A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni

2022. október 08., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?Kutyáink páratlan intuícióval rendelkeznek, megérzéseik felülmúlják mindazt, ami számunkra kézzel fogható. Természetes lenne betudni ama bizonyos megmagyarázhatatlan hatodik érzéknek, de sokkal inkább elképzelhető, hogy öt érzékük együttműködésének eredménye az, amikor előre megérzik valamilyen esemény bekövetkeztét.

 

Hallásuk legalább négyszeresen meghaladja a miénket, szaglásuk pedig több tízezerszer érzékenyebb a miénknél. Ehhez adódik hozzá még az is, hogy veleszületetten képesek ráhangolódni környezetükre és az általuk szeretett emberekre is. Nem csoda, hogy bizonyos változásokat már azelőtt felismernek, hogy azok tudatosulnának bennünk. Megannyi téren képesek lenyűgözni bennünket; ezúttal öt dolgot emeltünk ki.

 

 

Természeti katasztrófák esetén a kutyák megpróbálhatnak elmenekülni vagy elbújni
Természeti katasztrófák esetén a kutyák megpróbálhatnak elmenekülni vagy elbújni
Fotó: Twitter

 

 

1. Természeti katasztrófák

 

Évszázadokra visszamenőleg léteznek feljegyzések arról, hogyan menekültek el bizonyos területekről a háziállatok, ide értve a kutyákat is, jóval azelőtt, hogy bekövetkezett volna a katasztrófa. Földrengések, árvizek, hurrikánok, vulkánkitörések... Napjaink egyik legpusztítóbb eseményénél, a 2004-ben India partjait és Sri Lankát és érintő cunami előtt szintén megfigyelték az állatok viselkedésének drasztikus megváltozását.

 

Tudományosan nehéz lenne alátámasztani mindezt, hiszen ahhoz a valós körülményeket kellene lemodellezni, ami – lássuk be – egy természeti katasztrófa kapcsán lehetetlen feladat. Mégis, számtalan történet kering pánikba esett kutyákról, akik minden erejükkel igyekeztek elmenekülni egy adott helyről vagy magasabban fekvő területekre húzódtak vissza az érkező katasztrófa elől.

 

Elképzelhető, hogy a kutyák finoman hangolt érzékei képesek venni az atmoszférában bekövetkező változásokat. A legenyhébb rezgéseket is érzékelhetik, és mérföldekről meghallhatják a tomboló vihar robaját vagy a talajmozgásokkal járó morajt. Mindezt nálunk jóval korábban.

 

 

Valamit szeretnék mondani, Gazdi - Kutyáink páratlan intuícióval rendelkeznek
Valamit szeretnék mondani, Gazdi - Kutyáink páratlan intuícióval rendelkeznek
Fotó: Twitter

 

 

2. Viharok

 

Előző témánkhoz szorosan kapcsolódik e jelenség is. A kutyák hihetetlenül rá tudnak hangolódni az időjárás változásaira, függetlenül attól, hogy éppen egy kellemes nyári szemerkélés van készülőben vagy egy eget-földet rengető, mennydörgéssel és villámlással kísért vihar érkezik a horizont felől.

 

Kedvenceink észlelik a légnyomás csökkenését, a páratartalom emelkedését, az elektromos mező és a levegőben található ózon koncentrációjának változását már azelőtt, hogy mi meghallanánk ablakunkon kopogni az első esőcseppeket. Ezek a változások félelmet kelthetnek a kutyában, és már a vihart megelőzően idegesen járkálhatnak fel-alá, nyüszöghetnek és menedéket kereshetnek fekhelyükön, a gazdi mellett vagy a fürdőszobában. Még csak nem is esik, de a rettegés már elkezdődött, és nemsokára bekövetkezik, amitől tartott: megérkezik a mennydörgés, villámlás, eső.

 

 

A kutyák megérzik a vihar közeledtét
A kutyák megérzik a vihar közeledtét
Fotó: Pinterest

 

 

3. Ha jön a baba

 

A babavárást kísérő újdonságok, így a gazdi alakjának és szokásainak megváltozása, az otthon kicsinosítása, új holmik és játékok beszerzése a család kedvencét is izgalommal töltheti el. De ha nem is reagál kirívóan, bizonyára érzi, hogy valami nagy dolog van történőben. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően a kutyák érzékelik a kismama testében végbemenő (pl. hormonális) változásokat, és azt is tudják, ha „itt az idő”.

 

Árnyékként követhetik gazdájukat, minden lépését figyelhetik a szülést megelőző 1-2 napban. Ha kellemetlennek is tűnik, hogy szőrmókünk „levakarhatatlan”, hallgassunk rá, mert valami fontosat szeretne közölni velünk.

 

 

Babavárás, szülés - A kutyák érzékelik a kismama testében végbemenő változásokat
Babavárás, szülés - A kutyák érzékelik a kismama testében végbemenő változásokat
Fotó: stocksy.com

 

 

4. Rohamok

 

Érzékeny szaglásuknak, páratlan megfigyelőképességüknek és az ember iránti odaadásuknak köszönhetően a kutyák azt is érzékelni tudják, ha testünkben hirtelen változás lép fel. Óriási segítséget nyújthatnak olyan betegség vagy állapot esetén, amely egyik pillanatról a másikra felboríthatja a gazdi életét.

 

Az I-es típusú diabétesszel élőknél például a vércukorszint leesése (hipoglikémia) életveszélyes állapotot okozhat, melynek során a szervezet különböző kémiai anyagokat bocsát ki. Tanulmányok is igazolják, hogy a kutyák a bőrön át és a leheletmintákból is ki tudják szagolni e változást. Ugyanígy megérezhetik egy epilepsziás roham közeledtét is. Az átlagon felüli képességekkel rendelkező kutyákat pedig célzott képzéssel meg lehet tanítani arra, hogy bizonyos módon előre jelezzék e rohamokat.

 

Rohamjelző kutya - mindig figyeli a gazdit
Rohamjelző kutya - mindig figyeli a gazdit
Fotó: Twitter

 

 

5. Ha valaki rossz szándékkal közelít

 

Előfordult már, hogy kutyád szokatlanul viselkedett bizonyos emberek közelében? Lehet, hogy éppen arra próbálta felhívni a figyelmed, jobb távol maradni tőlük? Szeretetteljesek és hűségesek hozzánk, de még egy dolog jellemző rájuk: szeretnének segíteni, ha úgy érzik, bajban vagyunk. Életüket is odaadnák, hogy megvédjenek, biztonságban tudhassanak minket. (Új helyen, idegenekkel körülvéve még éberebbek lehetnek – ennek kiegyensúlyozásában segíthet egy tapasztalt kutyatréner.)

 

Vannak, akik szentül hiszik, hogy kedvencünknek köszönhetően menekültek meg egy potenciálisan veszélyes kimenetelű helyzetből. E történetek gyakran olyanoktól erednek, akiknél a kutya-gazdi kötődés rendkívül erős. Mivel magyarázható e jelenség? Az egyik feltevés szerint a kutyák képesek kiszagolni az emberi szervezetben hirtelen végbemenő kémiai változásokat, melyből arra következtethetnek, hogy a másik félnek nem éppen kedvesek a szándékai a gazdi irányában. Agresszív viselkedés esetén például az agy kémiája – a kutya számára is felismerhetően – változik meg, így négylábú barátunk ösztönösen is reagál a lehetséges fenyegetésre; már azelőtt, hogy mi észlelnénk azt.

 

Ébersége és védelmező ösztöne feltámadhat akkor is, ha érzékeli gazdája szaporább szívverését és szorongását, feszültségét. Vagy ténylegesen rendelkeznek azzal a bizonyos hatodik érzékkel, és sokkal jobban megbíznak benne, mint mi a sajátunkban. Figyeljünk oda rájuk - az életünket menthetik meg!

 

 

Éberen figyel - A legtöbb kutya megvédené gazdáját baj esetén
Éberen figyel - A legtöbb kutya megvédené gazdáját baj esetén
Fotó: Pinterest

 

Forrás: iheartdogs.com, petmd.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. február 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hírek - Címlapon
Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Hírek - Címlapon
Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell