A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat

2018. január 03., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A rettegő kedvencek otthonról vagy épp a kutyasétákról való elmenekülése csak a probléma egyik fele: sok állat könnyebb, vagy súlyos sérülést szerzett, ám még elkeserítőbb, hogy több tucat kedvenc túl sem élte a zajos éjszakát…



Idén is óriási az elkóborolt kutyák száma. A különféle tűzijátékok süvítő, durrogó hangjai hatalmas pánikot képesek kiváltani az amúgy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyákból is. A stressz hatására a fejvesztett menekülést választják: szeretnének minél messzebb kerülni az ijesztő hangoktól, ám ez szinte lehetetlen. A folyton ismétlődő durrogás és villódzás egyre messzebb űzi a rémült állatot az otthonától olyan helyekre, ahol még soha nem járt - így a hazajutás is egyre nehezebbé válik. És akkor még nem beszéltünk a menekülés útját keresztező autóutakról, vasúti pályákról, vagy épp az “eltévedt”, rosszkor robbant rakétákról, amik súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Éva, a petárda áldozata

Adott egy gyönyörű, életerős, egészséges fiatal németjuhász. Az új év első perceiben találtak rá Szolnokon a járókelők mancsán súlyos sebbel. Valószínűleg egy petárda roncsolhatta szét a kutya lábát. A segítőkész megtalálók a járőröktől kértek segítséget, akik azonnal ellátták: az elsősegélynyújtó eszközöknek hála steril kötést tehettek a sérült mancsra, míg az állatorvoshoz értek vele.

A kutya gazdáját eddig még nem sikerült megtalálni, hiszen sok társához hasonlóan benne sincs chip. A Budaörsi Állatmenhely gondozásába került, ahol az Éva nevet kapta.

 

Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Fotó: Budaörsi Állatmenhely

 

Élelmes kutyák: többük vonatra szállt menekülés közben

Betty, a kistestű kutyus Sülysápról utazott vonattal egészen Budapestig, ahol az Állatmentő Liga várta. Bogi, a puli is vonatozott szilveszterkor: ő Érdről érkezett a Déli pályaudvarra. A kutyák a rajtuk elhatalmasodó pánikban szálltak vonatra. szerencsére mindkettőjüknek meglett a gazdija, így már otthon vannak.

 

Betty, a vonatozó kutyus
Betty, a vonatozó kutyus
Fotó: Állatmentő Liga

 

Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Fotó: Állatmentő Liga

 

Akik már soha sem térhetnek haza…

Sok kutyus és cica már nem érhette meg az új esztendőt. A rettegve menekülő állatok közül sokukat autó ütött el, nagy részükben chip sincs, így a gazdikat sem lehet értesíteni kedvencük elvesztéséről. De nem csak az utak jelentenek veszélyt: az idős állatok számára is rizikós a szilveszter éjjel: akár szívrohamot is okozhat náluk ez a stresszes időszak.

 

Ki a hibás?

Kommentekben olvashatunk száz meg száz véleményt és szitkot a tűzijátékozókra vonatkozóan - valóban, mi sem tudjuk elképzelni, hogy ne lehetne durrogtatás nélkül ünnepelni. Vagy ha már ragaszkodnak az emberek a fényjátékhoz, miért nem választják inkább a csendes tűzijátékot (ha már létezik, miért ne használnánk azt?).

De!

Az embereket, szokásokat megváltoztatni rendkívül nehéz, lassú, időigényes feladat. Lehet másokra mutogatni, hibáztatni különböző érvekkel… de egy pillanatra álljunk, meg és gondoljuk végig: biztosan megtettem mindent a kutyám, cicám, nyuszim, lovam biztonságának érdekében? Vagy lehet, hogy mégiscsak meg kellett volna venni azt a nyugtatót? Lehet, hogy mégis be kellett volna foltoznom azt a lukat a kerítésen? Tényleg nem tudtam beengedni erre az egyetlen éjszakára legalább a garázsba? Nem kellett volna inkább otthon maradnom vele a bulizás helyett? És így tovább…

A veszélyes éjszakát megelőzően rengeteg felhívás, online és nyomtatott cikk, riport jelent meg arról, hogyan előzhetjük meg a tragédiát, hogyan segíthetünk átvészelni félős kutyánknak a szilvesztert… Lehet, hogy az újévi fogadalmak között helye lenne annak is, hogy idén betartjuk ezeket a jótanácsokat - kedvencünk érdekében.

 

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás felmérés indul Kőbányán Hírek - Címlapon
Kutyás felmérés indul Kőbányán
300 kutya éhezik a paksi menhelyen Hírek - Címlapon
300 kutya éhezik a paksi menhelyen