A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha

2021. március 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Bár a legtöbben elkerülnék a fürdőszobát és a mosókonyhát, kutyáink kíváncsisága határtalan. Milyen veszélyekkel találkozhatnak e helyeken, és hogyan előzhetjük meg a bajt?Sorozatunk első részében a konyhában található lehetséges veszélyforrásokról írtunk. Ezúttal a fürdőszobát és a mosókonyhát vesszük szemügyre - a kutya szemszögéből. 

 

Toalett

 

Mókás látvány, de korántsem veszélytelen, amikor a kutya a vécékagylóból iszik. A nagytestű kutyák könnyen elérik, és kényelmesen olthatják szomjukat belőle, de amellett, hogy „undi”, a benne lévő víz veszélyes vegyszerekkel, rendszeres tisztítás hiányában pedig kórokozókkal is szennyezett lehet (hasonlóan a vécékeféhez).

A toalettpapír is nagy kedvenc egyes ebeknél; helyettesítsük be olyan játékkal, ami leköti a kutya figyelmét.

 

Megoldás: Használat után öblítsük le alaposan a vécét, majd csukjuk le a fedelét. Szükség esetén zárjuk is, mert a kutya hamar rájöhet, hogyan billentse fel a fedelet az orrával vagy a mancsával. Töltsük fel a kutya itatótálját tiszta, friss vízzel, s ha a hőmérséklet vagy egészségügyi állapota, betegsége miatt többet iszik, váltsunk nagyobb tálra (lehet egy vödör is). Segíthet, ha otthonunk több pontján is elhelyezünk itatókat – többkutyás háztartásban ez kifejezetten ajánlott!

 

Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Kutya a fürdőszobában - Fertőzés vagy mérgezést is kaphat, ha a vécéből iszik
Fotó: cnn.com

 

Gyógyszerek

 

Az embereknek készült gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek a kutya számára, ha fogyaszt belőlük. Bár a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és egyéb készítmények íze gyakran kellemetlen, inkább keserű, egy édeskés vitamin, köhögés elleni szirup vagy gyógynövényes krém, kenőcs csábító illatot áraszthat magából. Ha „véletlenül” leesik a padlóra, és kiborul a tablettás vagy folyadékos flakon, a kíváncsi kutya nemcsak belekóstolhat, de fel is takaríthatja a tartalmát.

 

Megoldás: Tároljuk olyan helyen (pl. magas polcon, zárható fiókban) a gyógyszereket, gyógyhatású és alternatív készítményeket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Használat közben se érhesse el azokat!

 

Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Kutya a fürdőszobában - Van, akinek a vécépapír a kedvence
Fotó: huffingtonpost.com

 

Tisztítószerek és eszközök

 

A konyhai tisztítószerekhez hasonlóan a fürdőszobában használatos vegyszerek is ártalmasak a kutya egészségére. A mosópor, folyékony vagy kapszulás mosószer, öblítő, fehérítő, valamint a klóros vagy alkoholos készítmények is abba a kategóriába tartoznak, amit jobb, ha elkerül a kutya.

 

Megoldás: Hasonló, mint a gyógyszerek esetében, vagyis tároljuk a flakonokat, dobozokat a kutya elől elzárva. A takarítás idejére küldjük a kutyát fekhelyére vagy egy másik szobába. Így nem fogja összejárni a frissen felmosott padlót, csempét, hogy aztán a mancsára tapadt „fura illatú és állagú” dolgot lenyalogassa. Ha a tisztításhoz spray-t használunk, soha ne fújjuk a kutyára!

 

Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Kutya a fürdőszobában - A tisztítószerek, vegyszerek mérgezőek lehetnek
Fotó: petnews.com.au

 

Kozmetikai szerek és eszközök

 

Arctisztító tonik, sminklemosó krém, szappanok, samponok, tusfürdők, arckrémek, szemceruza, rúzs, körömlakk, dezodor, fogkrém és társaik mind-mind távoltartási határozatosak. Már, ami a kutyákat illeti. Egyes ebek valamilyen okból kifolyólag odavannak a testápoló krémekért, és képesek lennének tisztára nyalogatni a tégelyt, ha a mancsuk ügyébe kerülne. Mások szívesen elnyammognának egy sminkecseten. Furcsa szokás, és egyáltalán nem veszélytelen. 

 

Megoldás: Tartsuk olyan helyen ezeket a készítményeket és eszközöket, ahol a kutya nem férhet hozzá. Az éles tárgyakat, így a borotvát se hagyjuk elöl; komoly sérüléseket okozhat, ha megszerzi a kutya!

Ne engedjük, hogy lenyalogassa arcunkról, bőrünkről a felvitt sminket, krémet. Nem tudhatjuk, hogyan hatnak a kutyára, de még a legenyhébb hasmenést is célszerű elkerülni (pláne, ha odabent indul meg).

 

Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Kutya a fürdőszobában - A kozmetikai készítmények, így a rúzs elfogyasztása is káros lehet
Fotó: reddit.com

 

Fürdőkád, zuhanyzó

 

Hol itt a probléma? Hiszen a legtöbb kutya messzire elkerüli e helyeket, főleg, ha a rettegett fürdetés lebeg a szemük előtt. Egyesek már attól is rosszul érzik magukat, amikor látják a gazdit fürdeni, játékokat dobálnak be a kádba, mintegy megnyugtatásul. Nos, ha éppen az összenyálazott gumicsirkéjével készül erre, netán a virágföldben vagy kertben meghempergetett labdájával, nekünk is kellemetlen meglepetésben lehet részünk fürdés közben (pl. elcsúszás zuhanyzás közben).

Kreativitásuk határtalan: a mi kutyánk például előszeretettel oson be a nyitva hagyott ajtón, a víz hívó szavára. Egyszer csak felbukkan egy bucifej, és nagy szemekkel nézi a zuhanyfejet „Anyaaa, fordítsd ide, légyszi, had igyak belőle!” Könnyen le tudjuk beszélni a dologról, de van, aki itt nem áll meg: felkapaszkodik a kád szélére, és művelet közben bele is esik… Ezt azért nem szeretnénk, ugye?

 

Megoldás: fürdőszobai tevékenységek közben inkább küldjük ki a kutyát. Ha nagyon aggódik, az ajtóból nézheti, mit csinálunk, de célszerűbb becsukni az ajtót. Adhatunk neki egy finom rágcsálnivalót, ami leköti a figyelmét, amíg végzünk.

 

játékával vigasztalja gazdáit a kutya
Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Fotó: thedodo.com

 

Szennyeskosár, szárító

 

Extrém példával élnék ismét: a mi kutyánk rejtélyes módon vonzódik a frissen mosott ruhákhoz, és ha teheti, alaposan beléjük dörgölőzik. Előfordult, hogy nagy igyekezete közben magára borította a vizes ruhákkal teli szárítót, mikor épp nem figyeltünk rá. Nem sérült meg, de az ördög sosem alszik... Azóta mindig van egy extra rongy a mosásban, amit megkap. Ezzel mindenki nyer: tiltás helyett boldog mosollyal az arcán meghempereg benne, és hamar abbamarad az érdeklődése. A többi ruha pedig érintetlen marad. 

 

A csipeszek elcsenése és szétrágcsálása, lenyelése is gondot okozhat. Tároljuk magasabb polcon, ahol nem éri el, és teregetés közben se engedjük, hogy a lepottyant csipeszt megszerezze. 

 

Más helyzet, ha valaki épp a koszos ruháknak nem tud ellenállni. Kitúrja a szennyeskosárból a csábító darabokat, melyeket szanaszét hurcibál otthonunkban, hogy aztán elrejtse. Vagy szétrágja, és kisebb-nagyobb darabjait lenyelje. Előzzük meg a bajt: tegyük hozzáférhetetlen helyre a szennyest, például a fürdőszobaszekrény alsó részére. 

Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Kutya a fürdőszobában - Veszélyes lehet, ha lop a szennyesből, megrágja a ruhákat
Fotó: thesprucepets.com

 

Szűkös terek

 

Nemcsak a kíváncsi kutya, hanem a félelem miatt menedéket kereső is hamar beszorulhat egy kisebb helyre, például a vécékagyló mögé. Ha elegendő rés van a mosógép, szárítógép mögött, között, akkor oda is. Sokan egy tomboló vihar, vagy a tűzijáték hangja elől bújnak el a fürdőszobában, ám amint rájönnek, hogy beszorultak, még jobban megijednek, és totális pánikban keresik a kiutat. Eközben csúnyán megsérülhetnek.

 

Megoldás: barikádozzuk el a szűk helyeket. Használat előtt azért kukkantsunk be a mosógépbe és a szárítógépbe, nem bújt-el oda kicsi termetű kutyánk. Hogy túlzott óvatosságra vall-e? Igen, de négylábú barátaink a legkülönfélébb helyekre tudnak bekuckózni, ha ott érzik magukat biztonságban.

 

Vigyázzunk rájuk otthon is!

Sorozatunkat folytatjuk!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól
Hihetetlen jelenetnek lehettek tanúi az emberek a minap egy orosz városkában: egy kutya lógott ki egy erkély rácsai közül. Keservesen sírt, hogy segítsenek rajta…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet! Hírek - Címlapon
Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet!
A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi Hírek - Címlapon
A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi