A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?

2022. december 28., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?



 

A hála az egyik legszebb érzés, amit megtapasztalhatunk. Mélyen beleivódott a kulturánkba, olyannyira, hogyha nem mutatjuk ki hálánkat mások irányában, udvariatlannak és érzéketlennek gondolhatnak minket. Nekünk könnyű dolgunk van, hiszen többféleképpen juttathatjuk kifejezésre hálánkat: egy köszönőlappal, egy mosollyal, öleléssel, a „köszönöm” szó kiejtésével, ami akkor is hatással bír, ha ráírjuk az éppen kezünk ügyébe kerülő cetlire.

 

Mi a helyzet a kutyákkal? Hogyan fejezik ki hálájukat? Tudják egyáltalán, mit jelent? Elvégre gondoskodunk róluk, etetjük őket, játsszunk velük, elvisszük sétálni és az állatorvoshoz is, ha baj van. Vigyázunk testi-lelki épségükre, egészségükre. Vajon hálásak érte? A válasz összetettebb egy igen/nem-nél, de sokan úgy vélik, a kutyák képesek „köszönetet mondani”, sőt még tisztábban is fejezik ki, mint mi, gazdik.

 

 

Hálás kutya - Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám
"Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám!"
Fotó: rd.com

 

 

Honnan tudom, hogy hálás a kutyám?

 

A kutyák természetükből fakadóan őszinték, képtelenek lennének hazudni, hiszen érzéseiket, hangulatukat minden pillanatban kimutatják testbeszédükön, hangjukon keresztül. Ha jól ismerjük kutyánkat, viselkedésén fel fogjuk ismerni, hogyan érzi magát. Mélyen a szemünkbe néz? Éberen figyel? Lazán csóválja a farkát? Odabújik hozzánk? Odahozza a játékait? Ajándékokkal halmoz el?

 

Megannyi jelet adhatnak, melyek segítségével megpróbálják kifejezni hálájukat – amitől igazán különlegessé válik a mozzanat az, hogy csendesebb, meghittebb pillanatot élhetünk át. Mélyen a szemünkbe néz és érezzük, hogy megbízik bennünk. Ha biztonságban érzi magát mellettünk, energiája lecsendesül, egyfajta békés magabiztosság, nyugalom lengi körül. Talán még ránk is mosolyog, mintha azt mondaná: „Hálás vagyok, hogy itt vagy velem, és boldog vagyok, hogy e pillanatban veled lehetek.”

 

Ha láttunk már olyan fényképeket, videót, amelyen egy bajbajutott kutya odabújik megmentőjéhez, mi magunk is érezhettük háláját. Nem véletlenül hallani oly sokszor, hogy egy mentett kutya hálájához semmi sem hasonlítható, hiszen az élete múlhat azon, segítenek e rajta. De ugyanígy mondhat köszönetet egy sérült, beteg kutya is, aki elindult a gyógyulás útján – a gondos ápolásért cserébe odanyújtja mancsát, nekünk dől vagy egyszerűen „úgy néz ránk”.

 

 

Gregory, a beagle egy nagy öleléssel köszönte meg, hogy megmentették az altatás elől
"Köszönöm, hogy megmentettél!"
Fotó: BoredPanda

 

 

A fenti képen látható Beagle például egy hatalmas öleléssel köszönte meg, hogy kihozták a menhelyről, ahol két nap múlva altatták volna. Két éves korában új élet kezdődött a kedves kis Gregory számára, amiért elmondhatatlanul hálás lehetett!

 

Természetesen egészen apró dolgokért is érezhetnek hálát a kutyák: legyen szó egy új játékról, vagy arról, hogy mi is bekapcsolódunk a játékába. Trükktanulás, egy kiadós séta, ahol kedvére szimatolhat vagy egy finom vacsora, ami után jóllakottan odaböffent egyet nekünk („Köszi, ez nagyon finom volt!”), majd elvonul a helyére pihenni.

 

 

Egy kis tudomány

 

Bár még nem bizonyított, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi érzelmeket, gazdik és kutyabarátok sokasága ért egyet abban, hogyha kellő időt töltünk kedvencünkkel, megfigyelhetünk rajta valami olyasmit, amit hálának is jellemezhetnénk. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor kutyánk tappancsába belefúródik egy tüske vagy szilánk, és amint megszabadítjuk tőle, kiül pofijára az örömteli érzés.

 

A hála megértésének kulcsa az empátia: nem érezhetünk hálát, ha nem tudjuk belehelyezni magunkat annak a helyébe, akitől az ajándék érkezik, áldozatot hoz értünk vagy valami kedves dolgot tesz nekünk. Együttérzés nélkül azok az érzések is elvesznek, melyek akkor ébrednek bennünk, ha valaki jósággal fordul felénk. Hála helyett inkább a pillanatnyi öröm és boldogság jellemzi a helyzetet.

 

 

Oltalomra lelt az ember karjai között a kiskutya
Semmi sem hasonlítható egy mentett kutya hálájához
Fotó: Stray Rescue of St. Louis

 

 

A Bécsi Egyetem kutatóinak hála fény derült arra, hogy a kutyák képesek megérteni az emberi érzelmeket és reagálnak is azokra. A kulcs ehhez nem más, mint az empátia. A kísérlet során a kutyákat gazdájukkal együtt egy szobában helyezték el. A gazdikra fülhallgatót tettek és egy könyvet kaptak a kezükbe olvasnivaló gyanánt, hogy eltereljék figyelmüket kedvencükről. Hangszórókat szereltek fel a helyiség több pontjára, és különböző érzelmeket kifejező hangokat játszottak le rajtuk:

  • örömteli, szomorú, stb. kutyahangok (pl. játékos vakkantás, nyüszítés)
  • emberi érzelmeket kifejező hangok (nevetés, sírás, stb.)
  • semleges hangok (pl. eső kopogásának zaja, érzelemmentes hangok beszélgető emberek)

Az eredmény? A kutyák intenzívebben figyeltek, amikor a lejátszott hang érzelmeket közvetített; emberi és kutyahangokra egyaránt odafordították fejüket. A negatív érzelmi töltetű hangok hallatán (sírás, nyüszítés) viszont szinte lefagytak. Mindebből arra következtettek a tudósok, hogy a kutyák különbséget tudnak tenni az öröm, boldogság és a stressz között. Az elgondolás, miszerint képesek együttérzésre, azt sugallja, hogy a hála is érzelmeik skáláján szerepel.

 

 

Képesek a kutyák a hála kifejezésére?
Képesek a kutyák a hála kifejezésére
Fotó: Twitter

 

 

Tanítható a hála?

 

Nem igazán, ahogy nálunk sem. Vagy érezzük a hálát vagy nem. De törekedhetünk arra, hogy kedvencünkkel minden szempontból jó kapcsolatot ápoljunk, és egyre könnyebben megértsük egymást. Játsszunk vele minél többet, dicsérjük meg, ha valami jót tett, simogassuk meg, és – ha szereti – dögönyözzük meg egy kicsit. A kutya és gazdája között kialakuló bizalom, barátság, odaadás megalapozza a kötődést, és ha ez megvan, minél több időt töltünk együtt, annál szorosabbra fonhatjuk a szeretetteljes kapcsot.

 

 

 

Összegzés

 

Minden kutya egyéniség, más-más jeleket használhatnak a hála és szeretet kifejezésére. Szavakkal nem tudja elmondani, mit érez, de annál tisztább – és szerethetőbb – módokon mutatja ki: figyel ránk, finoman csóválja a farkát, megnyalogatja a kezünket, odabújik hozzánk, vagy egyszerűen csak szívesen tölti velünk az idejét. Talán ez a legbiztosabb jele annak, hogy szeret minket. Ha odafigyelünk rá, érteni fogjuk, mit szeretne közölni. Nincs is szükség szavakra.

 

 

 

Forrás: cuteness.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. december 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel Hírek - Címlapon
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel
Gördeszkázik, kosarazik, fest és még legalább 60 mókás trükköt tud a zseni corgi Hírek - Címlapon
Gördeszkázik, kosarazik, fest és még legalább 60 mókás trükköt tud a zseni corgi