A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat

2018. január 03., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A rettegő kedvencek otthonról vagy épp a kutyasétákról való elmenekülése csak a probléma egyik fele: sok állat könnyebb, vagy súlyos sérülést szerzett, ám még elkeserítőbb, hogy több tucat kedvenc túl sem élte a zajos éjszakát…Idén is óriási az elkóborolt kutyák száma. A különféle tűzijátékok süvítő, durrogó hangjai hatalmas pánikot képesek kiváltani az amúgy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyákból is. A stressz hatására a fejvesztett menekülést választják: szeretnének minél messzebb kerülni az ijesztő hangoktól, ám ez szinte lehetetlen. A folyton ismétlődő durrogás és villódzás egyre messzebb űzi a rémült állatot az otthonától olyan helyekre, ahol még soha nem járt - így a hazajutás is egyre nehezebbé válik. És akkor még nem beszéltünk a menekülés útját keresztező autóutakról, vasúti pályákról, vagy épp az “eltévedt”, rosszkor robbant rakétákról, amik súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Éva, a petárda áldozata

Adott egy gyönyörű, életerős, egészséges fiatal németjuhász. Az új év első perceiben találtak rá Szolnokon a járókelők mancsán súlyos sebbel. Valószínűleg egy petárda roncsolhatta szét a kutya lábát. A segítőkész megtalálók a járőröktől kértek segítséget, akik azonnal ellátták: az elsősegélynyújtó eszközöknek hála steril kötést tehettek a sérült mancsra, míg az állatorvoshoz értek vele.

A kutya gazdáját eddig még nem sikerült megtalálni, hiszen sok társához hasonlóan benne sincs chip. A Budaörsi Állatmenhely gondozásába került, ahol az Éva nevet kapta.

 

Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Fotó: Budaörsi Állatmenhely

 

Élelmes kutyák: többük vonatra szállt menekülés közben

Betty, a kistestű kutyus Sülysápról utazott vonattal egészen Budapestig, ahol az Állatmentő Liga várta. Bogi, a puli is vonatozott szilveszterkor: ő Érdről érkezett a Déli pályaudvarra. A kutyák a rajtuk elhatalmasodó pánikban szálltak vonatra. szerencsére mindkettőjüknek meglett a gazdija, így már otthon vannak.

 

Betty, a vonatozó kutyus
Betty, a vonatozó kutyus
Fotó: Állatmentő Liga

 

Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Fotó: Állatmentő Liga

 

Akik már soha sem térhetnek haza…

Sok kutyus és cica már nem érhette meg az új esztendőt. A rettegve menekülő állatok közül sokukat autó ütött el, nagy részükben chip sincs, így a gazdikat sem lehet értesíteni kedvencük elvesztéséről. De nem csak az utak jelentenek veszélyt: az idős állatok számára is rizikós a szilveszter éjjel: akár szívrohamot is okozhat náluk ez a stresszes időszak.

 

Ki a hibás?

Kommentekben olvashatunk száz meg száz véleményt és szitkot a tűzijátékozókra vonatkozóan - valóban, mi sem tudjuk elképzelni, hogy ne lehetne durrogtatás nélkül ünnepelni. Vagy ha már ragaszkodnak az emberek a fényjátékhoz, miért nem választják inkább a csendes tűzijátékot (ha már létezik, miért ne használnánk azt?).

De!

Az embereket, szokásokat megváltoztatni rendkívül nehéz, lassú, időigényes feladat. Lehet másokra mutogatni, hibáztatni különböző érvekkel… de egy pillanatra álljunk, meg és gondoljuk végig: biztosan megtettem mindent a kutyám, cicám, nyuszim, lovam biztonságának érdekében? Vagy lehet, hogy mégiscsak meg kellett volna venni azt a nyugtatót? Lehet, hogy mégis be kellett volna foltoznom azt a lukat a kerítésen? Tényleg nem tudtam beengedni erre az egyetlen éjszakára legalább a garázsba? Nem kellett volna inkább otthon maradnom vele a bulizás helyett? És így tovább…

A veszélyes éjszakát megelőzően rengeteg felhívás, online és nyomtatott cikk, riport jelent meg arról, hogyan előzhetjük meg a tragédiát, hogyan segíthetünk átvészelni félős kutyánknak a szilvesztert… Lehet, hogy az újévi fogadalmak között helye lenne annak is, hogy idén betartjuk ezeket a jótanácsokat - kedvencünk érdekében.

 

 

Témába vág

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok
Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?

Megható módon kért segítséget egy patikustól a sérült mancsú kóbor kutya Megható módon kért segítséget egy patikustól a sérült mancsú kóbor kutya
Szemei reményt és bizalmat tükröztek... Szívmelengető történet egy hontalan kutyáról, akit hatodik érzéke vezethetett el segítőjéhez.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók 30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók
Szerencsésen végződött a tűzijátéktól megriadva menekülő vizsla esete. A tűzoltóknak hála ép bőrrel megúszta a sziklamászó kalandot!

Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor
Talán ennek a kutyának volt a legkalandosabb a szilvesztere! Kalandja szerencsére jó véget ért, története megmosolyogtató, ám ne felejtsük el, mi miatt kényszerült erre az útra, ami rosszul is elsülhetett volna…

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán
Óriási eredményt értek el a természetvédők a magyar városban: a tatai önkormányzat rendeletben tiltja ezentúl az év végi tűzijátékozást a városukban.

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire
Különleges év végi kutyasétára invitálnak a szervezők minden kutyást: hívjuk fel együtt a figyelmet a szilveszteri buli által kutyáinkra leselkedő veszélyekre és a megelőzés fontosságára!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat Hírek - Címlapon
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát! Hírek - Címlapon
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát!