A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért is jó, ha van kutyád?

A kutyatartás előnyei...


2022. november 26., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.



 

1. Kimozdít otthonodból

A kutyatulajdonosok sokkal többet mozognak társaiknál. Az egészséges, aktív kutyák igénylik a rendszeres testmozgást, mellettük mi sem lustulhatunk el. A kutyatartás rengeteg lehetőséget kínál szervezetünk karbantartására: a közös játék, labdázás, sporttevékenység vagy éppen az aktív kertészkedés nemcsak örömöt csempész mindennapjainkba, hanem egészségünk fenntartásához vagy éppen visszanyeréséhez is hozzájárulhat.

 

A rendszeres séta fitten tartja a kutyát és gazdit is
A rendszeres séta fitten tartja a kutyát és gazdit is
Fotó: bestfriends.org

 

 

2. Csökkenti a szívbetegségek előfordulását

Köztudott, hogy a kutyatartóknak általánosságban véve alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Lehetőségeinkhez mérten ajánlatos kutyát tartani, ha aggódunk a jövőbeni szívproblémák esetleges kialakulása miatt. A kutya békés, megnyugtató társasága csökkenti a feszültséget, így összességében kisebb a veszélye a szívbetegségek kialakulásának.

 

 

3. Javítja a mentális egészséget

Bizonyára tapasztaltad, milyen varázslatos módon pörgeti fel kutyusod a hangulatodat! Kedvenceink jelenléte csökkenti a kortizol, vagyis az ún. stresszhormon szintjét, emellett a boldogság, nyugalom és szeretet érzéséért felelős szerotonin- és oxitocinhormonokat szabadít fel a szervezetedben.

 

Öleld meg kutyusodat!
Öleld meg kutyusodat!
Fotó: dogsbasket.net

 

 

4. Csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét

Ha a gyermek kutya mellett nő fel, csökkenthetjük az allergia kialakulásának esélyét. A kutyaszőr tele van korpával és bizonyos szennyeződésekkel, éppen ezért a gyermekkori négylábú jóbarát jelenléte, közelsége már idejekorán hozzászoktatja a gyermek szervezetét a különböző allergénekhez, és a későbbiekre nézve is segíti immunrendszerük erősödését.

 

5. Megérzi, ha baj van

Csodálatos képességeiknek köszönhetően figyelmeztetnek minket a veszélyre - életünket menthetik meg. Ők sokkal érzékenyebbek a környezetükre, mint mi, emberek, idő előtt felhívják figyelmünket a szemmel nem látható betegségekre (rohamok, rák) vagy katasztrófák (pl. földrengések) érkezésére. Ha kutyád a mancsát nyújtogatja feléd, lehet éppen valami fontosat szeretne közölni veled.  

 

 

Érzékeny orrával a kutya képes kiszagolni a rákos daganatot a szervezetben
Érzékeny orrával a kutya képes kiszagolni a rákos daganatot a szervezetben
Fotó: traineehypnotist.wordpress.com

 

 

6. Kutyával könnyebb ismerkedni

Mindenki szeret ismerkedni. Ha szingli vagy, esetleg éppen most költöztél új helyre, a legkönnyebb módja új barátokat szerezni, ha magaddal viszed kutyusodat, ahova csak lehet. Legyen az egy séta a közeli parkban, egy finom kávé egy kutyabarát helyen, de ellátogathattok a kutyasuliba vagy kutyás programokra is. Végül is, ha kutyás helyeken szeretnél ismerkedni, egy közös pontotok már biztos van: a kutyaszeretetet.

 

 

7. Megvéd a veszélytől

Mégha kutyusod nem is a kifejezetten őrző-védő típus, megvédhet, ha bajba kerülsz. Minden kutya ösztönösen védelmezi családját, maga a tudat, hogy egy háznál, lakásban kutya is él, segítheti megőrizni a lakó nyugalmát, és eltántoríthatja az illetékteleneket a betöréstől. A legtöbb kutya éberségének hála azonnal jelzi, ha gond van, pl. megérzik a füst szagát, ha tűz ütött ki a házban, és a szokatlan zajokra is felhívják a gazdi figyelmét a nap bármely szakában.

 

Idős korban is egészségesen - kutyával
Idős korban is egészségesen - kutyával
Fotó: businesswire.com

 

 

8. Csodálatos társaságot nyújt idős korban is

Az idősebbek számára, akik otthon töltik idejük legnagyobb részét vagy új környezetbe költöztek, egy kutya jelenléte, a róla való mindennapos gondoskodás rutint hoz a mindennapokba. Aktívan tartja a gazdit, mind fizikailag, mind mentálisan, társaságuk, vidám természetük bearanyozza az ezüst éveket.

 

 

9. Összetartja a családot

A kutyák testünkre, lelkünkre és szellemünkre is kiváló hatással vannak, színt visznek hétköznapjainkba, egészséges életmódra ösztönöznek. Egy kutya a háztartásban remek hangulatot csempész a család életébe, a mulattató és keserédes pillanatokat is örökre szívünkbe zárjuk, s emlékeink az idő előrehaladtával még erősebbé tehetik a családtagok kapcsolatát.

 

A kutya a család életét is teljesebbé teszi
A kutya a család életét is teljesebbé teszi
Fotó: seriouslymen.com

 

 

10. Kutya mellett felnőni igazi ajándék

Egy kutya nemcsak a játszópajtás szerepét töltheti be a gyermekek életében, hanem lelki támaszt is nyújthat. A felnőtté válás útja gyakran rögös és kihívásokkal teli, de egy négylábú megnyugtató közelsége, puha bundája, vidáman csillogó tekintete és örömteli farokcsóválása még a legnehezebb pillanatokat is könnyebbé varázsolhatja. Legböclsebb tanítóink ők!

 

 

 

Forrás: littlethings.com
Indexkép forrás: healthycleanpet.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 18.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés Hírek - Címlapon
Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés
A kutyáknak is van humorérzéke? Hírek - Címlapon
A kutyáknak is van humorérzéke?