A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Igazolták: kutyánk tudja, milyen a kedvünk, mit érzünk!

2016. január 26., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy új kutatás bizonyította: a kutyák felismerik az érzelmeinket, amit a pillanatban érzünk. Nem csak a gazdáiknál produkálták ezt a magatartást, hanem számukra ismeretlen embereknél is! Érdekes eredmények!A kutya az ember legjobb barátja - nem először kerül bizonyításra ez a szólás!

 

A tudósok kimutattak egy nagyon érdekes jelenséget a kutyák viselkedésében: a hangulat-olvasási képességük nem csak fajtársaikra, hanem az emberekre is kiterjed! A Lincoln Egyetem tudósai fedezték fel a jelenséget, miszerint a kutya az egyetlen olyan teremtmény, mely ilyen mértékben rá tud hangolódni egy másik fajra.

 

Az arcunkról és a hangunkból is olvasnak kutyáink
Az arcunkról és a hangunkból is olvasnak kutyáink
Fotó: howspy.com

 

Dr. Daniel Mills 17 kedvtelésből tartott kutyát vizsgált a kísérlet során. A kutyáknak képeket vetítettek különböző érzelmeket produkáló kutyákról, és mellé hangokat játszottak le: hol boldog ugatást, hol dühös morgást. Azt figyelték meg, hogy a kutya a játékos csaholást hallva tovább figyelt a boldog kifejezést mutató arcra. Azonban mikor meghallották a morgást, erősebben koncentráltak a dühös arcra. Dr. Mills szerint ez azt mutatja, hogy a kutya képes összekötni a hallott és a látott ingereket, így tudják értékelni az adott hangulatot.

 

Az emberek fotóinál és hangjainál is erre az eredményre jutottak, bár a kutyákat jobban lekötötte fajtársaik képe illetve hangja, mint az embereké. Az eredmény még érdekesebb annak tudatában, hogy a kutyáknak olyan kutyák és emberek fotóit mutatták meg, akiket nem ismertek, ráadásul semmiféle képzést sem kaptak a feladattal kapcsolatosan.

 

A vetített kutyák kifejezései és a hozzájuk tartozó hangok
A vetített kutyák kifejezései és a hozzájuk tartozó hangok
Fotó: dailymail.co.uk

 

Dr Mills szerint régóta vita tárgyát képezi a kutyáknak ez a képessége. Sok kutyatulajdonos állítja, hogy kedvencük nagyon érzékenyek a családtagok pillanatnyi hangulatára. Eredményeink elsőként bizonyították az érzelem-felismerő képességet.

 

A vetített emberi arckifejezések és a hozzájuk tartozó hangok
A vetített emberi arckifejezések és a hozzájuk tartozó hangok
Fotó: dailymail.co.uk

 

Dr. Kun Guo pszichológus elmondta, korábban már kimutatták a tanulmányok, hogy a kutyák képesek az érzelmek jeleit felismerni, ám ez nem egyezik meg a teljes érzelem-felismeréssel. Itt ugyanis az igazolódott, hogy a kutyák képesek integrálni a két különböző forrásból érkező információkat (a hallott és a látott ingereket).

Ez a képesség eddig csak az embereknél és a főemlősöknél nyert igazolást.

Az érzelmek felismerése valószínűsíthetően ösztönös, és a több ezer éve történt háziasításnak köszönhetően felerősödött.

Forrás: dailymail.co.uk
Indexkép forrás: beritalitsphotography.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minden kutya a mennybe megy? Minden kutya a mennybe megy?
Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya kiment sétálni, majd véletlenül lefutotta a félmaratont! Hírek - Címlapon
A kutya kiment sétálni, majd véletlenül lefutotta a félmaratont!
17 kutyát mentettek meg Budapesten! Hírek - Címlapon
17 kutyát mentettek meg Budapesten!