A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza

2023. augusztus 10., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!



Az őzek násza július közepétől kezdődik és augusztus közepéig húzódik. Ez idő alatt semmi másra nem figyelnek, csak szerelmesükre, na meg a bakok a vetélytársaik elűzésére. Az üzekedés alatt figyelmetlenekké válnak, a felfokozott idegállapotuk miatt szinte teljesen megfeledkeznek a külvilágról.

 

Megnő a balesetveszély az utakon: akadályt nem ismerve követik szerelmüket az őzek, árkon, bokron és bizony közúton is. Az autósok részéről fokozott figyelmet igényel hát ebben az időszakban a vezetés. Vegyük vissza a tempót, és főleg a reggeli és esti órákban nagyon figyeljünk oda! A nász alatt nem csak a vadveszélyre figyelmeztető táblával ellátott útszakaszokon bukkanhatnak fel az állatok!

 

 

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Fotó: Unsplash - Bob Brewer

 

 

Ne feledkezzünk meg kedvenceink szabályos szállításáról sem: a megfelelően rögzített boxban való elhelyezés, vagy a kutyák számára kapható hám és biztonsági öv kombinációjának használata megmentheti kutyánk életét, sőt, a miénket is!

 

A kiugró vad esetén a legjobb módszer a vészfékezés: ekkor a nem rögzített kutya akár előre is zuhanhat, súlyos sérüléseket szerezve, még rosszabb esetben ő is és a gazdi is sérülhet, ha az eb a sofőr vagy az utas nyakába zuhan. A szakértők azt javasolják, hogy az útra tévedő őzet látva ne rántsuk el a kormányt, mert így még súlyosabb balesetet szenvedhetünk, próbáljuk inkább a fékezéssel, ha szükséges, vészfékezéssel csökkenteni a sebességet. Így az ütközéskor a lassabb sebesség kisebb kárt okozhat az őzben és bennünk is.

 

Figyeljünk arra is, hogy a bozótból megjelenő őzet nagy valószínűséggel egy másik is követni fogja: csökkentsük a sebességet, ha a forgalom engedi akár álljunk meg, esetleg dudáljunk!

 

 

Egy masszív, rögzített boxban nagyobb biztonságban van kutyánk az utazás alatt
Egy masszív, rögzített boxban nagyobb biztonságban van kutyánk az utazás alatt
Fotó: transk9.com

 

 

Kutyasétáltatás, kutyás kirándulás alatt is nagyobb eséllyel találkozhatunk őzekkel. A nász ideje alatt a nap bármely szakában feltűnhetnek, bemerészkednek akár a kevésbé forgalmas lakott területekre is.

 

Az őzek az emberrel való találkozás alkalmával a menekülést választják - a nász alatt azonban megszűnik számukra a külvilág, nem biztos, hogy azonnal érzékelik a természetjárók közeledését. A séták, kirándulások alatt tartsuk magunk mellett kedvencünket, lehetőleg ne engedjük el pórázról - ebben az időszakban is nekünk, gazdiknak kell lenni az előrelátóknak, akik mindenre odafigyelnek. Semmi esetre se engedjük kutyánknak, hogy vadat kergessen!

 

Ha kiránduló- vagy túraútvonalat keresünk az aktív kutyás pihenésre, tartsuk szem előtt a vadászterületek határait: az őzek násza idején is folyik vadászat, így a balesetmegelőzés érdekében jobb kerülni ezeket a területeket!

 

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Bob Brewer
Cikk első megjelenése: 2018. július 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Váratlan fordulatot vett a legénybúcsú, amikor meghallották egy kutya segélykérő ugatását Hírek - Címlapon
Váratlan fordulatot vett a legénybúcsú, amikor meghallották egy kutya segélykérő ugatását
Kimentette családját a tűzből a hős kutya, mielőtt otthonuk leégett volna Hírek - Címlapon
Kimentette családját a tűzből a hős kutya, mielőtt otthonuk leégett volna