A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem elérhetetlen álom a csendes tűzijáték!

...Magyarországon sem!


2017. január 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Hatalmas problémát jelent a kutyatartóknak az év vége, az állatok nagy része pillanatok alatt pánikba esik a folyamatos durrogásoktól, legtöbbjük a vak menekülést választja. Sokuk soha többé nem tér haza. A csendes tűzijáték megoldás lehet kedvenceink rettegésének csillapítására szilveszterkor.



Idén szilveszterkor több mint 600 kutya szökött meg, dacára a rengeteg figyelemfelhívó kampánynak, melyek részletes tanácsokat, megoldásokat kínáltak a kutyák biztonságba helyezésére, védelmére, nyugtatására. A pánikba esett kutyák árkon-bokron menekülnek a tűzijátékok, petárdák hangja elől, ám mivel minden településen napokig folyamatosan tart a durrogás, sehol sem lelhetnek menedéket. Sok kutya túl messzire kerül így az otthonától, ahonnan már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem talál haza - legrosszabb esetben főútra kerül. Nem egy olyan esetről is beszámolt a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, ahol a kutya nem tudott kiszökni a biztonságot nyújtó kertből, mégsem élte túl a szilvesztert: a folyamatos durrogás miatti pánik infarktust okozott náluk.

 

A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól - előzd meg a bajt!
A legtöbb kutya fél a tűzijátéktól 
Fotó: stevedalepetworld.com

 

A megoldást valószínűleg csak a csendes tűzijátékok elterjedése jelentheti, hiszen a tömegektől nem várható el, hogy lemondjanak a szinte már hagyományosnak mondható ünneplő tűzijátékokról. De miért ne gyönyörködhetnénk a fényjátékban úgy, hogy az közben nem jár félelmetes hangzavarral? A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással - “a hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem.” - mondta Havai Zoltán pirotechnikus a Szegedma.hu-nak. Elmondása szerint hazánkban több helyen is beszerezhetők a csendes tűzijátékok! A halk hang mellett annyiban különböznek még a hagyományos tűzijátékoktól, hogy a kevesebb lőpor miatt nem repülnek olyan magasra, csupán 2-6 méterre.

 

Egy olasz kisvárosban már kipróbálták a csendes tűzijátékokat tavaly szilveszterkor, mellyel jelentősen csökkenthető az úgynevezett “akusztikai zaj stressz”. (A teljes cikk ide kattintva olvasható.) Nagy öröm lenne, ha hazánkban is lennének olyan állatbarát önkormányzatok, akik bátrak lennének kipróbálni a “hangtalan” tűzijátékot, segítve ezzel vele a kedvencek és gazdik tragédiáinak megelőzését.

 

 

Ha a tűzijáték szerelmesei vagytok, jövő Szilveszterkor válasszátok barátaitokkal a csendes tűzijátékot a hagyományos helyett: a gyönyörű látvány megmarad, ugyanakkor sok állatnak segíthettek!

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, szegedma.hu
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók Hírek - Címlapon
Négylábú hőst gyászolnak a magyar tűzoltók
Varázslat kutyáknak Hírek - Címlapon
Varázslat kutyáknak