A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha

2023. október 08., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?



 

Gazdinak lenni bizonyos szempontból nagyon is hasonlít arra, amikor az ember szülővé válik. Gondoskodunk kedvencünkről, etetjük, sétáltatjuk, tanítjuk, játszunk vele, állatorvoshoz visszük, ha beteg, és különféle programokat biztosítunk számára, hogy jól érezze magát. Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a kutya nem ember, nem is gyermek. Élete, jólléte, biztonsága rajtunk múlik, mi segítünk neki eligazodni, „boldogulni” a világban.

 

Könnyen bajba kerülhetnek, különösen a mindenre kíváncsi kölykök és fiatal ebek, akik már alig várják, hogy felfedezhessék környezetüket, így otthonunkat is. Egy cipő megcsócsálásától kezdve a konyhapulton való ugrándozáson át megannyi olyan helyzet adódhat, amikor komoly veszélybe sodorhatják magukat. Ezért is kell nekünk, gazdiknak figyelmet fordítanunk arra, hogy kiküszöböljük a lehetséges gondokat. 

 

Lássuk, mi mindenre kell figyelnünk a konyhában!

 

 

Kutya a konyhában - Lehet, hogy a fiókot ki tudná nyitni
Kutya a konyhában - Lehet, hogy a fiókot ki tudná nyitni
Fotó: dogingtonpost.com

 

 

1. A szent szemetes

 

A nagyobb testű kutyák könnyedén feldönthetik a kukát, de kisebb termetű társaik is igen leleményesek tudnak lenni abban, hogy megtalálják a „dolog nyitját”. Egyfelől roppant kellemetlen arra hazaérni, hogy tartalma a konyha padlóján hever szanaszét (nem beszélve a szagról), másfelől viszont olyasmit is eltüntethet belőle, ami ártalmas az egészségéreA romlott ételtől gyomorrontást kaphat, a bizonyos összetevők pedig mérgezést is okozhatnak.

Ha éhségét csillapítandó beledugja a fejét egy műanyag tasakba (pl. müzlis vagy chipses zacskó), rászorulhat a fejére; mindez fulladáshoz vezethet, ha nem tud belőle kiszabadulni.

 

Megoldás: Válasszunk olyan kukát a szemét tárolására, amelyet a kutya nem tud kinyitni, nem tud felborítani. A legjobb, ha elzárva tartjuk, például az alsó konyhaszekrényben, melynek ajtaját nem tudja kinyitni vagy a spájzban. Ugyanez vonatkozik azokra a tárolókra is, melyeket a szelektív hulladékgyűjtésre használunk.

 

Kutya a konyhában - A kukázás is veszélyes lehet
Kutya a konyhában - A kukázás is veszélyes lehet
Fotó: healthypawspetinsurance.com

 

 

2. Tisztítószerek és eszközök

 

Soha ne hagyjuk elől a tisztítószeres flakonokat, dobozokat a pulton, sem a padlón. A tisztításhoz használt készítmények gyakran olyan vegyszereket tartalmaznak, melyek mérgezőek lehetnek a kutya számára, ha elfogyasztja, illetve súlyos viszketést, akár égési sérülést is okozhatnak, ha rákerülnek a bőrére.

A különféle eszközök (szivacs, súrolókefe, fémszálas dörzsi, stb.) megrágcsálása is kockázatos, lenyelés esetén életveszélyes állapotba kerülhet a kutya, ha megakadnak a darabok a torkán vagy összeállnak a gyomrában és elzárják a belekhez vezető utat. Ilyen esetben azonnali állatorvosi ellátás szüksége, a műtét életmentő lehet!

 

Megoldás: Tároljuk biztonságosan elzárva, például a konyhaszekrény egyik fiókjában, amelyhez nem tud hozzáférni. Ha túlontúl okos kutyánkat még ez sem tartja vissza, szerezzünk be egy gyerekzárat, hogy biztosra menjünk.

 

 

Kutya a konyhában - A hűtőszekrényt is kinyithatják
Kutya a konyhában - Ez a bulldog ügyesen kinyitotta a hűtőszekrényt
Fotó: Pinterest

 

 

3. Élelmiszerek

 

Az emberi fogyasztásra szánt ételek egy része nem ártalmas a kutyák számára, ugyanakkor azt sem szeretnénk, ha azokból degeszre zabálja magát. Sokuk ugyanis előszeretettel tüntet el bármit, amit ehetőnek gondol, ám az eredmény egy csúnya gyomorrontástól, hányástól, hasmenéstől kezdve sajnos a gyomorcsavarodás kockázatáig is terjedhet. Ha túl sokat eszik a kutya vagy olyan élelmiszereket fogyaszt, melyek emésztése során gázok képződnek, elegendő lehet egyetlen rossz mozdulat (felugrás a kanapéra vagy hempergés a szőnyegen), és már meg is van a baj. A gyomorcsavarodás azonnali beavatkozás nélkül halálos kimenetelű lehet!

Nem feledkezhetünk meg azokról az élelmiszerekről sem, melyek egyenesen mérgezőek a kutyák számára, így a csokoládé (vagyis minden, ami csokoládét tartalmaz), a nyírfacukor (xilit) édességekben, süteményekben, a szőlő, mazsola és a hagyma is. A csípős, zsíros ételek, pékáruk sem tesznek jót a gyomrának. Egy ártatlan kis csipegetés, vagy az utolsó morzsáig tartó habzsolás is hamar egészségügyi vészhelyzetté válhat!

 

 

Kutya a konyhában - A pulton hagyott ételek csábítóak
Kutya a konyhában - A pulton hagyott ételek csábítóak
Fotó: diamondpet.com

 

 

Megoldás: Tároljuk az élelmiszereket olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzájuk, bármennyire is próbálkozik. Ez lehet az ajtóval elzárt konyhaszekrény, spájz, s ha kedvencünk zsenialitása határtalan, használjunk gyerekzárat vagy apró lakatot a hűtőszekrénynél és a fiókoknál. Igen, ez macerásnak tűnik, de mi a fontosabb? A mi kényelmünk vagy az, hogy kutyánk biztonságban legyen otthon?

 

 

4. Sütő, hűtő, konyhai eszközök

 

Láthattunk már olyan, szórakoztatónak tűnő felvételeket az interneten, ahol a kíváncsi kutya kinyitja a hűtőt és megdézsmálja, amit talál. Vagy felmászik a székre, onnan az asztalra, vagy egyenesen felugrik a konyhapultra, és fel-alá sétálgatva borít mindent. Repülnek az elől hagyott edények, a cukor- és sótartók, fűszeres dobozkák, véletlenül lepottyannak az evőeszközök, maguktól kinyílnak az élelmiszeres fiókok, majd a kutya jóllakottan beleiszik a mosogatóban ázó lábosba… Képzelhetjük, mekkora rendetlenséget hagyhat maga után, nem beszélve a veszélyekről (ld. élelmiszerek, vegyszerek), például, ha bekapcsolja az elektromos főzőlapot vagy belelép egy késbe. Vannak persze okosabb ebek is, akik úgy indulnak felfedezőútra, hogy alig hagynak maguk után nyomokat, legfeljebb az arrébb tolt szék lehet gyanús.

 

 

Kutya a konyhában - A székről, padról felmászhat az asztalra is
Kutya a konyhában - A székről, padról felmászhat az asztalra is
Fotó: liebhaustier.com

 

 

Megoldás: Ha a konyha elzárható ajtóval, távollétünkben legyen csukva (vagy zárva is akár). Ajtó híján, például egyterű konyha-nappalinál, kreatívabb megoldást kell találni. Pakoljunk el mindent, amihez hozzáférhet a kutya, zárjuk a szekrényt, fiókokat.

 

 

Mit tehetünk még?

 

Mozgassuk le kutyánkat alaposan, mielőtt egyedül marad otthon. Adjunk neki olyan játékokat, amelyeken elrágódhat, de nem tudja szétrágni és lenyelni. Sütés, főzés közben, de már az előkészületeknél sem baj, ha kutyánk nyugodtan pihen a fekhelyén. Érdemes idejekorán megtanítani neki, hogy ilyenkor nem igazán van szükségünk a társaságára, és az ő biztonsága érdekében is jobb, ha távol marad a forró tűzhelytől, lábosoktól, a gőztől, a szeleteléshez használt éles tárgyaktól, és a felhasznált nyersanyagoktól. Iratkozzunk be egy kutyaiskolai tanfolyamra és/vagy kérjük pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét.

 

 

Vigyázzunk kedvenceinkre otthon is!

 

 

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: diamondpet.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya sütőtököt? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya sütőtököt?
Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Hírek - Címlapon
Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak