A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat

2018. január 03., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A rettegő kedvencek otthonról vagy épp a kutyasétákról való elmenekülése csak a probléma egyik fele: sok állat könnyebb, vagy súlyos sérülést szerzett, ám még elkeserítőbb, hogy több tucat kedvenc túl sem élte a zajos éjszakát…Idén is óriási az elkóborolt kutyák száma. A különféle tűzijátékok süvítő, durrogó hangjai hatalmas pánikot képesek kiváltani az amúgy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyákból is. A stressz hatására a fejvesztett menekülést választják: szeretnének minél messzebb kerülni az ijesztő hangoktól, ám ez szinte lehetetlen. A folyton ismétlődő durrogás és villódzás egyre messzebb űzi a rémült állatot az otthonától olyan helyekre, ahol még soha nem járt - így a hazajutás is egyre nehezebbé válik. És akkor még nem beszéltünk a menekülés útját keresztező autóutakról, vasúti pályákról, vagy épp az “eltévedt”, rosszkor robbant rakétákról, amik súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Éva, a petárda áldozata

Adott egy gyönyörű, életerős, egészséges fiatal németjuhász. Az új év első perceiben találtak rá Szolnokon a járókelők mancsán súlyos sebbel. Valószínűleg egy petárda roncsolhatta szét a kutya lábát. A segítőkész megtalálók a járőröktől kértek segítséget, akik azonnal ellátták: az elsősegélynyújtó eszközöknek hála steril kötést tehettek a sérült mancsra, míg az állatorvoshoz értek vele.

A kutya gazdáját eddig még nem sikerült megtalálni, hiszen sok társához hasonlóan benne sincs chip. A Budaörsi Állatmenhely gondozásába került, ahol az Éva nevet kapta.

 

Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Fotó: Budaörsi Állatmenhely

 

Élelmes kutyák: többük vonatra szállt menekülés közben

Betty, a kistestű kutyus Sülysápról utazott vonattal egészen Budapestig, ahol az Állatmentő Liga várta. Bogi, a puli is vonatozott szilveszterkor: ő Érdről érkezett a Déli pályaudvarra. A kutyák a rajtuk elhatalmasodó pánikban szálltak vonatra. szerencsére mindkettőjüknek meglett a gazdija, így már otthon vannak.

 

Betty, a vonatozó kutyus
Betty, a vonatozó kutyus
Fotó: Állatmentő Liga

 

Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Fotó: Állatmentő Liga

 

Akik már soha sem térhetnek haza…

Sok kutyus és cica már nem érhette meg az új esztendőt. A rettegve menekülő állatok közül sokukat autó ütött el, nagy részükben chip sincs, így a gazdikat sem lehet értesíteni kedvencük elvesztéséről. De nem csak az utak jelentenek veszélyt: az idős állatok számára is rizikós a szilveszter éjjel: akár szívrohamot is okozhat náluk ez a stresszes időszak.

 

Ki a hibás?

Kommentekben olvashatunk száz meg száz véleményt és szitkot a tűzijátékozókra vonatkozóan - valóban, mi sem tudjuk elképzelni, hogy ne lehetne durrogtatás nélkül ünnepelni. Vagy ha már ragaszkodnak az emberek a fényjátékhoz, miért nem választják inkább a csendes tűzijátékot (ha már létezik, miért ne használnánk azt?).

De!

Az embereket, szokásokat megváltoztatni rendkívül nehéz, lassú, időigényes feladat. Lehet másokra mutogatni, hibáztatni különböző érvekkel… de egy pillanatra álljunk, meg és gondoljuk végig: biztosan megtettem mindent a kutyám, cicám, nyuszim, lovam biztonságának érdekében? Vagy lehet, hogy mégiscsak meg kellett volna venni azt a nyugtatót? Lehet, hogy mégis be kellett volna foltoznom azt a lukat a kerítésen? Tényleg nem tudtam beengedni erre az egyetlen éjszakára legalább a garázsba? Nem kellett volna inkább otthon maradnom vele a bulizás helyett? És így tovább…

A veszélyes éjszakát megelőzően rengeteg felhívás, online és nyomtatott cikk, riport jelent meg arról, hogyan előzhetjük meg a tragédiát, hogyan segíthetünk átvészelni félős kutyánknak a szilvesztert… Lehet, hogy az újévi fogadalmak között helye lenne annak is, hogy idén betartjuk ezeket a jótanácsokat - kedvencünk érdekében.

 

 

Témába vág

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla
Szilveszter óta kóborolt a vizsla Heves megyében, aki végül egy betlehemben lelt menedékre. Az aggódó állatbarátok gyors intézkedésének hála már otthon lehet gazdájánál.

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor
Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés és tanács, még mindig rengeteg kutya, macska került bajba az év utolsó és az új év első napjaiban. Ez a szám azonban nem mutatja, összesen mennyi állat vesztette életét, sebesült meg, vagy került sokkos állapotba, hiszen nem csak kutyáinkat veszélyezteti a tűzijátékozás és petárdázás, hanem a többi házi- és haszonállatot, valamint a vadállatokat is.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet! Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet!
Tata után 2019-ben Miskolc mondott nemet a tűzijátékokra.

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Kedvenceink biztonságban szilveszterkor is: kisállat nyomkövető segít a gazdiknak Kedvenceink biztonságban szilveszterkor is: kisállat nyomkövető segít a gazdiknak
Korom Gábor kutyatréner, a Tükör Módszer alapítója és a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet közösen hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás veszélyeire, melyhez a Telekom támogatóként csatlakozik.

Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban. Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban.
Németországban egyre többen tűzijáték-ellenesek, ami heves vitákat vált ki, ám úgy tűnik, az ellenzők javára billen majd a mérleg nyelve.

Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Rohamosan közeledik az év vége, amit az állattartók vegyes érzelmekkel várnak. A szilveszteri petárdázások és tűzijátékok miatt több száz állat szökik meg, kerül bajba - segítség nélkül sokuk soha nem találna haza!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat Hírek - Címlapon
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát! Hírek - Címlapon
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát!