A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás
A kutya alvásigénye A kutya ideális testhőmérséklete A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer A mozgatás a prevenció kulcsa Elsősegélycsomag kutyák részére Fogápolás: A fogak betegségei, fogkövesség Fogápolás: Tippek a kutyák fogápolásához Fürdetés: Hogyan és milyen gyakran?

A fürdés kényszere a legkevésbé sem kellemes kutyáink számára, annak túlzásba viteléről nem is beszélve. Egyre gyakoribbak a lakásban tartott állatok, ebből kifolyólag a patyolat tisztán tartásuk is. Legtöbben bele se gondolnak, hogy ezzel esetleg kárt tehetnek kutyájukban.


 

A fürdetés három alapszabálya:

  1. Csak annyiszor, ahányszor feltétlenül szükséges
  2. Sose kényszerből, inkább szeretettel, jutalmazással
  3. Nyaktól lefelé, ügyelve a fejre, fülekre, szemre

 

Még a lakásban tartott kutyákat sem érdemes évi 4-5 alkalomnál gyakrabban fürdetni, ezzel ugyanis eltávolítjuk a természetes olajréteget a bőrükről. Az olaj védelmi funkciókat tölt be, részt vesz az immunrendszer működésében, és a bőr hidratáltságának fenntartásában. Állandó mosdatás hatására az eb bőre kipirosodhat, kiszáradhat, érzékenyebbé válhat a szennyezett levegőre, pollenekre, fertőzésekre, és gombás megbetegedésekre. Az egyre gyakoribb fürdetés hatására az olaj ugyan hamarabb fog újratermelődni, de sokkal nagyobb mennyiségben, amitől az eb kellemetlen, kutyaszagú lesz, a szőre pedig érezhetően zsírosabb, porosabb. Ez egy egészségre nem túl jótékony hatású körforgáshoz vezet, melyben természetesen a kedvenc jár rosszul.

 

Az őszi nedves, latyakos időben sem érdemes minden séta után egyből fürdetni a kutyát, még akkor sem, ha hosszú szőrű. Ha csak az eső esik, egy jó nedvszívó képességű törülközővel simítsuk át az eb hátát, dörzsöljük át a mancsait, hasát, így szinte szárazzá válik a szőre. Abban az esetben, ha a sarat is behozná a lakásba, tegyük egy vödörbe vizet, nedvesítsünk be egy rongyot, és töröljük át a mancsait. Nagyobb kutyát kérhetünk arra is, hogy tegye egyesével a praclikat a vízbe, így megkönnyíti a dolgunkat. Hosszabb szőrű, zászlós ebekről a rászáradt sár egy puha kefével könnyen eltávolítható. Így megkíméljük kedvencünket a fürdéstől, és magunkat is az egész lakás kitakarításától.

 

Sose kényszerítsük a fürdésre, igyekezzünk pozitívvá, vagy legalább elviselhető élménnyé tenni. A fürdőszobában (vagy abban a helyiségben ahol a mosdatás esedékes lesz) kapjon jutalmat, legyenek körülötte a játékai, dögönyözzük meg egy kicsit. A fürdőkádba emelés előtt helyezzünk egy törülközőt a kád aljára, ne okozzon plusz stresszt az ebnek, hogy csúszkál. Ezzel elkerülendőek az esetleges balesetek is. Ha kutyánk elfoglalta helyét próbáljuk nasikkal, játékokkal maradásra bírni, ne váljon erőszakká a fürdetés. A kádhoz szoktatás, onnan ki- és beszállás korábban is megtanítható, ismételhető.

 

Amíg a bunda száraz, érdemes átkefélni a kutyát, eltávolítani a csomókat, felesleges szőröket. A fürdést langyos vízzel kezdjük meg, ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Előtte készítsünk oda mindent, sampont, szőrápolókat, kefét, törülközőt, stb. A legegyszerűbb megoldás, ha egy műanyag kancsóba felhígítunk egy kis adag sampont vízzel, és ezt nyaktól lefelé, dörzsöléssel egybekötve öntjük az ebre.Ügyeljünk a fülekre, ugyanis ha a hallójáratokba víz kerül, az nem csak kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákat vonhat maga után, melynek kezelése akár hónapokig is eltarthat. Ajánlott betömni a füleket egy kis vattagalacsinnal, és utána megmosni őket. A fej, valamint a pofa benedvesítésére egy fürdőszivacs a legalkalmasabb. Ne tegyük ki közvetlen vízsugárnak a szemet, orrot és a szájat sem!

 

Samponválasztásnál mindig körültekintően járjunk el. Itt is, ahogy a legtöbb dolognál igaz, hogy érdemes kicsit nagyobb összeget ráfordítani. Kutyáink bőre érzékenyebb az efféle hatásokra, mint a miénk, így mindenképpen kemikáliáktól, illatanyagoktól mentes, lehetőleg természetes alapanyagokat tartalmazó, bőrkímélő sampont válasszunk. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, vagy nála megvásárolni a készítményt. A balzsamokat elég a szőr végére kenni, emiatt káros hatásuk elenyésző, de esetükben is hasonlóan körültekintően kell eljárni. Mindenképpen kerüljük az embereknek forgalmazott termékeket! Ezek a szerek más bőrtípusra, eltérő igénybevételre vannak kialakítva, szinte minden darabjuk bőrirritációt okoz az állatoknál, a hozzáadott kőolajszármazékokról, és egyéb káros anyagokról nem is beszélve.

 

Szárításkor sokan előnyben részesítik az úgynevezett csapatókat (vízkicsapó berendezéseket). Tény, hogy a víz nagy részét rövid percek alatt eltávolítja, de a legtöbb kutya tart tőle, a hosszúszőrűek bundáját pedig kócosabbá varázsolja a fürdés előtti állapotnál, ha nem figyelünk eléggé. Ha kedvencünk különösen félős, maradjunk a hajszárítónál, melegebb időben pedig megteszi egy jó nedvszívó képességű törülköző is.

 

Sok kutya rosszul reagál a fürdésre, egyesek hangosan bömbölnek, míg mások minden erejükkel igyekeznek megszökni. Sose haragudj rájuk, és légy mindig türelmes! Ez a nyugodt fürdés titka.

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 


Huminsav: a természetes immunerősítő Karomápolás Koprofágia (ürülékevés) Orrszárazság Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme Szájápolás: Rossz lehelet Szőrápolás: Kozmetikai trükkök otthonra Szőrápolás: Tavaszi vedlés Szőrápolás: Trimmelés és nyírás
Betegségek Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube