A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók

2020. május 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az ember legjobb barátja a kutya. Ez fordítva is igaz? Egy kutya egy életen át hűségesen mellettünk áll, ezt a szívességet hálálhatjuk meg oly módon, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla.



 

Ha még nincs kutyánk vagy szeretnénk bővíteni a falkánk - Készen állunk rá?

 

Mielőtt úgy döntenénk, hogy magunkhoz veszünk egy kutyát, gondolkozzunk el azon, mit is jelent ez majd az elkövetkező 5-10-15 évre, a kutya aktuális életkorától függően. Ezekre az évekre teljes felelősséget vállalunk érte, ez pedig magában foglalja az alábbiakat:

 

1. Elköteleződés

 

A kölykök imádnivaló kis apróságok, de egyszer felnőnek, és az út néha rögösnek bizonyulhat a kamaszkoron át, míg érett kutyává válik. Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk a jó és rossz dolgokat is, és ígéretet teszünk, hogy az utolsó leheletéig gondját viseljük, hiszen egyedül ránk támaszkodhat, hogy szükségletei és igényei megfelelően ki legyenek elégítve. Ez magában foglalja azt is, hogy minőségi eledellel tápláljuk, mindig lesz előtte friss víz, rendszeresen elvisszük sétálni, sokat játszunk vele, és rengeteg közös élményt szerzünk együtt. Ha pedig megbetegszik, állatorvoshoz visszük és odaadóan ápoljuk. Mellette maradunk a búcsú pillanatában is, nem kérdés.

 

2. Elfogadás

 

A kutyák is egyéniségek, csakúgy, mint mi, emberek. A fajtáknál felfedezhetünk jellemző tulajdonságokat, de minden kutya saját személyiséggel rendelkezik. Egy introvertált kutya valószínűleg sohasem lesz partiarc, ahogy egy energikus, aktív kutya sem fog egész álló nap békésen szunyókálni a lábunk mellett. A szocializáció, nevelés és a tanítás hozzájárul a jólnevelt, helyesen viselkedő kutyához, de a temperamentumát nem tudjuk megváltoztatni. Válasszunk olyan négylábú társat, amelyik passzol hozzánk. Bár, azt mondják, a kutya választja ki a gazdáját – szóval egyáltalán nem biztos, hogy hasonlítani fogunk főbb tulajdonságainkban. Ismerjük meg őt minden ízében, a kapcsolatunk egyre erősebb és szebb lesz, ahogy egymáshoz idomulunk.

 

Hogyan legyél kutyád legjobb barátja - Gazdinak lenni egy életre szóló feladat
Gazdinak lenni egy életre szóló elköteleződést jelent
Fotó: focus.pl

 

3. Barátság

 

A kutyának szüksége van a gazdi figyelmére, szeretetére, legalább annyira, mint élelemre, vízre, mozgásra, hogy jól érezze magát. Vagyis annyi időt szeretne majd velünk tölteni, amennyi csak lehetséges: a foglalkozásért, játékért, kedvességért cserébe pedig feltétlen szeretettel és csodálattal tekint majd ránk, még akkor is, ha pocsék napunk van.

 

 

Kutyatulajdonos lettem - Az alapok

 

A kutyánk lesz a legjobb barátunk, legnagyobb rajongónk és leglelkesebb támaszunk. A kapcsolatunk azonban kettőn áll, mikor beengedünk az életünkbe egy kutyát, olyan, mintha lélekben aláírnánk vele egy szerződést. Megfelelő táplálás, friss víz, egy kényelmes kuckó, testmozgás, ápolás (fürdetés, karomvágás, szőrápolás, stb.), a biztonság és az egészség, állatorvosi ellátás a legfontosabb pontok. A kötelező mikrochip, évenkénti oltások mellett a sérülések, betegségek, balesetek esetén is, kerül, amibe kerül! Erre a célra köthetünk kisállatbiztosítást, mely segít az anyagiak fedezésében.  

 

Testmozgás

 

A kutyák mozgásigénye nemcsak fajtától függ, hanem az egyed energiaszintjétől is. Rendszeresen sétáltatni kell őket, még akkor is, ha kertes házban élünk, hiszen így juthat hozzá új élményekhez, és a felfedezés öröme, a kutyapajtásokkal történő játék segít levezetni az otthon eltöltött hosszú órák alatt felgyülemlett energiákat. A séta és a különböző sporttevékenységek erősítik a gazdi-kutya közötti kötődést, a kutya jellemének, fizikumának megfelelő szellemi és fizikai lefárasztásnak hála egy boldog, kiegyensúlyozott társat kaphatunk.

 

Közös időtöltés az is, ha figyelheti a gazdit, miközben tesz-vesz
Közös időtöltés az is, ha figyelheti a gazdit, miközben tesz-vesz
Fotó: Twitter

 

Közös időtöltés

 

A kutyák igénylik a figyelmet, társaságot, töltsünk kedvencünkkel annyi időt, amennyit csak lehet. Számára is örömet okoz, ha olvasás, tévénézés közben mellénk kucorodhat (a földön vagy a kanapén – kinek mi megengedhető), fekhelyéről figyelheti a sütést-főzést, vagy kertészkedés közben a közelünkben heverészhet. 

 

Nevelés

 

Ahogy gyerekfejjel is megtanultuk a helyes viselkedést, úgy kutyánknak is meg kell tanítanunk, hogyan viselkedjen megfelelően a mindennapokban. A kölyökkori szocializáció elengedhetetlen ehhez, ismertessük meg kiskutyánkat minél több szituációval, persze a maga tempójában. Későbbi életkorban kisebb kihívást jelenthet mindez, de érdemes rá időt és energiát szánni.

Egy neveletlen, szófogadatlan kutya sajnos sok bajt okozhat, és nem őt kell érte hibáztatni. Rendszerint ott áll mögötte egy nemtörődöm gazdi, aki vagy nem hajlandó jobban megismerni kutyáját vagy úgy véli, mindenkinél jobban tudja a dolgokat, és felesleges tanulnia. A kutyaiskolában elsődlegesen a gazdit tanítják meg arra, hogyan bánjon jól kutyájával, hogyan nevelje, tanítsa. A közös tanulás hatalmas élmény, a foglalkozás, fáradozás meghozza gyümölcsét.

 

Játék

 

A séta nagyszerű és fontos elfoglaltság, de a legtöbb kutya élvezi és kifejezetten igényli a gazdival közös játékot. Játsszunk vele minél többet, és adjunk neki olyan játékokat, amiket szeret. Kismillió közül választhatunk, de mi magunk is készíthetünk otthon különféle játékokat. Találjuk meg, melyek varázsolják el, és még távollétünkben is elszórakoztathatja magát velük.

 

A közös séták, tanulás, új élmények erősítik a kapcsolatot
Hogyan legyél kutyád legjobb barátja - A közös séták, tanulás, új élmények erősítik a kapcsolatot
Fotó: alohapositivedogtraining.com

 

Biléta és mikrochip

 

Bármennyire is óvjuk, előfordulhat, hogy nyoma vész: elszalad az erdőben vagy egy váratlan zajtól megijedve kitépi a pórázt a kezünkből az utcán és messzire menekül. A nyakörvre akasztott biléta – rajta a kutya neve, a gazdi neve, telefonszáma - segíthet fellelni a tulajdonost. 2013. január 1-től kezdődően a négy hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók. A mikrochipet az állatorvos ülteti be a kutya bőre alá nyaktájékon, majd beregisztrálja a rendszerbe a kutya és a gazdi adataival együtt. Mindig legyen naprakész: ha változik a telefonszámunk vagy címünk, látogassunk el az állatorvoshoz, és kérjük meg, hogy frissítse az adatokat!

 

Vészhelyzetben értesíthető személy

 

A gazdi váratlan betegsége, sérülése, kórházba kerülése miatt adódhat olyan helyzet, hogy nem tudja gondját viselni kedvencének. Készítsük össze egy mappába a tudnivalókat kutyánk jelleméről, táplálásáról, szokásairól, egészségi állapotáról (pontos leírással, ha kezelésre, gyógyszerekre szorul), amely útmutatóul szolgál annak, aki gondjaiba veszi az állatot. Nem biztos, hogy lesznek önként jelentkezők, saját körülményeik miatt kevesen tudják megoldani, hogy hirtelen magukhoz vegyenek még egy-két-három elárvult kutyát. Beszéljünk róla családunkkal, barátainkkal, keressük fel a helyi állatvédő szervezetet a lehetőségekről.

Nagyon sok kutya marad ellátatlanul váratlan haláleset miatt, ők rendszerint menhelyre kerülnek. Számunkra azonban ő is családtag, és ahogy szeretteinket, úgy a kutyá(i)nkat is érdemes belefoglalni a végrendeletbe, hogy baj esetén megkaphassák az őket megillető gondoskodást. 

 

Hogyan legyél kutyád legjobb barátja - Együtt lenni egyszerűen jó
Együtt lenni egyszerűen jó
Fotó: Pinterest

 


Tarts velünk a folytatásban is, ahol további tippeket adunk a témában!


 

Forrás: bhg.com
Indexkép forrás: focus.pl

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra Hírek - Címlapon
Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra
A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat Hírek - Címlapon
A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat