A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!

2020. augusztus 11., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!



Kutyával utazni jó! Új helyeket fedezhettek fel, izgalmas élményeket szerezhettek együtt. Legyen szó akár nyaralásra utazásról, vagy csak hétköznapi tömegközlekedésről, jó előre tudni, milyen szabályok vonatkoznak az egyes utazási módokra.

 

Bármilyen utazási módot válasszunk is, az alapvető kellékekről, felszerelésekről ne feledkezzünk meg:

  • Legyen nálunk a kutyánk oltási könyve, útlevele, benne a veszettség elleni oltás érvényességét igazoló pecséttel!
  • Indulás előtt érdemes ellenőriztetni a chipet, és az azon regisztrált adatok helyességét
  • Póráz, nyakörv és szájkosár legyen nálunk
  • Legyen nálunk elegendő kakizacsi
  • Egy üveg vizet és tálkát is tegyünk be - különösen fontos ez a nyári melegben!

 

Utazás kutyával - minden utazási módnak van pár alapvető szabálya, amivel jó tisztában lenni
Utazás kutyával - minden utazási módnak van pár alapvető szabálya, amivel jó tisztában lenni
Fotó: mnn.com

 

Kutyával az autóban

A KRESZ meghatározása szerint a kutya rakománynak számít. A rakományt a járművön úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személybiztonságot ne veszélyeztesse.

Kistestű kutyák esetében használhatunk egy egyszerű hordozót.
Nagyobb termetű négylábúaknál érdemes boxot használni, ami készülhet fémből, műanyagból, vagy textilből egyaránt. Ezt tudjuk stabilan, biztonságosan rögzíteni a csomagtartóban, kisebb box esetén akár az ülésen is. Egy erősebb fém box baleset esetén is nagyobb biztonságot nyújt a kutyának.

 

Kombi autókban szállítható kutya a csomagtartóban szabadon is, ez esetben azonban érdemes egy rácsot/hálót felszerelni, mely elválasztja a csomagteret az utastértől. Így a kutya biztosan nem tud előrejutni. Az egyik legstabilabb megoldás a kutyáknak vásárolható biztonsági öv. Ez két részből áll: egy hámból, és egy biztonsági övcsatba kapcsolható pórázból. Hirtelen fékezés esetén megkíméli kutyánkat az esetleges ütésektől, és a gerince is biztonságban van (a nyakörvvel ellentétben). Minden esetben hámra csatoljuk az övet, ne nyakörvre!

 

TIPP:  Ha szeretnénk megspórolni az autó gyakori takarítását, érdemes beszerezni olyan huzatot vagy takarót, mely megvédi az ülés kárpitját a szőrtől és a szennyeződésektől.

 

A különféle boxokat biztonságosan rögzíthetjük a járműben
A különféle boxokat biztonságosan rögzíthetjük a járműben
Fotó: getpetbox.com

 

 

Kutyával a távolsági buszokon

A távolsági buszon való utazás feltételei dióhéjban:

Zárt szállítóeszközben utasonként egy kutya szállítható. A szállítóeszköz a kézipoggyász méretét nem haladhatja meg és biztosítania kell, hogy az élő állat az utazás során abból nem szabadul ki.

Egy autóbuszban egyszerre csak egy kutya szállítható, ha az zárt szállítóeszköz nélkül utazik. Ebben az esetben kötelező a póráz és a szájkosár használata. Az utazáskor nálunk kell lennie kutyánk oltási könyvének, kérésre be kell mutatnunk ezt.

A távolsági buszon a nem kézipoggyász módjára szállított állat után díjat kell fizetni, ez megegyezik a járműre érvényes vonaljegy árával. Előbbi esetén, valamint a segítő és rendőrségi kutya szállítása díjmentes.

A forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja az adott társaság.

 

 

Kutyával vonaton

Néhány alapvető szabállyal jó tisztában lennünk, ha kedvencünkkel vonatra szállunk: kutya szállítható boxban, vagy ketrecben, amiből nem tud kiszabadulni. Ha nem szállítóeszközben szállítjuk kedvencünket, kötelező a szájkosár és a póráz használata. Legyen nálunk a kutya oltási könyve, mert kérésre be kell tudnunk mutatni azt! Egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával.

A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat az 1. osztályú kocsiba, az étkezőkocsiba, és ha a vasúti társaság hirdetmény útján másként nem rendelkezik, a pót és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba.

20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható.

A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas azt pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában viszi be a kocsiba. A kutyák számára egyszeri utazásra jogosító jegyet: élőállat viteldíjat, vagy 30 napos kutya havibérletet lehet váltani. 

 

 

Nincs kifogás - fajtától, fejformától függetlenül minden kutyára kell szájkosarat tenni, ha tömegközlekedési eszközt szeretnénk vele használni.
Nincs kifogás - fajtától, fejformától függetlenül minden kutyára kell szájkosarat tenni, ha tömegközlekedési eszközt szeretnénk vele használni.
Fotó: pinterest.com

 

 

Kutyával a metrón, héven, villamoson

Zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható kedvencünk. Egyéb esetben a metrón is kötelező a szájkosár és a póráz használata, valamint jegyet vagy bérletet kell vennünk kedvencünknek is. A kutya oltási könyvét itt is elkérhetik, ne felejtsük hát otthon! Egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Utazáskor figyeljünk arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát! A másik balesetveszély forrása a mozgólépcső: sajnos rengeteg baleset adódik abból, ha a gazdi nem emeli fel kutyáját és a lépcső becsípi annak lábát. Ha nem tudjuk ölünkbe venni kedvencünket, használjuk a leállított mozgólépcsőt!

 

 

Hajózás kutyával a Balatonon

A balatoni vizeken hasonló feltételekkel utazhatunk kutyával, mint az egyéb tömegközlekedési eszközökön. Kötelező a póráz és a szájkosár, nálunk kell lennie az oltási könyvnek/útlevélnek is. A kutya szállításáért – függetlenül attól, hogy szállítóboxban vagy anélkül tart velünk kedvencünk – viteldíjat kell fizetni, kivéve a kompot: ott külön a kutya után nem kell fizetnünk. Utóbbi esetben, ha az autóból kiszáll a kutya, fel kell rá tennünk a szájkosarat és a pórázt is!

 

 

Tömegközlekedés esetén figyeljünk arra, hogy kedvencünk ne zavarjon másokat, ne tegyen kárt semmiben!

 

 

 

Utazás kutyával repülőn

Nem szabad elfelejteni, hogy minden légitársaságnál más az előírás mind méret, mind szállítás kérdésében.

Kedvencünk a légitársaság előírásaitól függően az utastérben, vagy a csomagtérben utazhat. Egyre gyakoribb, hogy az 5 kg-t nem meghaladó ebeket az előírásoknak megfelelő szállítóboxban utaztatva felengedik a fedélzetre. Fontos, hogy a box és a kutya együttes tömege nem haladhatja meg a 8 kilót. Efölött az állatok kizárólag a rakományok között szállíthatóak, ez esetben gondoskodjunk arról, hogy a kennel megfelelően tágas legyen a kutya számára. Az út előtt 6-8 órával már ne etessük, és ne adjunk neki nyugtatót: ennek hatása csak rövid ideig érezhető, a légnyomásváltozás miatt pedig akár trombózist is okozhat.

 

Légitársaságtól és viszonylattól függően általában 10-12 hetes vagy 4 hónapos kortól szállíthatóak az állatok. Kutyánknak egyedi azonosítóval kell rendelkeznie (Chip, vagy tetoválás), ezt ne felejtsük el, ugyanis az útlevél nem érvényes nélküle. A veszettség elleni oltást időben adassuk be, mivel a beadást követő 21-31 napban nem minden ország fogad kisállatokat, esetleg karantén alá helyezhetik őket, amíg az említett idő le nem telik.

 

Ha az EU területén kívüli országba utazunk az állatorvos által kiállított útlevél nem használható. Erre az esetre a hatósági állatorvostól kell kérnünk egy egészségügyi bizonyítványt, mely csak 6 napig érvényes, így ezt legfeljebb 72 órával az utazás előtt érdemes elintézni.

 

 

 

 


*** A fenti információk tájékoztató jellegűek, a részletes szabályzatok megtalálhatók az utazási társaságok honlapjain.
Az utazási feltételek szolgáltatóként módosulhatnak.

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu - Rex.hu
Cikk első megjelenése: 2018. augusztus 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát Hírek - Címlapon
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Elmarad a VII. Hivatalos Tacskó Találkozó Hírek - Címlapon
Elmarad a VII. Hivatalos Tacskó Találkozó