A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét

2023. november 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!



 

Mit jelent felelős kutyatartónak lenni? Milyen kötelezettségeink vannak kedvenceink irányában? Mit teszünk annak érdekében, hogy jó életet biztosítunk számukra? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tették fel amerikai kutatók, a gazdik válaszaiban pedig szinte kivétel nélkül megjelent az alábbi két válasz:

  • „Azt akarom, hogy a kutyám boldog legyen.”
  • „Szeretném, hogy a kutyám „kutya lehessen”, amennyire csak lehetséges.”

 

Ez a két gondolat kéz-a-kézben járt, rendkívül szorosan kötődnek egymáshoz. Leegyszerűsítve elmondhatjuk, hogy a kutya akkor lesz igazán boldog, ha minél inkább kutya lehet, vagyis, ha hagyjuk kibontakozni természetéből fakadó viselkedését, gondolunk itt a mindennapos testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, a fajtársakkal történő interakciókra („bandázás a kutyaparkban”), a sok-sok játékra és közös élményre, melyeket a gazdival, családdal együtt élhet át.

 

Sajnálatos módon, nem mindig könnyű a házikedvencként élő kutyáknak egyszerűen kutyának lenni. A „jó kutya” elvárás gyakran szab gátat természetes kutyaságuknak. A legtöbben nem gondolunk úgy kutyánkra, mint fogságban élő állatra, hiszen a kifejezésről leginkább a rácsok mögé zárt állatkerti vadállatok képe ugrik be. Bizonyos szempontból nézve azonban a kutyák is fogságban élnek, természetes élőhelyükből kiragadva, a városi, falusi környezetben elhelyezve.

 

 

Legyél hűséges kutyádhoz, ahogyan ő is hozzád.
Legyél hűséges kutyádhoz, ahogyan ő is hozzád.
Fotó: Unsplash - Luísa Schetinger

 

 

Mindennapi életüket a gazdi, a család alakítja, megszabja annak ritmusát. Meghatározzuk, mikor és hova mehetnek, milyen tempóban sétálhatnak, kivel találkozhatnak, mikor és mit ehetnek, stb. Gyakran korlátozott a lehetősége annak is, hogy szabadon mozoghassanak, szaladgálhassanak, és a séták útvonala, időtartama is a gazda kontrollja alá esik. Vajon engedjük-e kutyánknak, hogy minden egyes érdekes szagot megszimatolhasson? Engedjük-e, hogy minden helyet megjelölhessen vizeletével, melyet érdekesnek és fontosnak talál? Hagyjunk-e neki elegendő időt, hogy felfedezhesse környezetét?

 

A fogság állatokra gyakorolt fizikai és fiziológiai hatásait vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy a jólétük érdekében sajnos elkerülhetetlenek a kompromisszumok. A fogságban tartott állatok gyakran szenvednek a bezártságtól, a magánytól és az unalomtól, továbbá frusztrálttá teheti őket az is, hogy nem engedhetnek szabad utat veleszületett ösztöneiknek, fajspecifikus viselkedésük nem teljesedhet ki.

 

A különféle korlátozások egy része viszont elengedhetetlen, ha kutyát tartunk. Gondoljunk csak a pórázon történő sétáltatásra, mely jogszabályi előírás, ugyanakkor a kutya életét is megmentheti, amíg nem tökéletes a behívás (pl. ha átszaladna az úton, mikor meglát egy madarat). Az alapengedelmesség megtanítása, egyes szabályok következetes betartása pedig azért is fontos, mert a kutya már nem a falkában, természetben él, hanem olyan emberi környezetben, mely számtalan veszéllyel van tele, és szüksége van egy vezetőre, akinek követheti útmutatását.

 

 

Biztosíts kutyádnak minél több lehetőséget a játékra
Biztosíts kutyádnak minél több lehetőséget a játékra
Fotó: Unsplash - Mia Anderson

 

 

A velünk együtt élő kutya, akár házikedvenc, akár segítő- vagy munkakutya, természetes viselkedési repertoárja bizonyos mértékben tehát kihívásokkal szembesül. Igyekeznek alkalmazkodni hozzánk, életvitelünkhöz, még akkor is, ha számunkra fel sem tűnik, mi mindent meg nem tesznek annak érdekében, hogy mellettünk lehessenek. Könnyebbé tehetjük számukra a mindennapi életet, ha engedjük, hogy „kutyák lehessenek”.

 

Hajlamosak lehetünk megfeledkezni arról, hogy az ember és kutya kapcsolata bizony kétoldalú. Legalább annyira vannak ők itt értünk, mint mi értük. Rajtunk múlik, milyen életet biztosítunk kutyánk számára, elősegítjük-e alkalmazkodását életmódunkhoz és otthonunkhoz, környezetünkhöz.

 

Ha fontos számunkra kedvencünk - márpedig miért ne lenne az -, figyeljünk rá, hallgassuk meg, mit szeretne üzenni nekünk. Ismerjük meg őt, hogy ki is valójában és mire van igazán szüksége, mi az, ami motiválja. Kutyakötelességünk gondoskodni jólétéről, megadva neki azt a szabadságot, hogy kutyaként élhessen (nem bundás kisgyermekként), amennyire csak lehetséges. Legyünk felé türelemmel és jóindulattal, a megértésre és együttműködésre való törekvéssel. Ahogy rálépünk erre az útra, egyre tisztábbá válik majd előttünk kutyánk egyénisége, egyedi sajátosságai, és kifejezésmódját is egyre jobban fogjuk érteni.

 

 

Szeretgesd meg és figyelj rá, ahogy ő is kedveskedéssel, figyelemmel halmoz el minden nap
Szeretgesd meg és figyelj rá, ahogy ő is kedveskedéssel, figyelemmel halmoz el minden nap
Fotó: Unsplash - Tandem x Visuals

 

 

A kutya sokak számára a legfontosabb érzelmi támasz. Miért is? „Mert a kutyám azért szeret, aki vagyok” – hallhatjuk a választ. És fordítva is igaz ez? Mi mit teszünk a kutyánk egészsége és jó közérzete, boldogsága érdekében? Szeretjük-e, tiszteljük-e őt egész lényében?

 

Kimondhatatlanul szerencsések vagyunk, hogy a történelem folyamán mellénk szegődtek, és máig az életünk részei, ahogy hűségesen kísérnek minket utunkon. Nekünk is dolgoznunk kell azon minden egyes nap, hogy a kutyák is elmondhassák magukról, milyen szerencsések.

 

 

 

Boldogabbá és teljesebbé tehetjük életüket, ha követjük az alábbiakat:

 

  1. Engedd, hogy a kutyád kutya lehessen. 
     
  2. ​Tanítsd meg a kutyádnak, hogyan élhet teljes és boldog életet az emberi környezetben.
     
  3. Legyél nyitott mindarra, amit a kutyád megtaníthat neked.
     
  4. Fordíts figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a kutyádnak szembesül.
     
  5. Tedd az életet igazi kalanddá a kutyád számára.
     
  6. Adj a kutyádnak annyi választási lehetőséget, amennyit csak lehet.
     
  7. Tedd a kutyád életét érdekessé azáltal, hogy változatosságot nyújtasz számára a mindennapokban: az etetéstől kezdve, a sétáltatáson és játékon át a másokkal való barátkozásig.
     
  8. Biztosíts kutyádnak minél több lehetőséget a játékra.
     
  9. Szeretgesd meg és figyelj rá, ahogy ő is kedveskedéssel, figyelemmel halmoz el minden nap.
     
  10. Légy hűséges a kutyádhoz – ahogyan ő hozzád.

 

 

 

Engedd, hogy a kutyád kutya lehessen
Engedd, hogy a kutyád kutya lehessen!
Fotó: Unsplash - Alvan Nee

 

 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kutyák szeretik a rutint, és fontos számukra, hogy legyen egy rendszer az életükben, amely kiszámítható, és ezáltal nagyobb biztonságban érzik magukat. Állítsunk fel könnyen érthető, logikus szabályokat nemcsak kutyánkra, hanem magunkra nézve is annak fényében, milyennek szeretnénk látni kapcsolatunkat, milyenné szeretnénk tenni közös életünket. Legyünk következetesek és vigyázzunk egymásra!

 

 

 

Ajánljuk figyelmedbe alábbi írásainkat is:

 

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. július 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ihat a kutya tejet? Hírek - Címlapon
Ihat a kutya tejet?
„A kutyák is ehetnek olyan jót és jól, mint az emberek” – Kutyáknak nyílt étterem Rómában Hírek - Címlapon
„A kutyák is ehetnek olyan jót és jól, mint az emberek” – Kutyáknak nyílt étterem Rómában