A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?

2024. január 27., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?



 

Szeretjük kedvencünket, nem vitás. De olykor roppant zavaró lehet, amikor megsimogatjuk vagy odabújik hozzánk, és megcsapja orrunkat az a semmihez sem hasonlító, furcsa szag. Okozhatja valami, amit megevett, bár nem kellett volna, de egészségügyi probléma tünete is lehet. Lássuk, melyek ezek!

 

 

I. Fogproblémák

 

1) A fogak és a fogíny betegségei

 

A kellemetlen szájszag leggyakoribb oka, főként a felnőtt és idős kutyákat érinti, de a kezdeti jelek már 2-3 éves korban is megmutatkozhatnak. A skála elég széles: a fog sérülésétől kezdve a fogkövességen át a fogíny gyulladásos vagy daganatos állapotáig terjedhet. A szájban található baktériumok és a rágás során hátramaradt morzsalékos darabkák lepedéket képeznek a fog felszínén. Idővel megkeményedik, és külső beavatkozás nélkül szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Ha a fogkő benyúlik a fogíny alá, a fogíny begyullad, nyálkahártyája vörös, tapintásra érzékeny.

 

A felhalmozódott fogkő önmagában is fájdalmat okozhat, nehézkessé teszi az evést, rágást. Ha nem tisztítják rendszeresen a kutya fogait, a fogíny sorvadásnak indulhat, mely idővel a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezethet. A vérkeringésbe jutott baktériumok megtámadhatják a kutya belső szerveit, megbetegíthetik szívét, máját, veséit. Legjobb a megelőzés, de ha már kialakult, a fogkő, az ultrahangos fogkőeltávolítás lehet a megoldás.

 

 

Fogkő és a fogak betegségei is okozhatnak rossz szájszagot
Fogkő és a fogak betegségei is okozhatnak rossz szájszagot
Fotó: Pinterest

 

 

Fogzás, fogváltás

 

Egy egészséges kölyökkutya illata és lehelete általában véve kellemes, de ahogy elkezdi leváltani tejfogait, időnként furcsa szagot érezhetünk. Ez nem más, mint a kiesett foggal járó enyhe vérzés szaga. A fogváltás időszakában a kölykök sokat rágnak, elősegítve a mozgó tejfogak kihullását és a maradandó fogak növekedését.

 

Kérjük ki állatorvosunk véleményét, milyen játékokat és rágcsálnivalókat adhatunk a kölyöknek, így elkerülhetjük, hogy bútorainkat, cipőinket, és egyéb tárgyainkat csócsálja naphosszat. A szájüregi baktériumok megtelepedése általában felnőttkortól jellemző, ezért, ha a kölyökkutya rossz lehelete nem múlik, vizsgáltassuk ki, mert fertőzés, betegség is állhat a hátterében.

 

 

II. Betegségek

 

Cukorbetegség

 

Cukorbetegség esetén a szervezet glükóz helyett több zsírt bont le, melléktermékeként ketonok szabadulnak fel. Felhalmozódásuk miatt a lehelet acetonossá válhat, mint a körömlakklemosó szaga. Diabéteszes ketoacidózisra jellemző az édeskés, gyümölcsös illat is. Ha a vércukorszint megemelkedik, a kutya nyálának cukortartalma is megnő, ez pedig remek környezetet biztosít a baktériumok megtelepedésének.

 

További jellemző tünetek: a kutya egyre többet vizel és iszik, és ha nem tudja tartani vizeletét, annak ellenére bepisilhet, hogy szobatiszta. Megnövekedett étvágy mellett veszíthet súlyából, és viselkedése is megváltozhat: ingerlékennyé válik, bágyadt és csökkenő energiaszintje miatt egyre többet pihen, alszik. Kezelés nélkül a betegség elnyomhatja az immunrendszer működését, amely elősegíti a szájban lévő baktériumok elszaporodását.

 

 

Fogzás, fogváltás - kölyökkutyáknál okozhat szájszagot
Fogzás, fogváltás - kölyökkutyáknál okozhat szájszagot
Fotó: animalheed.com

 

 

Vesebetegség

 

A vesebetegség és súlyosabb formája, a veseelégtelenség is okozhat kellemetlen szájszagot. A vesefunkció csökkenése miatt megjelenhet az ammónia szagú lehelet. Azok az anyagok, melyeket a vesék normális működés mellett képesek kiválasztani (pl. ammónia, nitrogén), ilyenkor felhalmozódnak a véráramlásban, ez pedig a kilégzés során is megmutatkozik. További tünetek: az étvágy megváltozása, súlycsökkenés, inkontinencia, a kutya többet vagy éppen kevesebbet iszik és vizel, bágyadt, kedvetlen, elesett, aluszékony.

 

Májbetegség

 

Erőteljes szájszag, hányás, étvágycsökkenés, a szemek és a fogíny nyálkahártyájának sárgás elszíneződése mind-mind utalhat májproblémára. Ha a máj nem képes megfelelően kiszűrni a mérgeket, azok a vérkeringéssel együtt eljutnak a tüdőbe is, és a kilélegzett levegő leginkább egy állati tetem szagára hasonlít. Mielőbb keressük fel állatorvosunkat ilyen esetben, mert a máj megbetegedései is sokáig rejtve maradhatnak, gyakran csak akkor okoznak látható tünetet, amikor már nehéz segíteni a páciensnek.

 

Emésztőrendszeri problémák

 

Kevésbé gyakori, de a nyelőcső és gyomor betegsége, elváltozása is okozhat kellemetlen szájszagot kutyáknál. Ide tartozik például a nyelőcső rendellenes megnagyobbodása (megaesophagus), valamint a reflux. Ha szokatlan tüneteket észlelünk kutyánkon, úgymint megváltozott étvágy, hányás, hányinger, öklendezés, nyelési nehézség, köhögés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

Vesebetegség, májprobléma kutyáknál - Többek között bágyadtság, rossz szájszag is utalhat rá
Vesebetegség, májprobléma kutyáknál - Többek között bágyadtság, rossz szájszag is utalhat rá
Fotó: dogdorable.com

 

 

Orrmelléküreg-gyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás

 

Ha valaki már átesett megfázásos betegségen, jól tudja, milyen kellemetlen érzés az orrdugulás. Kénytelenek leszünk szájon át venni a levegőt, amely a száj nyálkahártyájának kiszáradásához vezethet, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Egyenes következménye a rossz lehelet; mely felső-légúti fertőzés esetén kedvenceinknél is megjelenik. Az orrnyálkahártya és melléküreg gyulladás mellett azonban daganatos megbetegedés is állhat a hátterében. Köhögés, tüsszögés, orrfolyás, légzési nehézség esetén mindenképpen vigyük el kutyánkat a rendelőbe!

 

Szájüregi daganatok

 

A fogak és a fogíny betegségei mellett sajnos nem ritka a szájüreget érintő tumorok kialakulása sem. Növekedésük gyakran olyan sebességgel halad, hogy a rákos sejteket tápláló vérerek képtelenek lépést tartani velük, emiatt a szövetek egy része elhalhat (nekrózis). E helyen könnyen megtelepednek a baktériumok, mely egyenes út a rossz szájszag kialakulásához.

 

A szájüregi daganatok elhelyezkedése, alakja és mérete nagy változatosságot mutat, ezért, ha furcsa képződményt, növekményt észlelünk kutyánk szájában, ajkain, ne habozzunk megmutatni állatorvosunknak!

 

 

Kellemetlen lehelet kutyáknál - Megfázás, felső légúti betegség is lehet az ok
Kellemetlen lehelet kutyáknál - Megfázás, felső légúti betegség is lehet az ok
Fotó: rd.com

 

 

III. A rossz szájszag egyéb lehetséges okai

 

Idegen anyagok

 

Ahogy korábban említettük, a kutyák kíváncsisága határtalan. Olyan dolgokat is megehetnek, amiket nem kellene, például ürüléket és állati tetemeket. Egy kirándulás a természetben, séta a vízparton felszínre hozhatja ősi ösztöneiket: belehempereghetnek és bele is kóstolhatnak egy kimúlt vadállat vagy hal maradványaiba. Pofijukon kitörő örömmel térnek hozzánk vissza, mi pedig vakarhatjuk a fejünket, hogy mi ez a szörnyű bűz? Átmeneti ugyan, de borzasztó kellemetlen lehet – ha a tóparti mókázás után utaztunk már haza egy olyan kutyával, amelyik előzőleg döglött halat evett… Nem győztünk szellőztetni, igaz? Egy alapos fogmosás segíthet elűzni a szagot, de van, hogy csak órák múltán enyhül.

 

Amit tehetünk: figyeljük kedvencünket és környezetünket, hogy időben közbeléphessünk. Ha bizonytalanok vagyunk, hogyan, kérjük pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét.

 

Mérgező anyagok

 

Minden kutya egyéniség, de egyvalamiben nagyon is hasonlítanak egymásra: szinte bármit megennének, ami felkelti érdeklődésüket. Sajnos akkor is, ha az a dolog káros az egészségükre. Számtalan mérgező anyaggal találkozhatnak otthon és a sétákon is; elegendő egyetlen kóstolás, és életveszélyes állapotba kerülhet a kutya. Például a fagyálló enyhén édeskés illata, íze csábítóan hat, de egyes rovarölők, rágcsálóirtók, és tisztítószerek, vegyszerek is magukhoz vonzhatják a kutya orrát. Ha arra gyanakodunk, kutyánk fogyasztott ezekből, mielőbb értesítsük az állatorvost! Mérgezés esetén az idő fontos tényező: minél előbb kiderül, mi okozza a bajt, annál hamarabb tudnak segíteni a szenvedő kutyának.

 

Táplálék

 

Ha a kutya előszeretettel turkál a szemetesben, olyan dolgokat is elfogyaszthat, melyek egyfelől ártalmasak az egészségére, másfelől kellemetlen szájszagot okozhatnak. Ugyanakkor a kutya eledele sem mindig járul hozzá a friss lehelethez. A száraztápok és rágócsontok éppen a rágás révén tisztíthatják a fogakat, de a nedves eledelek (konzervek) is elősegíthetik a kellemes illatot. Kérjük ki állatorvosunk véleményét a kellemes szájszagot elősegítő, helyes táplálás kapcsán!

 

 

Mérgező anyagok, ürülék, állati tetem elfogyasztásától is  büdös lehet a kutya szája
Mérgező anyagok, ürülék, állati tetem elfogyasztásától is  büdös lehet a kutya szája
Fotó: spoiledhounds.com

 

 

Hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen szájszagtól?

 

Ha az állatorvosi vizsgálatok során megbizonyosodtunk afelől, hogy kutyánk egészséges, csupán fogai szorulnak rendszeres ápolásra, mi magunk is sokat tehetünk az ügy érdekében:

 

  • Fogmosás: a legegyszerűbb és talán leghatékonyabb módja a kellemetlen szájszag megelőzésnek. Használjunk kutyák számára gyártott fogkefét és fogkrémet. Ideális lenne naponta megmosni kedvencünk fogait, de szánjunk rá időt legalább hetente több alkalommal.
     
  • Rágójátékok, rágócsontok: segítik a fogakon lévő lepedék eltávolítását, miközben a kutya rág.
     
  • Kiegyensúlyozott táplálás: a helyes étrend hozzájárul a kutya egészségéhez, elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését
     
  • Tiszta etető- és itatótál: ezeken ugyanis pillanatok alatt lerakódhatnak a szennyeződések, és baktériumok jelenhetnek meg rajtuk. Mossuk el az etetőtálat minden étkezést követően, de legalább naponta egyszer. Az itatótálba tegyünk friss, tiszta vizet. Ha hamar bekoszolódik, cseréljük napjában akár többször. Az alján még így is megjelenhet egy nyálkás réteg, ezért ez is rendszeresen megérdemel egy alapos elmosást.

 

 


 

Még több érdekesség és hasznos információ elérhető alábbi cikkjeinkben: 

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: petmd.com, treehugger.com
Indexkép forrás: spoiledhounds.com
Cikk első megjelenése: 2021. április 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Ebugatta Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Hírek - Címlapon
Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton Hírek - Címlapon
Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton