A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?

2021. február 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?Honnan ered a viselkedés?

 

A ragadozó állatfajok némelyike előszeretettel hempereg meg bizonyos szagokban. Egyik feltevés szerint e viselkedés a vadászattal szoros összefüggésben áll, hiszen az eltérő szag segíthet elfedni az állat saját szagát a préda elől. Nem könnyű úgy elejteni a kiszemelt áldozatot, ha az kilométerekről is megérzi a vadász szagát. Az álcázás elősegítésére tehát belehempereghet a növényevő vizeletével vagy ürülékével beborított fűfoltba, ily módon a ragadozó szaga kevésbé intenzív, nehezebben felismerhető, és észrevétlenebbül közelebb kerülhet áldozatához. A vadászat sikerességét, egyúttal az állat és a falka túlélését is szolgálhatja e viselkedés. Társas szempontból is fontos üzenetet hordozhat a többiek számára az a szag, melyet a ragadozó magára öltött.

 

1. Egy tetszetős szagra bukkant

 

Az álcázás ősi késztetése mellett a kutya meghempereghet a fűben azért is, mert egy számára kellemes szagot talált. Lehetséges, hogy a mi orrunknál éppen ellentétes élményt vált ki, de megfigyelhettük már, ahogy kedvencünk lelkesen beledörgölőzött a zöldbe és pofijára boldog, már-már átszellemült mosoly ült ki közben.

 

Fürdetés, úszás után is meghempereghet a kutya a fűben
Fürdetés, úszás után is meghempereghet a kutya a fűben
Fotó: thehappypuppysite.com

 

2. Megszabadulna egy kellemetlen szagtól

 

Kifinomult szaglásuk számunkra felfoghatatlan mélységeket rejt, olyan illatokat is feltár előttük, melyről nekünk fogalmunk sem lehet. Nem csoda, hogy amit mi kellemesnek vélünk, arról a kutyáknak gyakran teljesen más a véleményük. Elég arra gondolni, amikor fürdetés után hevesen dörgölőznek a földbe, szőnyegbe, hogy megszabaduljanak a víztől és az új illattól is. Más szagok vonzóak számukra, és bár mi szeretjük a frissen fürdetett kutya parfümös illatát, neki rettenetesen büdös, zavaró lehet. Keressük meg azt, amelyiket kedvencünk is elfogadhatónak találja.

 

3. Szőr- és bőrápolás

 

A fű egyes szálai éles szélükkel és hegyes végükkel némileg hasonlóan funkcionálhatnak, mint számunkra egy fésű vagy hajkefe. Ha mezítláb járkálunk rajta vagy végigsimítunk rajta kezünkkel, érezhetjük, hogyan csiklandoz, helyenként pedig egyenesen szúrósnak tűnhet. Mondhatni, remek csiszolóanyag: beledörgölőzve könnyebben lekopnak a kutya bundájára ragadt dolgok (föld, sár, kosz, rápottyant madárürülék, stb.), és a szájával, mancsaival nehezen elérhető testrészeit is megtisztíthatja, megvakarhatja a hempergéssel. Vedlés idején a felesleges szőrszálakat is segíthet eltávolítani – természetesen ez nem mentesíti a gazdit a rendszeres szőrápolás alól!

 

A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
Fotó: familypet.com

 

4. Enyhítené a kínzó viszketést

 

Egészségügyi problémára is utalhat, ha a kutya folyton dörgölőzik a fűbe vagy a lakásban a szőnyegbe, ágy szélébe, stb. Bőrallergia, ételérzékenység, vegyszer okozta kiütés, rovarcsípés, hormonális betegség (pl. pajzsmirigy-alulműködés) okozta viszketés is szerepel a hosszú listán. Jegyezzük fel, milyen anyagokkal találkozhatott kedvencünk otthon és a kertben, mit evett, mikor kezdődött a vakarózás, és mondjuk el állatorvosunknak. 

 

5. Territoriális viselkedés

 

Elképzelhető, hogy a kutyák időről-időre azért dörgölőznek olyan szívesen gazdáikhoz, mert szeretnék rajtuk hagyni szagnyomukat. Úgymond megjelöli az illetőt, mint falkájuk, vagyis családjuk fontos tagját, és ez az információ a környezet számára is azt jelzi, „összetartozunk”. Egyes ebek új fekhelyüket, játékaikat, de még régi dolgaikat is előszeretettel jelöli meg saját szagukkal pl. mosás után azáltal, hogy alaposan belehemperegnek. A terület, tárgy "beillatosítása" hasonló funkciót láthat el, mintha vizeletével jelölné meg: rajta hagyja saját szagát, nyomát, mellyel azt üzeni, "ez bizony az enyém”.

 

Hempereghet a fűben a kutya, hogy enyhítse a viszketést
Hempereghet a fűben a kutya, hogy enyhítse a viszketést
Fotó: factyhealth.com

 

6. Lazítás

 

A hempergésnek gyakran semmilyen különös oka nincsen: egyszerűen jól esik a kutyának. Egy kellemes napon átmasszírozhatja tagjait, majd békésen szuszogva elnyúlhat a puha pázsiton. A frissen nyírt fű illatát mi, magunk is szerethetjük, és könnyen elcsábulhatunk, hogy leheveredjünk a zöldbe, élvezzük a földdel való kapcsolatot, a nap áldó sugarait. A puha fű érintése, finom illata örömmel töltheti el a kutyát is.

 

Figyeljük meg viselkedését, mikor, hol és hogyan szokott hemperegni. Ez segíthet eldönteni, hogy éppen csak lazít egy kicsit, vagy valami komolyabb áll hátterében. Ha valami ráragadt a hátára, intenzívebben hempereghet, míg a lassú, kényelmes „ringatózás” jobbra-balra jelezheti azt, hogy jól érzi magát. Mintha pofijára is kiülne a „Most minden jó, boldog vagyok!” arckifejezés.

 

7. Kényszeres viselkedés

 

Ha a kutya folyamatosan szükségét érzi annak, hogy a fűben hemperegjen, mentális/viselkedési problémára is gyanakodhatunk. Figyeljük meg, milyen szagok, illatok hozzák izgalomba, és ha túlzott lelkesedéssel kezd el szimatolni, hívjuk vissza, mielőtt beledörgölőzne valamibe. Próbáljuk meg átirányítani figyelmét: foglaljuk le elméjét szórakoztató feladatokkal, játékkal és dicsérjük bőségesen, amikor mellettünk van, hogy megfeledkezzen a közelben található csábításról. Szánjuk rá az időt a behívás tanítására. Egy jól működő behívás kincset ér, pláne, ha arról van szó, hogy megspórolhatunk egy újabb fürdetést (és az azt megelőző koszt, bűzt).

 

Gyakran csak azért hempereg a fűben a kutya, mert jól esik neki
Gyakran csak azért hempereg a fűben a kutya, mert jól esik neki
Fotó: Twitter

 

Veszélyes lehet, ha a kutya a fűben hempereg?

 

A fűben hempergés természetes viselkedés, többnyire ártalmatlan. Kivétel ez alól, ha a kutya nemkívánatos helyeken szeretné művelni, például kullancsokkal sűrűn tarkított területen, magas fűben, bozótosban, de ugyanígy felkeltheti figyelmét egy meghatározhatatlan eredetű folt (pl. olaj) is a fűben, talajon, mely káros anyagokat is tartalmazhat. Előfordulhat, hogy vegyszerekkel (pl. rovarölők, növényvédők, stb.) kezelték a füvet a parkban, mérgező összetevőik miatt egy ideig jobb távol maradni tőle. (Hempergés után célszerű átvizsgálni a kutyát kullancsok után kutatva, különös tekintettel e pontokra.)

 

Ha a kutya pollenallergiával küzd, már maga a fű érintése is heves viszketést, vakarózást válthat ki. Ellenkező esetben viszont nem a fű, hanem a benne rejlő dolgok okozhatnak gondot. Az apró rovarok (bolhák, kullancsok, pókok) gyakran egész éven át tartó fenyegetést jelentenek. Baktériumok (pl. kennelköhögésnél), vírusok (pl. parvovírus), paraziták (pl. giardia, isospora) és gombák is megtelepedhetnek a talajban, melyek igen komoly problémát okozhatnak kutyánk egészségére nézve.

 

Hempergés a fűben - Veszélyeket is rejthet a kutya számára
Hempergés a fűben - Veszélyeket is rejthet a kutya számára
Fotó: rover.com

 

Ügyeljünk a külső-belső élősködők elleni folyamatos védelemre, és a kötelező veszettségi oltás mellett a kombinált oltásról se feledkezzünk meg, mely számos fertőző betegséggel szemben védelmet nyújt.

 

Valós indok nélkül ne vegyük el kutyánk kedvét a hempergőzéstől, mert ezzel összezavarhatjuk, hiszen ez számára természetes cselekedet. Na és a finom, puha pázsitnak sem könnyű ellenállni. De ha bármilyen szokatlan változást észlelünk kedvencünkön, mielőbb látogassunk el az állatorvoshoz!

Forrás: petmd.com, rover.com
Indexkép forrás: rover.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Férgesség? Van megoldás! Férgesség? Van megoldás!
Ahogy nálunk, gazdiknál, úgy kedvenceink esetében is kialakulhatnak nem várt betegségek, melyekkel meg kell küzdenünk. Négylábú barátainkat ráadásul számos élősködő is fenyegeti, amelyek ellen kiemelkedően fontos védekeznünk. Az egyik legelterjedtebb betegség a férgesség. Cikkünkből kiderül, melyek a leggyakoribb féregfajták, milyen tünetek jelzik a macskánál, kutyánál, hogy baj van, illetve az is, hogyan lehet kezelni és megelőzni a problémát.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak.

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon! Hírek - Címlapon
Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon!
Öt éven belül Európa élvonalába tartozna a magyar állatvédelem Hírek - Címlapon
Öt éven belül Európa élvonalába tartozna a magyar állatvédelem
fb-text