A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!

2023. december 24., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?



 

Íze és megjelenése hasonló a kristálycukoréhoz, kalóriatartalma azonban csupán kétharmada – nem meglepő tehát, hogy a fogynivágyók és a szénhidrátban szegény vagy csökkentett cukortartalmú étrenden élők kedvelt édesítője a xilit. A kutyák számára azonban életveszélyes állapotot okozhat egyetlen grammjának elfogyasztása is!

 

Természetes formában tartalmazzák a bogyós gyümölcsök, szilva, gabona, zab, gombafélék, saláták, valamint a nyírfa és néhány keményfa-féle is. A cukorhoz képest kisebb mértékben emeli meg a vércukorszintet, alacsony glikémiás indexének* köszönhetően éppen ezért egyre több élelmiszer címkéjén szerepel a xilit az összetevők között, továbbá kozmetikai és gyógyászati termékeknél is előszeretettel alkalmazzák édesítő hatása miatt.

 

 

Xilit, nyírfacukor - népszerű cukorhelyettesítő, ám kutyák számára mérgező
Xilit, nyírfacukor - népszerű cukorhelyettesítő, ám kutyák számára mérgező
Fotó: Pinterest

 

 

Mi mindenben található meg a xilit?

 

Élelmiszerek: rágógumik, nassolnivalók, mentolos készítmények, cukorkák, nyalóka, pékáru, péksütemények, ketchup, protein szeletek, diabetikus ételek.

 

Szépségápolás: kozmetikumok, testápoló krémek.

 

Fogápolás: a xilit elősegíti a fogkőképződés csökkentését, megtalálható egyes fogkrémekben, gélekben, szájvízekben is.

 

Gyógyszerek: cukormentes rágótabletták, multivitaminok, orrspray, tabletták, szirupok (pl. köhögéscsillapító), emésztést segítő gyógykészítmények (pl. hashajtók), allergiagyógyszerek, altatók, fájdalomcsillapítók, antipszichotikumok, stb. (vény nélküli és receptre kaphatóak egyaránt).

 

 

Mennyire biztonságos a xilit?

 

A xilit biztonsággal fogyasztható emberek számára, habár a legtöbb cukoralkoholhoz hasonlóan enyhe hashajtó hatása lehet nagy mennyiségben, illetve az étrendbe történő bevezetést követő kezdeti időszakban, míg az emésztőrendszer alkalmazkodik hozzá.

 

 

Sütemények, édességek gyakori összetevője a xilit - ne jusson hozzá a falánk kutya
Sütemények, édességek gyakori összetevője a xilit - ne jusson hozzá a falánk kutya
Fotó: Twitter

 

 

Miért mérgező a kutyákra?

 

A vércukorszintet a kutyák esetében is a hasnyálmirigyből kibocsátott inzulin mennyisége szabályozza. Emberekben és emberszabású fajokban a hasnyálmirigy alkalmazkodott a xilithez, tehát felismeri, ha bekerül a szervezetbe, nem fokozza az inzulinválaszt. Más emlősök esetében azonban, így a kutyáknál is, a hasnyálmirigy „összetéveszti” a xilitet a valódi cukorral, s a megemelkedettnek hitt vércukorszintet igyekszik visszaállítani a kutya számára normális szintre, tehát fokozódik az inzulinkibocsátás, mely csökkenti a cukor mennyiségét. E téves reakció következménye a normális vércukorszint hirtelen leesése. A xilitet tartalmazó étel, termék elfogyasztását követően akár perceken belül is hipoglikémiás állapot állhat be, amely a kutyára nézve életveszélyes!

 

 

Miről ismerhető fel a xilit-mérgezés?

 

Ha kutyánk viselkedése hirtelen megváltozik, rosszullét jeleit mutatja, igyekezzünk a probléma okára akadni. Xilit-mérgezés esetén ez lehet az asztal alatt titokban „leejtett” édesség, sütemény, a pultról elcsent nasi vagy a véletlenül előlhagyott cukorkás, rágógumis doboz – gyakorlatilag bármilyen termék, amelynek a címkéjén megtalálható a xilit.

 

A tünetek megjelenhetnek a xilit elfogyasztását követő percekben, de akár órák múltán is. Rendkívül fontos az időben – akár már a tünetek megjelenése előtt – megkezdett kezelés. Életmentő lehet!

 

 

A vércukorszint veszélyes leesését és májelégtelenséget okozó xilitol mennyisége a kutya testméretére vetítve
A vércukorszint veszélyes leesését és májelégtelenséget okozó xilitol mennyisége a kutya testméretére vetítve
Fotó: preventivevet.com

 

 

A xilit-mérgezés tünetei:

  • gyengeség, levertség
  • dezorientáció, koordinációs problémák (nehezére esik a járás, nem tud megállni a lábán, összeesik)
  • szapora szívverés
  • hányás, hasmenés (fekete, szurokszerű széklet)
  • véralvadási zavarok (véraláfutások megjelenése a bőrön)
  • zavart elmeállapot, bizonytalanság
  • sárgás fogíny
  • tremor (remegés, reszketés)
  • rohamok
  • májkárosodás
  • kóma, halál

 

Mi a teendő xilit-mérgezés esetén?

 

Kutyák esetében 0.1 g/testtömeg kg feletti mennyiség is mérgezőnek számít, ennél magasabb mennyiség pedig májelégtelenséghez, potenciálisan életveszélyes állapothoz vezethet! Gyanú esetén ne habozzunk, ne az interneten kérdezgessünk utána annak, hogy mit tegyünk, hanem mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Ha sikerül elérnünk telefonon még azelőtt, hogy beérnénk a rendelőbe, tartsuk be tanácsait, s csak abban az esetben próbálkozzunk hánytatással vagy gyógykészítmény adásával, ha kifejezetten erre utasított. (Az alacsony vércukorszint ugyanis rosszabbodhat a hánytatással, az elektrolit-háztartás kibillenésével.)

 

 

Bármennyire is szeretné kutyánk az édes finomságot, ha xilitet tartalmaz, még véletlenül se adjunk neki
Bármennyire is szeretné kutyánk az édes finomságot, ha xilitet tartalmaz, még véletlenül se adjunk neki
Fotó: Pinterest

 

 

Hogyan kezelhető?

 

A xilit-mérgezésnek jelenleg még nincsen ellenszere. Felismerését elősegíti, ha a gazdi beszámol arról, mit evett a kutya a tünetek megjelenése előtt, milyen xilit-tartalmú termékhez juthatott hozzá otthon vagy a házon kívül (pl. vendégségben vagy étteremben). Mivel az állapot pillanatokon belül rosszabbra fordulhat, már a pontos diagnózis előtt is megkezdhetik a kezelést, hogy megelőzzék a további károsodást.

 

A kezelés részét képezheti a vérvétel (általános labor), majd a vércukorszint és a májfunkció rendszeres mérése, valamint a leesett vércukorszint visszaállítását elősegítendő cukorpótlás infúziós folyadékban. A szervi érintettségtől függően májvédők adása és egyéb támogató kezelés is szükségessé válhat. A négylábú pácienseket általában kórházi megfigyelés alatt tartják, míg vércukorszintjük stabilizálódik, és eredményeik alapján biztonsággal hazaengedhetők.

 

 

Halloween estéjén gyakran előkerülnek a cukorkák, nyalánkságok - mérgezőek lehetnek a kutyára nézve
Halloween estéjén gyakran előkerülnek a cukorkák, nyalánkságok - mérgezőek lehetnek a kutyára nézve
Fotó: Pinterest

 

 

Milyenek a kilátások mérgezés esetén?

 

A klinikai tünetek megjelenése előtt kezelésbe vett kutyák esetében általában jó a prognózis. Szintén jó, ha a hipoglikémiás állapotot még időben sikerült visszafordítani, és nem okozott további károsodást. Ha azonban a máj is érintett, a vércukorszint stabilizálódása után is szükség lehet folyamatos májvédelemre gyógyszerek, kiegészítők formájában, valamint az állatorvos által előírt kontroll vérvételekre is. Ha a kezelés elmarad vagy túl későn kezdik meg, a mérgezés sajnos végzetes kimenetelű lehet.

 

 

Hogyan előzhető meg a xilit-mérgezés?

 

Mi sem egyszerűbb: ne adjunk kutyánknak xilit-tartalmú ételt, bármennyire is szépen nézi a születésnapi tortánkat, az ünnepi süteményhalmot vagy a karácsonyi mézeskalácsot. Gondosan pakoljunk el mindent, amibe akár egy csepp xilitet tettünk, olyan helyre, ahol semmi esetre sem férhet hozzá falánk kutyusunk. Ne hagyjuk elől a rágógumis tasakot, dobozt, cukorkákat és egyéb nyalánkságokat. Egyes ebeket igen furcsa ízléssel áldott meg a sors, bátran belekóstolnak a gazdi testápolójába, élvezettel tüntetik el az arckrémes tégely tartalmát vagy a fogkrémet. Akár tartalmaz xilitet, akár nem, e termékeket is tartsuk távol tőle! Kutyánk fogápolásához pedig használjunk kutyák számára kifejlesztett fogkrémet!

 

Ne feledjük, hogy xilit-mérgezés esetén a gyors és hatékony beavatkozás elmulasztása, késleltetése visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat, halálos kimenetelű lehet a kutyára nézve. Ügyeljünk a megelőzésre, probléma esetén pedig irány a rendelő!

 

 

 

 

*Glikémiás index: skála, mely osztályozza a szénhidrátban gazdag élelmiszereket az alapján, milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet a glükózhoz képest.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: bluecross.org, vcahospitals.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2019. december 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep
Színes tojások a fűben, csokinyuszik, nyuszi-fészek… A Húsvét színes ünnepe nem csak a gyerkőcök számára tartogat izgalmakat, de bizony kutyánk számára is! A mi feladatunk, hogy odafigyeljünk kedvenceink biztonságára is a készülődés során!

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre Hírek - Címlapon
A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei Hírek - Címlapon
Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei