A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Depressziós a kutyám?

2021. június 28., 07:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Étvágytalan, letargikus, elment a kedve a játéktól és a sétától? Bár sokunknak elképzelhetetlen, a depresszió sajnos kutyánkat is érintheti. Tudj meg többet az okokról és kezelési lehetőségekről!



Jelenleg még kevés információ áll rendelkezésünkre arról, hogy létezik-e egyáltalán a kutyáknál ez a fajta mentális-érzelmi állapot, de gazdik elmondása alapján, s talán saját tapasztalataink alapján is állíthatjuk, négylábú társainknál is előfordulhat ez a hangulati változás.

 

A depresszió lehetséges okai kutyáknál

  • egy szeretett személy, családtag elköltözése, halála
  • kutyatárs vagy barátok elvesztése
  • új személy vagy állat megjelenése a háztartásban
  • költözés új helyre, idegen környezet
  • tartási körülmények megváltozása
  • foglalkozás, szociális interakciók hiánya
  • hosszantartó bezártság (ketrecben, kennelben)
  • bántalmazás, félelem okozta stressz
  • folyamatos egyedüllét, magány
Depressziós lehet a kutya? Figyeljük meg viselkedését!
Depressziós lehet a kutya? Figyeljük meg viselkedését!
Fotó: mrwallpaper.com

 

A depresszió tünetei kutyáknál

 

Étvágycsökkenés:  

Amikor a kutya vígasztalhatatlanul szomorú, elveszheti érdeklődését az étel iránt, súlya elkezd fokozatosan vagy hirtelen csökkenni. Súlyos depressziónál előfordulhat, hogy elutasítja az ételt és a vizet is, ha az állapot tartósan fennáll, az életét is fenyegeti! Néhányuk esetében azonban éppen az evés oldja a kedvetlenséget, egyre többet esznek, amely hízáshoz vezethet. 

 

Fáradékonyság, aluszékonyság

A kutyák általában véve is sokat alszanak. Főleg, amikor gazdáik távol vannak otthonuktól. Ha hosszabb időre magára hagyod kutyádat (munkaidő alatt pl.), és hazatérésed után is bágyadt, nem jön az üdvözlésedre, inkább folytatja a szundikálást, akkor valami gond van. Először vizsgáld meg, fizikai probléma áll-e ennek hátterében, de ha nem találod jelét betegségnek, sem balesetnek, és a tünetek továbbra is fennállnak, megeshet, hogy depresszióra kell gyanakodnod. Ugyanakkor ennek ellenkezője is felmerülhet, ha a kutya képtelen nyugton maradni, pihenni, zaklatottan alszik, és akkor is csak rövid ideig hunyja álomra szemét.

 

Érdeklődés elvesztése

Ha a kutya látványosan elveszti érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amelyek korábban örömmel töltötték el őt, nem akar játszani, még a sétához is noszogatni kell, figyeld meg viselkedését. A csökkenő aktivitási szint, lelassulás vagy a megszokott tevékenységek elkerülése, szándék hiánya mind-mind utalhatnak arra, hogy kedvenced depressziós.

 

Mancsok nyalogatása

Pszichológiai és fiziológiai okokra is visszavezethető, ha a kutya feltűnően tisztogatja a mancsait, farkát, netán rágcsálja említett testrészeit. A depressziós kutyák gyakran nyalogatják vagy rágcsálják mancsukat, karmaikat annak érdekében, hogy enyhítsék feszültségüket.

 

Elkerülés, elbújás

A cikk elején hozott példában említett depressziós kutya elbújt. Ez a fajta viselkedés tipikusan két dolgot jelenthet: betegség vagy sérülés (a depresszió a „betegség” kategóriába sorolható). Azok a kutyák, amelyek hirtelen elbújnak vagy egyedül akarnak lenni, lehet azért viselkednek így, mert valami zavarja őket. Ha nem találunk fizikai okot, akkor minden bizonnyal érzelmi ok áll a háttérben.

 

A gazdi távollététől, hiányától is szomorú lehet a kutya
A gazdi távollététől, hiányától is szomorú lehet a kutya
Fotó: upliftifyer.com

 

Milyen változásokat okozhat a depressziós állapot?

 

A depresszió következtében a kutya szervezete legyengül, kevésbé tud védekezni a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.

Emésztési problémák is kísérhetik az állapotot, a táplálék elutasítása miatt elesettebbé válhat, s mivel nem jut elegendő tápanyaghoz, energiához, szervi szinten is megjelenhetnek problémák. Vese, máj, tüdő, szívproblémák is előfordulhatnak, ha a depresszió hosszabb ideig fennáll.

E belső változások kívül is megmutatkoznak: a szőrzet veszít fényéből, tapintásra mattá válhat, gyakori a szőrhullás, a test különböző részein kopaszodás. A valaha csillogó szemek homályossá válnak.

Koncentrációképessége (reakcióideje) csökken, lassabban reagál hívásunkra vagy a változásra.

 

Mit tegyünk, ha kutyánkon a depresszió jeleit észleljük?

 

A legfontosabb, amit észben kell tartanunk a következő: ne feltételezzük az első apró jelnél, hogy a kutya depressziós lett. Az ilyen jellegű problémák, viselkedésbeli változások gyakran fizikai, orvosi okokból adódnak. Ha kedvenced viselkedésében bármilyen változást észlelsz, először vizsgáltasd meg állatorvossal a fizikai problémák kizárása céljából.

 

Hogyan segítsünk neki?

 

Ha úgy látjuk, hajlamos “magába zuhanni”, vigyük el sétálni, motiváljuk finom falatokkal, igyekezzünk számára érdekessé tenni a megszokott tevékenységeket is. Töltsünk el kedvencükkel időt, kezdeményezzünk vele játékot, pl. a szaglászós, keresős játék is fellelkesítheti.

A séták során ügyeljünk a stresszmentes környezetre. Mutassuk be új kutyáknak, hiszen az új élmények, ismeretek felkelthetik érdeklődését. 

Ha szeretnénk megsimogatni, finoman érintsük meg, nehogy megijedjen és visszahúzódjon kuckójába. Cél, hogy az érintés, testi kontaktus megnyugtatóan hasson rá. Lehet, hogy önszántából felmászik mellénk a kanapéra vagy elhelyezkedik ölünkben, hagyjuk, hadd tegye, ha ez számára megnyugtató.

Ha társa elvesztése miatt szomorú, megpróbálhatunk új barátot keresni neki, de körültekintően válasszunk! Elsődleges, hogy kutyánk érezze jól magát leendő lakótársa mellett, de csak akkor hozzunk haza másik kutyát, ha a család minden tagja, beleértve kutyánkat is, készen áll rá.

 

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

 

Ha úgy érezzük, minden lehetséges módszert kipróbáltunk már, és kutyánk hangulata továbbra sem javul, célszerű állatorvos segítségét igénybe venni. A hagyományos gyógyszeres kezelés (pl. Sileo gél) kiegészítéseként alternatív gyógymódokhoz is fordulhatunk. Több módszer közül választhatunk, például a fitoterápia, a Back-virágterápia, valamint a nyugtató hatású gyógyteák, homeopátiás szerek alkalmazása, mely minden esetben szakember útmutatásával történjen. 

 

A depresszió tünetei: étvágytalan, levert, szomorú a kutya, elbújik, magába fordul
A depresszió tünetei: étvágytalan, levert, szomorú a kutya, elbújik, magába fordul
Fotó: youtube.com

 

A depresszió okai és tünetei kutyánként eltérőek lehetnek, így a rehabilitáció hossza is változó. Az új környezetből, társ elvesztéséből fakadó állapotból gyakran nehezebb megtalálni a kiutat, ezért időnként nem árt némi kreativitás a gazdi részéről. Végső esetben a gyógyszeres kezelés is segíthet, de a legfontosabb minden depressziós kutya számára a szeretetteljes otthon, nyugodt környezet, és az, hogy a gazdi a lehető legtöbb, minőségi időt töltse el kedvencével.

 

 

Tapasztaltál már depressziót kutyádnál? Szerinted mi okozhatta?

Hogyan kezelted? Meséld el nekünk kommentben!

 

 

Forrás: cesarsway.com, kutya.hu
Indexkép forrás: hd.wallpapersdownload.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 04.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 jel, hogy a kutyád néha még szeretteidnél is közelebb áll a szívedhez Hírek - Címlapon
5 jel, hogy a kutyád néha még szeretteidnél is közelebb áll a szívedhez
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Hírek - Címlapon
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell