és szinte halljuk, ahogy kattognak az agykerekek. 

 

Egy demens kutya gondozása kihívásokkal járhat, de bizonyos lépésekkel könnyebbé tehetjük a mindennapokat
Egy demens kutya gondozása kihívásokkal járhat, de bizonyos lépésekkel könnyebbé tehetjük a mindennapokat
Fotó: wideopenpets.com

 

+ 1 Vigyázzunk magunkra is

 

Egy korosodó kutya gondozása sok időt és energiát igényel, pláne, ha mindemellett még mentális képességei is romlanak. Szakítsunk magunkra is időt, az állandó aggódás helyett igazán megérdemlünk egy kis pihenést néha. Kapcsolódjunk ki, merüljünk egy kedvenc könyvünkben – ha nem szeretnénk magára hagyni kutyánkat, akkor relaxáljunk vele együtt. Hálás lesz minden percért, melyet a gazdival tölthet el.

 

A végső búcsú…

 

Az eutanázia kérdése borzasztóan nehéz téma, talán életünk egyik legnehezebb döntése, ha szembekerülünk vele. Ezt a döntést azonban senki sem hozhatja meg a gazdi helyett. Érezni fogjuk, ha itt az idő – a maga módján kutyánk is tudtunkra fogja adni. Ha az életminősége jelentősen romlik, fizikailag is rosszul érzi magát, gyógyíthatatlan betegséggel küzd, állatorvosunk véleményét kikérve gondoljuk át, mit tehetünk kedvencünk érdekében.

 

Összegzés

 

Fenti tippjeink már a demencia és a vele járó kellemetlen viselkedésbeli változások megelőzésében is sokat segíthetnek korosodó kutyánknak. Nem állíthatjuk meg, de lelassíthatjuk a folyamatot egy kis mentális tornával. Kis odafigyeléssel előhozhatjuk fiatalos, lelkes énjét, amely rengeteget számít életminősége tekintetében!

Forrás: dogdementia.com
Indexkép forrás: wideopenpets.com
Cikk első megjelenése: 2019. április 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást?
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Mit tegyek, ha a kutyám fél az autóban? Mit tegyek, ha a kutyám fél az autóban?
Autós utazás esetén kutyád liheg, nyáladzik, reszket, netán hány is? Ha igen, nem vagy ezzel egyedül. Számos kutya utazási fóbiában szenved, amely mindkettőtök számára kellemetlen problémát eredményezhet. Ennek okait fedjük fel írásunkban, megoldási lehetőségeket kínálva.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Kiemelt híreink

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére...

Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?
Természetesen minden kutya nagyon boldog, ha viszontláthatja gazdáját néhány magányos óra után. Lehet nem is sejtjük, mennyi mindent megtudhatnak a megérkezésünk utáni pillanatokban arról...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mit tegyünk, ha fél a kutyánk? Hírek - Címlapon
Mit tegyünk, ha fél a kutyánk?
Hogyan isznak a kutyák? Hírek - Címlapon
Hogyan isznak a kutyák?