A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tippek a kutyák fogápolásához

2019. június 22., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Sorozatunk folytatásában gyakorlati tanácsokat adunk ehhez.



Előző cikkünkben a fogápolás jelentőségéről, valamint a hiányos fogápolásból eredő lehetséges betegségekről írtunk. Az elméleti rész után most olyan hasznos tippeket adunk, amelyek betartásával hozzájárulhatunk kutyánk fogainak egészségéhez.

 

 

1) Mindennapos fogmosás

 

A legjobb módszer, hogy tisztán tartsuk kutyánk fogait. Erre a célra használhatunk kifejezetten kutyák számára kifejlesztett fogkefét vagy ujjra húzható fogkefét. Ha mégsem találunk ilyen eszközt, vagy valamiért nem szimpatizálunk vele, alkalmazhatunk egy puha sörtékkel rendelkező hagyományos fogkefét.

Amire viszont figyeljünk: csak kutyák számára készült fogkrémet tegyünk a fogkefére. Az általunk használt fogkrém fluoridot és olyan kémiai anyagokat tartalmazhat, melyek ártalmasak lehetnek kutyánk egészségére nézve, ezért ezeket kerüljük. Csirke- vagy marhahús ízesítésű kutyafogkrémet is kaphatunk, amely nem okoz gondot kedvencünknek, ha lenyeli azt. 

 

Rendszeres fogmosással tisztán tarthatjuk kutyánk fogait
Rendszeres fogmosással tisztán tarthatjuk kutyánk fogait
Fotó: youtube.com

 

Kutya-fogmosáshoz az alábbiakra lesz szükséged:

  • kutyafogkefe
  • kutyafogkrém
  • törölköző (szakállas, szálkás- vagy hosszúszőrű kutyáknál különösen hasznos)
  • gumikesztyű (válaszható)
  • lehetőleg rövidre vágott körmök (a sérülések elkerülése érdekében)
  • nagy adag türelem a szoktatás során
  • eleinte egy segítő kéz is jól jöhet (finoman, de határozottan tartsa a kutyát)

 

A fogmosás lépései:

  • Szoktasd hozzá kutyádat, hogy megérinted a pofáját. Körkörös mozdulatokkal simogasd a szája körüli részt, óvatosan nyisd ki a száját, majd hagyd, hogy becsukja. Ha elrántaná, finoman, de határozottan igyekezz pár másodpercig megtartani. Ezt addig gyakorold, amíg kutyád kényelmesen érzi magát. 
  • Ismertesd meg vele a fogkrém illatát. Mivel a legtöbb kutyafogkrém húsos ízesítésű, kutyád hamar meg fog barátkozni vele. (Csak vigyázz, el ne lopja az egész tubust desszert gyanánt!)
  • Mutasd meg neki a fogkefét. Hagyd, hogy megszagolja, de ne engedd, hogy rágni kezdje. Helyezz rá egy kis fogkrémet, majd körkörös mozdulatokkal kezdd el mosni az elülső fogait. Ha nem ellenkezik, szép lassan rátérhetsz a hátulsó fogakra is. Eleinte ez kényelmetlenebbül érintheti kedvencedet, mivel szét kell húzni a száját. Ne erőltesd, inkább próbáld meg következő alkalommal is, amikor már ő is gyakorlottabb, ellazultabb lesz.
  • Óvatosan mozgasd a fogkefét a fogíny alatti részeken. Ne dörzsöld, mert felsértheted fogínyt, apró mozdulatokkal húzd lefelé a fogkefét a lepedék eltávolításához. 
  • Ha úgy látod, kutyád elunta a fogmosást, mocorogni kezd, kényelmetlenül érzi magát, fejezd be a műveletet. Folytasd inkább másnap, nehogy rossz élményként rögzüljön benne. Mint minden feladatnál, itt is az a legfontosabb, hogy addig gyakorold, amíg kutyád is jól érzi magát közben. 
  • Jutalomként vidd el sétálni vagy játssz vele. :)

 

Rágócsont a kutyának - az egészséges fogakhoz
Rágócsont a kutyának - az egészséges fogakhoz
Fotó: currentinfishers.com

 

2) Megfelelő étrend

 

Ahhoz, hogy megőrizzük kutyánk fogainak egészségét, jó, ha odafigyelünk arra, mivel etetjük. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szárazeledel elősegíti a fogak tisztántartását, mivel csökkenti a lerakódások kialakulását, és ezáltal a fogkőképződést.

A legtöbb kutya szereti a konyhai maradékot, de az általunk elfogyasztott ételek nagy része extra kalóriával látja el az ebek szervezetét, a fűszeres, zsíros ételek és az édességek rontják fogainak egészségét.

Gyakori tévhit, hogy elegendő csontot adni a kutyának fogtisztítás gyanánt. Sajnos egy csont elrágása során kutyánk könnyen felsértheti száját, amely kezeletlenül hagyva gyulladások és fertőzések melegágya lehet.

 

 

3) Fogtisztító falatok

 

A rendszeres fogápolás részét képezheti, ha fogápoló rágcsálnivalóval látjuk el kedvencünket. Jutalomfalatok, kekszek és rágócsontok széles választéka áll rendelkezésre a boltok polcain. Érdemes klinikailag tesztelt terméket választani, mely bizonyíthatóan csökkenti a lerakódások kialakulását. A rágócsont vásárlásánál körültekintően válasszunk, „kutyánk szájához illő” méretben, formában és szilárdságban. Emellett használhatunk speciális szájsprayt vagy ivóvízbe keverhető szájhigiéniás cseppet is.

 

Ellenőriztessük kutyánk fogait állatorvosunkkal!
Ellenőriztessük kutyánk fogait állatorvosunkkal!
Fotó: coralspringsanimalhosp.com

 

 

4) Rendszeres állatorvosi ellenőrzés

 

A fogmosás mellett hasznos, ha meghatározott időközönként megvizsgáltatjuk kutyánk száját állatorvosunkkal. Előfordulhat, hogy nekünk nem tűnik fel egy kisebb elváltozás, ezért jobb, ha szakemberre bízzuk a rendszeres ellenőrzést, hiszen ő még időben jelezheti felénk az esetleges problémákat, s megkezdhetjük a kezelést.

 

 


Te hogyan tartod tisztán kutyád fogait? Írd meg nekünk kommentben! 


 

Forrás: pedigree.com
Indexkép forrás: petbucket.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 21.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019 Hírek - Címlapon
Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019
Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani Hírek - Címlapon
Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani