A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Nem elérhetetlen álom a csendes tűzijáték!

...Magyarországon sem!


2017. január 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hatalmas problémát jelent a kutyatartóknak az év vége, az állatok nagy része pillanatok alatt pánikba esik a folyamatos durrogásoktól, legtöbbjük a vak menekülést választja. Sokuk soha többé nem tér haza. A csendes tűzijáték megoldás lehet kedvenceink rettegésének csillapítására szilveszterkor.Idén szilveszterkor több mint 600 kutya szökött meg, dacára a rengeteg figyelemfelhívó kampánynak, melyek részletes tanácsokat, megoldásokat kínáltak a kutyák biztonságba helyezésére, védelmére, nyugtatására. A pánikba esett kutyák árkon-bokron menekülnek a tűzijátékok, petárdák hangja elől, ám mivel minden településen napokig folyamatosan tart a durrogás, sehol sem lelhetnek menedéket. Sok kutya túl messzire kerül így az otthonától, ahonnan már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem talál haza - legrosszabb esetben főútra kerül. Nem egy olyan esetről is beszámolt a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, ahol a kutya nem tudott kiszökni a biztonságot nyújtó kertből, mégsem élte túl a szilvesztert: a folyamatos durrogás miatti pánik infarktust okozott náluk.

 

A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól - előzd meg a bajt!
A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól 
Fotó: stevedalepetworld.com

 

A megoldást valószínűleg csak a csendes tűzijátékok elterjedése jelentheti, hiszen a tömegektől nem várható el, hogy lemondjanak a szinte már hagyományosnak mondható ünneplő tűzijátékokról. De miért ne gyönyörködhetnénk a fényjátékban úgy, hogy az közben nem jár félelmetes hangzavarral? A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással - “a hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem.” - mondta Havai Zoltán pirotechnikus a Szegedma.hu-nak. Elmondása szerint hazánkban több helyen is beszerezhetők a csendes tűzijátékok! A halk hang mellett annyiban különböznek még a hagyományos tűzijátékoktól, hogy a kevesebb lőpor miatt nem repülnek olyan magasra, csupán 2-6 méterre.

 

Egy olasz kisvárosban már kipróbálták a csendes tűzijátékokat tavaly szilveszterkor, mellyel jelentősen csökkenthető az úgynevezett “akusztikai zaj stressz”. (A teljes cikk ide kattintva olvasható.) Nagy öröm lenne, ha hazánkban is lennének olyan állatbarát önkormányzatok, akik bátrak lennének kipróbálni a “hangtalan” tűzijátékot, segítve ezzel vele a kedvencek és gazdik tragédiáinak megelőzését.

 

 

Ha a tűzijáték szerelmesei vagytok, jövő Szilveszterkor válasszátok barátaitokkal a csendes tűzijátékot a hagyományos helyett: a gyönyörű látvány megmarad, ugyanakkor sok állatnak segíthettek!

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, szegedma.hu
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hiperventillációs roham - betegség tünete is lehet kutyáknál Hiperventillációs roham - betegség tünete is lehet kutyáknál
Levegőért kapkod, szeme a semmibe réved vagy éppen ellenkezőleg, kétségbeesetten tekint a gazdira? Képesek egyáltalán a kutyák is hiperventillálni?

A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel
Egy új tanulmány bizonyította, hogy a terápiás kutyákkal eltöltött idő segíthet csökkenteni a stressz negatív hatásait az egyetemistáknál.

Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés"
Izgatott? Fél? Szorong és stresszes? A fizikai tényezők mellett érzelmi okok is kiválthatják a remegést kedvenceinknél, melyre hatással lehet a testméret is. Tudj meg többet!

Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái
Egy mexikói tanulmányból kiderült, kevésbé stresszesek azok a tulajdonosok, akik kedvence jó magaviseletű.

30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók 30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók
Szerencsésen végződött a tűzijátéktól megriadva menekülő vizsla esete. A tűzoltóknak hála ép bőrrel megúszta a sziklamászó kalandot!

Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor
Talán ennek a kutyának volt a legkalandosabb a szilvesztere! Kalandja szerencsére jó véget ért, története megmosolyogtató, ám ne felejtsük el, mi miatt kényszerült erre az útra, ami rosszul is elsülhetett volna…

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán
Óriási eredményt értek el a természetvédők a magyar városban: a tatai önkormányzat rendeletben tiltja ezentúl az év végi tűzijátékozást a városukban.

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire
Különleges év végi kutyasétára invitálnak a szervezők minden kutyást: hívjuk fel együtt a figyelmet a szilveszteri buli által kutyáinkra leselkedő veszélyekre és a megelőzés fontosságára!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók Hírek - Címlapon
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók
Varázslat kutyáknak Hírek - Címlapon
Varázslat kutyáknak