A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?

2024. április 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?



Hozzánk hasonlóan sajnos kedvenceik számára sem ismeretlen a pánik – az érzés, amikor hirtelen rettenetes félelmet élünk át, miközben teljességgel tehetetlennek bizonyulunk az adott helyzetben. Az érzelmi vihar fiziológiai választ is kiválthat a testben, a szapora szívveréstől kezdve a hányingeren át a légszomjig. Izzadás, remegés, fejfájás is társulhat hozzá. 

 

Olykor minden különösebb ok nélkül tör ránk, de a nagyfokú stressz jelentősen hozzájárulhat a pánikroham kialakulásához. Tipikusan akkor jelentkezik, amikor egy félelmet kiváltó tényezőre túlzott, heves reakciót ad a szervezet. A félelem lehet vélt vagy valós, gyakran korábbi tapasztalataink, emlékeink miatt nagyítja fel agyunk és érzékszerveink. Kedvenceiknél sincs ez másként.

 

 

Honnan lehet tudni, hogy a kutyának pánikrohama van?

 

Egy pánikroham minden figyelmeztető jel nélkül is kialakulhat, míg máskor egy bizonyos tényező megléte váltja ki. Míg az emberek körmüket rágcsálhatják vagy hajtincsüket tekergethetik, a kutyák szinte megszállottan nyalogathatják, rághatják mancsukat, farkuk végét vagy szőrüket tépkedhetik. De számos más jel is utalhat arra, hogy a kutya éppen pánikrohamot él át.

 

Pánikroham kutyáknál - Búvóhelyet keres, például az ágy alatt
Pánikroham kutyáknál - Búvóhelyet keres, például az ágy alatt
Fotó: dogtime.com

 

  • Étvágytalanság
  • Búvóhelyet keres (pl. a szekrény aljában, a kanapé mögött, a fürdőkádban, stb.)
  • Kaparja a talajt, fekhelyét, szinte eszeveszetten ás a kertben
  • Kétségbeesetten keresi a gazdi figyelmét (mancsol, felugrál rá, belekapaszkodik, szinte belebújik védelmet és kiutat keresve a helyzetből
  • Testbeszéd: hátracsapott, a fej oldalához lapuló fülek, fejét lehajtja, farka lefelé lóg vagy a hasa alá húzza
  • Vokalizál: nyüszít, nyüszög, vonyít vagy a szokásosnál többet ugat
  • Hányinger, hányás
  • Emésztőrendszeri panaszok (hasmenése van, vagy ijedtében maga alá piszkít)
  • Akaratlan ürítés (maga alá pisil, kakil)
  • A szokásosnál jóval többször és többet iszik („stresszivás”), emiatt többször vizel, akár a házban is bepisil annak ellenére, hogy szobatiszta
  • Menekülni próbál (pl. szétkaparja az ajtót, kerítést, kiássa magát alatta, stb.)
  • Szinte megrögzötten nyalogatja, rágja a mancsát, lábát, farkát vagy bundáját
  • Hirtelen fellépő agresszió (akár harapáshoz is vezethet)

Előfordulhat, hogy a gazdinak fel sem tűnik, hogy a kutyának éppen pánikrohama van, mivel a jelek nagyon hasonlóak lehetnek azokhoz, melyeket viselkedési problémáknál vagy betegség esetén észlel. Sajnos nem tudja szavakkal elmondani, hogyan érzi magát, mi játszódik le benne, de ha odafigyelünk, észre fogjuk venni a tüneteket.

 

 

Pánikroham kutyáknál - A gazdinál keres menedéket, szorosan hozzábújik
Pánikroham kutyáknál - A gazdinál keres menedéket, szorosan hozzábújik
Fotó: iStock

 

 

A pánikroham típusai kutyáknál

 

 

1) Bezártság okozta pánik

 

A szorongásnak e típusa akkor lép fel, amikor a kutya rosszul éli meg, hogy be van zárva a házba vagy bármilyen helyre, ahonnan nem tud kijutni. Ilyenek lehetnek:

  • bekerített udvar, kert, futtató
  • kennel, ketrec (pl. szobakennel, szállítóbox)
  • ha be van csukva egy helyiségbe (pl. szoba, garázs)
  • véletlenül csapdába esik egy zárt helyen (pl. vízelvezető, akna, kút, stb.)

 

2) Utazás okozta pánik

 

A pánikroham kialakulásában közrejátszhat maga az autó, a kutya számára eddig ismeretlen élmény, rosszullét utazás közben és a bezártság érzése is. Azoknál az ebeknél, akiket autóbaleset ért vagy autóból tettek, dobtak ki, és magukra hagyták az út szélén, fokozottan megjelenhet a szorongás, és a pánik is.

  • Utazás autóban, buszon, villamoson, vonaton, hajón
  • Utazás repülőn – az utastérben vagy a csomagtérben egyaránt felléphet pánikroham
  • Idegen helyre történő látogatás (szorongást kelt a kutyában a gondolat, hogy vajon „hova viszik”)

Sokak számára ismerős lehet az a helyzet, amikor az állatorvoshoz indulunk, és már a készülődés közben szorongani kezd a kutya. Ennek kialakulásához néhány alkalom is elég, hogy megjegyezze mozdulatainkat, hangulatunkat, de még az útvonalat is – és már azelőtt szaporább lesz a pulzusa, hogy odaérnénk a rendelőhöz.

 

 

Pánikroham kutyáknál - Nyüszíthet, ugathat, vonyíthat is
Pánikroham kutyáknál - Nyüszíthet, ugathat, vonyíthat is
Fotó: hundemedia.com

 

 

3) Hangérzékenység

 

Kifinomult hallásának köszönhetően olyan hangokat is meghall a kutya, melyeket mi legfeljebb csak műszerek segítségével tudnánk mérni, érzékelni. Ám ez az érzékenység egyszerre lehet áldás és átok is. Erősebb, élesebb hangok, zajok félelmet kelthetnek a kutyában, érzékeny fülében akár fájdalmat is okozhatnak. Tűzijáték, mennydörgés, sziréna, építkezés hangjai, a hangszórókból dübörgő zene (akár otthon, akár egy koncerten, rendezvényen) mind-mind hozzájárulhatnak egy pánikroham kialakulásához. De a váratlan hangoknak is lehet ilyen hatása, például ha kipukkan egy lufi vagy, ha tévénézés közben megszólal egy légvédelmi sziréna, vagy robbanás történik egy jelenetben.

 

4) Szeparációs szorongás

 

Jellemzően akkor jelentkezik, amikor a kutyát magára hagyják, de előtörhet olyankor is, amikor a szeretett személy, társ hiányát intenzíven éli meg, továbbá: 

  • egy családtag, barát vagy játszópajtás elvesztése (pl. válás vagy haláleset miatt)
  • az élethelyzetben bekövetkező változás (pl. költözés, vagy leadják a menhelyen, de az örökbefogadást követően is felléphet a beilleszkedés időszakában)
  • traumatikus esemény átélése (bántalmazás, kutyatámadás, baleset, súlyos betegség, stb.)

Nemcsak az otthoni egyedüllét válthatja ki, más tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában, éppen ezért mielőbb kérjük szakember segítségét!

 

 

A veszélyekről, avagy mit okozhat hosszú távon a pánik?

 

Talán nem is tűnik olyan nagy problémának, de fontos odafigyelni rá. Ha kedvencünkre újra és újra rátör a pánik bizonyos helyzetekben, személyek, tárgyak közelében, a szervezet egy ideig tolerálja, igyekszik kompenzálni a benne végbemenő változásokat, ám egy idő után sokkal nehezebben billenti helyre az egyensúlyát.

 

 

Pánikroham kutyáknál - Otthoni egyedüllét során is jelentkezhet, például rombolás formájában
Pánikroham kutyáknál - Otthoni egyedüllét során is jelentkezhet, például rombolás formájában
Fotó: expressnews.com

 

 

A pánikrohamok egyenes következménye lehet a legyengült immunrendszer és számos más, a kutya egészségét érintő gond, összességében tehát jelentősen ronthatják életminőségét.

 

Egy-egy roham általában véve rövid ideig tart, de ha elhúzódó, vagy sűrűn jelentkezik, a kutya félelme egyre mélyebben rögződhet, egyre erősebbé válhat. Ez pedig viselkedési problémákhoz vezethet. 

 

Ha a kutya extrém distresszt él át, hirtelen kitörhet, agresszívan reagálhat. Másik véglet, amikor önpusztító viselkedéshez folyamodik, például sebesre nyalogatja, rágja mancsát, lábát, kitépkedi a szőrét, stb. Mindehhez egyetlen trigger megléte is elegendő lehet – egy hang, bezártság vagy a legapróbb változás, ami a kutya részéről elviselhetetlennek bizonyul.

 

Ne feledjük, hogy hátterében nemcsak külső, hanem belső tényezők is állhatnak, például egy eddig fel nem ismert betegség, ezért mindenképpen érdemes az állatorvostól egy alapos kivizsgálást kérni!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, newsweek.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: petcafe.com
Cikk első megjelenése: 2022. április 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken Hírek - Címlapon
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken
Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Hírek - Címlapon
Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?