A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és a babavárás

2016. március 14., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutyák különleges módon észlelik a világ változásait - beleértve azt is, ha a gazdi babát vár. De min mennek keresztül kedvenceink a várakozás hónapjai alatt? Megérzik, ha állapotos a gazdi?



Négylábú barátaink hatodik érzéke gyakran ma is vita alapját képezi, annyi viszont bizonyos, hogy testbeszédünk és érzelmi változásaink értelmezésének kiváló szakértői. Szaglásuknak köszönhetően olyan elváltozásokat is képesek jelezni az emberi testben, amelyekkel mi magunk sem vagyunk még tisztában. Az átlagon felüli érzékek pedig, amelyeket a kutyáknak tulajdonítanak, talán abból erednek, hogy közöttük is akadnak olyanok, akik tehetségesebbnek bizonyulnak a változások felismerésében.

 

A gazdi és kutyája közötti kapcsolat erejéről hosszan mesélhetnénk. Bámulatos képességeiknél fogva ösztönösen is tudják, milyen hangulatban vagyunk, és érzelmeinkkel egyetértésben reagálnak viselkedésünkre. De mi történik akkor, ha a gazdi teherbe esik? Milyen jeleket fedez fel rajta a kutya, amelyek egyértelművé teszik számára, hogy a gazdi a megszokottól eltérő állapotban van?

 

A terhességgel járó változások a kutyára is hatással lehetnek
A terhességgel járó változások a kutyára is hatással lehetnek
Fotó: jwilkerson.net

 

A testszag megváltozása

 

Amikor egy nő babát vár, óriási változások zajlanak le testében. Ezek a változások mind biológiai, mind kémiai jellegűek, a működésbe lépő hormonoknak köszönhetően pedig szervezete újszerű illatot bocsájt ki. Jól tudjuk, a kutya lenyűgöző szaglásával a legcsekélyebb eltérést is felismeri - képzeljük el, mit gondolhat hűséges társunk, amikor a ház asszonyán váratlanul teljesen új szagot fedez fel.

 

A külalak és a testbeszéd megváltozik

 

Nem szükséges olyan pontos megfigyelőknek lennünk, hogy észrevegyük, hogyan változtatja meg a terhesség egy nő megjelenését és mozgását. A kutyák is látják, amikor a gazdinak nehezére esik felkelni, lendületes mozgása lelassul, könnyed mozdulatai esetlenné válnak. Ahogy közeledik a baba érkezésének nagy napja, számunkra természetes módon egyre nagyobb lesz a kismama pocakja, kutyáink azonban már a terhesség korai szakaszában is képesek észrevenni, hogy szeretett gazdájuk állapota változásban van.

 

Hangulatingadozások

 

A várakozás hosszú hónapjai, a készülődés, esetleges stressz mind-mind kihatással vannak a leendő édesanya közérzetére, viselkedésére. Kutyáink tökéletesen érzékelik, mikor milyen hangulatban vagyunk, ha rossz passzba kerülünk, mindent megtesznek, hogy felvidítsanak bennünket, ha pedig boldogságban úszunk, akkor önfeledten ünnepelnek velünk együtt. A várandós kismamák gyakran érezhetik úgy, mintha egy érzelmi hullámvasúton utaznának, hangulatuk és viselkedésük változását a család kedvencei is megérzik.  

 

A kutya közelsége megnyugtatja a kismamát
A kutya közelsége megnyugtatja a kismamát
Fotó: funtime.ge

 

Milyen hatással lehet a terhesség a kutya viselkedésére?

 

A babavárás folyamata a ház minden lakójára hatással van, így négylábú társunkra is. A gazdi fáradékonyabbá válik, előfordulhat, hogy a szokásosnál kevesebbet tud foglalkozni a kutyussal, mindennapos teendőinek egy részét a családtagok veszik át. Domináns szerepbe kerülhet a leendő apuka, hiszen rá is több feladat hárul, nem beszélve a növekvő izgalomról, hogy a babaszoba, a szükséges eszközök, minden és természetesen mindenki készen álljon a kicsi érkezésére.  

Érzékeny kutyusunk felismeri, hogy valami “más” lett. Fajtánként változó a reakció mértéke: vannak, akiket nem különösebben izgat, másokat viszont teljesen “feldob”, és örömükben fel-alá szaladgálnak otthon.

 

Kedvencünk személyiségtől és temperamentumától függően az alábbi viselkedésbeli változásokat tapasztalhatjuk:

  • elkezd ragaszkodni a kismamához, szinte alig lehet “levakarni”, védőösztöne erőteljesebbé válik

  • bújósabbá válik

  • izgatottá, feszültté válik, esetleg morog, többet ugat

  • a feladatokban nem vagy kevesebb együttműködést mutat

  • a félénkebb kutya elbújik kedvenc helyére

  • jelölget a házban és a ház körül

  • megrágja a baba számára vásárolt tárgyakat

Egyelőre még nem találtak tudományos bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kutya tisztában van-e azzal, min megy keresztül a gazdi a terhesség során. Kiváló szaglása természetesen jelzi számára a változást, de kérdéses, hogy felismeri-e annak okát. Ha már túl vagyunk egy vagy két terhességen, lehetséges, hogy kutyánk meglátja az összefüggést, de ezt sem tudhatjuk pontosan.

Kedvenceink a rutinból tanulnak, a megszokottól eltérő dolgok éppen ezért nekik is feltűnően hatnak. Amikor a ház asszonya hamarabb ér haza a munkából, többet pihen, korábban fekszik le esténként, esetleg forgolódik éjszaka, négylábú társa is vele együtt éli meg az új helyzetet.

 

A babavárás során is fordítsunk elegendő figyelmet kutyánkra
A babavárás során is fordítsunk elegendő figyelmet kutyánkra 
Fotó: diegorendini.com

 

Hogyan segíthetünk kutyánknak alkalmazkodni az új helyzethez?

 

Kutyánkat ugyanúgy fel kell készíteni a baba érkezésére, mint családtagjainkat. A nemkívánt viselkedés megelőzése érdekében elsődleges szempont, hogy betartsuk a megszokott etetési és sétáltatási rendet, kiemelt figyelemmel és rengeteg szeretettel lássuk el.

Egy jólnevelt, szófogadó kutya esetében nincs nehéz dolgunk. A legtöbb kutya szép lassan hozzászokik az állapotos gazdi változásaihoz, viselkedésük idővel visszatér az általunk megszokotthoz. 

Néhány kutya esetében azonban lassabb, sőt nehézkes is lehet a folyamat - ilyenkor elegendő több figyelmet fordítani rá, megerősíteni abban, hogy minden rendben van, s ebben az új helyzetben is értékes tagja a családnak (és mindig az is marad).  

Egy viselkedésproblémás ebnél viszont célszerű jól érthető szabályokat és határokat felállítani otthon és a sétákon is. Ha már ismeri az alap parancsszavakat, gyakoroltassuk vele, tanítsunk neki új trükköket, fektessünk nagyobb hangsúlyt a rendszeres testmozgásra, megfelelő szellemi és fizikai lefárasztásra. Segítsünk neki elérni egy kiegyensúlyozott állapotot, s ha sikerült átvenni a helyzet feletti irányítást, a kutya képessé válik ellazulni és elmúlhat feszültsége. Szélsőséges esetben azonban ajánlatos szakember segítségét igénybe venni.

 

Külföldön már léteznek olyan szervezetek, amelyek kifejezetten kutyás családoknak adnak tanácsadást a babavárással kapcsolatosan. Ha megértjük, min megy keresztül egy kutya a terhesség során, az újonnan szerzett tudás birtokában tudni fogjuk, mit kell tennünk, amikor valóban gyermekáldás elébe néz a család.

 

A kutya sétáltatása jótékonyan hat a kismama egészségére
A kutya sétáltatása jótékonyan hat a kismama egészségére 
Fotó: pipr.startsiden.no

 

A legfontosabb dolog, amit soha, semmilyen körülmények között nem feledhetünk el: kutyánk érzékeny élőlény, s mindaz, ami ránk, kedvesünkre és gyerekeinkre hatással van, az rá is hatással van. Semmiképp se vezessük le a kutyán feszültségünket, figyeljünk oda igényeire, biztosítsuk szeretetünkről, és lehetőségeinkhez mérten foglalkozzunk vele minél többet - a baba érkezése előtti és utáni időszakban is. A felcseperedő gyermek számára egy vidám, jólnevelt kutya társasága igazi ajándék!

 
 
Te mit tapasztaltál kutyádnál a babavárás során? 
Oszd meg velünk élményeidet kommentben! 
 
 

Forrás: animalplanet.com, dogingtonpost.com
Indexkép forrás: doggydoula.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 19.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát 4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Praktiker Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kezdődik a tavaszi ebzárlat! Hírek - Címlapon
Kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Kutyás reklám a felelősségvállalásért Hírek - Címlapon
Kutyás reklám a felelősségvállalásért