A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad

2023. június 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?Mi készteti őket arra, hogy odafigyeljenek hangulatunkra, reagáljanak érzelmeinkre? A kutyák társas élőlények, magasan fejlett szociális készségekkel, erős érzelmekkel kötődnek azokhoz, akiket szeretnek. A kutyád számára Te jelentheted a falkát, a családot, a mindent. Évezredek óta élünk egymás mellett és együtt, így megtanultak kiismerni minket, legyen szó arckifejezéseink, testjeleink értelmezéséről, vagy hangulatunkról, érzelmeinkről, szavainkról. Árnyalatnyi eltéréseket is érzékelhetnek, melyeknek mi magunk talán még nem is vagyunk tudatában:

 

1. Megérzi, hogy mikor jössz haza

 

Kedvenced mindig az ajtónál vár, pedig még be sem fordultál az utcába? Egy kutatás szerint a kutyák felismernek bizonyos jeleket, melyek arra utalnak, hogy a gazdi hamarosan itthon lesz, majd összekötik ezeket a konkrét hazaérkezéssel. Ez lehet az autó motorjának, az aszfalton lassuló kerekeinek hangja, vagy a busz megállása és elindulása, melynek mintegy eredményeként a gazdi egyszer csak megjelenik az ajtóban.

 

Habár az órát nem ismerik, hűséges társaink a szokások rabjai, és ha ugyanabban az időszakban érkezünk haza, ez is fontos részévé válik a kutya napirendjének. Csakúgy, mint a séták és a vacsora, na meg a játék, suli, szeretgetés ideje.

 

Megérzi a kutya, hogy mikor jön haza a gazdi
"Hű, mindjárt itt van!" - Megérzi a kutya, hogy mikor jön haza a gazdi
Fotó: Pinterest

 

2. Megérzi, ha állatorvoshoz viszed

 

Honnan tudja, hogy most nem sétálni megyünk, hanem az állatorvoshoz? Akár gyalog, akár busszal, autóval, valahogy mégis érzi, hogy valami készülőben van. Tekintete megváltozhat, pofijára kiülhet az aggodalom, séta közben az ellenkező irányba kezdhet el húzni, az autóban pedig gyanakodva szimatolhat ki a lehúzott ablakon. Mindez akkor is megjelenhet, amikor másik állatorvoshoz megyünk, olyan rendelőbe, ahol még sosem jártunk. Valószínűleg érzékeli megváltozott hangulatunkat, aggodalmunkat amiatt, ami következhet, és átveheti e rezgéseket. Ezért is fontos, hogy igyekezzünk nyugodtak maradni.

 

Segíthet, ha már a kezdetektől ellátogatunk a rendelőbe a kötelező körökön kívül is, hogy kedvencünk hozzászokjon a környezethez. Jutalmazzuk, dicsérjük, ha jól viselkedik. Otthon is gyakorolhatunk előre, játszhatunk „állatorvososdit” , így kutyánk már ismerni fog bizonyos mozdulatokat: ha kinyitják a száját, szemeit, belekukkantanak fülébe, megérintik és megtapogatják testének bizonyos részeit, különös tekintettel a mancsokra, amit sok kutya nem igazán kedvel.

 

Kutya az állatorvosnál
Kutya az állatorvosnál
Fotó: Pinterest

 

3. Megérzi, ha babát vársz

 

A kutyák képesek lehetne érzékelni azt is, ha egy nő várandós. Sokan számolnak be arról, mennyivel figyelmesebb, bújósabb és védelmezőbb lett kedvencük a gazdi irányában, holott még csak nem is tudták, hogy egy kisember növekszik a pocakjukban. Gyengéd törődéssel halmozzák el a gazdik, vagy egyenesen levakarhatatlanok, mindenhova követik, akkor is, ha eddig ezt nem tették.

 

Egyfelől jelentősen megváltozik a kismama hormonműködése, másfelől szervezete is más ritmusra áll át, és persze a gyarapodó pocak sem kerülheti el a kutya figyelmét. Érzi, hogy valami nagy dolog van történőben: a babavárás önmagában is az, ám a vele járó külsőségek is mind-mind újdonságot rejthetnek magukban. Az otthon átrendezése, a beszerzett megannyi holmi mellett egy ponton túl a kismama napirendje, étrendje is eltérhet az eddig megszokottaktól. Új ritmus köszönthet be a család mindennapjaiba, mely a kedvencekre is hatással lehet. Változást hozhat napi rutinjukba, amit időbe telhet elfogadni. 

 

Megérzi a kutya, ha babát vár a gazdi
Megérzi a kutya, ha babát vár a gazdi
Fotó: stocksy.com

 

4. Megérzi, ha gyászolsz

 

Hogy mennyire értik a kutyák a halál fogalmát, egyelőre nem tisztázott. Mégis, számtalan történetet hallhattunk arról, hogyan gyászolták meg elhunyt gazdájukat, akár a sírja mellett várták vissza, mígnem ők is átléptek az örök vadászmezőkre.

 

Elveszteni valakit, akit szeretünk, olyan mély űrt és szomorúságot hagy maga után, melyhez aligha hasonlítható bármilyen más érzés. Kedvencünk pedig egyszerűen megérzi, ha gyászolunk, és elképzelhető, hogy ő maga is átérzi az egészet. A maga módján éli meg a folyamatot, így válhat bújósabbá, ragaszkodóbbá, vagy minden figyelmével elhalmozza a gazdit. Fájdalmában nyugtalanná válhat, gyakran nyüszöghet, vonyíthat, vagy magába fordul. Mély depresszió lehet úrrá rajta, melyből nem könnyű kijönni. Segíthetünk neki (és magunknak is), ha megtartjuk a napi rutinunkat, bármennyire is nehéz kikászálódni az ágyból vagy kilépni a házból.

 

A túl sok figyelem és szeretet egyes ebek szemében gyengeséget is jelenthet, mely arra késztetheti őket, hogy átvegyék a vezető szerepét, amikor a gyászoló gazdi elhagyja magát. Akadnak olyanok is, akik inkább háttérbe vonulnak, és teret engednek a gazdinak, de elhanyagolni igen nagy hiba lenne őket. Ha folytatjuk megszokott napirendünket, elmegyünk sétálni, játsszunk kedvencünkkel, érezni fogja, hogy fontos nekünk, és szeretjük. Megérdemli, hiszen mindig mellettünk áll, és ettől apránként mi is jobban fogjuk magunkat érezni.

 

Megérzi a kutya, ha gyászol a gazdi
Megérzi a kutya, ha gyászol a gazdi
Fotó: goodpooch.com

 

5. Megérzi, ha jó ember vagy

 

Az őszinteség, jóság és megbízhatóság olyan jellemvonások, melyektől az ember kisugárzása is megváltozik – a kutyák számára nyilvánvaló, ha ilyen „aura” leng körül minket. Kutatások szerint a szívnek is legalább olyan erős, ha nem erősebb az elektromágneses mezeje, mint amivel az agy rendelkezik. Neurotranszmittereken keresztül üzen az agynak, ily módon befolyásolja gondolatainkat és viselkedésünket is.

 

Jószívű, jólelkű – e szavakkal általában azokat az embertársainkat jellemezzük, akiket valamilyen titokzatos módon jó energiák vesznek körül. A kutyák érzékelik ezeket a pozitív energiákat, ösztönösen is vonzódnak azokhoz, akikből a jóság, kedvesság sugárzik. Megfigyelik azt is, mit üzenünk testbeszédünk által, és hogyan bánunk másokkal. Ha úgymond rendesek vagyunk a környezetünkben lévőkkel, kutyánk észre fogja venni azt is, hogyan reagálnak erre az emberek. Szívük őket is a megbízható, tiszta lelkű egyénekhez húzza.

 

Nem teljesen tisztázott még, mi alapján hozzák meg választásaikat a kutyák, mennyire értik az erkölcs fogalmát, de azt tudják, érzik ha valaki jó, tiszteli, becsüli s szereti önmagát és a környezetében lévőket is. Egy próbált megér, nem?

 

Megérzi a kutya, ha az ember szíve tiszta
Megérzi a kutya, ha az ember szíve tiszta
Fotó: reddit.com

 

6. Megérzi, ha nem kedvelsz valakit

 

Amikor megpillantunk valakit vagy valamit, ami jó érzéssel tölt el minket, kémiai reakció megy végbe testünkben. Dopamin és szerotonin áramlik szét bennünk, melynek eredményeként kellemes érzések - öröm, boldogság - jár át. Hasonló történik, amikor olyan embert látunk meg, akit legszívesebben elkerülnénk, természetesen ilyenkor más hormonok játsszák a főszerepet.

 

Félelem, neheztelés, megbántottság, harag… Erőteljes érzések, amelyeket kutyánk is azonnal megérez rajtunk, és ennek megfelelően reagálhat rájuk: elkerüli az illetőt, nem kíván interakcióba lépni vele. De még a legjámborabb kutya is megpróbálhat védelmezőn fellépni, ha úgy érzi, veszélyben van a gazdi.

 

Ha rossz érzésed támad valaki láttán (pl. egy idegen a parkban), elkerülnéd, gyanakodva figyeled, vagy egyéb jelekkel üzened, hogy nem bízol meg benne, nem csoda, ha kedvenced is óvatossá válik. Morgással, ugatással jelezheti, hogy maradjon távol tőletek, akár ki is támadhat, ha ennek ellenére megközelít titeket.

 

Ezt azért is fontos észben tartani, mert hangulatunk és viselkedésünk befolyásolhatja kutyánk reakcióit. Ha tudjuk, hogy nincs veszély, és el tudjuk kerülni az adott helyzetet, mégis kellemetlen érzések ébrednek bennünk, segíthetünk kutyánknak ellazulni, és együtt kilépni egy olyan szituációból, melyben megsérülhetünk, vagy éppen ő okozhat sérülést másoknak.

 

Megérzi a kutya, ha olyasvalaki közeleg, akit nem kedvelsz
Megérzi a kutya, ha olyasvalaki közeleg, akit nem kedvelsz
Fotó: pixabay.com

 

Még több érdekesség a témában:
 

Forrás: dognotebook.com, petmd.com
Indexkép forrás: goodpooch.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra
Egy friss kutatás szerint a kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra, főleg, ha kedvesen beszélünk hozzájuk. Ráadásul az eredmények szerint jobban hallgatnak is a nőkre, mint a férfiakra. Mi lehet ennek az oka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Hírstart Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hősként ünneplik a rottweilert, aki egy ajtónyitással megmentette gazdája életét Hírek - Címlapon
Hősként ünneplik a rottweilert, aki egy ajtónyitással megmentette gazdája életét
Kutya a motoron - Olaszország egy motoros és vagány kutyája szemével - 4. rész Hírek - Címlapon
Kutya a motoron - Olaszország egy motoros és vagány kutyája szemével - 4. rész