A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya sütőtököt?

2023. október 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A sütőtök igazi superfood – esszenciális mikrotápanyagokban és rostokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény, tápláló finomság. Vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?



 

A sütőtök számos jótékony hatással rendelkezik. Amellett, hogy természetes módon enyhíti a gyomorrontást és a hasmenéses panaszokat, az emésztőrendszerben felhalmozódott felesleget vizet is segít eltávolítani. Egészséges és ízletes zöldség, melyet érdemes beépítenünk étrendünkbe. Gazdiként persze felmerül a kérdés: kutyánk számára is biztonságos a sütőtök? Igen, ő is eheti, hiszen megannyi fontos tápanyag van benne, és rengeteg dologban segíthet, kezdve a fényesebb szőrzettől a jobb látásig. Ugyanakkor, mint minden egészséges tápláléknál, a sütőtökre is érvényes a mondás: „jóból is megárt a sok”. Milyen formában, és mennyit ehet belőle a kutya?

 

 

A sütőtök jótékony hatásai

 

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A, C és E-vitaminok mellett megtalálható benne a vas és a kálium is. Támogatja az immunrendszert, segíthet felvenni a harcot bizonyos betegségek és fertőzések ellen.

 

Antioxidánsokban gazdag. A sütőtökben található bétakarotin és lutein támogatják a szem és a bőr egészségét.

 

 

Egészséges finomság a kutyáknak - Sütőtök
Egészséges finomság a kutyáknak - Sütőtök
Fotó: thewildest.org

 

 

Támogatja az emésztőrendszert. Könnyű felszívódású rostokban bővelkedik, segíthet rendezni az emésztési panaszokat. A rostok növelik az ürülék térfogatát, ezáltal csökkenhet a hasmenés, és a kutya bűzmirigye is könnyebben tisztulhat külső segítség nélkül. A rostok fermentációja során jótékony zsírsavak keletkeznek, melyek plusz energiát biztosítanak a sejtek számára. Csökkentheti a vastagbél savasságának szintjét. És még egy előnye van a rostoknak: teltségérzetet adnak, így az ideális testsúly megőrzésében és a fogyókúra esetén is hatékony segítség.

 

Prebiotikumok tárháza. Bizonyos élelmiszerek esszenciális összetevői, ide tartózik például a sütőtök és a pézsmatök. A prebiotikumok támogatják a baktériumok jelenlétét az emésztőrendszerben. Erősíthetjük a kutya emésztőrendszerének egészségét, ha prebiotikus táplálékokkal látjuk el. Hasmenés és székrekedés esetén is jótékonyat hat.

 

Alacsony kalóriatartalmának hála túlsúly esetén is fogyasztható, sőt, még az egészséges testsúly visszanyerésében is segíthet!

 

Alacsony nátriumtartalma miatt azok is ehetnek belőle, akiknek oda kell figyelniük a bevitt só mennyiségére.

 

 

A sütőtök számos jótékony hatással rendelkezik
A sütőtök számos jótékony hatással rendelkezik
Fotó: housethatbarks.com

 

 

Tudnivalók a sütőtök etetéséről - Mennyit és hogyan?

 

 

1. Mennyi sütőtököt ehet a kutya?

 

Kezdjük egészen apró adaggal, ha kedvencünknek ízlik a kóstoló, akkor az alábbi mennyiséget tekinthetjük irányadónak: 1 teáskanál sütőtök 5 testtömegkilogramra. Tehát egy 5 kilós kutyának 1 teáskanálnyi sütőtökkel számolhatunk, 10 kilónál 2 teáskanál, és így tovább. Nagytestű kutyáknak legfeljebb 4 evőkanálnyi sütőtököt adjunk. Kölykök, kistestű kutyák és alultáplált ebek esetében egészen kis mennyiség adható.

 

2. Ehet a kutya tökmagot?

 

A tökmag Omega-zsírsavakban gazdag, így többek között alábbi problémák esetén segíthet: belső élősködők, vesekövesség, inkontinencia. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát erről! A legjobb, ha otthon készítjük el a tökmagot: olaj nélkül pirítsuk meg a sütőben, mellőzük a fűszereket, így a sót is). Várjuk meg, amíg kihűl, majd zúzzuk apróra vagy porítsuk, és úgy szórjuk rá kutyánk eledelére.

 

 

Sütőtök a kutyának - Nyersen ne, inkább főtt, párolt vagy sült formában adjuk
Sütőtök a kutyának - Nyersen ne, inkább főtt, párolt vagy sült formában adjuk
Fotó: nativepet.com

 

3. Ehet a kutya sütőtökkonzervet?

 

Amennyiben a konzerv „natúr”, tehát nem tartalmaz cukrot, cukorhelyettesítőket, vagy sót, fűszereket, akkor az előírt mennyiségben adhatunk belőle kutyánknak.

 

4. Mi a helyzet a nyers sütőtökkel?

 

Nem veszélyes, ugyanakkor gyomorrontást okozhat. A legjobb, ha főtt, párolt formában fogyasztja kedvencünk, de megsüthetjük a sütőben is. Mossuk meg a tököt, távolítsuk el a szárát, levelét, héját és a magjait, majd tetszés szerint vágjuk szeletekre, kockákra, és ezután főzzük, pároljuk vagy süssük meg. Ha a kutya nehezen rág (például idős kora miatt), pürésíthetjük az elkészült sütőtököt, így könnyebben el tudja majd fogyasztani.

 

5. Sütőtökös édességek

 

Pite, rétes, és egyéb finomságokat jobb, ha kerüli a kutya, bármennyire is ínycsiklandó az illatuk. Az üzletekben, pékségekben kapható édességek tartalmazhatnak olyan hozzávalókat, melyek károsak számára, például fűszerek, olajok, zsírok, a túl sok cukor vagy a cukorpótlóként használatos xilitol (nyírfacukor), amely halált okozhat, ha a kutya szervezetébe kerül.

 

Ehet a kutya sütőtököt?
Ehet a kutya sütőtököt?
Fotó: dogtime.com

 

 

Mire figyeljünk, ha sütőtököt szeretnénk adni kedvencünknek?

 

A sütőtök magas A-vitamin tartalma miatt nagyon oda kell figyelni a mennyiségre. Ha a szükségesnél több A-vitaminhoz jut a kutya szervezete (akár tökből, akár máshonnan), az befolyásolhatja a fehérjék és egyéb tápanyagok felszívódását, hosszabb távon növelheti a különböző hiánybetegségek kialakulásának kockázatát. Ha a kutya étvágytalan, hány, levert vagy láthatóan nem érzi jól magát, értesítsük állatorvosunkat!

 

Ugyanígy gondot okozhat, ha túl sok rostos táplálékot fogyaszt a kutya, mivel ilyenkor visszájára fordulhat az emésztésre gyakorolt jótékony hatás, és gyomorrontás, hasmenés alakulhat ki.

 

Tartsuk be a megfelelő mennyiséget, és ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk kutyánkon, vagy megváltozik a viselkedése, ne habozzunk segítséget kérni állatorvosunktól!

 

Forrás: be.chewy.com, pets.webmd.com
Indexkép forrás: dogtime.com
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig Hírek - Címlapon
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Hírek - Címlapon
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha