A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat

2018. január 03., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A rettegő kedvencek otthonról vagy épp a kutyasétákról való elmenekülése csak a probléma egyik fele: sok állat könnyebb, vagy súlyos sérülést szerzett, ám még elkeserítőbb, hogy több tucat kedvenc túl sem élte a zajos éjszakát…Idén is óriási az elkóborolt kutyák száma. A különféle tűzijátékok süvítő, durrogó hangjai hatalmas pánikot képesek kiváltani az amúgy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyákból is. A stressz hatására a fejvesztett menekülést választják: szeretnének minél messzebb kerülni az ijesztő hangoktól, ám ez szinte lehetetlen. A folyton ismétlődő durrogás és villódzás egyre messzebb űzi a rémült állatot az otthonától olyan helyekre, ahol még soha nem járt - így a hazajutás is egyre nehezebbé válik. És akkor még nem beszéltünk a menekülés útját keresztező autóutakról, vasúti pályákról, vagy épp az “eltévedt”, rosszkor robbant rakétákról, amik súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Éva, a petárda áldozata

Adott egy gyönyörű, életerős, egészséges fiatal németjuhász. Az új év első perceiben találtak rá Szolnokon a járókelők mancsán súlyos sebbel. Valószínűleg egy petárda roncsolhatta szét a kutya lábát. A segítőkész megtalálók a járőröktől kértek segítséget, akik azonnal ellátták: az elsősegélynyújtó eszközöknek hála steril kötést tehettek a sérült mancsra, míg az állatorvoshoz értek vele.

A kutya gazdáját eddig még nem sikerült megtalálni, hiszen sok társához hasonlóan benne sincs chip. A Budaörsi Állatmenhely gondozásába került, ahol az Éva nevet kapta.

 

Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Éve, a petárda miatt megsérült németjuhász
Fotó: Budaörsi Állatmenhely

 

Élelmes kutyák: többük vonatra szállt menekülés közben

Betty, a kistestű kutyus Sülysápról utazott vonattal egészen Budapestig, ahol az Állatmentő Liga várta. Bogi, a puli is vonatozott szilveszterkor: ő Érdről érkezett a Déli pályaudvarra. A kutyák a rajtuk elhatalmasodó pánikban szálltak vonatra. szerencsére mindkettőjüknek meglett a gazdija, így már otthon vannak.

 

Betty, a vonatozó kutyus
Betty, a vonatozó kutyus
Fotó: Állatmentő Liga

 

Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Bogi, a puli, aki vonatra szállt
Fotó: Állatmentő Liga

 

Akik már soha sem térhetnek haza…

Sok kutyus és cica már nem érhette meg az új esztendőt. A rettegve menekülő állatok közül sokukat autó ütött el, nagy részükben chip sincs, így a gazdikat sem lehet értesíteni kedvencük elvesztéséről. De nem csak az utak jelentenek veszélyt: az idős állatok számára is rizikós a szilveszter éjjel: akár szívrohamot is okozhat náluk ez a stresszes időszak.

 

Ki a hibás?

Kommentekben olvashatunk száz meg száz véleményt és szitkot a tűzijátékozókra vonatkozóan - valóban, mi sem tudjuk elképzelni, hogy ne lehetne durrogtatás nélkül ünnepelni. Vagy ha már ragaszkodnak az emberek a fényjátékhoz, miért nem választják inkább a csendes tűzijátékot (ha már létezik, miért ne használnánk azt?).

De!

Az embereket, szokásokat megváltoztatni rendkívül nehéz, lassú, időigényes feladat. Lehet másokra mutogatni, hibáztatni különböző érvekkel… de egy pillanatra álljunk, meg és gondoljuk végig: biztosan megtettem mindent a kutyám, cicám, nyuszim, lovam biztonságának érdekében? Vagy lehet, hogy mégiscsak meg kellett volna venni azt a nyugtatót? Lehet, hogy mégis be kellett volna foltoznom azt a lukat a kerítésen? Tényleg nem tudtam beengedni erre az egyetlen éjszakára legalább a garázsba? Nem kellett volna inkább otthon maradnom vele a bulizás helyett? És így tovább…

A veszélyes éjszakát megelőzően rengeteg felhívás, online és nyomtatott cikk, riport jelent meg arról, hogyan előzhetjük meg a tragédiát, hogyan segíthetünk átvészelni félős kutyánknak a szilvesztert… Lehet, hogy az újévi fogadalmak között helye lenne annak is, hogy idén betartjuk ezeket a jótanácsokat - kedvencünk érdekében.

 

 

Témába vág

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Idén már tizedik alkalommal indul a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segítsen hazatalálni azoknak az állatoknak, akik a szilveszteri tűzijátékoktól megrettenve menekültek el otthonukból. Nem tudnának azonban ilyen hatékonyan dolgozni az Ügyelet gerincét adó önkéntesek nélkül.

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Közel száz éve egy kis Üllői úti ház árnyas udvarán sok kis gyertya égett: mind egy-egy szeretett kis- vagy nagykutya emlékéért.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat Hírek - Címlapon
Felfázásnál gyógynövényekkel is segítheted kutyádat
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát! Hírek - Címlapon
Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát!