A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa

2023. szeptember 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.



 

Limfóma

 

(Nyirokcsomó daganat)

 

Az egyik leggyakoribb típus, az esetek 20%-áért ez a felelős. Előfordulása 2-5x magasabb, mint az embereknél, szinte bármely életkorban, bármely fajtánál megjelenhet. Rendszerint az állkapocs, a vállak első területe, illetve a térdhajlatban lévő nyirokcsomók megnagyobbodása miatt merül fel a gyanú. A betegség olykor a mellkasban vagy az alhasban található nyirokcsomókat is megtámadja, melynek eredményeként a kutya nehezebben lélegzik, vagy hányással, hasmenéssel küzd.

 

A limfómát általában véve a kezelhető ráktípusok közé sorolják, de ez függ a betegség megjelenési formájától és súlyosságától. Sikerrel járhat, ha többféle gyógyszert kombináló kemoterápiával kezelik a pácienst – azoknál, akik jól reagálnak rá, a remissziót követően 12-18 hónapon át is fenntartható a jó életminőség.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajta: Golden retriever.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Gyakori tünet a fáradékonyság
Daganatos betegségek kutyáknál - Gyakori tünet a fáradékonyság
Fotó: Pinterest

 

 

Hízósejtes daganat

 

(Mastocytoma)

 

Főként a bőrön, illetve a bőrben alakul ki, nagyfokú változatosságot mutat az enyhe és jóindulatú kinövésektől kezdve az extrém rosszindulatú tumorokig. Gyakran átterjednek a test más részeire. A hízósejtek olyan immunsejtek, melyek allergiás folyamatokkal összefüggésben válnak aktívabbá, jelenlétüket rendszerint könnyű kimutatni aspirációs citológia vizsgálattal (vékonytű biopszia).

 

A betegség tipikus tünetei: duzzanat(ok) a bőrben, hányás, hasmenés, étvágytalanság, gyengeség. Műtéti beavatkozásra lehet szükség a teljes daganat eltávolításához, agresszív megjelenési forma esetén az eljárást kemoterápia és sugárkezelés követheti.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: boxer és bulldogok.

 

 

A beteg kutyának nagy szüksége van a gazdi szeretetére
A beteg kutyának nagy szüksége van a gazdi szeretetére
Fotó: imprimedicine.com

 

 

Csontrák

 

(Osteosarcoma)

 

A csontokat érintő rosszindulatú daganat főként a nagytestű és óriás fajtákat, valamint keverékeiket érinti. Jellemzően a végtagok hosszú, csöves csontjait támadja meg (de bármely nagyobb csont szövetállományában kialakulhat), gyorsan növekszik és agresszívan terjed, át a tüdőre, a nyirokcsomókra és a csontrendszer más részeire.

 

Tünetei: duzzanat jelenik meg a csonton, a kutya sántít, már a betegség kezdetén is fájdalmat jelezhet a végtag érintésére. Gyors és agresszív formája miatt gyakran javasolják a rákos végtag amputációját, ezt követően kemoterápiát írhatnak elő az áttétek megelőzésére és/vagy kezelésére. Kiemelten fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése!

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: német dog, dán dog, ír farkaskutya, masztiffok.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Fontos a nyugodt pihenés
Daganatos betegségek kutyáknál - Fontos a nyugodt pihenés
Fotó: Twitter

 

 

Melanóma

 

A szájüregi daganatok leggyakoribb típusa kutyáknál, elsősorban azon fajtáknál és keverékeknél, melyek fogínye és nyelve sötétebb színű. Ezek a tumorok ugyanis sötéten pigmentált sejtekből épülnek fel. Mivel elsődlegesen a bőr pigmenttermelő sejtjeiben (melanociták) alakulnak ki, ezért a testfelületen szinte bárhol megjelenhetnek.

 

Kutyáknál a szájüreg nyálkahártyáján kifejlődő rosszindulatú melanóma gyakran áttétet képez a szervezetben, mire diagnosztizálják, a kilátások így kevésbé pozitívak. Teljes műtéti eltávolítása nem minden esetben lehetséges, a kemoterápia és a sugárkezelés csak részben vezethet eredményre. Úgy tűnik azonban, hogy a melanóma jól reagál az immunterápiára.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: dobermann, standard és miniatűr schnauzer, csau-csau, skót terrier.

 

 

Nem mindig látszik a kutyán, hogy nincs jól - Rák esetén fontos a korai felismerés
Nem mindig látszik a kutyán, hogy nincs jól - Rák esetén fontos a korai felismerés
Fotó: Shutterstock

 

 

Emlődaganat

 

Ivaros szukák esetében az egyik leggyakrabban kialakuló daganattípus, felismerése azonban késedelmes lehet, mivel eleinte apró dudorként jelenik meg az emlőkön. Ám ezek a pici dudorok rövid idő alatt nagyra nőhetnek, fájdalmas tumorrá fejlődnek, mely kifakadhat, nyílt sebet képezve.

 

A daganatoknak mintegy fele rosszindulatú (karcinoma), de az időben elvégzett műtéti eltávolítás elősegítheti a gyógyulást, ha a daganat még nem terjedt át máshova. Mivel gyorsan és agresszívan növekednek, a rosszindulatú esetek 50%-a sajnos halálos kimenetelű lehet. Az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás jelentősen csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát kutyáknál.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: bármely fajtánál előfordulhat időskorú, ivaros szukáknál.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Időskorú, ivaros szukákat érintheti az emlőrák
Daganatos betegségek kutyáknál - Időskorú, ivaros szukákat érintheti az emlőrák
Fotó: nature.com

 

 

Hemangiosarcoma

 

(A vérerek daganata)

 

Ez a ráktípus az érhálózat falán található sejtekből indul ki, leggyakrabban a lépet támadja, de a máj, szív és a bőr is érintett lehet. A lépdaganat ritkán okoz tüneteket, a kutya mindaddig nem mutatja betegség jelét, amíg a tumor felszakad, és a szervezet sokkos állapotba kerül a túlzott vérveszteség miatt. Tünetei: sápadt fogíny, hirtelen fellépő nagyfokú gyengeség, nehezített légzés. Gyanú esetén azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség, hogy meggátolják a további vérveszteséget, ezt követően kemoterápiát írhatnak elő a betegnek. A figyelmeztető jelek gyakori hiánya miatt azonban olykor olyannyira előrehaladott lehet az állapot, hogy nagyon nehezen tudnak segíteni a kutyán.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: golden retriever, német juhászkutya, portugál vízikutya, Skye terrier.

 


 

A rák diagnózisával minden esetben nehéz szembenézni, akkor is, ha a gazdi kedvencéről van szó. A korai felismerés jelentősen javíthat a túlélési esélyeken, ezért is fontos tisztában lennünk a lehetséges tünetekkel és a teendőkkel. Alábbi cikkünk részletesebb tájékoztatást nyújt ezzel kapcsolatosan:

 

 

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel - Kutyabarát helyek

Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2023. január 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Épségben hazaértek a magyar mentőcsapatok és mentőkutyáik Líbiából Hírek - Címlapon
Épségben hazaértek a magyar mentőcsapatok és mentőkutyáik Líbiából
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja Hírek - Címlapon
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja