A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban

2023. július 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben? 

Gazdiként minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében, például követjük a kialakított napi rutint, hiszen ezáltal is segíthetünk kutyánknak, hogy biztonságban érezze magát. Elvégre mi döntöttünk úgy, hogy magunk mellé vesszük, és neki rengeteg dologhoz kell alkalmazkodnia nemcsak otthon, hanem sétákon is, ahol ingerek végtelen sora éri (idegenek, más kutyák, a forgalom zaja, látványa, stb.)

 

Sok kutyus nehezebben viseli az újdonságokat, a változást, ez pedig szorongást, félelmet, stresszt kelthet benne. Ám ha odafigyelünk rá, testbeszédére, viselkedésére, jelzéseire, jobban fogjuk érteni, mit szeretne velünk közölni, és segíthetünk neki abban is, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet élhessen, és az újdonságok közepette is jobban érezze magát.

 

 

1. Bizonyos időközönként látogassunk el az állatorvoshoz

 

Állatorvosunk a legjobb partner abban, hogy kedvencünk megőrizhesse mentális és fizikai egészségét. Gondoskodjunk arról, hogy évente legalább egyszer felmérjék egészségi állapotát! Ez nemcsak a megelőzés miatt fontos, hanem azért is, mert a kutyák jobban tűrik a fájdalmat, és mivel nem tudnak beszélni, nem képesek elmondani nekünk, ha valami nincs rendben. És éppen ez a „valami” is okozhatja azt, hogy bizonyos helyzeteket nehezebben él meg, szorong, fél.  Márpedig mi azt szeretnénk, hogy legjobb barátunk jól érezze magát, és az állapotfelmérés során olyan problémára is fény derülhet, melynek látható jele, tünete még nem alakult ki.

 

 

Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Fotó: cvets.net

 

 

2. Új helyzetek, emberek, állatok, tárgyak bemutatásakor haladjunk lassan, és társítsunk hozzájuk pozitív élményeket

 

Képzeljük el a következő jelenetet: családi, baráti összejövetelt tervezünk otthonunkban, de a kutyánk még sohasem találkozott gyerekekkel. Ha elkezdenek fel-alá szaladgálni, hangoskodni, az rettentően ijesztő lehet a kutya számára, és nem tudhatjuk, hogyan reagál majd rá. Éppen ezért jó előre érdemes felkészíteni erre: lépésről-lépésre haladjunk, tegyük kellemessé az élményt. De hogyan?

 

Kezdhetjük azzal, hogy ha az út túloldalán gyerekeket látunk, és kedvencünk nyugodt marad, sok-sok jutalomfalat kíséretében megdicsérjük. Ha messziről már nem okoz számára gondot a gyerekek látványa, hangja, pár hét gyakorlás után elsétálhatunk egy óvoda, iskola mellett, amikor épp kint játszanak a kicsik, nagyok az udvaron. Újabb néhány heti gyakorlás után elsétálhatunk egy játszótér mellett, amikor kevesen vannak, később olyankor is, amikor sokan vannak. 

 

 

A gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak szépen a kutyával
A gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak szépen a kutyával
Fotó: hdwallpapersimages.com

 

 

Ha kutyusunk nyugodt, laza pórázon sétál, dicsérjük és halmozzuk el finomságokkal. Ha bármikor úgy látjuk, hogy izgatott vagy ideges lesz, lépjünk vissza a folyamatban, és vegyük fel a fonalat ott, ahol ő is jól érezte magát.

 

Bízzuk rá magunkat, figyeljük a jeleket, és segítsünk neki. Ne erőltessük, ne akarjunk gyorsan túljutni rajta, „megnevelni a kutyát”. Szánjunk rá időt, hogy kellemes élményeket társítson a gyerekekhez, így ő is nyugodtabb lesz, amikor otthonunkba invitáljuk családtagjainkat, barátainkat. Tartsuk rajta szemünket, és kérjük meg vendégeinket, hagyják békén: látni fogjuk rajta, ha úgy dönt, hogy szeretne barátkozni. Ha pedig nem, fogadjuk el. Legyen egy saját kuckója, ahova elvonulhat, ha „besokallt”, és ne zavarják. És ne feledjük el a gyerekeknek is megtanítani, hogyan bánjanak szépen és jól a kutyával!

 

 

Így segíthetsz kutyádnak, hogy hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Életre szóló barátság 
Fotó: iStock

 

 

3. Soha ne büntessük meg a kutyát, ha úgy látjuk, hogy megijedt, szorong vagy fél

 

A viselkedésterápiával foglalkozó állatorvosok egyetértenek ebben. Tilos megbüntetni a kutyát azért, mert kellemetlenül érzi magát valamilyen helyzetben, valaki vagy valami miatt. A félelem és a szorongás érzelmi válaszok, melyek egyértelműen jelzik, hogy a kutya distresszt érez.

 

Mit tehetünk? Fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és lehetőséget biztosítsunk a kutya számára, hogy a félelem lehetséges forrásától távolabbra kerüljön. Ne tartsuk benne egy olyan helyzetben, amiben szorong, stresszes, fél. Csak ő a megmondhatója, milyen érzéseket kelt benne az a helyzet, dolog. Bízzuk rá, hajlandó-e megtenni egy-két lépést felé, és ha igen, hagyjuk, hogy a saját tempójában tegye. Ezáltal belénk vetett bizalma is erősödni fog.

 

 

Kutyajólét - Soha ne büntessük meg azért a kutyát, ha megijedt vagy fél
Kutyajólét - Soha ne büntessük meg azért a kutyát, ha megijedt vagy fél
Fotó: arstechnika.net

 

 

4. Használjunk feromonos készítményeket, melyek a kihívást keltő helyzetekben nagyobb biztonságot adhatnak

 

A feromonok szagtalan vegyületek, fontos szerepet játszanak az állatok, főként a fajtársak közötti kommunikációban. Információt közölnek a többiek számára a kutya érzelmi állapotáról és viselkedéséről is jelzéseket adnak. Az anyakutyák például egy nyugtató feromont ("Dog Appeasing Pheromon - D.A.P.) bocsátanak ki, mely növeli a kölykök biztonságérzetét, csökkenti a stresszt és szorongást. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a feromonos készítmények elősegíthetik, hogy a kutya nyugodtabban érezze magát a kihívást keltő helyzetekben is.

 

 

Kutya-macska barátság - A feromonok is hozzájárulhatnak a békés együttéléshez
Kutya-macska barátság - A feromonok is hozzájárulhatnak a békés együttéléshez
Fotó: exame.com

 

 

5. Tanulni, tanulni, tanulni!

 

Soha sincs késő ehhez! Ha szeretnénk, hogy legjobb barátunk boldog és kiegyensúlyozott lehessen, és idős korára is megőrizze egészségét, fejlesszük tudásunkat. Rengeteg információ található nyomtatott formában és online a kutyák viselkedéséről, egészségéről, táplálásáról – keressük azt, amely a kutya jólétét helyezi előtérbe mind a tanítás, nevelés és a mindennapi együttélés során. Itthon is elérhetőek már olyan tanfolyamok, trénerek, ahol tudományos alapokon nyugvó pozitív módszerek segítségével tanulhatunk együtt kutyusunkkal. Mert ez a jövő!

 

 

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét - Kutyabarát helyek

A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

 

 

Forrás: canadiandogs.com, fearfreehappyhomes.com
Indexkép forrás: iStock
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét kiskutyát mentettek a Magyar Közút munkatársai – Íme, Emká kis kollégája! Hírek - Címlapon
Ismét kiskutyát mentettek a Magyar Közút munkatársai – Íme, Emká kis kollégája!
Ehetnek a kutyák paradicsomot? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák paradicsomot?