A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák cseresznyét?

2024. május 25., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?



A válasz trükkösnek is mondható, hiszen a cseresznye fogyasztása legalább annyi veszéllyel járhat, mint amennyire jótékony hatással bír egészségünkre. A és C-vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsünknek egyedül a húsát szabad megenni, de sok kutyusnak ez is megterhelheti a pocakját.

 

A gondot a cseresznye többi része, a mag, a szár és a levelek jelentik, melyek ciánt tartalmaznak. E toxikus anyag életveszélyes állapotot is előidézhet, ha nagy mennyiségben eszik belőle a kutya. Egészben lenyelt magjai pedig rövid idő alatt is felhalmozódhatnak a gyomorban és a bélrendszerben, kistestű kutyáknál elég néhány szem ahhoz, hogy bélelzáródást okozzanak.

 

 

A cseresznye magja, szára és levele is ciánt tartalmaz - Ne egyen belőle a kutya
A cseresznye magja, szára és levele is ciánt tartalmaz - Ne egyen belőle a kutya
Fotó: edurecharge.org

 

 

Cseresznyebefőtt, koktélcseresznye, konzerv, lekvár...

 

A boltok polcain rendszerint kimagozott befőttel találkozunk, amely jó alternatívának tűnhet, ám előállításuk során több-kevesebb cukor kerülhet az üvegbe. Kutyáink számára kerülendő a cukrozott cseresznye fogyasztása, nem különben a koktélcseresznye, a konzerv és a lekvár. Hiába szabadították meg az élénkpiros szemeket a magtól, szártól, a hozzáadott cukor, édesítőszerek miatt egyáltalán nem ajánlott, hogy négylábú barátaink is csemegézzenek belőle.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás náluk is különböző betegségek kialakulásához vezethet, például: cukorbetegség, túlsúly, emésztési panaszok, fogszuvasodás, stb.

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám egészben lenyelt egy (vagy több) cseresznyét?

 

Kiszagolta – megkaparintotta – megette... Lelki szemeink előtt feldereng az állatorvosi rendelő képe, és már csak arra várunk, mikor induljunk? Nos, egy-két cseresznyeszem még könnyedén átvándorolhat kedvencünk emésztőrendszerén, és a ciánmérgezés esélye is minimális. Ha tudjuk, nagyjából mennyi cseresznye volt terítéken az asztalon, akkor kiszámolhatjuk, kb. mekkora mennyiséget fogyasztott el a kutya.

 

 

Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Fotó: loveyourdog.com

 

 

Ha kutyusunk szabadon mozoghat a kertben, és cseresznyefánk bőven terem, ideje óvintézkedéseket foganatosítani. Mert a legtöbb kutya előszeretettel „rájár” a gyümölcsre, és képesek lennének addig enni, amíg ki nem pukkadnak. Egy érzékenyebb emésztőrendszerű kutyánál a cseresznye húsa – nagyobb mennyiségben – kellemetlen hasmenést okozhat.

 

A tünetek néhány órán belül, de másnap is jelentkezhet. Figyeljük az árulkodó jeleket: hányás, csökkent étvágy, székrekedés, puffadás, feszülő pocak, az ürülék elmaradása vagy nehézkes távozása pedig bélelzáródásra utalhat, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

 

Ciánmérgezés

 

Ha a kutya alaposan becsemegézett a cseresznyéből, sajnos fennállhat a mérgezés veszélye. A tünetek: nehezen veszi a levegőt, fogínye élénkpiros színt ölt, pupillái kitágulnak, szíve szaporábban ver, elesett, gyenge, láthatóan rosszul érzi magát. Mielőbb szakszerű beavatkozásra van szükség, hogy megelőzzük a szervek károsodását, szövődményeket!

 

 

Cseresznyét a kutyának? Csak óvatosan!
Cseresznyét a kutyának? Csak óvatosan!
Fotó: pixabay.com

 

Összegzés

 

Fentiek ismeretében elmondható, hogy a cseresznyéből csak óvatosan adjunk kedvencünknek. Mossuk meg a cseresznyeszemet, tépjük le a szárát és magozzuk ki, hogy még véletlenül se fogyasszon ezekből. A húsát megkóstolhatja, és ha minden rendben, akkor egy keveset ehet belőle. Az egész cseresznyét tároljuk olyan helyen, ahol a kutya soha nem férhet hozzá, feldolgozott formában pedig ne egyen belőle. Válasszunk olyan gyümölcsöt, amelyet biztonsággal fogyaszthat. Vigyázzunk egészségére!

 

 

Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának? - Kutyabarát helyek

Igen! Bár a kutya elsődleges táplálékát nem a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, sőt, némelyek kifejezetten veszélyesek rájuk nézve, mégis, odafigyeléssel, a mennyiségek és arányok helyes megválasztásával nagyon jót tehetünk kutyánk egészségének.

 

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: loveyourdog.com
Cikk első megjelenése: 2022. május 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Ehetnek a kutyák sárgabarackot? Ehetnek a kutyák sárgabarackot?
Édes illata és ízletes húsa szinte ellenállhatatlanná teszi e gyümölcsöt a legtöbb kutya számára. Vajon adhatunk neki belőle?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Letöltendő börtönbüntetést kapott egy férfi, aki kutyái négyhetes kölykeit pusztította el Hírek - Címlapon
Letöltendő börtönbüntetést kapott egy férfi, aki kutyái négyhetes kölykeit pusztította el
Puszta kézzel fojtott meg egy pórázon sétáló vizslát egy kunszentmártoni férfi Hírek - Címlapon
Puszta kézzel fojtott meg egy pórázon sétáló vizslát egy kunszentmártoni férfi