A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?

2020. december 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?A hála az egyik legszebb érzés, amit megtapasztalhatunk. Mélyen beleivódott a kulturánkba, olyannyira, hogyha nem mutatjuk ki hálánkat mások irányában, udvariatlannak és érzéketlennek gondolhatnak minket. Nekünk könnyű dolgunk van, hiszen többféleképpen juttathatjuk kifejezésre hálánkat: egy köszönőlappal, egy mosollyal, öleléssel, a „köszönöm” szó kiejtésével, ami akkor is hatással bír, ha ráírjuk az éppen kezünk ügyébe kerülő cetlire.

 

Mi a helyzet a kutyákkal? Hogyan fejezik ki hálájukat? Tudják egyáltalán, mit jelent? Elvégre gondoskodunk róluk, etetjük őket, játsszunk velük, elvisszük sétálni és az állatorvoshoz is, ha baj van. Vigyázunk testi-lelki épségükre, egészségükre. Vajon hálásak érte? A válasz összetettebb egy igen/nem-nél, de sokan úgy vélik, a kutyák képesek „köszönetet mondani”, sőt még tisztábban is fejezik ki, mint mi, gazdik.

 

Hálás kutya - Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám
"Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám!"
Fotó: rd.com

 

Honnan tudom, hogy hálás a kutyám?

 

A kutyák természetükből fakadóan őszinték, képtelenek lennének hazudni, hiszen érzéseiket, hangulatukat minden pillanatban kimutatják testbeszédükön, hangjukon keresztül. Ha jól ismerjük kutyánkat, viselkedésén fel fogjuk ismerni, hogyan érzi magát. Mélyen a szemünkbe néz? Éberen figyel? Lazán csóválja a farkát? Odabújik hozzánk? Odahozza a játékait? Ajándékokkal halmoz el?

 

Megannyi jelet adhatnak, melyek segítségével megpróbálják kifejezni hálájukat – amitől igazán különlegessé válik a mozzanat az, hogy csendesebb, meghittebb pillanatot élhetünk át. Mélyen a szemünkbe néz és érezzük, hogy megbízik bennünk. Ha biztonságban érzi magát mellettünk, energiája lecsendesül, egyfajta békés magabiztosság, nyugalom lengi körül. Talán még ránk is mosolyog, mintha azt mondaná: „Hálás vagyok, hogy itt vagy velem, és boldog vagyok, hogy e pillanatban veled lehetek.”

 

Ha láttunk már olyan fényképeket, videót, amelyen egy bajbajutott kutya odabújik megmentőjéhez, mi magunk is érezhettük háláját. Nem véletlenül hallani oly sokszor, hogy egy mentett kutya hálájához semmi sem hasonlítható, hiszen az élete múlhat azon, segítenek e rajta. De ugyanígy mondhat köszönetet egy sérült, beteg kutya is, aki elindult a gyógyulás útján – a gondos ápolásért cserébe odanyújtja mancsát, nekünk dől vagy egyszerűen „úgy néz ránk”.

 

Gregory, a beagle egy nagy öleléssel köszönte meg, hogy megmentették az altatás elől
"Köszönöm, hogy megmentettél!"
Fotó: BoredPanda

 

A fenti képen látható Beagle például egy hatalmas öleléssel köszönte meg, hogy kihozták a menhelyről, ahol két nap múlva altatták volna. Két éves korában új élet kezdődött a kedves kis Gregory számára, amiért elmondhatatlanul hálás lehetett!

 

Természetesen egészen apró dolgokért is érezhetnek hálát a kutyák: legyen szó egy új játékról, vagy arról, hogy mi is bekapcsolódunk a játékába. Trükktanulás, egy kiadós séta, ahol kedvére szimatolhat vagy egy finom vacsora, ami után jóllakottan odaböffent egyet nekünk („Köszi, ez nagyon finom volt!”), majd elvonul a helyére pihenni.

 

 

Egy kis tudomány

 

Bár még nem bizonyított, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi érzelmeket, gazdik és kutyabarátok sokasága ért egyet abban, hogyha kellő időt töltünk kedvencünkkel, megfigyelhetünk rajta valami olyasmit, amit hálának is jellemezhetnénk. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor kutyánk tappancsába belefúródik egy tüske vagy szilánk, és amint megszabadítjuk tőle, kiül pofijára az örömteli érzés.

 

A hála megértésének kulcsa az empátia: nem érezhetünk hálát, ha nem tudjuk belehelyezni magunkat annak a helyébe, akitől az ajándék érkezik, áldozatot hoz értünk vagy valami kedves dolgot tesz nekünk. Együttérzés nélkül azok az érzések is elvesznek, melyek akkor ébrednek bennünk, ha valaki jósággal fordul felénk. Hála helyett inkább a pillanatnyi öröm és boldogság jellemzi a helyzetet.

 

Oltalomra lelt az ember karjai között a kiskutya
Semmi sem hasonlítható egy mentett kutya hálájához
Fotó: Stray Rescue of St. Louis

 

A Bécsi Egyetem kutatóinak hála fény derült arra, hogy a kutyák képesek megérteni az emberi érzelmeket és reagálnak is azokra. A kulcs ehhez nem más, mint az empátia. A kísérlet során a kutyákat gazdájukkal együtt egy szobában helyezték el. A gazdikra fülhallgatót tettek és egy könyvet kaptak a kezükbe olvasnivaló gyanánt, hogy eltereljék figyelmüket kedvencükről. Hangszórókat szereltek fel a helyiség több pontjára, és különböző érzelmeket kifejező hangokat játszottak le rajtuk:

  • örömteli, szomorú, stb. kutyahangok (pl. játékos vakkantás, nyüszítés)
  • emberi érzelmeket kifejező hangok (nevetés, sírás, stb.)
  • semleges hangok (pl. eső kopogásának zaja, érzelemmentes hangok beszélgető emberek)

Az eredmény? A kutyák intenzívebben figyeltek, amikor a lejátszott hang érzelmeket közvetített; emberi és kutyahangokra egyaránt odafordították fejüket. A negatív érzelmi töltetű hangok hallatán (sírás, nyüszítés) viszont szinte lefagytak. Mindebből arra következtettek a tudósok, hogy a kutyák különbséget tudnak tenni az öröm, boldogság és a stressz között. Az elgondolás, miszerint képesek együttérzésre, azt sugallja, hogy a hála is érzelmeik skáláján szerepel.

 

Képesek a kutyák a hála kifejezésére?
Képesek a kutyák a hála kifejezésére
Fotó: Twitter

 

Tanítható a hála?

 

Nem igazán, ahogy nálunk sem. Vagy érezzük a hálát vagy nem. De törekedhetünk arra, hogy kedvencünkkel minden szempontból jó kapcsolatot ápoljunk, és egyre könnyebben megértsük egymást. Játsszunk vele minél többet, dicsérjük meg, ha valami jót tett, simogassuk meg, és – ha szereti – dögönyözzük meg egy kicsit. A kutya és gazdája között kialakuló bizalom, barátság, odaadás megalapozza a kötődést, és ha ez megvan, minél több időt töltünk együtt, annál szorosabbra fonhatjuk a szeretetteljes kapcsot.

 

Összegzés

 

Minden kutya egyéniség, más-más jeleket használhatnak a hála és szeretet kifejezésére. Szavakkal nem tudja elmondani, mit érez, de annál tisztább – és szerethetőbb – módokon mutatja ki: figyel ránk, finoman csóválja a farkát, megnyalogatja a kezünket, odabújik hozzánk, vagy egyszerűen csak szívesen tölti velünk az idejét. Talán ez a legbiztosabb jele annak, hogy szeret minket. Ha odafigyelünk rá, érteni fogjuk, mit szeretne közölni. Nincs is szükség szavakra.

Forrás: cuteness.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
Fájós lábai miatt csak pár lépést tud megtenni az idős kutya, de gazdáinak hála minden nap élményteli sétákra indulhat. Szívmelengető videók!

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is
Kis termete ellenére óriási szívvel áldotta meg a sors, együttérzésének pedig bájos módon ad hangot. Vagyis mancsot.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának a legjobb barátja? Hírek - Címlapon
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának a legjobb barátja?
Ónos eső érkezik - vigyázzunk kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Ónos eső érkezik - vigyázzunk kutyáinkra is!
fb-text