A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?

2022. október 14., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?Nem tűnik valami kényelmesnek pont a lábunkon játszadozni, de kutyánk mégis annyira bele tud merülni a rágcsálásba, hogy néha észre sem veszi, ha szeretnénk felkelni. Mint a vicces rajz a macskákról, ahogy a gazdi ölében elszenderednek, és meg sem merünk moccanni… Kedvencünk részéről bizonyára nem kell „véres bosszúra” számítanunk, ehelyett nekünk is kedvünk támad bekapcsolódni önfeledt játékába. De kezdjük is az elején:

 

Miért szeretik a kutyák a rágható játékokat?

 

Költői kérdésnek tűnhet, hiszen magában rejti a választ: mert a kutyák egyenesen imádnak rágni! Legalábbis a többségük, de még idős korban, hiányos fogazattal is szívesen megcsócsálgatják plüssüket vagy a zokninkat, ki mit kedvel, ugye. Szóval a rágásra való igény természetükből fakad, különösen kölyökkorban lehetünk tanúi, amikor a kiskutya tejfogai szép sorban kipotyognak, hogy helyet adjanak a maradó fogaknak.

 

A kutyák imádnak rágcsálni, szeretik a rágható játékokat
A kutyák imádnak rágcsálni, szeretik a rágható játékokat
Fotó: iStock

 

Ahhoz, hogy ezek erősek és egészségesek legyenek, és a kutya állkapcsa is megfelelően fejlődjön, izmainak sokat kell gyakorolniuk, méghozzá különféle tárgyak megrágásával. Szerencsére bőven van miből választani, ha szeretnénk elkerülni, hogy otthonunk kárt szenvedjen ezen időszakban: a rágható játékokért cseperedő apróságunk is odáig lesz meg vissza.

 

Ám a tevékenység nem szűnik meg a felnőtt fogazat létrejötte után sem. A rágcsálás élvezettel töltheti el a kutyát, remekül lefoglalja és még az elméjét is megtornáztathatjuk vele. Egy plüss szétcincálása vagy szárított bőrből készült csont lelkiismeretes feldolgozása a kutya ősi ösztöneit érinti meg, ahogy „vadászat” közben elejti a prédát. Ez az érzés veleszületetten bennük van, s bár a családtagként élő kutyák elsöprő többsége nem kényszerül arra, hogy maga szerezze meg napi betevőjét, az ösztön olthatatlanul él, mind a vadászat, mind a rágás iránt.  

 

A kutya szerint a gazdi lábán nagyon jó pihenni
A kutya szerint a gazdi lábán nagyon jó pihenni
Fotó: rover.com

 

De miért éppen a gazdi lába lesz a kiszemelt játszós hely?

 

Szívmelengető érzés megélni azokat a pillanatokat, amikor kedvencünk a közelségünket keresi: lekucorodik mellénk a kanapén, nekünk dől, odabújik hozzánk. A kutya lényéből áradó szeretet megtapasztalása felemelő, talán éppen ezért döntöttünk úgy egy szép napon, hogy beengedjük otthonunk, életünk és szívünk kapuján.

 

1. Figyelem, szeretet és biztonság. Szinte magától értetődőnek tűnik, hogy ha azon morfondírozunk, miért is ül ránk a kutyánk vagy miért dől neki a lábunknak, elsőre ez a három szó ugrik be. Mivel nem tudják elmondani, mire gondolnak, mi zajlik bennük, testbeszéd és hangok segítségével közlik velünk azt is, mit éreznek. Ha kedvesen hozzánk bújik vagy lábunkon szundít el, egyértelmű jele lehet annak, hogy fontosak vagyunk neki, szeret velünk lenni. Ha izgatott vagy szorong, stresszes, fél, fokozottan keresheti közelségünket, mely megnyugtatóan hat rá.

 

Játék közben el is alhat a gazdi lábán a kutya - egy hely, ami biztonságot nyújt
Játék közben el is alhat a gazdi lábán a kutya - egy hely, ami biztonságot nyújt
Fotó: dogdorable.com

 

2. Elmerül kedvenc illatában. Gondoltad volna? Amilyen könnyen elcsábulnak egy-egy érdekes szag irányában, annyira vonzódnak a gazdi illatához. Kutatások bizonyítják, hogy a szagunk képes beindítani a kutya agyában azt a területet, amely a jutalmazással, vagyis a jó dolgokkal van összeköttetésben. A szeretett személyek szaga örömmel tölti el őket, és mivel az ember tenyerén és talpán különösen sok verejtékmirigy található, e testrészeinken az illatunk is intenzívebb. Amihez csodálatos odabújni, legalábbis kutyaorral nézve.   

 

3. Kötődés, védelem. A gazdi közelsége nemcsak az összetartozás érzését erősítheti a kutyában, hanem védelmező ösztönét is felébresztheti. Ez kimerülhet abban, hogy ráteszi a mancsát lábunkra, vagy csak nem tágít a közelünkből, mintha azt üzenné másoknak: „mi egy csapat vagyunk”.  

Ha otthon sem tud lazítani, mindenhova követ, szinte ránk tapad, figyeljük meg és gondoljuk át, változott-e valami életünkben, ami kiválthatta e viselkedést. Lehet, hogy rosszul érzi magát, beteg, fáj valamije vagy érzelmileg kibillent egyensúlyából, és több támogatásra vágyik. Vagy valami miatt azt érzi, nekünk kell több támogatást nyújtania. Beszéljünk állatorvosunkkal, és ha egészségileg rendben van a kutya, kérjünk tanácsot pozitív módszerekkel dolgozó kutyatrénertől is.

 

Mi egy csapat vagyunk - Gazdája lábának dől a kutya
Mi egy csapat vagyunk - Gazdája lábának dől a kutya
Fotó: crazyrichpets.com

 

És ezzel el is érkeztünk a fő kérdésünkhöz:

 

Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?

 

Most, hogy kezd körvonalazódni, mi is motiválhatja viselkedését, a válasz már egyértelműbb: két olyan dolgot végezhet egyidejűleg, ami örömmel tölti el. Miközben átadja magát kedvenc játéka rágcsálásának, imádott gazdija közelségét is magáénak tudhatja. Akár a lábunkra telepszik le a földön, vagy egyenesen ránk, amikor tévét nézünk vagy olvasunk a kanapén, egy kis mókázás mindig belefér. Ó, és még egy kis simogatás, szeretgetés is lehet a jutalma kedveskedéséért.

 

Aggodalomra adhat okot e viselkedés?

 

Előfordulhat, hogy a kutya bepörög, és eltúlozza a játékot. Esetleg morogni, hörögni kezd, bevédi a mancsai között lévő tárgyat, ha megpróbáljuk elvenni tőle. Mielőtt bárki megsérülne, kérjünk tanácsot tapasztalt kutyatrénertől, aki megmutatja nekünk, miként taníthatjuk meg kutyánknak pozitív módszerrel (tehát kiabálás, rángatás, büntetés nélkül) azt, hogy önként odaadja játékát.

 

A kölykök jobban kereshetik a gazdi közelségét játék közben
A kölykök jobban kereshetik a gazdi közelségét játék közben
Fotó: cuteness.com

 

Összegzés

 

A rágcsálás és a gazdival való játék is nagyon fontos a kutya számára, mindegyiket illesszük be napirendünkbe. Erősíti kötődésünket, jobbá teszi kapcsolatunkat, és hát mi más lenne a cél, mind az, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát egészségben, boldogságban?

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: cuteness.com
Cikk első megjelenése: 2021. december 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában Hírek - Címlapon
A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában
„Vigyük haza!” - nyüszítette a yorkie, amikor meglátta az óriási kutyát az autópályán Hírek - Címlapon
„Vigyük haza!” - nyüszítette a yorkie, amikor meglátta az óriási kutyát az autópályán