A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tegyünk, ha fél a kutyánk?

Megoldások a félelem kezelésére


2019. augusztus 25., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




A félelemérzet egészen átjár, mélyre hatol és megbénít. Gyakran nem tudjuk megmagyarázni, hogy mi az oka, és képtelenek vagyunk tenni ellene. A kutyáknál is hasonló az érzés, de más a kezelési mód.



Abban az esetben, ha egy embertársunkon tapasztalunk félelmet, igyekszünk megnyugtatni, elmagyarázni neki a tényeket, hogy nem is olyan rémisztő az a valami, és jobb, ha elfelejti. Egyszerű megoldás, ám a kutyáknál ez sajnos nem lehetséges.

 

Gondoljunk csak arra, hogy ha tanítunk valamit az ebnek, arra a válasz egy nagy dicséret, kedves szavak, és szeretet. Ezt a reakciót rögzíti az agyában arra az esetre, ha valamit jól csinál, ha megerősítést kap egy viselkedésformára. Nem reagálhatunk tehát kedves szavakkal, babusgatással, és magyarázattal a kutya riadalmaira, mert könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy egyre jobban fog félni.

 

A minden helyzetben kiegyensúlyozott kutya
A minden helyzetben kiegyensúlyozott kutya
Forrás: http://www.gannett-cdn.com/

 

A megoldás az eb utánozó tehetségében rejlik, amely főként azonos fajok között figyelhető meg, de az elmélyült kutya-ember kapcsolat miatt már itt is jelen van. Ha mi, a falkavezérek, és egyben szeretett gazdik nyugalmat, és fegyelmezettséget tanúsítunk, akkor azt ebünk egy idő után le fogja másolni, elfogadja, hogy ez a helyes viselkedésforma. Ellenkező esetben kialakul a kutyában egy védelmi funkció, mely vagy a főnök szerep átvételében (tehát támadásban állatra és emberre), vagy a menekülésig fokozott félelemben nyilvánul meg. Az elérendő cél a megadás, és a nyugodt állapotig jutás lenne, mely egy sokkal kiegyensúlyozottabb kutyához vezet.

 

Félelembe hajszolhatja a négylábút az is, ha a gazda gyakran elbizonytalanodik, egyes helyzeteket nem képes kezelni, tart a negatív kimeneteltől, esetleg rábízza a kutyára a megoldást. Ilyen lehet például egy sétán történő acsarkodás, vagy verekedés két eb között. Ha nem reagálunk időben, nem választjuk szét a rosszcsontokat, és nem kap kellő szidalmat az, aki rossz fát tett a tűzre, hanem esetleg még meg is ijedünk, az további támadások kiváltója lehet. Ha kutyánk ismét támad, mi egyre jobban fogunk félni, és így zárul az ördögi kör. Kilábalni belőle már sokkal nehezebb, mint megakadályozni, tehát iparkodjunk határozott falkavezérként működni!

 

Egy hibás nevelés eredménye
Egy hibás nevelés eredménye
Forrás: wildewmn.files.wordpress.com

 

Megoldás a vihartól való félelemre

 

Az ebek egy része fél a hangos zajoktól, villámlástól, dörgéstől, tűzijátéktól. Ilyenkor fontos a lélekjelenlét és a felkészültség. Ha kutyánk fél, mi maradjunk nyugodtak, ne vigasztaljuk, dicsérjük, vagy simogassuk. Hívjuk oda magunkhoz, és ne engedjük elmenni, ha észreveszi, hogy nem bánt a rémisztő dörgés, akkor meg fog nyugodni. Elővehetjük a kedvenc játékát vagy elvárhatunk tőle feladatokat is, esetleg tanulhat új trükköt, ami leköti a figyelmét, pozitív élményt jelent a vihar időszakában is. Ha mindezek nem használnak, tegyünk fel egy nyugtató zenét, indítsunk be egy mosást, hogy elnyomja a zajokat, és viselkedjünk közömbösen, végezzük a szokásos teendőinket. Abban az esetben, ha a gazdi viselkedésében sincs változás negatív irányban, az eb is rá fog jönni, hogy nincs mitől tartani. 

 

 

 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: wallpaperose.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen az igazi kutyabolondok kávéja! Hírek - Címlapon
Ilyen az igazi kutyabolondok kávéja!
Hogyan isznak a kutyák? Hírek - Címlapon
Hogyan isznak a kutyák?