A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban

2022. szeptember 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben? 

Gazdiként minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében, például követjük a kialakított napi rutint, hiszen ezáltal is segíthetünk kutyánknak, hogy biztonságban érezze magát. Elvégre mi döntöttünk úgy, hogy magunk mellé vesszük, és neki rengeteg dologhoz kell alkalmazkodnia nemcsak otthon, hanem sétákon is, ahol ingerek végtelen sora éri (idegenek, más kutyák, a forgalom zaja, látványa, stb.)

 

Sok kutyus nehezebben viseli az újdonságokat, a változást, ez pedig szorongást, félelmet, stresszt kelthet benne. Ám ha odafigyelünk rá, testbeszédére, viselkedésére, jelzéseire, jobban fogjuk érteni, mit szeretne velünk közölni, és segíthetünk neki abban is, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet élhessen, és az újdonságok közepette is jobban érezze magát.

 

 

1. Bizonyos időközönként látogassunk el az állatorvoshoz

 

Állatorvosunk a legjobb partner abban, hogy kedvencünk megőrizhesse mentális és fizikai egészségét. Gondoskodjunk arról, hogy évente legalább egyszer felmérjék egészségi állapotát! Ez nemcsak a megelőzés miatt fontos, hanem azért is, mert a kutyák jobban tűrik a fájdalmat, és mivel nem tudnak beszélni, nem képesek elmondani nekünk, ha valami nincs rendben. És éppen ez a „valami” is okozhatja azt, hogy bizonyos helyzeteket nehezebben él meg, szorong, fél.  Márpedig mi azt szeretnénk, hogy legjobb barátunk jól érezze magát, és az állapotfelmérés során olyan problémára is fény derülhet, melynek látható jele, tünete még nem alakult ki.

 

 

Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Fotó: cvets.net

 

 

2. Új helyzetek, emberek, állatok, tárgyak bemutatásakor haladjunk lassan, és társítsunk hozzájuk pozitív élményeket

 

Képzeljük el a következő jelenetet: családi, baráti összejövetelt tervezünk otthonunkban, de a kutyánk még sohasem találkozott gyerekekkel. Ha elkezdenek fel-alá szaladgálni, hangoskodni, az rettentően ijesztő lehet a kutya számára, és nem tudhatjuk, hogyan reagál majd rá. Éppen ezért jó előre érdemes felkészíteni erre: lépésről-lépésre haladjunk, tegyük kellemessé az élményt. De hogyan?

 

Kezdhetjük azzal, hogy ha az út túloldalán gyerekeket látunk, és kedvencünk nyugodt marad, sok-sok jutalomfalat kíséretében megdicsérjük. Ha messziről már nem okoz számára gondot a gyerekek látványa, hangja, pár hét gyakorlás után elsétálhatunk egy óvoda, iskola mellett, amikor épp kint játszanak a kicsik, nagyok az udvaron. Újabb néhány heti gyakorlás után elsétálhatunk egy játszótér mellett, amikor kevesen vannak, később olyankor is, amikor sokan vannak. 

 

 

A gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak szépen a kutyával
A gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak szépen a kutyával
Fotó: hdwallpapersimages.com

 

 

Ha kutyusunk nyugodt, laza pórázon sétál, dicsérjük és halmozzuk el finomságokkal. Ha bármikor úgy látjuk, hogy izgatott vagy ideges lesz, lépjünk vissza a folyamatban, és vegyük fel a fonalat ott, ahol ő is jól érezte magát.

 

Bízzuk rá magunkat, figyeljük a jeleket, és segítsünk neki. Ne erőltessük, ne akarjunk gyorsan túljutni rajta, „megnevelni a kutyát”. Szánjunk rá időt, hogy kellemes élményeket társítson a gyerekekhez, így ő is nyugodtabb lesz, amikor otthonunkba invitáljuk családtagjainkat, barátainkat. Tartsuk rajta szemünket, és kérjük meg vendégeinket, hagyják békén: látni fogjuk rajta, ha úgy dönt, hogy szeretne barátkozni. Ha pedig nem, fogadjuk el. Legyen egy saját kuckója, ahova elvonulhat, ha „besokallt”, és ne zavarják. És ne feledjük el a gyerekeknek is megtanítani, hogyan bánjanak szépen és jól a kutyával!

 

 

Így segíthetsz kutyádnak, hogy hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Életre szóló barátság 
Fotó: iStock

 

 

3. Soha ne büntessük meg a kutyát, ha úgy látjuk, hogy megijedt, szorong vagy fél

 

A viselkedésterápiával foglalkozó állatorvosok egyetértenek ebben. Tilos megbüntetni a kutyát azért, mert kellemetlenül érzi magát valamilyen helyzetben, valaki vagy valami miatt. A félelem és a szorongás érzelmi válaszok, melyek egyértelműen jelzik, hogy a kutya distresszt érez.

 

Mit tehetünk? Fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és lehetőséget biztosítsunk a kutya számára, hogy a félelem lehetséges forrásától távolabbra kerüljön. Ne tartsuk benne egy olyan helyzetben, amiben szorong, stresszes, fél. Csak ő a megmondhatója, milyen érzéseket kelt benne az a helyzet, dolog. Bízzuk rá, hajlandó-e megtenni egy-két lépést felé, és ha igen, hagyjuk, hogy a saját tempójában tegye. Ezáltal belénk vetett bizalma is erősödni fog.

 

 

Kutyajólét - Soha ne büntessük meg azért a kutyát, ha megijedt vagy fél
Kutyajólét - Soha ne büntessük meg azért a kutyát, ha megijedt vagy fél
Fotó: arstechnika.net

 

 

4. Használjunk feromonos készítményeket, melyek a kihívást keltő helyzetekben nagyobb biztonságot adhatnak

 

A feromonok szagtalan vegyületek, fontos szerepet játszanak az állatok, főként a fajtársak közötti kommunikációban. Információt közölnek a többiek számára a kutya érzelmi állapotáról és viselkedéséről is jelzéseket adnak. Az anyakutyák például egy nyugtató feromont ("Dog Appeasing Pheromon - D.A.P.) bocsátanak ki, mely növeli a kölykök biztonságérzetét, csökkenti a stresszt és szorongást. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a feromonos készítmények elősegíthetik, hogy a kutya nyugodtabban érezze magát a kihívást keltő helyzetekben is.

 

 

Kutya-macska barátság - A feromonok is hozzájárulhatnak a békés együttéléshez
Kutya-macska barátság - A feromonok is hozzájárulhatnak a békés együttéléshez
Fotó: exame.com

 

 

5. Tanulni, tanulni, tanulni!

 

Soha sincs késő ehhez! Ha szeretnénk, hogy legjobb barátunk boldog és kiegyensúlyozott lehessen, és idős korára is megőrizze egészségét, fejlesszük tudásunkat. Rengeteg információ található nyomtatott formában és online a kutyák viselkedéséről, egészségéről, táplálásáról – keressük azt, amely a kutya jólétét helyezi előtérbe mind a tanítás, nevelés és a mindennapi együttélés során. Itthon is elérhetőek már olyan tanfolyamok, trénerek, ahol tudományos alapokon nyugvó pozitív módszerek segítségével tanulhatunk együtt kutyusunkkal. Mert ez a jövő!

 

 

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét - Kutyabarát helyek

A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

 

 

Forrás: canadiandogs.com, fearfreehappyhomes.com
Indexkép forrás: iStock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támadnak a kullancslegyek hazánkban is Hírek - Címlapon
Támadnak a kullancslegyek hazánkban is
Az otthontalan állatokért fogtak össze a Hankook munkatársai Hírek - Címlapon
Az otthontalan állatokért fogtak össze a Hankook munkatársai