A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák cseresznyét?

2023. június 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?



A válasz trükkösnek is mondható, hiszen a cseresznye fogyasztása legalább annyi veszéllyel járhat, mint amennyire jótékony hatással bír egészségünkre. A és C-vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsünknek egyedül a húsát szabad megenni, de sok kutyusnak ez is megterhelheti a pocakját.

 

A gondot a cseresznye többi része, a mag, a szár és a levelek jelentik, melyek ciánt tartalmaznak. E toxikus anyag életveszélyes állapotot is előidézhet, ha nagy mennyiségben eszik belőle a kutya. Egészben lenyelt magjai pedig rövid idő alatt is felhalmozódhatnak a gyomorban és a bélrendszerben, kistestű kutyáknál elég néhány szem ahhoz, hogy bélelzáródást okozzanak.

 

 

A cseresznye magja, szára és levele is ciánt tartalmaz - Ne egyen belőle a kutya
A cseresznye magja, szára és levele is ciánt tartalmaz - Ne egyen belőle a kutya
Fotó: edurecharge.org

 

 

Cseresznyebefőtt, koktélcseresznye, konzerv, lekvár...

 

A boltok polcain rendszerint kimagozott befőttel találkozunk, amely jó alternatívának tűnhet, ám előállításuk során több-kevesebb cukor kerülhet az üvegbe. Kutyáink számára kerülendő a cukrozott cseresznye fogyasztása, nem különben a koktélcseresznye, a konzerv és a lekvár. Hiába szabadították meg az élénkpiros szemeket a magtól, szártól, a hozzáadott cukor, édesítőszerek miatt egyáltalán nem ajánlott, hogy négylábú barátaink is csemegézzenek belőle.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás náluk is különböző betegségek kialakulásához vezethet, például: cukorbetegség, túlsúly, emésztési panaszok, fogszuvasodás, stb.

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám egészben lenyelt egy (vagy több) cseresznyét?

 

Kiszagolta – megkaparintotta – megette... Lelki szemeink előtt feldereng az állatorvosi rendelő képe, és már csak arra várunk, mikor induljunk? Nos, egy-két cseresznyeszem még könnyedén átvándorolhat kedvencünk emésztőrendszerén, és a ciánmérgezés esélye is minimális. Ha tudjuk, nagyjából mennyi cseresznye volt terítéken az asztalon, akkor kiszámolhatjuk, kb. mekkora mennyiséget fogyasztott el a kutya.

 

 

Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Fotó: loveyourdog.com

 

 

Ha kutyusunk szabadon mozoghat a kertben, és cseresznyefánk bőven terem, ideje óvintézkedéseket foganatosítani. Mert a legtöbb kutya előszeretettel „rájár” a gyümölcsre, és képesek lennének addig enni, amíg ki nem pukkadnak. Egy érzékenyebb emésztőrendszerű kutyánál a cseresznye húsa – nagyobb mennyiségben – kellemetlen hasmenést okozhat.

 

A tünetek néhány órán belül, de másnap is jelentkezhet. Figyeljük az árulkodó jeleket: hányás, csökkent étvágy, székrekedés, puffadás, feszülő pocak, az ürülék elmaradása vagy nehézkes távozása pedig bélelzáródásra utalhat, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

 

Ciánmérgezés

 

Ha a kutya alaposan becsemegézett a cseresznyéből, sajnos fennállhat a mérgezés veszélye. A tünetek: nehezen veszi a levegőt, fogínye élénkpiros színt ölt, pupillái kitágulnak, szíve szaporábban ver, elesett, gyenge, láthatóan rosszul érzi magát. Mielőbb szakszerű beavatkozásra van szükség, hogy megelőzzük a szervek károsodását, szövődményeket!

 

 

Cseresznyét a kutyának? Csak óvatosan!
Cseresznyét a kutyának? Csak óvatosan!
Fotó: pixabay.com

 

Összegzés

 

Fentiek ismeretében elmondható, hogy a cseresznyéből csak óvatosan adjunk kedvencünknek. Mossuk meg a cseresznyeszemet, tépjük le a szárát és magozzuk ki, hogy még véletlenül se fogyasszon ezekből. A húsát megkóstolhatja, és ha minden rendben, akkor egy keveset ehet belőle. Az egész cseresznyét tároljuk olyan helyen, ahol a kutya soha nem férhet hozzá, feldolgozott formában pedig ne egyen belőle. Válasszunk olyan gyümölcsöt, amelyet biztonsággal fogyaszthat. Vigyázzunk egészségére!

 

 

Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának? - Kutyabarát helyek

Igen! Bár a kutya elsődleges táplálékát nem a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, sőt, némelyek kifejezetten veszélyesek rájuk nézve, mégis, odafigyeléssel, a mennyiségek és arányok helyes megválasztásával nagyon jót tehetünk kutyánk egészségének.

 

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: loveyourdog.com
Cikk első megjelenése: 2022. május 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Ehet a kutya áfonyát? Ehet a kutya áfonyát?
Kedvelt gyümölcseink közé tartozik az áfonya, és persze kedvencünk is szívesen megkóstolná. Jól tesszük, ha adunk neki belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker MOL Nyrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK Hírek - Címlapon
Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK
10 elképesztő tény kutyáinkról Hírek - Címlapon
10 elképesztő tény kutyáinkról