A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás
A kutya alvásigénye A kutya ideális testhőmérséklete A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer A mozgatás a prevenció kulcsa Elsősegélycsomag kutyák részére Fogápolás: A fogak betegségei, fogkövesség Fogápolás: Tippek a kutyák fogápolásához Fürdetés: Hogyan és milyen gyakran? Huminsav: a természetes immunerősítő Karomápolás Koprofágia (ürülékevés) Orrszárazság Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme Szájápolás: Rossz lehelet Szőrápolás: Kozmetikai trükkök otthonra

A kutya ápoltan és tisztán tartása alapvető dolog. Azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk a kozmetikai eszközök beszerzésénél. A napi fésüléshez minden fajtának más kefére van szüksége. A rövid szőrűeknek a legpraktikusabb a furminátor, ami nagy mennyiségű szőrt szed ki rövid idő alatt. Ez azonban nem alkalmazható sem a hosszú, sem a drótos bundájú fajtákon. Számukra a puha fogakkal rendelkező, lágy kefe a megfelelő, ami a csomókat könnyen eltávolítja, de nem okoz fájdalmat az ebnek. A göndör szőrű, vagy nyírott négylábúakhoz érdemes beszerezni egy bontófésűt. Ez nagyban megkönnyíti a csomók eltávolítását.

 

A szőrzet ápoltságához hozzá tartozik az egészségügyi nyírás. Ide tartozik a mancs, pofa, szemkörnyék és fenék tisztántartása. Ez otthon is könnyen elvégezhető. Egy lekerekített végű, éles ollóval körbe tudjuk vágni a mancson túlnövő szálakat. A talppárnák összenyomásával, a kilógó szőr eltávolítása könnyebb. Megpróbálkozhatunk a tincsek kivágásával az ujjak közül is. A lábujjak széttárásával könnyen hozzáférhető lesz a belső, szőrös talprész. Óvatosan bánjunk az ollóval, mert a puha bőr itt könnyen megsérülhet.

 

A fülekből havonta érdemes eltávolítani a szőrt, és kitisztítani azokat. Ez egy kis hintőpor, vagy kozmetikai boltokban kapható epiláló por segítségével kivitelezhető. Hatására a fülkagylóból kinövő szálak fájdalom nélkül kiszedhetőek kézzel. Ha ez megtörtént csöppentsünk fültisztító cseppet (ami bármelyik állatorvosnál beszerezhető) a kagylóba, és alaposan dörzsöljük be, amíg az nem cuppog. A fölösleget egy vattával el kell távolítani, és rózsaszínre törölni vele a fül elérhető részeit. Ne nyúljunk a fül belsejébe, mert a dobhártya megsérülhet, ami fájdalommal, és halláskárosodással jár!

 

A pofa és fenék környékén is körbevágható a bunda ollóval, akár egészen rövidre is. Ezeket a területeket hosszabb szőrű ebeknél érdemes gyakran tisztítani, a fehér pofát és mellkast fehérítő samponnal mosni. Így megakadályozható az elszíneződés. A fürdetéshez is különböző készítmények kaphatóak. Az elszíneződések meggátolására tanácsos a drágább kategóriát választani, de az egyszerű tisztán tartásnak bármelyik kutyasampon eleget tesz. Hosszabb bundához vásárolhatunk ricinusolajos készítményt, ez fényesebbé, egészségesebbé varázsolja a szőrt. A fürdésről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak!

 

A hosszú szőrű fajtáknál ügyelni kell a hónalj szőrére is, ugyanis hajlamos a csomósodásra, emiatt a toklászok kedvelt helye. Napi fésüléssel megakadályozhatóak az ilyen balesetek, de ha nem akarunk ezzel bajlódni érdemes innen is eltávolítani a tincseket. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor ez nem is lesz látható.

 

Mielőtt nagyobb kozmetikázásba kezdene bárki, nézzen utána, hogy az általa választott fajta a trimmelős, vagy a nyírható kategóriába tartozik-e! A trimmelős fajták nyírásával roncsolódik a fedőszőrzet, és sok esetben soha többet nem lesz fényes a kutya bundája. Ez nem csak a küllemben nagy jelentőségű, ugyanis felborítja a hőháztartást is. A fedőszőrök eltávolításával nyáron nem képes hűteni magát az eb a bunda segítségével, télen pedig mackósra kell hagyni a négylábút, hogy meg ne fagyjon. Trimmelős fajták például a spániel, a szetterek és a drótszőrű ebek.

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 


Szőrápolás: Tavaszi vedlés Szőrápolás: Trimmelés és nyírás
Betegségek Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube