A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?

2022. szeptember 03., 13:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!



 

Most kezdhetnénk azzal a „tanácsadást”, hogy ha négylábú érkezik a házhoz nyáron, akkor gondoljunk előre az őszi időszakra, és szoktassuk hozzá a csöppséget az egyedülléthez, egyfajta tartható napi rutinhoz, rendhez. Valószínű azonban, ha szeptember előtt pár nappal a kétségbeesés az elsődleges érzés, ami előtör belőlünk az épp a rongyokat szétszaggató kiskutya láttán, akkor már idejemúlt azon tépelődnünk, hogy „mi lett volna ha”, és ezzel bizony elkéstünk. A tűzoltáshoz, azonban még nincs késő, de előre szólunk, azért annyira nem lesz könnyű dolgunk.

 

 

Egyedül van otthon a kutya - egész nap arra a pillanatra vár, amikor a gazdi hazaér
Egyedül van otthon a kutya - egész nap a gazdi hazatérésére vár
Kép: pugmindedblog.com

 

 

A szőrgombócokért ugyanis, főleg ha gyerkőc is van a családban, mindenki rajong. A babusgatás, simogatás, folyamatos játszás természetes, hiszen egy kölyökkutya  reflexszerűen ezt váltja ki az emberből. Ráadásul nyáron időből is több mutatkozik ezekre a dolgokra, este is sokáig van világos, így nincs akadálya a sétáknak, a kertben töltött mókázásoknak.

 

Igen ám, de amikor a rajongó gyerekhad elkezdi cipelni a tíz kilós hátizsákot, fáradtan, a matek-, kémia-, és fizika- házitól terhesen érnek haza, akkor kiskutya ide, megszokott mókázás oda, senkinek sem jut eszébe elővenni a pórázt, nyakörvet egy hosszú séta erejéig. Ez hatalmas hiba, de attól még nagy általánosságban ez az igazság. Hiszen a feladatok bővülnek, az idő szűkösebbé válik, hamar ránk köszönt az este, és másnap ismét becsengetnek.

 

A kamasz, egyébként épp a legaktívabb korban lévő eb pedig csak néz értetlenül. A figyelem elkerüli, így megpróbál újra porondra kerülni. Ilyenkor szoktak előkerülni a szétrágott cipők, az elkapart ajtófélfák, és a kertészkedés új állomásai a rózsa kikotrásától, egészen a zöldségágyás rotálásáig. A viszony pedig kezd elmérgesedni, hiszen a gazdik (kicsik, nagyok egyaránt) türelmetlenebbek, nem értik miért csinálja ezt a négylábú, aki pedig azt nem tudja hova tenni, hogy hova tűnt az addig megszokott rajongás.

 

 

A fiatal kutya könnyen talál magának elfoglaltságot, míg egyedül van: például cipőt rág
A fiatal kutya könnyen talál magának elfoglaltságot otthon: például cipőt rág
Kép: dogvacay.com

 

 

Ördögi kör, igaz? Nézzük mit tehetünk annak érdekében, hogy a családi béke megmaradjon. Igenis, meg kell próbálnunk időt szakítani kutyánkra. Ha felelős gazdák vagyunk, akkor ennek alapnak kell lennie. Egy kutya akkor is igényli a törődést, ha tél van és -20 fok, vagy nyár és tikkasztó hőség. Ha nincs máskor lehetőség, akkor bizony reggel fél órával előbbre kell állítani a vekkert, s az örökmozgó ebet ki kell fárasztani. Ennek két módja van, érdemes mindkettőt kijátszani.

 

Az egyik a fizikai fárasztás: séta, labdázás, közös kocogás, amire csak lehetőségünk adódik. A másik mód pedig a mentális „edzés”. Engedelmességi feladatokkal, apró játékokkal (jutalom falat elrejtése, megkerestetése, játék nevek tanítása stb.) könnyen le tudjuk kötni a rosszcsont figyelmét. Így úgy hagyhatjuk el otthonunkat, hogy tudjuk: megtettünk mindent kedvencünk érdekében. Este pedig ugyanez a feladatunk, így sokkal kisebb az esély arra, hogy a család összes tagjának kihullik a haja az idegességtől. Amennyiben több „gazdás” négylábúról van szó, úgy érdemes felosztani a feladatokat, így még hatékonyabb lehet a nevelés.

 

 

Egy kiadósabb reggeli séta, vagy kocogás segít a kutyának legyőzni az unalmas napot
Egy kiadós reggeli séta, kocogás segít a kutyának legyőzni az unalmas napot
Kép: sparkytimes.com

 

 

Bizony, semmilyen csodamódszert nem tudunk kínálni, nincsen öt perces „mindent megoldó” trükk, vagy bármi okosság. Egy kutya bevállalása felelősséggel, sőt kötelességgel jár, de jó koordinációval, és kooperatív készséggel ez a legválságosabb őszi időkben is könnyen teljesíthetővé válik – gazdi, és kutya örömére egyaránt!

 

 

 


Indexkép forrás: thedoglover.club
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felfüggesztett szabadságvesztés várhat az állatkínzóra Hírek - Címlapon
Felfüggesztett szabadságvesztés várhat az állatkínzóra
Hősiesen védte rosszul lett gazdáját az öreg, vak puli – még a mentősöktől is Hírek - Címlapon
Hősiesen védte rosszul lett gazdáját az öreg, vak puli – még a mentősöktől is