A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha

2022. november 19., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Bár a legtöbben elkerülnék a fürdőszobát és a mosókonyhát, kutyáink kíváncsisága határtalan. Milyen veszélyekkel találkozhatnak e helyeken, és hogyan előzhetjük meg a bajt?



Sorozatunk első részében a konyhában található lehetséges veszélyforrásokról írtunk. Ezúttal a fürdőszobát és a mosókonyhát vesszük szemügyre - a kutya szemszögéből. 

 

Toalett

 

Mókás látvány, de korántsem veszélytelen, amikor a kutya a vécékagylóból iszik. A nagytestű kutyák könnyen elérik, és kényelmesen olthatják szomjukat belőle, de amellett, hogy „undi”, a benne lévő víz veszélyes vegyszerekkel, rendszeres tisztítás hiányában pedig kórokozókkal is szennyezett lehet (hasonlóan a vécékeféhez).

A toalettpapír is nagy kedvenc egyes ebeknél; helyettesítsük be olyan játékkal, ami leköti a kutya figyelmét.

 

Megoldás: Használat után öblítsük le alaposan a vécét, majd csukjuk le a fedelét. Szükség esetén zárjuk is, mert a kutya hamar rájöhet, hogyan billentse fel a fedelet az orrával vagy a mancsával. Töltsük fel a kutya itatótálját tiszta, friss vízzel, s ha a hőmérséklet vagy egészségügyi állapota, betegsége miatt többet iszik, váltsunk nagyobb tálra (lehet egy vödör is). Segíthet, ha otthonunk több pontján is elhelyezünk itatókat – többkutyás háztartásban ez kifejezetten ajánlott!

 

Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Fotó: cnn.com

 

Gyógyszerek

 

Az embereknek készült gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek a kutya számára, ha fogyaszt belőlük. Bár a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és egyéb készítmények íze gyakran kellemetlen, inkább keserű, egy édeskés vitamin, köhögés elleni szirup vagy gyógynövényes krém, kenőcs csábító illatot áraszthat magából. Ha „véletlenül” leesik a padlóra, és kiborul a tablettás vagy folyadékos flakon, a kíváncsi kutya nemcsak belekóstolhat, de fel is takaríthatja a tartalmát.

 

Megoldás: Tároljuk olyan helyen (pl. magas polcon, zárható fiókban) a gyógyszereket, gyógyhatású és alternatív készítményeket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Használat közben se érhesse el azokat!

 

Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Fotó: huffingtonpost.com

 

Tisztítószerek és eszközök

 

A konyhai tisztítószerekhez hasonlóan a fürdőszobában használatos vegyszerek is ártalmasak a kutya egészségére. A mosópor, folyékony vagy kapszulás mosószer, öblítő, fehérítő, valamint a klóros vagy alkoholos készítmények is abba a kategóriába tartoznak, amit jobb, ha elkerül a kutya.

 

Megoldás: Hasonló, mint a gyógyszerek esetében, vagyis tároljuk a flakonokat, dobozokat a kutya elől elzárva. A takarítás idejére küldjük a kutyát fekhelyére vagy egy másik szobába. Így nem fogja összejárni a frissen felmosott padlót, csempét, hogy aztán a mancsára tapadt „fura illatú és állagú” dolgot lenyalogassa. Ha a tisztításhoz spray-t használunk, soha ne fújjuk a kutyára!

 

Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Fotó: petnews.com.au

 

Kozmetikai szerek és eszközök

 

Arctisztító tonik, sminklemosó krém, szappanok, samponok, tusfürdők, arckrémek, szemceruza, rúzs, körömlakk, dezodor, fogkrém és társaik mind-mind távoltartási határozatosak. Már, ami a kutyákat illeti. Egyes ebek valamilyen okból kifolyólag odavannak a testápoló krémekért, és képesek lennének tisztára nyalogatni a tégelyt, ha a mancsuk ügyébe kerülne. Mások szívesen elnyammognának egy sminkecseten. Furcsa szokás, és egyáltalán nem veszélytelen. 

 

Megoldás: Tartsuk olyan helyen ezeket a készítményeket és eszközöket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Az éles tárgyakat, így a borotvát se hagyjuk elöl; komoly sérüléseket okozhat, ha megszerzi a kutya!

Ne engedjük, hogy lenyalogassa arcunkról, bőrünkről a felvitt sminket, krémet. Nem tudhatjuk, hogyan hatnak a kutyára, de még a legenyhébb hasmenést is célszerű elkerülni (pláne, ha odabent indul meg).

 

Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Fotó: reddit.com

 

Fürdőkád, zuhanyzó

 

Hol itt a probléma? Hiszen a legtöbb kutya messzire elkerüli e helyeket, főleg, ha a rettegett fürdetés lebeg a szemük előtt. Egyesek már attól is rosszul érzik magukat, amikor látják a gazdit fürdeni, játékokat dobálnak be a kádba, mintegy megnyugtatásul. Nos, ha éppen az összenyálazott gumicsirkéjével készül erre, netán a virágföldben vagy kertben meghempergetett labdájával, nekünk is kellemetlen meglepetésben lehet részünk fürdés közben (pl. elcsúszás zuhanyzás közben).

Kreativitásuk határtalan: a mi kutyánk például előszeretettel oson be a nyitva hagyott ajtón, a víz hívó szavára. Egyszer csak felbukkan egy bucifej, és nagy szemekkel nézi a zuhanyfejet „Anyaaa, fordítsd ide, légyszi, had igyak belőle!” Könnyen le tudjuk beszélni a dologról, de van, aki itt nem áll meg: felkapaszkodik a kád szélére, és művelet közben bele is esik… Ezt azért nem szeretnénk, ugye?

 

Megoldás: fürdőszobai tevékenységek közben inkább küldjük ki a kutyát. Ha nagyon aggódik, az ajtóból nézheti, mit csinálunk, de célszerűbb becsukni az ajtót. Adhatunk neki egy finom rágcsálnivalót, ami leköti a figyelmét, amíg végzünk.

 

játékával vigasztalja gazdáit a kutya
Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Fotó: thedodo.com

 

Szennyeskosár, szárító

 

Extrém példával élnék ismét: a mi kutyánk rejtélyes módon vonzódik a frissen mosott ruhákhoz, és ha teheti, alaposan beléjük dörgölőzik. Előfordult, hogy nagy igyekezete közben magára borította a vizes ruhákkal teli szárítót, mikor épp nem figyeltünk rá. Nem sérült meg, de az ördög sosem alszik... Azóta mindig van egy extra rongy a mosásban, amit megkap. Ezzel mindenki nyer: tiltás helyett boldog mosollyal az arcán meghempereg benne, és hamar abbamarad az érdeklődése. A többi ruha pedig érintetlen marad. 

 

A csipeszek elcsenése és szétrágcsálása, lenyelése is gondot okozhat. Tároljuk magasabb polcon, ahol nem éri el, és teregetés közben se engedjük, hogy a lepottyant csipeszt megszerezze. 

 

Más helyzet, ha valaki épp a koszos ruháknak nem tud ellenállni. Kitúrja a szennyeskosárból a csábító darabokat, melyeket szanaszét hurcibál otthonunkban, hogy aztán elrejtse. Vagy szétrágja, és kisebb-nagyobb darabjait lenyelje. Előzzük meg a bajt: tegyük hozzáférhetetlen helyre a szennyest, például a fürdőszobaszekrény alsó részére. 

Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Fotó: thesprucepets.com

 

Szűkös terek

 

Nemcsak a kíváncsi kutya, hanem a félelem miatt menedéket kereső is hamar beszorulhat egy kisebb helyre, például a vécékagyló mögé. Ha elegendő rés van a mosógép, szárítógép mögött, között, akkor oda is. Sokan egy tomboló vihar, vagy a tűzijáték hangja elől bújnak el a fürdőszobában, ám amint rájönnek, hogy beszorultak, még jobban megijednek, és totális pánikban keresik a kiutat. Eközben csúnyán megsérülhetnek.

 

Megoldás: barikádozzuk el a szűk helyeket. Használat előtt azért kukkantsunk be a mosógépbe és a szárítógépbe, nem bújt-el oda kicsi termetű kutyánk. Hogy túlzott óvatosságra vall-e? Igen, de négylábú barátaink a legkülönfélébb helyekre tudnak bekuckózni, ha ott érzik magukat biztonságban.

 

Vigyázzunk rájuk otthon is!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Milyen a jó kutyaház? Hírek - Címlapon
Milyen a jó kutyaház?
Heteken át várt a kórház előtt a kutya, hogy láthassa szeretett gazdiját Hírek - Címlapon
Heteken át várt a kórház előtt a kutya, hogy láthassa szeretett gazdiját