A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?

2024. február 18., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.



 

Ránézésre azt gondolhatnánk, kutyusunk farkincájának legfontosabb feladata az, hogy segítsen a testnek megtartani az egyensúlyt és a stabilitást. Egy friss tanulmányból azonban kiderül, hogy fő szerepe talán nem is ebben rejlik. Persze ettől még ugyanolyan fontos testrész, mint az összes többi – csakhogy még ennél is nagyobb a jelentősége, méghozzá a kutyakommunikációban.

 

 

Mennyire befolyásolja mozgásában a kutyát a farok?

 

„Teljességgel meg voltunk győződve arról, hogy a kutyák biomechanikai okok miatt használják a farkukat, legalábbis eleinte így gondoltuk” - mondta el Dr. Martin Fischer, a Friedrich-Schiller Egyetem Zoológia és Evolúciókutató Intézetének professzora. 17 éve tanulmányozza a kutyák mozgását, ő maga is részt vett a kutatásban.

 

 

A kutya farkincájának többféle szerepe is van
A kutya farkincájának többféle szerepe is van
Fotó: Unsplash/@robfuller

 

 

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Ardian Jusufi így folytatta: „Azt találtuk, hogy a kutyafarok rotáló mozgása nagyon hasonlít a gyíkok és mókusok farkának mozgásához. Emiatt eléggé nagy a kísértés, hogy azt higgyük, ugyanazt a szerepet töltik be mint a kisebb gerinces állatok esetében.” A Max Planck Intézet kutatója elsősorban intelligens rendszerek vizsgálatával foglalkozik, azon belül is az állati mozgás, helyváltoztatás és a robotika összefüggése a fő szakterülete.

 

Elmondása szerint a gyíkok és a mókusok méretes farka rendkívül fontos szerepet játszik az állat mozgásának szabályozásában, úgymint a test orientációja (térbeli eligazodás, irányváltoztatások, stb.) és rotációja (forgómozgások, forgás, elfordulás, stb.). Nincs is ebben semmi meglepő, hacsak arra gondolunk, milyen ügyesen tudnak ezek az állatok mászni és a levegőben ugrani.

 

Ám a kutyák egészen másként „manővereznek” - rájuk nem jellemzőek az extrém mozgások. Kísérleti adatok és szimulációk kiterjedt matematikai modellezését és elemzését követően arra jutottak a kutatók, hogy eredeti elképzelésük a kutyafarok mozgásának jelentőségéről aligha állja meg a helyét*.

 

 

A mozgásban is fontos a farok, de még fontosabb a kutyák kommunikációjában
A mozgásban is fontos a farok, de még fontosabb a kutyák kommunikációjában
Fotó: Unsplash/@markgaler

 

 

Akkor mégis mire használják a farkukat a kutyák?

 

… tették fel a következő kérdést. A tanulmány azt sugallja, hogy a kutyafaroknak szinte elhanyagolható a szerepe a mozgás során, amikor a kutya például futás vagy ugrás közben helyet- vagy irányt változtat. Ha eddig úgy véltük, ausztrál juhászkutyánk hátrányból indul az agility versenyen rövidke farkincája miatt, itt az idő újragondolni a dolgot.

 

Fontos megjegyezni, hogy a szerzők elismerték, hogy a tanulmány limitált választ ad a felvetett kérdésekre, így az eredményeket sem szabad feketén-fehéren értelmezni. Dr. Fischer és Dr. Jusufi véleménye szerint a kutyák egészen apró, szinte az emberi szemmel alig látható mértékben is képesek mozgatni a farkukat, hogy kiemeljék az általa közvetített üzenet jelentőségét. Viszont „ezt rettentően nehéz kísérleti modellekkel kimutatni a hibalehetőségek miatt”.

 

Rámutatnak arra is, hogy a tanulmányban megfigyelésen alapuló adatokra támaszkodtak, melyeket Border colliek ugró mozgása során gyűjtöttek be. Amikor a későbbiekben ezen adatokból készült mintákat más kutyafélékre is szerették volna ráilleszteni, enyhe eltéréseket tapasztalhattak a kutyafajták és a jelentős méretkülönbségek miatt.

 

 

Egy vidám kutya szalad a hóban - Farkincája és mosolya is jól jelzi hangulatát
Egy vidám kutya szalad a hóban - Farkincája és mosolya is jól jelzi hangulatát
Fotó: Unsplash/@janek_m_holoubek

 

 

Például egy hosszú farokkal rendelkező kistestű fajtánál segíthet, ha megfordítjuk az adatokat, mivel nála magasabb a farok-index, vagyis nagyobb a faroknak a testhez viszonyított aránya. Ezzel szemben egy hosszabb testű kutyánál viszont kisebb lehet a farok mérete, ily módon pedig kisebb a farok-index is.

 

 

Miért olyan fontos a farok a kutyakommunikációban?

 

Habár a tanulmány szerint a kutya farkincája kevésbé járul hozzá a mozgás javításához, a szerzők szerint figyelembe kell venni szerepét, vagyis „nem lehet kijelenteni, hogy a kutya farka csupán amolyan csökevényes szerkezet, aminek semmi haszna sincs”. Csökevényesnek tekinthető az a testrész vagy szerv, melynek a múltban volt valamilyen feladata, de mára már elvesztette azt, vagy más feladatot tölt be. Ilyen például a röpképtelen madarak szárnya, vagy az embereknél a féregnyúlvány.

 

A kutyák esetében viszont nagyon is fontos testrész a farok, megannyi érzelmet tudnak kifejezni általa. Nemcsak fajtársaik, de más állatok és természetesen az emberek irányába is. Erről itt írtunk részletesebben:

 

Mit árul el a kutya farka?

 

 


* Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/news/new-study-what-do-dogs-use-tail-for/

 

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: Unsplash/@janek_m_holoubek
Cikk első megjelenése: 2023. szeptember 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Hírek - Címlapon
Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Hírek - Címlapon
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla