A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem elérhetetlen álom a csendes tűzijáték!

...Magyarországon sem!


2017. január 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hatalmas problémát jelent a kutyatartóknak az év vége, az állatok nagy része pillanatok alatt pánikba esik a folyamatos durrogásoktól, legtöbbjük a vak menekülést választja. Sokuk soha többé nem tér haza. A csendes tűzijáték megoldás lehet kedvenceink rettegésének csillapítására szilveszterkor.Idén szilveszterkor több mint 600 kutya szökött meg, dacára a rengeteg figyelemfelhívó kampánynak, melyek részletes tanácsokat, megoldásokat kínáltak a kutyák biztonságba helyezésére, védelmére, nyugtatására. A pánikba esett kutyák árkon-bokron menekülnek a tűzijátékok, petárdák hangja elől, ám mivel minden településen napokig folyamatosan tart a durrogás, sehol sem lelhetnek menedéket. Sok kutya túl messzire kerül így az otthonától, ahonnan már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem talál haza - legrosszabb esetben főútra kerül. Nem egy olyan esetről is beszámolt a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, ahol a kutya nem tudott kiszökni a biztonságot nyújtó kertből, mégsem élte túl a szilvesztert: a folyamatos durrogás miatti pánik infarktust okozott náluk.

 

A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól - előzd meg a bajt!
A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól 
Fotó: stevedalepetworld.com

 

A megoldást valószínűleg csak a csendes tűzijátékok elterjedése jelentheti, hiszen a tömegektől nem várható el, hogy lemondjanak a szinte már hagyományosnak mondható ünneplő tűzijátékokról. De miért ne gyönyörködhetnénk a fényjátékban úgy, hogy az közben nem jár félelmetes hangzavarral? A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással - “a hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem.” - mondta Havai Zoltán pirotechnikus a Szegedma.hu-nak. Elmondása szerint hazánkban több helyen is beszerezhetők a csendes tűzijátékok! A halk hang mellett annyiban különböznek még a hagyományos tűzijátékoktól, hogy a kevesebb lőpor miatt nem repülnek olyan magasra, csupán 2-6 méterre.

 

Egy olasz kisvárosban már kipróbálták a csendes tűzijátékokat tavaly szilveszterkor, mellyel jelentősen csökkenthető az úgynevezett “akusztikai zaj stressz”. (A teljes cikk ide kattintva olvasható.) Nagy öröm lenne, ha hazánkban is lennének olyan állatbarát önkormányzatok, akik bátrak lennének kipróbálni a “hangtalan” tűzijátékot, segítve ezzel vele a kedvencek és gazdik tragédiáinak megelőzését.

 

 

Ha a tűzijáték szerelmesei vagytok, jövő Szilveszterkor válasszátok barátaitokkal a csendes tűzijátékot a hagyományos helyett: a gyönyörű látvány megmarad, ugyanakkor sok állatnak segíthettek!

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, szegedma.hu
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné?

Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon? Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon?
Kedvenceink nagyon is válogatósak tudnak lenni, amikor a „nagy dologra” kerül sor. De miért?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál
Nem is mindent! Csak egy picit a tapétát, meg az étkezőasztal lábát. Ja és a kanapé bal sarkát a nappaliban, de az már úgyis régi volt, megérett a cserére. Amúgy a párnájukat a kölykök szétrágják legalább egyszer, nem? Ez igazán nem számít rombolásnak. Ő csak kétszer rágta szét. A távirányítót meg a gyerek hagyta elöl, csak megvizsgálta picit, pár fognyom maradt rajta…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Praktiker Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók Hírek - Címlapon
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók
Varázslat kutyáknak Hírek - Címlapon
Varázslat kutyáknak