A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan játssz még jobban kutyáddal?

2019. február 17., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Minden gazdi máshogy játszik kutyájával. Egy tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy különbség van a nemek között is. Vizsgálták a kutyával való játék közben leggyakrabban elhangzott szavakat, és arra is választ adtak, hogy lehet igazán minőségi időt eltölteni kedvencünkkel.



A játéknak igen nagy szerepe van nem csak a kutyák fejlődésében, testi és lelki egészségében, hanem a kutya-gazda kapcsolat erősítésében is. De hogy játszunk a kutyánkkal? Minden gazdi másképp. És nem csak azért, mert minden kutyának más a személyisége, máshogy szeret játszani - a gazdák is mind különbözőek!

 

Amerikai tudósok rámutattak egy tanulmány során: gazdi és gazdi között is különbség van!  Azt, hogy hogyan játszik az adott gazda kedvencével, befolyásolja a gazda neme, de még a szakmája is, főleg, ha kutyával kapcsolatos hivatásról van szó! Máshogy játszik egy állatorvos, és máshogy egy kutyakiképző vagy épp egy kutyakozmetikus. A kutatás még arra is kiterjedt, hogyan beszélnek kutyájukhoz a gazdik játék közben.

 

Labdázás vagy kötélhúzás? A kutya mindkettőtől boldog lesz!
Labdázás vagy kötélhúzás? A kutya mindkettőtől boldog lesz! 
Fotó: huffingtonpost.com

 

A tanulmányt végző tudósok 187 videót néztek meg és elemeztek. Minden felvételen más-más gazdának és kutyájának játéka látható. Ezek alapján összesítették, melyek a játék alatt leggyakrabban használt szavak. A videók elemzésével és értékelésével azt is igyekeztek megállapítani, hogyan tölthetjük minél hasznosabban a játékidőnket. A Barnard College’s Dog Cognition Lab intézet két tudóssal, Alexandra Horowitz-al  és Julie Hecht-el arra kérte a nyilvánosságot, küldjenek videót arról, hogyan játszanak kutyájukkal. A tanulmánynak hatalmas sikere volt a gazdik körében: 19 országból 187 videó érkezett, melyeken a kis 8 évesektől kezdve egészen a 75 évesekig mindenféle korú gazdi szerepelt.

 

A videókon több mint 30 féle játék volt megfigyelhető a különböző trükköktől a labdázásokig. A kommunikáció mellett az érintkezéseket, az aktivitásokat is figyelték a kutatók. A videókon szereplő kutyák reakciója a játékidő alatt szinte kivétel nélkül pozitív volt, a játék mikéntje azonban nagyban függött attól, milyen a gazdi érzelmi reakciója.

 

Akik mindig kaphatóak egy kis játékra: a gyerekek és a kutyák
Akik mindig kaphatóak egy kis játékra: a gyerekek és a kutyák
Fotó: huffingtonpost.com

 

“Egészen meglepő volt, hogy ezek a különböző játéktípusok milyen kölcsönösségben vannak a személyek érzelmi élményeivel, tapasztalataival.” - írta Horrowitz a CBS-nek. “Nagyon pozitívan élték meg például az olyan játékokat, mint a birkózás, vagy a kötélhúzás.”

 

Mivel a legtöbb kutya nagyon elégedett és boldog volt hála a gazdival eltöltött időnek, a kutatók megvizsgálták, igaz-e ez a gazdikra is. Az eredmény valószínűleg egy gazdit sem fog meglepni:

 

 

Az emberek sokkal boldogabbá válnak a kutyával való érintkezés és fizikai kontaktus hatására.

 

 

Azok a gazdik, akik a játék alatt többet érintkeztek kutyájukkal, végig közelebb maradtak hozzá és együtt mozogtak vele, sokkal jobban élvezték a játékot, mint a más módokon játszó gazdák. “Más szóval: a sokkal többet mosolyogtak játék közben azok, akik aktívan részt vettek a játszásban és sokat érintkeztek kutyájukkal.”- mondták a kutatók.

 

Érdekes eredménye a tanulmánynak, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel és sokkal többször érintik meg a kutyát, mint a férfiak. A megfigyelés alapján elmondható, hogy a férfiak 50%-a szinte egyáltalán nem ért hozzá kutyájához, míg a nőknél ez az arány mindössze 32% volt.

 

A tanulmány szerint a nők sokkal többet érintkeznek játék alatt kutyájukkal, mint a férfiak
A tanulmány szerint a nők sokkal többet érintkeznek játék alatt kutyájukkal, mint a férfiak
Fotó: huffingtonpost.com

 

A gazdik  foglalkozását tekintve a kutyával kapcsolatos területen tevékenykedő gazdik sokkal nagyobb arányban maradtak a kutyájuk közelében, mint a más területen dolgozók. A 187 videó közül 48 felvételen szerepelt olyan gazdi, akinek szakmája állatorvos, tenyésztő, menhelyi önkéntes stb. Ők kimagaslóan több időt töltöttek kutyájukkal, mint a nem kutyás szakmával rendelkezők.

 

A leggyakoribb játéktípusok a bot- vagy labda-dobálás, a kötélhúzás és az ugratás (például mikor úgy tettek a gazdik, mintha eldobnák a labdát) voltak. Érdekes, hogy a kötélhúzás alatt sokkal több pozitív reakció volt megfigyelhető a gazdik részéről, mint a labda-dobálás alatt.

 

És hogy mik a leggyakrabban elhangzó szavak, melyet a gazdák a játék alatt mondanak kutyáiknak? Íme pár a listából a teljesség igénye nélkül:

 

Te

Jó (mint dicséret)

Gyerünk

Menj

Fogd

‘A kutya neve’

Ezaz!

Kislány/lány

Hol van?

Labda

Tied

 

Forrás: huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 26.
Fordította: Schmidt Zsófia

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás Hírek - Címlapon
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás
Idén virág helyett ajándékozz életet Valentin napon! Hírek - Címlapon
Idén virág helyett ajándékozz életet Valentin napon!