A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan isznak a kutyák?

2019. augusztus 24., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Évezredes rejtélyre derült fény egy amerikai kutatócsapatnak köszönhetően. Végre megismerhetjük, hogyan isznak a kutyák! Látványos képek és videó!



Fényképek és videófelvételek rögzítésével, laboratóriumi körülmények között zajló szimulációk segítségével arra kereste a választ egy kutatócsoport, hogyan veszik fel a kutyák a vizet szájukkal. Felfedezték, hogy a lefetyelés valójában gyors sebességű, precízen időzített mozdulatok sorozata, amely optimizálja a kutya folyadékfelviteli képességét.

 

kísérlet során nemcsak a kutyák ivását figyelték meg, hanem a felvételeket összehasonlították korábbi, a macskák ivásával foglalkozó tanulmányokkal is. Azt találták, hogy bár a kutya- és macskafélék szájszerkezete nagyon hasonló egymáshoz, a két faj egyedei azonban eltérő módon jutnak hozzá a folyadékhoz. Módszerük legalább annyira különbözik, mint ők maguk.

 

Lefetyelés közben egy vízoszlop képződik a vízfelület és a kutya szája között
Lefetyelés közben egy vízoszlop képződik a vízfelület és a kutya szája között
Fotó: twitter.com/chrysopelea

 

“Jól tudjuk, hogy a kutyák és macskák viselkedésük és jellemvonásaik tekintetében meglehetősen különböznek egymástól” - jelentette ki Sunghwan “Sunny” Jung,  biomedikus mérnök és mechanikus professzor. “Ám mielőtt belekezdtünk volna a folyamat tanulmányozásába, az volt az általános vélekedés, hogy a kutyák és macskák ugyanúgy isznak. Ehelyett kiderült, hogy a kutyák egészen másképpen veszik fel a vizet.”

 

A kutyák és macskák ragadozó állatok, táplálékukat harapással, tépéssel és rágással veszik magukhoz. Pofaszerkezetükből adódóan nem képesek felszívni a folyadékot, ahogy mi, emberek, vagy a növényevő patások (pl. lovak), ormányosok (pl. elefántok), egyéb állatok teszik. A nyelvük segítségével juttatják szájukba a vizet, a folyamatra azonban a tehetetlenségi faktor is hat. Mindkét állatfaj olyan gyorsan mozgatja a nyelvét, hogy az a puszta szem számára szinte felfoghatatlan.

 

De a kutyák még a macskáknál is magasabb fokozatra kapcsolnak, amikor belemerítik nyelvüket a vízbe és az alsó állkapcsuk irányába hajlítják be, nem úgy, mint a macskák. Sebesen visszahúzzák a nyelvüket, így a vízfelszín és szájuk között egy vízoszlop képződik. Ekkor nyelvük alsó oldalát is behajlítják, mintegy merőkanalat formálva a felfelé irányuló számára. A kutya precízen lefelé harap, hogy megragadja a vizet, majd egy pillanat múlva újra kinyitja a száját, és újra belemeríti nyelvét a vízbe. 

 

A macska nem meríti bele a vízbe a nyelvét teljesen lefetyeléskor
A macska nem meríti bele a vízbe a nyelvét teljesen lefetyeléskor
Fotó: antranik.org
 
A macskák lágyan megérintik nyelvükkel a víz felszínét, nem merítik bele teljesen, ellentétben azzal, ahogy Jung és kutatótársai korábban gondolták. Amikor a macska visszahúzza a nyelvét a szájába, a folyadék a nyelv felső felületére tapad rá, így formál egy elegáns vízoszlopot.
 

Amikor a kutyák felfelé mozdítják a nyelvüket a képződő vízoszlopból némi vízmennyiség visszamarad a nyelv “merőkanalában”, ezt a kutya szájának két oldala felé nyomja. (Ezért is tűnhet gyakran “pancsolásnak” egy egyszerű lefetyelés is.) A kutatók állítása szerint bár a kutyák nem arra használják a nyelvüket, hogy aktívan belapátolják vizet a szájukba, meglehet, hogy a felvett folyadék mennyisége és a folyamat sebessége pozitívan hat a vízoszlop dinamikájára a nyelv alatti részen.

 

“A kutyáknál az ivás folyamatát sokkal inkább a gyorsaság és a tehetetlenség vezérli a felfelé irányuló vízoszlop létrehozásához, mint a macskáknál, akik pusztán a tehetetlenség erejét alkalmazzák.” - mondta el Jung.

A kísérletben 19, különböző méretű és fajtájú kutya vett részt. Gazdájuk hozzájárulásával filmre vették, hogyan isznak. 13 kutyáról otthonukon kívül készítettek felvételeket, a többi hat kutyáról pedig a Virginia Tech College kampuszán.

 
Az ivás folyamata kutyáknál - nyelvét a vízbe meríti és visszafelé hajlítja
Az ivás folyamata kutyáknál - nyelvét a vízbe meríti és visszafelé hajlítja
Fotó: nvonews.com

 

“Ez egy alapvető tudományos tanulmány volt, mely megválaszolja azt a kérdést, amiről eddig igen kevés információnk volt. - mondta el Sean Gart, biomedikus mérnök és mechanikus szak hallgatója, aki a képi- és videófelvételeket készítette a kutyákról. “A macskákra általában véve is finomabb élőlényként tekintünk - így ivásukra is -, míg a kutyákat megfigyelve inkább a pancsolás jut eszünkbe - holott igazából sokkal gyorsabban kell nyelvüket mozgatniuk ahhoz, hogy kihasználhassák a vízoszlop dinamikáját.”

 

A kutatók mérték a nyelvék mozgását, vizsgálták a vízoszlopokat és a lefetyelés folyamatát. Az eredményeket felhasználva a laboratóriumban megalkottak egy fizikai modellt is, mely a nyelv, a levegő és a folyadék érintkezési felületeinek interakcióját hivatott bemutatni - mondta el Jake Socha, a kutatócsapat egyik tagja.

 


Ezen a lassított felvételen jól látni, hogyan mozog a kutya nyelve ivás közben:
 
 

 
 
A Virgina Tech College kutatócsapata december 14-én publikálta tanulmányának eredményeit az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban.
 
Pavlos Vlachos, a Purdue Egyetem mechanikai mérnök professzora szintén részt vett a kutatásban, melyhez a National Science Foundation nyújtott anyagi támogatást. A Virgina Tech College laborjának munkatársai a folyadékok természetes mozgásának megismeréséhez készítenek további gyakorlati alkalmazásokat, élőlények bevonásával.
 
 

Forrás: sciencedaily.com
Indexkép forrás: nullstory.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 11.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mit tegyünk, ha fél a kutyánk? Hírek - Címlapon
Mit tegyünk, ha fél a kutyánk?
167 állatvédő egyesület - Együtt a változásért! Hírek - Címlapon
167 állatvédő egyesület - Együtt a változásért!