A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért is jó, ha van kutyád?

A kutyatartás előnyei...


2022. november 26., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.



 

1. Kimozdít otthonodból

A kutyatulajdonosok sokkal többet mozognak társaiknál. Az egészséges, aktív kutyák igénylik a rendszeres testmozgást, mellettük mi sem lustulhatunk el. A kutyatartás rengeteg lehetőséget kínál szervezetünk karbantartására: a közös játék, labdázás, sporttevékenység vagy éppen az aktív kertészkedés nemcsak örömöt csempész mindennapjainkba, hanem egészségünk fenntartásához vagy éppen visszanyeréséhez is hozzájárulhat.

 

A rendszeres séta fitten tartja a kutyát és gazdit is
A rendszeres séta fitten tartja a kutyát és gazdit is
Fotó: bestfriends.org

 

 

2. Csökkenti a szívbetegségek előfordulását

Köztudott, hogy a kutyatartóknak általánosságban véve alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Lehetőségeinkhez mérten ajánlatos kutyát tartani, ha aggódunk a jövőbeni szívproblémák esetleges kialakulása miatt. A kutya békés, megnyugtató társasága csökkenti a feszültséget, így összességében kisebb a veszélye a szívbetegségek kialakulásának.

 

 

3. Javítja a mentális egészséget

Bizonyára tapasztaltad, milyen varázslatos módon pörgeti fel kutyusod a hangulatodat! Kedvenceink jelenléte csökkenti a kortizol, vagyis az ún. stresszhormon szintjét, emellett a boldogság, nyugalom és szeretet érzéséért felelős szerotonin- és oxitocinhormonokat szabadít fel a szervezetedben.

 

Öleld meg kutyusodat!
Öleld meg kutyusodat!
Fotó: dogsbasket.net

 

 

4. Csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét

Ha a gyermek kutya mellett nő fel, csökkenthetjük az allergia kialakulásának esélyét. A kutyaszőr tele van korpával és bizonyos szennyeződésekkel, éppen ezért a gyermekkori négylábú jóbarát jelenléte, közelsége már idejekorán hozzászoktatja a gyermek szervezetét a különböző allergénekhez, és a későbbiekre nézve is segíti immunrendszerük erősödését.

 

5. Megérzi, ha baj van

Csodálatos képességeiknek köszönhetően figyelmeztetnek minket a veszélyre - életünket menthetik meg. Ők sokkal érzékenyebbek a környezetükre, mint mi, emberek, idő előtt felhívják figyelmünket a szemmel nem látható betegségekre (rohamok, rák) vagy katasztrófák (pl. földrengések) érkezésére. Ha kutyád a mancsát nyújtogatja feléd, lehet éppen valami fontosat szeretne közölni veled.  

 

 

Érzékeny orrával a kutya képes kiszagolni a rákos daganatot a szervezetben
Érzékeny orrával a kutya képes kiszagolni a rákos daganatot a szervezetben
Fotó: traineehypnotist.wordpress.com

 

 

6. Kutyával könnyebb ismerkedni

Mindenki szeret ismerkedni. Ha szingli vagy, esetleg éppen most költöztél új helyre, a legkönnyebb módja új barátokat szerezni, ha magaddal viszed kutyusodat, ahova csak lehet. Legyen az egy séta a közeli parkban, egy finom kávé egy kutyabarát helyen, de ellátogathattok a kutyasuliba vagy kutyás programokra is. Végül is, ha kutyás helyeken szeretnél ismerkedni, egy közös pontotok már biztos van: a kutyaszeretetet.

 

 

7. Megvéd a veszélytől

Mégha kutyusod nem is a kifejezetten őrző-védő típus, megvédhet, ha bajba kerülsz. Minden kutya ösztönösen védelmezi családját, maga a tudat, hogy egy háznál, lakásban kutya is él, segítheti megőrizni a lakó nyugalmát, és eltántoríthatja az illetékteleneket a betöréstől. A legtöbb kutya éberségének hála azonnal jelzi, ha gond van, pl. megérzik a füst szagát, ha tűz ütött ki a házban, és a szokatlan zajokra is felhívják a gazdi figyelmét a nap bármely szakában.

 

Idős korban is egészségesen - kutyával
Idős korban is egészségesen - kutyával
Fotó: businesswire.com

 

 

8. Csodálatos társaságot nyújt idős korban is

Az idősebbek számára, akik otthon töltik idejük legnagyobb részét vagy új környezetbe költöztek, egy kutya jelenléte, a róla való mindennapos gondoskodás rutint hoz a mindennapokba. Aktívan tartja a gazdit, mind fizikailag, mind mentálisan, társaságuk, vidám természetük bearanyozza az ezüst éveket.

 

 

9. Összetartja a családot

A kutyák testünkre, lelkünkre és szellemünkre is kiváló hatással vannak, színt visznek hétköznapjainkba, egészséges életmódra ösztönöznek. Egy kutya a háztartásban remek hangulatot csempész a család életébe, a mulattató és keserédes pillanatokat is örökre szívünkbe zárjuk, s emlékeink az idő előrehaladtával még erősebbé tehetik a családtagok kapcsolatát.

 

A kutya a család életét is teljesebbé teszi
A kutya a család életét is teljesebbé teszi
Fotó: seriouslymen.com

 

 

10. Kutya mellett felnőni igazi ajándék

Egy kutya nemcsak a játszópajtás szerepét töltheti be a gyermekek életében, hanem lelki támaszt is nyújthat. A felnőtté válás útja gyakran rögös és kihívásokkal teli, de egy négylábú megnyugtató közelsége, puha bundája, vidáman csillogó tekintete és örömteli farokcsóválása még a legnehezebb pillanatokat is könnyebbé varázsolhatja. Legböclsebb tanítóink ők!

 

 

 

Forrás: littlethings.com
Indexkép forrás: healthycleanpet.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 18.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés Hírek - Címlapon
Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés
A kutyáknak is van humorérzéke? Hírek - Címlapon
A kutyáknak is van humorérzéke?