A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni

2021. június 05., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!



 

Vannak időszakok, amikor napjaink besűrűsödnek, teendőink listája teljesíthetetlennek tűnik, mintha a nap 24 órája sem lenne elég… Egy váratlan betegség, baleset vagy élethelyzet felmerülése okán sajnos pont a kutyák szenvedhetik meg a figyelem és törődés hiányát. De nem kell ahhoz életünknek fenekestül felfordulnia, hogy négylábú családtagunk elhanyagolva érezze magát. Szomorú lehet, ha folyton az okostelefonunkat bújjuk, a számítógép előtt ülünk vagy a háztartási és ház körüli feladatok maguk alá gyűrik a gazdit. Tisztán érthető jelekkel fogja tudtunkra adni, ha több foglalkozást igényelne, és valljuk be, aligha létezik jobb kikapcsolódás egy kellemes, hosszú sétánál a friss levegőn kedvencünk társaságában.

 

1. Naphosszat alszik…

 

Ha egy egészséges fiatal vagy felnőtt kutya folyton alszik, felmerülhet a kérdés, hogy mi baja van? Érdemes ellátogatni az állatorvoshoz egy kivizsgálásra, és ha mindent rendben találunk, elképzelhető, hogy unatkozik és a foglalkozás hiánya elől az alvásba menekül. Keltsük fel érdeklődését, hívjuk játszani, tegyünk egy jó nagy sétát a parkban vagy próbáljunk ki olyan sporttevékenységet, mely mindkettőnkhöz passzol, például futás, agility, frizbi, de egy kiadós labdázás is lefáraszthatja fizikailag a kutyát. Ne feledkezzünk meg a mentális stimulációról sem: engedelmességi feladatok, kutyaiskolai tanfolyam, szimatmunka vagy trükktanulás segíthet ebben.

 

Kutyáink átlagosan 12-14 óra nyugodt alvást igényelnek naponta
Kutyáink átlagosan 12-14 óra nyugodt alvást igényelnek naponta - ennél több már árulkodó jel lehet
Fotó: stocksy.com

 

2. Pocsék hangulatban van, letargikus…

 

Az elhanyagoltság megmutatkozhat abban is, hogy a kutya elveszíti érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyekért korábban rajongott. Nem igazán hatja meg az étel, sem a játékok, esetleg balesetek fordulnak elő otthon vagy rombol, és már nem köszönti a megszokott lelkesedéssel a gazdit, amikor hazaérkezik. A depresszió és levertség hátterében betegség, érzelmi megrázkódtatás, hirtelen bekövetkező változás, szeretett személy vagy barát elvesztése mellett az is állhat, hogy nem érzi a gazdi törődését, szeretetét. Szívesen töltene el velünk minőségi időt, de mindig akad fontosabb dolgunk, és a kutya az, aki a háttérbe szorul. Tegyük szokássá, hogy legalább napi egy órát eltöltünk kedvencünkkel, de minél többet vagyunk együtt, annál jobb! Játék, tanulás, séta, szaglászás, kirándulás, látogatás a futtatóra, ahol találkozhat barátaival, egy kis tréning, bundájának átfésülése vagy egy jóleső pocakvakargatás… Az ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen!

 

Depressziós lehet a kutya? Figyeljük meg viselkedését!
Depressziós lehet a kutya? Figyeljük meg viselkedését!
Fotó: mrwallpaper.com

 

3. Rosszalkodásra adja a fejét…

 

Megrágja a bútorokat? Széttépi a fekhelyét, a párnákat? Könyvet „olvas”? Kukázik vagy lop a szennyesből? Kiássa a szobanövények alól a földet? Hosszan sorolhatnánk még, mi minden eszükbe juthat kutyáinknak, ha unatkoznak. Könnyen feltalálják magukat, és ha magukra hagyjuk őket a megfelelő fizikai és szellemi lefárasztás nélkül, bizony meglepődhetünk, amikor benyitunk az ajtón.

 

Az egyedüllét sok kutya számára stresszel jár, a szeparációs szorongás kialakulásához vezethet, amelynek leküzdéséhez kutyaviselkedési szakember, rehabilitációs terapeuta segítségére lehet szükség. Megoldás lehet, ha megkérjük egy családtagunkat vagy barátunkat, hogy nézzen rá a kutyára, engedje ki a kertbe vagy vigye le egyet sétálni, míg távol vagyunk. Megbízható kutyasétáltató vagy kutyaszitter szolgáltatását is igénybe vehetjük. A kutyanapközit is élvezhetik azok a kutyák, akik szeretik mások társaságát, szívesen bolondoznak velük, amíg a gazdi dolgozik.

 

Kukázó kutya
Az otthoni rombolás, a bútorok rágcsálása, kukázás, stb. arra is utalhat, hogy a kutya unatkozik
Fotó: healthypawspetinsurance.com

 

4. Folyton enne, és egyre dundibb…

 

A kedvencként tartott kutyák ébrenléti idejük javarészét pihenéssel töltik, de ha lehetőségük van rá, akkor és annyit esznek, amikor és amennyit csak lehet. És ha vajszívünk van, elég belenéznie a szemünkbe a maga ellenállhatatlan módján, már nyúlunk is a kekszesdobozért. Márpedig a legtöbb kutya igazi haspók, és pontosan tudják, mivel lehet meglágyítani minket, így sajnos hamar felszaladhatnak rájuk a plusz dekák és kilók.

 

 

Enyhítheti a foglalkozás hiánya miatt érzet bűntudatot az, ha finomságokat adunk a kutyának, de ez már rövid távon is káros lehet. Az elhízás komoly veszélyekkel jár a kutya egészségére, a túlsúly cipelése megterheli szervezetét, betegségeket okozhat. A megelőzés kulcsa a mi kezünkben van, ezért figyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű eledellel tápláljuk kedvencünket a rendszeres testmozgás mellett. Kérjük ki állatorvosunk, kisállatdietetikus tanácsát!

 

Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Fotó: Pinterest

 

5. Karmai óriásira nőttek…

 

A túl hosszú karom biztos jele annak, hogy a kutya nem mozog eleget. A kedvencként tartott kutyák gyakran nem koptatják megfelelően karmaikat a mindennapos tevékenységek közben, ezért a rendszeres karomápolásra is illik időt szánnunk. Normális esetben a karmoknak nem szabadna érinteniük a talajt, amikor a kutya egyenes felületen áll, hanem valamivel a talaj fölött végződnek. Természetesen ez függ a kutya méretétől, mancsának formájától és a karmok szögétől. Ha nem tudjuk, vagy nem merjük levágni kutyánk karmait, vegyük igénybe kutyakozmetikus segítségét. A hosszú karmok megnehezíthetik a járást, fájdalmassá téve azt, idővel a mancsok eldeformálódásához, az ízületek és csontok torzulásához, ezáltal a testtartás megváltozásához is vezethetnek, mely további betegségek forrása lehet.

 

Az egészséges mancsokon túlnőtt karmok visszakanyarodhatnak és bele is nőhetnek a talppárnákba. A kellemetlenséget megpróbálhatja enyhíteni kedvencünk mancsai nyalogatásával, rágcsálásával, ám ezzel könnyedén utat nyithat különféle fertőzések, gyulladások előtt. Itt is érvényes a mondás, hogy jobb megelőzni, mint gyógyítani, ezért ellenőrizzük rendszeresen, legalább hetente a kutya karmainak állapotát.

 

Karomvágás előtt és után - jól látható a különbség
Hosszúra nőhet a kutya karma, ha keveset mozog. Karomvágás előtt és után - jól látható a különbség
Fotó: terasgrooming.com

 

6. Nem kívánja az ételt...

 

Ha a jóevő kutya étvágya hirtelen lecsökken, vagy etetés közben gyakran otthagyja tálját, látogassunk el állatorvosunkhoz, hogy megtudjuk, áll-e a hátterében egészségügyi probléma. Az étvágytalanságnak fizikai és érzelmi okai is lehetnek, egy stresszes, szorongó vagy depressziós kutya is elvesztheti érdeklődését az étel iránt. A gazdi hosszabb távolléte betegség vagy kórházi ápolás miatt, veszteség, költözés is okozhatja többek között, például, ha megszokott otthonából menhelyre kerül vagy panzióba adják, eleinte elutasíthatja az ételt.

 

Ha kedvencünk egészsége rendben van, kezdjünk el több minőségi időt eltölteni vele: hívjuk játszani, dögönyözzük meg, vigyük el gyakrabban sétálni, engedjük, hogy más kutyákkal barátkozzon, fedezzünk fel új helyeket, stb. Tegyünk olyan dolgokat, amelyek kapcsolatunkat is erősítik és hangulatunkat is feldobják. Étvágya is visszatérhet, ahogy egyre jobb lesz a kedve.

 

Állatorvosi ellátásra is szükség lehet, ha a kutya visszautasítja az ételt
Állatorvosi ellátásra is szükség lehet, ha a kutya visszautasítja az ételt
Fotó: Pinterest

 

7. Már megint nem fogad szót…

 

A legtöbb kutya természetéből fakadóan szeretne a gazdi kedvére tenni, bár néhány fajta e téren is túlbuzgóbbnak bizonyul. Lelkesedésük töretlen, bármit megtennének a gazdinak és a gazdiért, hogy megfeleljenek kívánalmainak. Akadnak azonban függetlenebb vagy „mindenre-kíváncsi”, szeleburdibb jellemek is – itt nekünk kell rájönnünk, mivel kelthetjük fel figyelmét, mi az, ami igazán motiválja, és hogyan dolgoztathatjuk meg elméjét. Ha látványosan ignorálja a gazdit, akár otthon, akár sétán, lehetséges, hogy stresszes, beteg vagy pusztán több foglalkozásra van szüksége: egy kutyaiskolai kurzus, ahol felfrissíthetjük a tanultakat, közös programok, új élmények szerzése együtt, és persze a játék, mely remek kapcsolatteremtő- és erősítő tevékenység.

 

8. Még mindig nem szobatiszta…

 

Egyes kutyák hamarabb válnak szobatisztává, mint mások, de ha egy felnőtt kutya esetében gyakoriak a benti balesetek, akkor három dologra gondolhatunk. Okozhatja betegség (pl. felfázás, húgyúti fertőzés, veseprobléma, inkontinencia, időskori gondok, stb.), szorongás és stressz, illetve a foglalkozás hiánya. A szobatisztaságra szoktatás eleinte heteket is igénybe vehet, a gazdi türelmén és következetességén rengeteg múlik. A sétaidők betartása, a napi rutin és a pozitív megerősítés, mikor kint végzi el a kis- és nagydolgát, segít a kutyának megérteni, mit szeretnénk elérni. A büntetés nem használ, sőt, árthat is, hiszen nem fogja érteni, miért szidja le a gazdi, mikor hazaér. Van egy folt a szőnyegen, igen, és azóta órák teltek el – nem fogja érteni az összefüggést. Szánjunk rá időt és figyeljünk, hogyha jelzi, azonnal ki tudjuk vinni. Felnőtt korban pedig első a kivizsgálás, és ha állapota nem indokolja a „baleseteket”, forduljunk kutyakiképzőhöz a megoldás érdekében.

 

Az unalom és a szeparációs szorongás jele is lehet, ha a kutya rombol, amíg egyedül van otthon
Az unalom és a szeparációs szorongás jele is lehet, ha a kutya rombol, amíg egyedül van otthon
Fotó: Pinterest

 

Egy kutya egy életen át hűségesen mellettünk áll, ezt a szívességet hálálhatjuk meg oly módon, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla.

 

Unaloműző tippek:

Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Odahozza a labdáját a kutya? Játszani szeretne a gazdival!
Fotó: cuddla.com

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. július 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Hírek - Címlapon
Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Eladta a legféltettebb kincseit a kisfiú, hogy megmentse beteg kutyáját Hírek - Címlapon
Eladta a legféltettebb kincseit a kisfiú, hogy megmentse beteg kutyáját