A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Minden kutya a mennybe megy?

2023. november 01., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.



 

Ha az interneten rákeresünk a Lélek szó definíciójára, szinte minden oldalon hasonló magyarázatot találunk, mint az alábbi:

  • Az emberben az életnek és a személyiségnek a testtől független létezőként képzelt hordozója. Az ember belső valósága. 

A legtöbb elgondolás szerint a lélek tovább él a test halála után is - egy “jobb helyen” vagy egy másik testben. De ahogy azt a definícióban is olvashatjuk, ez az emberekre vonatkozik. Vajon mi a helyzet az állatokkal? Nekik is van lelkük?

 

 

Az állatbarátok számára nem kérdés, van-e a kutyáknak lelke
Az állatbarátok számára nem kérdés, van-e a kutyáknak lelke
Fotó: forums.thesims.com

 

 

Ha feltesszük ezt a kérdést egy állatszerető embernek (és legyen szó bármilyen állatról: kutyáról, macskáról, lóról, vagy éppen egy papagájról), minden bizonnyal azonnal rá fogja vágni a választ: IGEN! Hiszen hogy is lehetnének egymástól ennyire különbözőek, hogy lehetne mindannyiuknak más-más egyénisége, ha “nincs lelkük”? Elegendő belenézni egy kutya szemébe, hogy érezzük: nem csak egy érzések, gondolatok nélküli lényről van szó.

 

Már a születésük után rövid idővel is megkülönböztethetők egymástól a testvérek a viselkedésük alapján: míg egyikük legszívesebben egész nap szundikálna, mások a vidám bohóc jelmezét öltik magukra, s önfeledt játékuk láttán mi magunk is közelebb kerülünk saját lelkünkhöz, és egye közelebb érezzük az övékét a miénkhez, mígnem a két lélek összekapcsolódik - és így születnek meg az örök, életre szóló barátságok.

Úgy vélem, minden ember, aki kicsit is szereti az állatokat, elfogadja az állítást, miszerint az állatoknak igenis van lelke. Vajon mi történik ezzel a lélekkel a test halála után? Létezik az a bizonyos Szivárványhíd, amin átkelve találkozhat kedvencünk a régen látott barátaival és a többi állattal? Vagy együtt leszünk a túlvilágon, és együtt élünk majd tovább egy szebb helyen? Minden gazdit foglalkoztat a kérdés.

 

 

Ilyen lehet a kutyamennyország?
Ilyen lehet a kutyamennyország?
Fotó: jimwarren.com   

 

 

A Kutya.hu oldalon a buddhista és zsidó vallás képviselőinek gondolatait olvashatjuk a témáról. Gershon Winkler rabbi szerint “minden emberi és állati lénynek lélek adatott, s minden lélek visszatér teremtőjéhez.” Pema Wangak láma így írt : “Hitünk szerint minden embernek és állatnak van öntudata, de ez nem jelenti azt, hogy egyformák vagyunk.”

 

„A szent írások arra tanítanak minket, hogy a megvalósulása annak a nagyszerű tervnek, amely Isten szívéből és eszméjéből ered, körülöttünk mindenkire érvényes, nemcsak ránk.” Ezt Ferenc pápa mondta a közelmúltban. Beszédében, amit az élet és halál kérdéséről tartott, arra utalt, hogy a mennyország kapui az állatok előtt is nyitva állnak, hisz ők is Isten teremtményei.

 

 

Minden alapja a kölcsönös szeretet, amit adunk és kapunk.
Minden alapja a kölcsönös szeretet, amit adunk és kapunk.
Fotó: designyoutrust.com

 

 

Nem csak a pápa álláspontja, de a egész téma is nagy vitákat gerjeszt. Egyáltalán maga a kérdés: van-e az állatoknak lelke? És ha igen, mi történik a test végső elgyengülése után? Az elképzelések vallásonként, hitenként, elméletenként változnak. Mindenkinek a maga feladata eldönteni, melyik elképzelést érzi magáénak,melyikben tud hinni.

 

Nem tudhatjuk, hova kerül a lelkük és a mi lelkünk. Találkozunk-e még valaha? Függetlenül attól, miben hiszünk, létezésünk alapja, cselekedeteink mozgatórugója legyen mindig a szeretet, melyet életünk során adunk és viszont kapunk. Bízzunk benne, mormoljunk el egy imát, vagy keresztbe tett ujjal “drukkoljunk” azért, hogy minden szeretett négylábú barátunk a mennybe kerüljön. Hiszen nélkülük nem is lehet olyan mennyei hely a mennyország! 

 

 

Forrás: thepackproject.ca
Indexkép forrás: stuffpoint.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hírek - Címlapon
Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Hírek - Címlapon
Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?