A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad

2021. március 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?Mi készteti őket arra, hogy odafigyeljenek hangulatunkra, reagáljanak érzelmeinkre? A kutyák társas élőlények, magasan fejlett szociális készségekkel, erős érzelmekkel kötődnek azokhoz, akiket szeretnek. A kutyád számára Te jelentheted a falkát, a családot, a mindent. Évezredek óta élünk egymás mellett és együtt, így megtanultak kiismerni minket, legyen szó arckifejezéseink, testjeleink értelmezéséről, vagy hangulatunkról, érzelmeinkről, szavainkról. Árnyalatnyi eltéréseket is érzékelhetnek, melyeknek mi magunk talán még nem is vagyunk tudatában:

 

1. Megérzi, hogy mikor jössz haza

 

Kedvenced mindig az ajtónál vár, pedig még be sem fordultál az utcába? Egy kutatás szerint a kutyák felismernek bizonyos jeleket, melyek arra utalnak, hogy a gazdi hamarosan itthon lesz, majd összekötik ezeket a konkrét hazaérkezéssel. Ez lehet az autó motorjának, az aszfalton lassuló kerekeinek hangja, vagy a busz megállása és elindulása, melynek mintegy eredményeként a gazdi egyszer csak megjelenik az ajtóban.

 

Habár az órát nem ismerik, hűséges társaink a szokások rabjai, és ha ugyanabban az időszakban érkezünk haza, ez is fontos részévé válik a kutya napirendjének. Csakúgy, mint a séták és a vacsora, na meg a játék, suli, szeretgetés ideje.

 

Megérzi a kutya, hogy mikor jön haza a gazdi
"Hű, mindjárt itt van!" - Megérzi a kutya, hogy mikor jön haza a gazdi
Fotó: Pinterest

 

2. Megérzi, ha állatorvoshoz viszed

 

Honnan tudja, hogy most nem sétálni megyünk, hanem az állatorvoshoz? Akár gyalog, akár busszal, autóval, valahogy mégis érzi, hogy valami készülőben van. Tekintete megváltozhat, pofijára kiülhet az aggodalom, séta közben az ellenkező irányba kezdhet el húzni, az autóban pedig gyanakodva szimatolhat ki a lehúzott ablakon. Mindez akkor is megjelenhet, amikor másik állatorvoshoz megyünk, olyan rendelőbe, ahol még sosem jártunk. Valószínűleg érzékeli megváltozott hangulatunkat, aggodalmunkat amiatt, ami következhet, és átveheti e rezgéseket. Ezért is fontos, hogy igyekezzünk nyugodtak maradni.

 

Segíthet, ha már a kezdetektől ellátogatunk a rendelőbe a kötelező körökön kívül is, hogy kedvencünk hozzászokjon a környezethez. Jutalmazzuk, dicsérjük, ha jól viselkedik. Otthon is gyakorolhatunk előre, játszhatunk „állatorvososdit” , így kutyánk már ismerni fog bizonyos mozdulatokat: ha kinyitják a száját, szemeit, belekukkantanak fülébe, megérintik és megtapogatják testének bizonyos részeit, különös tekintettel a mancsokra, amit sok kutya nem igazán kedvel.

 

Kutya az állatorvosnál
Kutya az állatorvosnál
Fotó: Pinterest

 

3. Megérzi, ha babát vársz

 

A kutyák képesek lehetne érzékelni azt is, ha egy nő várandós. Sokan számolnak be arról, mennyivel figyelmesebb, bújósabb és védelmezőbb lett kedvencük a gazdi irányában, holott még csak nem is tudták, hogy egy kisember növekszik a pocakjukban. Gyengéd törődéssel halmozzák el a gazdik, vagy egyenesen levakarhatatlanok, mindenhova követik, akkor is, ha eddig ezt nem tették.

 

Egyfelől jelentősen megváltozik a kismama hormonműködése, másfelől szervezete is más ritmusra áll át, és persze a gyarapodó pocak sem kerülheti el a kutya figyelmét. Érzi, hogy valami nagy dolog van történőben: a babavárás önmagában is az, ám a vele járó külsőségek is mind-mind újdonságot rejthetnek magukban. Az otthon átrendezése, a beszerzett megannyi holmi mellett egy ponton túl a kismama napirendje, étrendje is eltérhet az eddig megszokottaktól. Új ritmus köszönthet be a család mindennapjaiba, mely a kedvencekre is hatással lehet. Változást hozhat napi rutinjukba, amit időbe telhet elfogadni. 

 

Megérzi a kutya, ha babát vár a gazdi
Megérzi a kutya, ha babát vár a gazdi
Fotó: stocksy.com

 

4. Megérzi, ha gyászolsz

 

Hogy mennyire értik a kutyák a halál fogalmát, egyelőre nem tisztázott. Mégis, számtalan történetet hallhattunk arról, hogyan gyászolták meg elhunyt gazdájukat, akár a sírja mellett várták vissza, mígnem ők is átléptek az örök vadászmezőkre.

 

Elveszteni valakit, akit szeretünk, olyan mély űrt és szomorúságot hagy maga után, melyhez aligha hasonlítható bármilyen más érzés. Kedvencünk pedig egyszerűen megérzi, ha gyászolunk, és elképzelhető, hogy ő maga is átérzi az egészet. A maga módján éli meg a folyamatot, így válhat bújósabbá, ragaszkodóbbá, vagy minden figyelmével elhalmozza a gazdit. Fájdalmában nyugtalanná válhat, gyakran nyüszöghet, vonyíthat, vagy magába fordul. Mély depresszió lehet úrrá rajta, melyből nem könnyű kijönni. Segíthetünk neki (és magunknak is), ha megtartjuk a napi rutinunkat, bármennyire is nehéz kikászálódni az ágyból vagy kilépni a házból.

 

A túl sok figyelem és szeretet egyes ebek szemében gyengeséget is jelenthet, mely arra késztetheti őket, hogy átvegyék a vezető szerepét, amikor a gyászoló gazdi elhagyja magát. Akadnak olyanok is, akik inkább háttérbe vonulnak, és teret engednek a gazdinak, de elhanyagolni igen nagy hiba lenne őket. Ha folytatjuk megszokott napirendünket, elmegyünk sétálni, játsszunk kedvencünkkel, érezni fogja, hogy fontos nekünk, és szeretjük. Megérdemli, hiszen mindig mellettünk áll, és ettől apránként mi is jobban fogjuk magunkat érezni.

 

Megérzi a kutya, ha gyászol a gazdi
Megérzi a kutya, ha gyászol a gazdi
Fotó: goodpooch.com

 

5. Megérzi, ha jó ember vagy

 

Az őszinteség, jóság és megbízhatóság olyan jellemvonások, melyektől az ember kisugárzása is megváltozik – a kutyák számára nyilvánvaló, ha ilyen „aura” leng körül minket. Kutatások szerint a szívnek is legalább olyan erős, ha nem erősebb az elektromágneses mezeje, mint amivel az agy rendelkezik. Neurotranszmittereken keresztül üzen az agynak, ily módon befolyásolja gondolatainkat és viselkedésünket is.

 

Jószívű, jólelkű – e szavakkal általában azokat az embertársainkat jellemezzük, akiket valamilyen titokzatos módon jó energiák vesznek körül. A kutyák érzékelik ezeket a pozitív energiákat, ösztönösen is vonzódnak azokhoz, akikből a jóság, kedvesság sugárzik. Megfigyelik azt is, mit üzenünk testbeszédünk által, és hogyan bánunk másokkal. Ha úgymond rendesek vagyunk a környezetünkben lévőkkel, kutyánk észre fogja venni azt is, hogyan reagálnak erre az emberek. Szívük őket is a megbízható, tiszta lelkű egyénekhez húzza.

 

Nem teljesen tisztázott még, mi alapján hozzák meg választásaikat a kutyák, mennyire értik az erkölcs fogalmát, de azt tudják, érzik ha valaki jó, tiszteli, becsüli s szereti önmagát és a környezetében lévőket is. Egy próbált megér, nem?

 

Megérzi a kutya, ha az ember szíve tiszta
Megérzi a kutya, ha az ember szíve tiszta
Fotó: reddit.com

 

6. Megérzi, ha nem kedvelsz valakit

 

Amikor megpillantunk valakit vagy valamit, ami jó érzéssel tölt el minket, kémiai reakció megy végbe testünkben. Dopamin és szerotonin áramlik szét bennünk, melynek eredményeként kellemes érzések - öröm, boldogság - jár át. Hasonló történik, amikor olyan embert látunk meg, akit legszívesebben elkerülnénk, természetesen ilyenkor más hormonok játsszák a főszerepet.

 

Félelem, neheztelés, megbántottság, harag… Erőteljes érzések, amelyeket kutyánk is azonnal megérez rajtunk, és ennek megfelelően reagálhat rájuk: elkerüli az illetőt, nem kíván interakcióba lépni vele. De még a legjámborabb kutya is megpróbálhat védelmezőn fellépni, ha úgy érzi, veszélyben van a gazdi.

 

Ha rossz érzésed támad valaki láttán (pl. egy idegen a parkban), elkerülnéd, gyanakodva figyeled, vagy egyéb jelekkel üzened, hogy nem bízol meg benne, nem csoda, ha kedvenced is óvatossá válik. Morgással, ugatással jelezheti, hogy maradjon távol tőletek, akár ki is támadhat, ha ennek ellenére megközelít titeket.

 

Ezt azért is fontos észben tartani, mert hangulatunk és viselkedésünk befolyásolhatja kutyánk reakcióit. Ha tudjuk, hogy nincs veszély, és el tudjuk kerülni az adott helyzetet, mégis kellemetlen érzések ébrednek bennünk, segíthetünk kutyánknak ellazulni, és együtt kilépni egy olyan szituációból, melyben megsérülhetünk, vagy éppen ő okozhat sérülést másoknak.

 

Megérzi a kutya, ha olyasvalaki közeleg, akit nem kedvelsz
Megérzi a kutya, ha olyasvalaki közeleg, akit nem kedvelsz
Fotó: pixabay.com

 

Még több érdekesség a témában:
 

Forrás: dognotebook.com, petmd.com
Indexkép forrás: goodpooch.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!
A BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont közzétett felhívása szerint rövid időn belül már a második szopornyica fertőzött róka került hozzájuk. A fertőzés a kutyákra is veszélyes, életmentő lehet a megelőzés!

Miért fut álmában a kutyám? Miért fut álmában a kutyám?
Előfordult már, hogy kedvenced dünnyögött, morgott és mocorgott, miközben az igazak álmát aludta? Vajon hova szalad? Álmodik talán vagy valami komolyabb zajlik le a testében?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba! Hírek - Címlapon
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba!
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Hírek - Címlapon
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
fb-text