A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha

2022. november 19., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Bár a legtöbben elkerülnék a fürdőszobát és a mosókonyhát, kutyáink kíváncsisága határtalan. Milyen veszélyekkel találkozhatnak e helyeken, és hogyan előzhetjük meg a bajt?



Sorozatunk első részében a konyhában található lehetséges veszélyforrásokról írtunk. Ezúttal a fürdőszobát és a mosókonyhát vesszük szemügyre - a kutya szemszögéből. 

 

Toalett

 

Mókás látvány, de korántsem veszélytelen, amikor a kutya a vécékagylóból iszik. A nagytestű kutyák könnyen elérik, és kényelmesen olthatják szomjukat belőle, de amellett, hogy „undi”, a benne lévő víz veszélyes vegyszerekkel, rendszeres tisztítás hiányában pedig kórokozókkal is szennyezett lehet (hasonlóan a vécékeféhez).

A toalettpapír is nagy kedvenc egyes ebeknél; helyettesítsük be olyan játékkal, ami leköti a kutya figyelmét.

 

Megoldás: Használat után öblítsük le alaposan a vécét, majd csukjuk le a fedelét. Szükség esetén zárjuk is, mert a kutya hamar rájöhet, hogyan billentse fel a fedelet az orrával vagy a mancsával. Töltsük fel a kutya itatótálját tiszta, friss vízzel, s ha a hőmérséklet vagy egészségügyi állapota, betegsége miatt többet iszik, váltsunk nagyobb tálra (lehet egy vödör is). Segíthet, ha otthonunk több pontján is elhelyezünk itatókat – többkutyás háztartásban ez kifejezetten ajánlott!

 

Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Fotó: cnn.com

 

Gyógyszerek

 

Az embereknek készült gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek a kutya számára, ha fogyaszt belőlük. Bár a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és egyéb készítmények íze gyakran kellemetlen, inkább keserű, egy édeskés vitamin, köhögés elleni szirup vagy gyógynövényes krém, kenőcs csábító illatot áraszthat magából. Ha „véletlenül” leesik a padlóra, és kiborul a tablettás vagy folyadékos flakon, a kíváncsi kutya nemcsak belekóstolhat, de fel is takaríthatja a tartalmát.

 

Megoldás: Tároljuk olyan helyen (pl. magas polcon, zárható fiókban) a gyógyszereket, gyógyhatású és alternatív készítményeket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Használat közben se érhesse el azokat!

 

Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Fotó: huffingtonpost.com

 

Tisztítószerek és eszközök

 

A konyhai tisztítószerekhez hasonlóan a fürdőszobában használatos vegyszerek is ártalmasak a kutya egészségére. A mosópor, folyékony vagy kapszulás mosószer, öblítő, fehérítő, valamint a klóros vagy alkoholos készítmények is abba a kategóriába tartoznak, amit jobb, ha elkerül a kutya.

 

Megoldás: Hasonló, mint a gyógyszerek esetében, vagyis tároljuk a flakonokat, dobozokat a kutya elől elzárva. A takarítás idejére küldjük a kutyát fekhelyére vagy egy másik szobába. Így nem fogja összejárni a frissen felmosott padlót, csempét, hogy aztán a mancsára tapadt „fura illatú és állagú” dolgot lenyalogassa. Ha a tisztításhoz spray-t használunk, soha ne fújjuk a kutyára!

 

Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Fotó: petnews.com.au

 

Kozmetikai szerek és eszközök

 

Arctisztító tonik, sminklemosó krém, szappanok, samponok, tusfürdők, arckrémek, szemceruza, rúzs, körömlakk, dezodor, fogkrém és társaik mind-mind távoltartási határozatosak. Már, ami a kutyákat illeti. Egyes ebek valamilyen okból kifolyólag odavannak a testápoló krémekért, és képesek lennének tisztára nyalogatni a tégelyt, ha a mancsuk ügyébe kerülne. Mások szívesen elnyammognának egy sminkecseten. Furcsa szokás, és egyáltalán nem veszélytelen. 

 

Megoldás: Tartsuk olyan helyen ezeket a készítményeket és eszközöket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Az éles tárgyakat, így a borotvát se hagyjuk elöl; komoly sérüléseket okozhat, ha megszerzi a kutya!

Ne engedjük, hogy lenyalogassa arcunkról, bőrünkről a felvitt sminket, krémet. Nem tudhatjuk, hogyan hatnak a kutyára, de még a legenyhébb hasmenést is célszerű elkerülni (pláne, ha odabent indul meg).

 

Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Fotó: reddit.com

 

Fürdőkád, zuhanyzó

 

Hol itt a probléma? Hiszen a legtöbb kutya messzire elkerüli e helyeket, főleg, ha a rettegett fürdetés lebeg a szemük előtt. Egyesek már attól is rosszul érzik magukat, amikor látják a gazdit fürdeni, játékokat dobálnak be a kádba, mintegy megnyugtatásul. Nos, ha éppen az összenyálazott gumicsirkéjével készül erre, netán a virágföldben vagy kertben meghempergetett labdájával, nekünk is kellemetlen meglepetésben lehet részünk fürdés közben (pl. elcsúszás zuhanyzás közben).

Kreativitásuk határtalan: a mi kutyánk például előszeretettel oson be a nyitva hagyott ajtón, a víz hívó szavára. Egyszer csak felbukkan egy bucifej, és nagy szemekkel nézi a zuhanyfejet „Anyaaa, fordítsd ide, légyszi, had igyak belőle!” Könnyen le tudjuk beszélni a dologról, de van, aki itt nem áll meg: felkapaszkodik a kád szélére, és művelet közben bele is esik… Ezt azért nem szeretnénk, ugye?

 

Megoldás: fürdőszobai tevékenységek közben inkább küldjük ki a kutyát. Ha nagyon aggódik, az ajtóból nézheti, mit csinálunk, de célszerűbb becsukni az ajtót. Adhatunk neki egy finom rágcsálnivalót, ami leköti a figyelmét, amíg végzünk.

 

játékával vigasztalja gazdáit a kutya
Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Fotó: thedodo.com

 

Szennyeskosár, szárító

 

Extrém példával élnék ismét: a mi kutyánk rejtélyes módon vonzódik a frissen mosott ruhákhoz, és ha teheti, alaposan beléjük dörgölőzik. Előfordult, hogy nagy igyekezete közben magára borította a vizes ruhákkal teli szárítót, mikor épp nem figyeltünk rá. Nem sérült meg, de az ördög sosem alszik... Azóta mindig van egy extra rongy a mosásban, amit megkap. Ezzel mindenki nyer: tiltás helyett boldog mosollyal az arcán meghempereg benne, és hamar abbamarad az érdeklődése. A többi ruha pedig érintetlen marad. 

 

A csipeszek elcsenése és szétrágcsálása, lenyelése is gondot okozhat. Tároljuk magasabb polcon, ahol nem éri el, és teregetés közben se engedjük, hogy a lepottyant csipeszt megszerezze. 

 

Más helyzet, ha valaki épp a koszos ruháknak nem tud ellenállni. Kitúrja a szennyeskosárból a csábító darabokat, melyeket szanaszét hurcibál otthonunkban, hogy aztán elrejtse. Vagy szétrágja, és kisebb-nagyobb darabjait lenyelje. Előzzük meg a bajt: tegyük hozzáférhetetlen helyre a szennyest, például a fürdőszobaszekrény alsó részére. 

Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Fotó: thesprucepets.com

 

Szűkös terek

 

Nemcsak a kíváncsi kutya, hanem a félelem miatt menedéket kereső is hamar beszorulhat egy kisebb helyre, például a vécékagyló mögé. Ha elegendő rés van a mosógép, szárítógép mögött, között, akkor oda is. Sokan egy tomboló vihar, vagy a tűzijáték hangja elől bújnak el a fürdőszobában, ám amint rájönnek, hogy beszorultak, még jobban megijednek, és totális pánikban keresik a kiutat. Eközben csúnyán megsérülhetnek.

 

Megoldás: barikádozzuk el a szűk helyeket. Használat előtt azért kukkantsunk be a mosógépbe és a szárítógépbe, nem bújt-el oda kicsi termetű kutyánk. Hogy túlzott óvatosságra vall-e? Igen, de négylábú barátaink a legkülönfélébb helyekre tudnak bekuckózni, ha ott érzik magukat biztonságban.

 

Vigyázzunk rájuk otthon is!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Milyen a jó kutyaház? Hírek - Címlapon
Milyen a jó kutyaház?
Heteken át várt a kórház előtt a kutya, hogy láthassa szeretett gazdiját Hírek - Címlapon
Heteken át várt a kórház előtt a kutya, hogy láthassa szeretett gazdiját