A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hiperventillációs roham - betegség tünete is lehet kutyáknál

2021. március 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Levegőért kapkod, szeme a semmibe réved vagy éppen ellenkezőleg, kétségbeesetten tekint a gazdira? Képesek egyáltalán a kutyák is hiperventillálni?



A lihegés természetes jelenség mindaddig, amíg túlzottan szaporává nem válik, esetleg egyéb tünetek kísérik. Ha a kutya testhőmérséklete a külső hőmérséklet miatt megemelkedett vagy intenzív, nagyobb energialeadással járó tevékenységet folytat (futás, aktív játék), lihegésének üteme gyorsabbá válik. E mechanizmus hűtő hatással bír a szervezet számára, ám szorongás, túlzott izgatottság, félelem esetén is megfigyelhető kedvencünknél. A körülmények függvényében pedig elérkezhet az a pont, amely már aggodalomra adhat okot.

 

Mit értünk hiperventilláció alatt?

 

A hiperventilláció olyan állapot, melynek során a beteg légzése szaporábbá válik és elmélyül, a szén-dioxid nyomása a léghólyagokban a normális érték alá süllyed. Kísérő tünete lehet a légszomj, a mellkasi szorítás, a mély légzési kényszer és a szapora szívdobogás is. Ha a kutya fájdalmat érez vagy pszichés terhelésnek van kitéve, gyakran megfigyelhető még az általános nyugtalanság, nyüszögés, sírás, és a teljes testre kiterjedő remegés. Hiperventilláció következtében ritka esetekben légzési alkalózis és/vagy tetániás roham is felléphet, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

A hiperventilláció felismerése és lehetséges okai

 

A lihegés természetes reakció, elősegíti a tüdő és a nyelv felszínén összegyűlt víz és hő elpárologtatását, ezáltal a meleg levegőt hűvösebbre cseréli, segíti a megfelelő testhőmérséklet fenntartását. Ha a légzés üteme a megszokottól jelentősen eltér, figyeljük meg kutyánkat, megváltozik-e viselkedése, mutatkoznak-e egyéb, szokatlan jelek, például:

 • ha a kutya sajátos lihegési mintájához képest lihegése szokatlan mértékűvé vagy intenzitásúvá válik
 • ha olyankor liheg, amikor a hőmérséklet nem tenné szükségessé, nem melegedett ki
 • ha szorongás, izgalom, félelem jeleit mutatja, illetve
 • ha lihegését furcsa hangok kísérik (pl. sípol).
Hiperventilláció - a rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek a légzési nehézségekre
Hiperventilláció - a rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek a légzési nehézségekre
Fotó: chewy.com

 

A hiperventillációnak egyaránt lehetnek fizikai és lelki okai. Fizikai okok közé tartozhatnak alábbiak:

 • baleset, sérülés vagy krónikus betegség okozta fájdalom
 • hőguta
 • magas láz
 • vérmérgezés (szepszis)
 • légzőszervi problémák (légcsőszűkület, hörghurut, idegentest, tüdőgyulladás, stb.)
 • oxigénhiányos állapot (hypoxia)
 • vérszegénység
 • szív- és érrendszeri betegség
 • Cushing-kór (a terápiában alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak hiperventillációt)
 • metabolikus acidózis (a vér anyagcsere zavara)
 • diabéteszes ketoacidózis (cukorbeteg kutyáknál a kezelés elmaradása esetén)
 • mérgezés
 • fordított tüsszentés
 • allergia.

Fontos megjegyeznünk, hogy a rövid orrú kutyák anatómiai felépítése hajlamosító tényezőként szerepel a légzési nehézségek, így a hiperventilláció kialakulásában. Nyári időszakban ügyeljünk a megfelelő hűtésre, ne hagyjuk, hogy túlmelegedjenek, és ne tegyük ki őket túlzott megerőltetésnek!

 

A hiperventilláció a metabolikus acidózis egyik tünete lehet. Az állapot a vér anyagcsere zavara, melynek során a vér sav-bázis egyensúlya eltolódik a savas irányba. Okozhatja az anyagcsere során savvá alakuló anyagcseretermékek mennyiségének felhalmozódása (pl. savas táplálék túlzott bevitele, mérgezés útján), ugyanakkor betegség következménye is lehet. Diabéteszes ketoacidózis esetén a szervezet szénhidrát helyett zsírokat bont le, a máj ketosavat termel. Veseelégtelenségnél pedig a vesék nem képesek elég savat kiválasztani (renális turbuláris acidózis). Mindegyik állapotnál savassá válik a vér pH-szintje. 

A szervezet a felgyülemlett szén-dioxid mennyiség fokozottabb leadásával igyekszik csökkenteni a savasságot, ezáltal a légzés szaporábbá válik, elmélyül. A vesék is beléphetnek a folyamatba, több savat választanak ki a vizeletbe, ám ha a savmennyiség ennek ellenére tartósan magas marad, az acidózis kómához is vezethet. Ha kutyánk alapbetegséggel küzd, kérjük ki kutyatáplálkozási-szakértő tanácsait a megfelelő egyensúly elősegítéséhez és fenntartásához!

 

Ha a vér sav-bázis egyensúlya a lúgos értékek felé tolódik el, alkalózisról beszélünk. A hiperventilláció egyik következményeként respiratorikus alkalózis léphet fel, mivel a kilégzés során túl sok szén-dioxid távozik a szervezetből. Az állapot tetániás rohamhoz is vezethet, amely azonnali orvosi ellátást igényel!

 

A hiperventilláció pszichés okai között szerepelhet a szorongás, túlzott izgalmi állapot, depresszió, félelem, rettegés például vihartól, tűzijátéktól, idegen helyzetektől, emberektől vagy az egyedülléttől. A kutya nyüszöghet, sírhat, szobatisztasága ellenére is „elengedheti magát” a lakásban vagy a számára stresszes környezetben (kutyakozmetikusnál, állatorvosi rendelőben, stb.). E tényezők hatására stresszes állapotba kerülhet a kutya, szívverése és légzése felgyorsul, a szapora lihegés és szívdobogás pedig akár súlyos légszomjhoz, ájuláshoz is vezethet.

 

 

 

Hogyan segítsünk kedvencünknek?

 

Fizikai és lelki tényezők felléphetnek egyazon helyzetben is, például kutyatámadás vagy baleset esetén. Elsődleges a fizikai sérülések ellátása, különösen, ha a kutya életét veszélyeztető állapot, súlyos vérveszteség, eszméletvesztés, görcsös roham vagy sokk áll be!

 

Az érzékenyebb, „lelkizős” kutyáknál a pánik tünetei további ijedelmet és szorongást okozhatnak, a folyamat önmagát erősítve gyűrűzhet tovább. Segítségre szoruló kedvencünk látványa bennünk is feszültséget kelthet, melyet ő is pillanatok alatt megérez, ezért igyekezzünk nyugodtak maradni! Lehetőség szerint vonjuk ki a helyzetből, teremtsünk számára biztonságos környezetet, helyezzük nyugalomba. Viselkedjünk természetesen, beszéljünk hozzá csendesen.

 

Megelőzhető a hiperventilláció kialakulása?

 

Nem biztos, hogy képesek leszünk minden hiperventillációs rohamot megelőzni. Pszichés okok esetén kérjük ki kutyaviselkedés-szakértő tanácsát, mit tehetünk kutyánk megnyugtatása érdekében. Irányítása alatt türelemmel, következetes gyakorlással és pozitív jutalmazással, dicsérettel segíthetünk kutyánknak megbirkózni a különböző helyzetekkel, hogy a szoktatás ideje alatt és után együttes erővel magabiztosan vehessük az elénk gördülő akadályokat.

 

Sajnos előfordulhat az is, hogy állatorvos által felírt gyógyszeres kezelésre lesz szükség, ha már minden trükköt bevetettünk, és a probléma továbbra is fennáll. Szerencsés esetben csupán rövid ideig kell alkalmaznunk a szorongásoldó készítményeket, például vihar, tűzijáték esetén. Alternatív megoldásokhoz, gyógynövényes terápiához is folyamodhatunk, természetesen szakember felügyelete mellett!

 

Kezelés

 

A rendszeres állatorvosi ellenőrzések során idejekorán fény derülhet szervi problémára, ez pedig megkönnyíti a kezelést, a folyamat lassítását, vagy a már krónikus állapot szinten tartását. Meglévő betegség esetén lehetőség szerint kerüljük azokat a helyzeteket, melyek pszichésen kiválthatják a hiperventillációs rohamot, ily módon megelőzhetjük kedvencünk állapotának romlását. 

 

Ha kutyánk a hiperventilláció jeleit mutatja, célszerű teljeskörű kivizsgálást kérni, hogy kiszűrhessük a légzőszervi betegségeket, szívproblémákat, fertőzéseket. Vegyük fel videóra a hiperventillációval kísért állapotot, mivel a légzési nehézség nem feltétlen figyelhető meg a vizsgálat ideje alatt. Egyéb tünetek, például étvágytalanság, bágyadtság, láz, megváltozott vizelés, ürítés esetén mielőbb látogassunk el állatorvosunkhoz!

 


 

Végezetül hoztunk Nektek egy érdekes történetet, mely bejárta a világsajtót. Darcy, a francia bulldog esetében életmentőnek bizonyult az oxigénpalack, igaz ő több ezer méter magasságban, egy repülőgépen kezdett hiperventillálni annak ellenére, hogy rutinos utazónak számít. Ha kedvencetekkel repülőútra indultok, bizonyosodjatok meg róla, hogy szervezete megkapja a kellő felkészítést az utazásra. 

 

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: kutyater.hu, thesprucepets.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: dogingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2018. december 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Mekkora a kutyák vízigénye? Mekkora a kutyák vízigénye?
Eleget iszik vajon a kutyám? Egyáltalán: honnan tudhatjuk, mennyi az az “elég”? Általában ezek a kérdések a nyári kánikulában fordulnak meg a gazdik fejében, jó tisztában lenni hát a válasszal!

Perzselő napok jönnek: kutyáinkat is veszélyezteti! Hogyan óvhatjuk meg őket? Perzselő napok jönnek: kutyáinkat is veszélyezteti! Hogyan óvhatjuk meg őket?
A hosszú, hűvös és esős tavasz után megérkezett az igazi nyár – és kapásból hirtelen forrósággal köszönt ránk. A perzselő napokban kutyáink is nagyobb odafigyelést igényelnek, hisz rájuk akár életveszélyes is lehet a hőség. Ne vegyük félvállról!

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MTI Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kegyetlen kutyagyilkosság Hírek - Címlapon
Újabb kegyetlen kutyagyilkosság
Vujity Tvrtko az állatvédelmi törvények szigorításáért kampányol Hírek - Címlapon
Vujity Tvrtko az állatvédelmi törvények szigorításáért kampányol