A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha

2021. március 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?Gazdinak lenni bizonyos szempontból nagyon is hasonlít arra, amikor az ember szülővé válik. Gondoskodunk kedvencünkről, etetjük, sétáltatjuk, tanítjuk, játszunk vele, állatorvoshoz visszük, ha beteg, és különféle programokat biztosítunk számára, hogy jól érezze magát. Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a kutya nem ember, nem is gyermek. Élete, jólléte, biztonsága rajtunk múlik, mi segítünk neki eligazodni, „boldogulni” a világban.

 

Könnyen bajba kerülhetnek, különösen a mindenre kíváncsi kölykök és fiatal ebek, akik már alig várják, hogy felfedezhessék környezetüket, így otthonunkat is. Egy cipő megcsócsálásától kezdve a konyhapulton való ugrándozáson át megannyi olyan helyzet adódhat, amikor komoly veszélybe sodorhatják magukat. Ezért is kell nekünk, gazdiknak figyelmet fordítanunk arra, hogy kiküszöböljük a lehetséges gondokat. 

 

Lássuk, mi mindenre kell figyelnünk a konyhában!

 

Kutya a konyhában - Lehet, hogy a fiókot ki tudná nyitni
Kutya a konyhában - Lehet, hogy a fiókot ki tudná nyitni
Fotó: dogingtonpost.com

 

1. A szent szemetes

 

A nagyobb testű kutyák könnyedén feldönthetik a kukát, de kisebb termetű társaik is igen leleményesek tudnak lenni abban, hogy megtalálják a „dolog nyitját”. Egyfelől roppant kellemetlen arra hazaérni, hogy tartalma a konyha padlóján hever szanaszét (nem beszélve a szagról), másfelől viszont olyasmit is eltüntethet belőle, ami ártalmas az egészségéreA romlott ételtől gyomorrontást kaphat, a bizonyos összetevők pedig mérgezést is okozhatnak.

Ha éhségét csillapítandó beledugja a fejét egy műanyag tasakba (pl. müzlis vagy chipses zacskó), rászorulhat a fejére; mindez fulladáshoz vezethet, ha nem tud belőle kiszabadulni.

 

Megoldás: Válasszunk olyan kukát a szemét tárolására, amelyet a kutya nem tud kinyitni, nem tud felborítani. A legjobb, ha elzárva tartjuk, például az alsó konyhaszekrényben, melynek ajtaját nem tudja kinyitni vagy a spájzban. Ugyanez vonatkozik azokra a tárolókra is, melyeket a szelektív hulladékgyűjtésre használunk.

Kutya a konyhában - A kukázás is veszélyes lehet
Kutya a konyhában - A kukázás is veszélyes lehet
Fotó: healthypawspetinsurance.com

 

2. Tisztítószerek és eszközök

 

Soha ne hagyjuk elől a tisztítószeres flakonokat, dobozokat a pulton, sem a padlón. A tisztításhoz használt készítmények gyakran olyan vegyszereket tartalmaznak, melyek mérgezőek lehetnek a kutya számára, ha elfogyasztja, illetve súlyos viszketést, akár égési sérülést is okozhatnak, ha rákerülnek a bőrére.

A különféle eszközök (szivacs, súrolókefe, fémszálas dörzsi, stb.) megrágcsálása is kockázatos, lenyelés esetén életveszélyes állapotba kerülhet a kutya, ha megakadnak a darabok a torkán vagy összeállnak a gyomrában és elzárják a belekhez vezető utat. Ilyen esetben azonnali állatorvosi ellátás szüksége, a műtét életmentő lehet!

 

Megoldás: Tároljuk biztonságosan elzárva, például a konyhaszekrény egyik fiókjában, amelyhez nem tud hozzáférni. Ha túlontúl okos kutyánkat még ez sem tartja vissza, szerezzünk be egy gyerekzárat, hogy biztosra menjünk.

 

Kutya a konyhában - A hűtőszekrényt is kinyithatják
Kutya a konyhában - Ez a bulldog ügyesen kinyitotta a hűtőszekrényt
Fotó: Pinterest

 

3. Élelmiszerek

 

Az emberi fogyasztásra szánt ételek egy része nem ártalmas a kutyák számára, ugyanakkor azt sem szeretnénk, ha azokból degeszre zabálja magát. Sokuk ugyanis előszeretettel tüntet el bármit, amit ehetőnek gondol, ám az eredmény egy csúnya gyomorrontástól, hányástól, hasmenéstől kezdve sajnos a gyomorcsavarodás kockázatáig is terjedhet. Ha túl sokat eszik a kutya vagy olyan élelmiszereket fogyaszt, melyek emésztése során gázok képződnek, elegendő lehet egyetlen rossz mozdulat (felugrás a kanapéra vagy hempergés a szőnyegen), és már meg is van a baj. A gyomorcsavarodás azonnali beavatkozás nélkül halálos kimenetelű lehet!

Nem feledkezhetünk meg azokról az élelmiszerekről sem, melyek egyenesen mérgezőek a kutyák számára, így a csokoládé (vagyis minden, ami csokoládét tartalmaz), a nyírfacukor (xilit) édességekben, süteményekben, a szőlő, mazsola és a hagyma is. A csípős, zsíros ételek, pékáruk sem tesznek jót a gyomrának. Egy ártatlan kis csipegetés, vagy az utolsó morzsáig tartó habzsolás is hamar egészségügyi vészhelyzetté válhat!

 

Kutya a konyhában - A pulton hagyott ételek csábítóak
Kutya a konyhában - A pulton hagyott ételek csábítóak
Fotó: diamondpet.com

 

Megoldás: Tároljuk az élelmiszereket olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzájuk, bármennyire is próbálkozik. Ez lehet az ajtóval elzárt konyhaszekrény, spájz, s ha kedvencünk zsenialitása határtalan, használjunk gyerekzárat vagy apró lakatot a hűtőszekrénynél és a fiókoknál. Igen, ez macerásnak tűnik, de mi a fontosabb? A mi kényelmünk vagy az, hogy kutyánk biztonságban legyen otthon?

 

 

4. Sütő, hűtő, konyhai eszközök

 

Láthattunk már olyan, szórakoztatónak tűnő felvételeket az interneten, ahol a kíváncsi kutya kinyitja a hűtőt és megdézsmálja, amit talál. Vagy felmászik a székre, onnan az asztalra, vagy egyenesen felugrik a konyhapultra, és fel-alá sétálgatva borít mindent. Repülnek az elől hagyott edények, a cukor- és sótartók, fűszeres dobozkák, véletlenül lepottyannak az evőeszközök, maguktól kinyílnak az élelmiszeres fiókok, majd a kutya jóllakottan beleiszik a mosogatóban ázó lábosba… Képzelhetjük, mekkora rendetlenséget hagyhat maga után, nem beszélve a veszélyekről (ld. élelmiszerek, vegyszerek), például, ha bekapcsolja az elektromos főzőlapot vagy belelép egy késbe. Vannak persze okosabb ebek is, akik úgy indulnak felfedezőútra, hogy alig hagynak maguk után nyomokat, legfeljebb az arrébb tolt szék lehet gyanús.

 

Kutya a konyhában - A székről, padról felmászhat az asztalra is
Kutya a konyhában - A székről, padról felmászhat az asztalra is
Fotó: liebhaustier.com

 

Megoldás: Ha a konyha elzárható ajtóval, távollétünkben legyen csukva (vagy zárva is akár). Ajtó híján, például egyterű konyha-nappalinál, kreatívabb megoldást kell találni. Pakoljunk el mindent, amihez hozzáférhet a kutya, zárjuk a szekrényt, fiókokat.

 

 

Mit tehetünk még?

 

Mozgassuk le kutyánkat alaposan, mielőtt egyedül marad otthon. Adjunk neki olyan játékokat, amelyeken elrágódhat, de nem tudja szétrágni és lenyelni. Sütés, főzés közben, de már az előkészületeknél sem baj, ha kutyánk nyugodtan pihen a fekhelyén. Érdemes idejekorán megtanítani neki, hogy ilyenkor nem igazán van szükségünk a társaságára, és az ő biztonsága érdekében is jobb, ha távol marad a forró tűzhelytől, lábosoktól, a gőztől, a szeleteléshez használt éles tárgyaktól, és a felhasznált nyersanyagoktól. Iratkozzunk be egy kutyaiskolai tanfolyamra és/vagy kérjük pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét.

 

Vigyázzunk kedvenceinkre otthon is!

Sorozatunkat folytatjuk!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: diamondpet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
A négylábú hős pillanatok alatt szeretett barátja mellett termett, és mindent megtett, hogy segíthessen rajta. Megható videó!

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha
Bár a legtöbben elkerülnék a fürdőszobát és a mosókonyhát, kutyáink kíváncsisága határtalan. Milyen veszélyekkel találkozhatnak e helyeken, és hogyan előzhetjük meg a bajt?

A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi
Hogyan lehetséges életben maradni egy atomkatasztófa sújtotta területen? Naoto Matsamura visszatért a veszélyzónába, és a mai napig szeretettel viseli gondját a magukra maradt kóbor állatoknak. Ők pedig meghálálják önzetlen segítségét.

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Praktiker Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye Hírek - Címlapon
Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye
Koronavírust kiszagoló kutyák segítségével rendezik meg a NASCAR-t Hírek - Címlapon
Koronavírust kiszagoló kutyák segítségével rendezik meg a NASCAR-t
fb-text