A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?

2022. április 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?Különleges tudás birtokában lehetnek otthonunk puha felületei, mint a szőnyeg, a kanapé és az ágyunk – már ami a „kidobandó dolgok” tökéletes elhelyezését illeti... Akárhogy is próbáljuk szépíteni, a kutyák többsége előszeretettel használja e berendezési tárgyakat akkor, amikor a hányinger kerülgeti őket. Olybá tűnik, mintha egyenesen keresné azokat, és amint a tappancsai a kárpitot érintik, már nem is kell tovább visszatartania a hányást...

 

Direkt csinálja?

 

Ha az ugrik be elsőre, hogy „na ezzel most tutira bosszút áll valamiért”, ideje szétoszlatni a tévhiteket. Egyrészt a kutyák nem értik a bosszú fogalmát; ha valamiben kárt tesznek otthon, az főként a mozgáshiány, érzelmi állapot (pl. a gazdi hiánya), betegség és egyéb okok miatt történik, de semmiképpen sem azért, hogy kedvencünk rosszat tegyen nekünk. Éppen ezért a szőnyegre és egyéb, nem kívánatos helyekre történő hányásért sem szabad soha (de soha!) megbüntetni a kutyát.

 

 

A szőnyegre hányt a kutya? Nem bosszúból csinálja, ne büntessük érte!
A szőnyegre hányt a kutya? Nem bosszúból csinálja, ne büntessük érte!
Fotó: melmagazine.com

 

 

A hányás már önmagában roppant kellemetlen – aki átélte valaha, tisztában van ezzel –, és persze kutyáinknál is előfordul, hogy valami „kikívánkozik”. Talán olyasmit fogyasztott, amivel a pocakja nem értett egyet, vagy csak többet evett a kelleténél.

 

A hányás azonban komolyabb dolgot is jelezhetMérgező anyagot nyelt le? Allergiás reakciót váltott ki, amit megevett? Sürgős ellátásra szoruló betegséggel küzd? Vagy extrém mértékben fél, szorong, stresszel? Bármi is legyen az ok, nemcsak emésztőrendszerét érintheti az állapot, de egész szervezetére is kiterjedhet, ezért fontos, hogy mielőbb lássa állatorvos a kutyát!

 

Jegyezzük fel, mikor, mit hányt ki, mekkora a mennyisége, láttunk-e benne idegen tárgyat (pl. szétrágott játék, bot, zokni, törölköző stb. darabjai), és a kísérő tüneteket is (pl. remegés, összegörnyedés, gyengeség). Ne feledjük, hogy bizonyos élelmiszerek, például a csokoládéa xilit, a szőlő és a mazsola különösen mérgezőek a kutyák számára, elfogyasztásuk életveszélyes állapotot is előidézhet!

 

De térjünk is vissza arra a kérdésre, miért éppen a szőnyeget választják hányáshoz?

 

 

A szőnyeg rojtjai jó tapadási felületet biztosítanak a kutya tappancsainak - hányáskor is
A szőnyeg rojtjai jó tapadási felületet biztosítanak a kutya tappancsainak - hányáskor is
Fotó: myollie.com

 

 

Az egyik elmélet szerint a kutyák szeretik saját helyüket tisztán tartani, így amikor hányingerrel küzdenek, és várhatóan ki is jön majd valami, igyekeznek minél messzebbre kerülni azoktól a helyektől, ahol esznek, isznak, játszanak, alszanak. Ha a konyhában etetjük őket, és ott található az itatótáljuk is, oda biztosan nem szándékoznak hányni, ahogy fekhelyüket sem szeretnék bepiszkítani.

 

Lakásban élő ebeknél az ideális hely tehát egy távolabbi pont, például a folyosó vagy a nappali, háló, fürdőszoba közepe. Ha otthon tartózkodunk, kutyánk megpróbálhat elbújni előlünk, olyan helyet keresve, ahol vizslató tekintetek nélkül, egyedül oldhatja meg problémáját.

 

Egy fokkal szerencsésebbnek gondolhatják magukat, akik kertes házban élnek. Feltéve, hogy éppen otthon vagyunk, és még éppen sikerül elkapni az ominózus pillanat előtti pillanatot, lélekszakadva téphetjük fel az ajtót, hogy gyorsan kitessékeljük kedvencünket... Legalább a teraszra. Na de ez 10-ből egyszer, ha sikerül, és az az egy is inkább akkor, ha a kutya együttműködően (vagyis saját helye tisztán tartása érdekében) hányinger esetén odasorol a bejárat elé.

Ha beteg, túl gyenge ahhoz, hogy felkeljen, elinduljon, a legjobb, ha készenlétbe helyezünk egy kinyitott zacskót (ne legyen rajta lyuk!), és az öklendezés hallatán szája elé tartjuk azt (mint a filmekben a repülőgépen).

 

 

Bágyadt, levert a kutya? Hányt? Irány a doki!
Bágyadt, levert a kutya? Hányt? Irány a doki!
Fotó: healthline.com

 

 

Egy másik elképzelés szerint azért is kedvelik a szőnyeget „olyankor”, mert jó tapadási felületet biztosít. Több stabilitást nyújt, mint a csúszós padló és parketta, így pedig könnyebben megtarthatják egyensúlyukat a komolyabb erőkifejtést kívánó mozdulat közben, hiszen karmaik, talppárnáik jobb fogást találnak a szőnyeg rojtjaiban.

 

Hogyan előzzük meg a baleseteket?

 

  • Először is, bizonyosodjunk meg afelől, hogy kedvencünk az életkorának, egészségi állapotának megfelelő táplálékot kapja. Ne váltogassuk folyton az eledelt, ha egy étrend bevált, maradjunk annál. Ezzel kapcsolatosan érdemes kikérni állatorvosunk és kisállatdietetikus tanácsát!
  • Ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszon olyan ételeket, dolgokat, amelyek károsak az egészségére!
  • Tároljuk a mérgező élelmiszereket, növényeket, tisztítószereket, vegyszereket olyan helyen, ahol a kutya véletlenül sem férhet hozzá!
  • A kert is legyen tiszta, rendezett. Válasszunk kutyabarát növényeket, bio növény- és gyepvédőket!
  • Kerüljük azokat a kutyajátékokat, amelyeket könnyedén szétrághat és lenyelhet, mert ezek nemcsak hányás, hanem fulladást és bélelzáródást is okozhatnak, amely életveszélyes állapotba sodorhatja a kutyát!

 

Otthon is legyen biztonságban a kutya - Vegyük észre, ha nincs jól!
Otthon is legyen biztonságban a kutya - Vegyük észre, ha nincs jól!
Fotó: goodhousekeeping.com

 

 

Szeretnénk biztonságban tudni négylábú barátunkat akkor is, amikor nem tartózkodunk otthon – a mi felelősségünk, hogy ez így is legyen!

 

Ami pedig a szőnyegre hányást illeti, nem lehet minden esetben megelőzni, de annyi bizonyos, hogy kutyánk nem akar vele ártani. Nyugtassuk meg, figyeljük meg viselkedését, tapasztalunk-e szokatlan jeleket rajta - ha igen, ne habozzunk felkeresni az állatorvosi rendelőt! Tisztítsuk ki a szőnyeget, és ha úgy látjuk jónak, cseréljük le könnyen mosható, könnyen száradó anyagra.

 

Gazdinak lenni néha bizony kosszal jár, de ez is hozzátartozik, és emiatt igazán nem érdemes haragudni négylábú barátunkra. Elvégre mi vettük magunkhoz, ő minden tőle telhetőt megtesz, hogy alkalmazkodjon hozzánk. Vigyázzunk hát rá, hogy jól érezze magát, egészséges, boldog és kiegyensúlyozott kutyaként élhesse velünk életét!

 

Forrás: thedodo.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: healthline.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés
Gondoltad volna, hogy kutyáink is szenvedhetnek gyomorégéstől és savtúltengéstől? Tudj meg többet az állapotról, és arról is, hogyan segíthetsz kedvencednek reflux esetén!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

A kutyáknak is van humorérzéke? A kutyáknak is van humorérzéke?
Kedvesek, együttérzőek, szeretnivalók és hihetetlenül mókásak tudnak lenni. Bearanyozzák mindennapjainkat, jókedvükben mintha velünk együtt nevetnének. Vajon a kutyák is értik a tréfát?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Praktiker Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kétéves kis jack russell segít a katonáknak felkutatni az orosz aknákat Hírek - Címlapon
Egy kétéves kis jack russell segít a katonáknak felkutatni az orosz aknákat
Tűzoltók mentettek ki egy iszapba ragadt kutyát Hírek - Címlapon
Tűzoltók mentettek ki egy iszapba ragadt kutyát