A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy olasz kisváros, ahol a tűzijáték is kutyabarát!

2018. január 03., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Csendes tűzijátékkal ünnepeltek szilveszterkor Olaszországban a kutyák nyugalma érdekében!



A tömegeket megmozgató ünnepek, fesztiválok jellemzője a hangos zene, tánc, ízletes ételek és italok fogyasztása, és a tűzijáték. A legtöbb ember örömmel vesz részt ilyen eseményeken, élvezettel nézzük az égbolton felcsillanó színkavalkádot, ám állataink számára a hangzavar rémisztő lehet.  

 

A tűzijáték során keletkező, nagy távolságra is elérő zajok szívproblémákat, hányingert, remegést, bénító félelmet és szédülést, ájulást is kiválthatnak kedvenceinknél! Nem ritka, hogy úgynevezett “akusztikai zaj stressz” kialakulásához vezetnek, mivel az állatok hallása általában véve is sokkalta élesebb a miénknél.

 

Az csendes tűzijáték - szemet gyönyörködtető látvány
A csendes tűzijáték - szemet gyönyörködtető látvány
Fotó: facebook.com/SettiFireworks/

 

 

Az ismeretlen, fülsiketítő hangok összezavarják kutyáinkat is, nem értik, honnan erednek, s mindez arra késztetheti őket, hogy ijedtükben hanyatt-homlok meneküljenek. Sajnos gyakran tragikus véget érnek ezek az esetek: elütheti őket egy autó, elveszhetnek és sohasem találnak haza.

 

Azok az állatok, akik túl közel kerülnek a tűzijátékokhoz, petárdákhoz, súlyos égési- és szemsérüléseket is szenvedhetnek. Egy részüknél pedig a fizikai fájdalmakon túl lelki problémákat is okozhatnak ezek a találkozások (a tyúkoknál például csökken a tojások száma).

 

Olaszországban azonban létezik egy város, ahol mindezeket a szomorú következményeket igyekeznek kiküszöbölni. A Parma tartományban található Collecchio vezetői tavaly elfogadtak egy új törvényt, mely a település lakóit “hangtalan” tűzijátékok használatára kötelezi. Az állatbarát kormány nemcsak tiszteletét fejezte ki a városban és a város környékén élő kutyák, macskák és egyéb állatok iránt, hanem ily módon próbálják csökkenteni bennük a tűzijátékok okozta stesszt.


A csendes tűzijáték megalkotása az olasz pirotechnikai cég, a Setti Fireworks nevéhez fűződik. Különlegessége, hogy míg látványban tökéletesen visszaadja a hagyományos tűzijáték élményét, addig semmiféle zajjal nem jár. A cég a rendezvények típusához és hangulatához illően tervezi meg termékeit.

 

 

Forrás: travel.excite.co.uk
Indexkép forrás: eventbride.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 05.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat Hírek - Címlapon
Az óév-búcsúztatás árnyoldala: több száz elkóborolt, sérült állat
Megmentette gazdái életét egy kutya Hódmezővásárhelyen Hírek - Címlapon
Megmentette gazdái életét egy kutya Hódmezővásárhelyen