A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat

2018. január 04., 06:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A téli húgyúti panaszok a kutyák életében nem ismeretlen panaszok: a szukák hajlamosabbak a felfázásra, ám a kanoknál is kialakulhat betegség.



A téli húgyúti panaszok a kutyák életében nem ismeretlen panaszok:  A szukák jobban érintettek ilyenkor, mert anatómiájuk folytán hajlamosabbak a felfázásra, főleg, ha tüzelnek, de kanoknál is könnyedén kialakulhat betegség. Az alsó húgyutakat érintő gyulladásos, bakteriális fertőzéssel járó betegségek nem csak kezelhetőek, de odafigyeléssel sokszor meg is előzhetőek!

 

Az általában megszokott, hosszú, kiadós sétákat érzékenyebb kutyáknál extrém hidegben le lehet rövidíteni. Jó, ha nem ugrál be ilyenkor a kutya a jeges vízbe, de hogy egy életszerűbb példát mondjunk: figyeljünk oda arra, hogy ismerőssel találkozva ne álljunk le 5-10 percre sem beszélgetni úgy, hogy közben a kutya nem mozog, hanem ül vagy fekszik a betonon, hóban, fagyos talajon.

 

Kistestű kutyáknak a hó eléri a hasuk alját, ezzel jobban ki vannak téve a felfázásnak. Rövid szőrűeket takaróval védhetünk, míg minden kutyára igaz, hogy jó, ha hazaérkezéskor lehetősége van melegben megszáradni (esetleg hajszárítóval erre rásegíthetünk). A kutyacipő a hideg miatt kevésbé lenne indokolt, ugyanis a kutya talpa – az emberével ellentétben – jól alkalmazkodik a hideg-meleg hatáshoz, de a sózott utak, illetve a jég nem a kutya talpának való felület. Ha ráadásul repedezettek a talppárnák (ami belső anyagcserezavar jele!), akkor nem lesz elég ellenálló a bőr.

 

Stramm, erdőt-mezőt járó, kint tartott kutyák esetében a téliesített, szigetelt kutyaház mellé hasznos, ha olyan gyógynövényeket is etetünk az állattal, melyek melegítő, forrósító hatásúak, van némi immunerősítő és fertőtlenítő hatásuk (pl. kakukkfű, kevés fokhagyma). Hidegben ezeket langyos teaként is itathatjuk, vagy az amúgy hideg kutyaeledelt ezekkel átmelegíthetjük.

 

Ha a kutya felfázott, akkor tavaszig csak annyit legyen kint a hidegben, amíg intenzíven mozog. Utána vigyük meleg helyre, hajszárítóval szárítsuk meg, főleg a hasát, a has alsó részét!

 

A felfázás kiderítése állatorvosi feladat. Baktériumtenyésztésre is számítsunk, amit általában célzott antibiotikumos terápia követ. A baktérium által okozott húgyúti gyulladás eleinte többnyire a húgyhólyagot, húgycsövet érinti, de ha nincs kikezelve a betegség, akkor ez később hurutossá, gennyessé válhat, és feljebb terjedhet a vese (szukánál a méh) irányába.

 

Ha elhúzódik tartóssá válik a gyulladás, húgykövesség kialakulásával is számolni kell. A hólyaggyulladás során a hólyag fala megvastagodik, gyulladt, majd elhalt hámsejtek kerülnek a hólyag üregébe, a vizeletben különféle anyagok úszkálnak, egymáshoz tapadnak, kristályos anyagok csapódnak ki, s ezek összetapadva egy ásványi anyagokat bőven tartalmazó maggá alakulnak. Ez a kőképződési mag szolgál a húgykő alapjául, mely kisebb-nagyobb, szabályos vagy szabálytalan kövek formájában növekszik. Ezek gyógyszeres megsemmisítése, eltávolítása célszerű, melyet az állatorvosi rendelőben rutinműtétként végeznek. A gyógynövények szerepe a kisebb kövek, de inkább homok kihajtásában van (húgyúti átmosó terápia), valamint a kőképződés megakadályozásban, tehát a húgykövesség kiújulásának megelőzésében.

 

Felfázás esetén a terápia alapja természetesen az állatorvos által javasolt kezelés, de mellé kaphat a kutya immunerősítő és húgyutakat fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is. Mivel az antibiotikumos kezelés nem tesz jót a bélflórának, ezért ilyenkor probiotikumokat is kapjon a kutya!

 

Azt viszont kevesen tudják, hogy a bélflóra állapotára és a probiotikumok hasznosulására igen jó hatással vannak az emésztőnedvek elválasztását fokozó, úgynevezett emésztésjavító herbák. Önállóan ezek használata a felfázott kutya terápiájában nem javasolt, de kiegészítő kezelésében fokozottan ajánlott.

 

Felfázás kutyánál

 

 

Egyes holisztikus állatorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a hólyaggyulladás hátterében nem mindig áll bakteriális folyamat. Ezért az antibiotikum rutinszerű, tenyésztés nélküli alkalmazása nem indokolt. A vizelet analízise egyértelműen bizonyítja, hogy vannak-e baktériumok a hólyagban, s ha nincsenek, felesleges az antibiotikumokkal a kutya bélflórájának károsítása. Ezt csak az állatorvos döntheti el.

Felfázásra, húgyúti gyulladásra, de akár húgykőre hívhatja fel a gazdi figyelmét, ha nehezen, erőlködve pisil kedvence, vagy túl gyakran, és csak keveset ürít – persze, ne tévessze össze ezt senki a domináns kanok és szukák területjelölési rítusaival! Az erőlködve vizelés megnyilvánulhat úgy is, hogy fájdalmasan ürít a kutya (görcsbe rándulva, vinnyogva), de az is lehet, hogy megpróbál pisilni a kutya, nem sikerül, vagy csak pár cseppet sikerül neki.

 

A véres vizelet már súlyosabb tünet, ott mielőbbi állatorvosi ellátás szükséges. A vér gyakran csak a vizelés legvégén jelenik meg, és többnyire alig észrevehető. Ha gyanú áll fenn a gazdiban, akkor meg lehet próbálkozni egy fehér papírral, törlőkendővel felfogni a kutya vizeletét, mert azon jobban látszik, ha rózsaszínes elszíneződést kap az uralkodó sárga szín.

 

A gyógynövények többféle terápiára adnak lehetőséget, attól függően, hogy bakteriális fertőzés okozza-e a húgyutak gyulladását vagy húgyúti kövek alakultak ki. A medveszőlő hatóanyagai lúgos kémhatás mellett szabadulnak fel, és fertőtlenítik a hólyagot és a húgyutakat. Magas cseranyagtartalma miatt 10-12 napnál tovább nem adagoljuk (és ezt is csak állatorvosi kontroll mellett). Mellé célszerű vízhajtó és immunerősítő herbák etetése, ami a bakteriális folyamatokat gátolja, vagy szünteti meg.

 

A vörös áfonya klinikailag bizonyítottan húgyúti fertőtlenítő hatású, csakhogy savas kémhatása miatt azoknál a köveknél, ahol a vizelet savanyítása nem kívánatos, a használata ellenjavallt (csakúgy, mint a C-vitaminé, más néven aszkorbinsavé, mely elővegyülete az oxálsavnak, ami pedig a kalcium-oxalát kövek kialakulásában kulcsfontosságú anyag). Felfázáskor viszont hasznos lehet mindkettő kúraszerű alkalmazása, akár kamillateával kiegészítve. Ha a kutya még köhög is, akkor a kakukkfű is megfőzhető a kamillával, és teaként itatható a kutyával.

 

Lázas állapotban soha nem adunk immunstimuláns, azaz az immunrendszer készültségét fokozó gyógynövényt a kutyának. Ilyenek az Echinacea fajok képviselői, azaz a kasvirág fajok. Ezekből egyébként készíthető/beszerezhető alkoholmentes, pl. mézalapú tinktúra, mely jobb kutyáknak, mint az alkoholos változat. Azonban metabolikus szindróma, cukorbetegség, inzulinrezisztencia és egyéb, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat nehezen toleráló állapot esetén a méz sem megfelelő választás. Ilyen betegségben szenvedő kutyáknak marad az ízesítés nélküli tea.

 

A fentiekből látható, hogy nem mindegy mikor, milyen gyógynövényt adunk a kutyánknak. Egy egyszerű kamillateától nem várhatunk csodát, (de időnként nagyon sokat segít), ezért fontos alaposan utána olvasni, hogy milyen biztonságos és hatékony gyógynövényes lehetőségek állnak rendelkezésünkre kedvencük gyógynövényes terápiájában. Erről a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz bővebben. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg gyönyörű szakkönyvét, melynek minden kutyás könyvespolcán ott a helye.

 

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyadetektív ügynökség kutat Csehországban az elveszett kedvencek után Hírek - Címlapon
Kutyadetektív ügynökség kutat Csehországban az elveszett kedvencek után
Nagy a hó? Közlekedj a városban kutyaszánnal! Hírek - Címlapon
Nagy a hó? Közlekedj a városban kutyaszánnal!