A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019

2019. június 24., 13:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A nyáron hullámokban érkező kánikulák során egyre magasabbra kúsznak a hőmérők higanyszálai, a rekkenő hőség egyre hosszabb ideig tombol. Hol máshol lehetne legjobban átvészelni a forró napokat, mint a vízparton? Nagyon nem mindegy azonban, hogy merre indulunk útnak, ha kutyával vagyunk!Négylábú családtagjaink sem maradhatnak otthon, ha nyaralni indulunk, vagy csak épp egy hétvégre utaznánk el pihenni valahova. És ha már nyár, adja magát a döntés, hogy vízpart fele indulunk, hiszen a hűs víz nyújt szinte egyedül menedéket, felfrissülési lehetőséget a rekkenő hőségben. Kétszer is meg kell gondolnunk azonban, merre indulunk, hiszen kedvenceinket nem minden vízparton látják sajnos szívesen.  Segítségül összegyűjtöttük hát idén is az információkat a Magyarországon fellelhető vízpartokról - természetesen kutyás szemszögből.

 

 

 

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019

 

 

 

Kijelölt kutyás  fürdetőhelyek, fürdőhelyek és strandok

Ezekre a vízpartokra bátran indulhatsz kutyával is!

 

1 - Fonyódi Kutyás Fürdetőhely

A Balaton legelső kutyabarát strandja (hivatalosan fürdőhely!) hatalmas, gondozott területen várja a kutyásokat a Fonyódi kikötő és Vízirendőrség mellett.

 

 

2 - Balatonföldvári kutyabarát fürdőhely

A Balaton első kutyabarát fürdőhelye után Balatonföldvár is megnyitotta kapuit a kutyával fürdőzők előtt.

 

 

3 - Tihany Belső-tó

A tihanyi Belső-tó délkeleti sarkánál lehetőség van a kutyák úsztatására, fürdetésére. A csónakkikötő stég környékén tábla is jelzi, hol lehet beengedni a kutyákat a vízbe - így biztosan nem zavarják egymást a horgászokkal. A víz minősége azonban kifogásolható.

 

 

4 - Dunakeszi, Duna-part

A Horányi Rév melletti partszakaszon a kutyák a vízben, a gazdik a parton hűsölhetnek a meleg napokon. A part mellett büfék is várják a gazdikat.

 

 

5 - Velence - Drótszamár kemping

A Velencei-tavon csak a kemping területére eső partszakaszon lehet kutyát a vízbe engedni. Érdemes az odautazás előtt a  kemping területén tartott programokról, koncertekről tájékozódni, ha a zajt, vagy a tömeget el szeretnéd kerülni kutyáddal.

 

 

6 - Délegyházi-tavak - Tavirózsa Kemping

A Budapesthez közel eső Délegyházi-tavakon található a Tavirózsa Kemping, mely kutyabarát, és a hozzá tartozó partszakaszon is megengedett a kutyák fürdetése.

 

 

8 - Hetényegyháza - Dog Holiday

A Dog Holiday kutyapanzió és kutyanapközi területén kialakított tóban fürödhetnek a kutyák is - azonban mindenképp előzetes egyeztetés szükséges! Az elérhetőségeit ide kattintva találod!

 

FRISSÍTÉS! Új információ: a Dog Holiday már nem fogad strandolásra vendégeket!

 

 

 

9 - Pécs - Hirdi Kutyastrand

2017-től várja a kutyásokat a Hirdi Kutyastrand. Itt írtunk róla részletesen.

 

 

10 - Öreg-tó, Tata

A csodálatos környezetben fekvő tatai Öreg-tó egyes részein a kutyák is élvezhetik a vizet! A tó körül táblák jelzik, mely szakaszon pancsolhatnak a kutyák! A környék remek kiránduló- és aktív szabadidő eltöltési lehetőségekkel rendelkezik.

 

 

11 - Zalaegerszeg - Gébárti-tó

Az élményfürdő felől lehet legegyszerűbben megközelíteni a kutyastrandot. A partszakasz kizárólag a kutyák fürdetésére, úsztatására alkalmas, szó szerinti strandolásra nem.  A vízbe jutás könnyítéséért rámpát is elhelyeztek.

 

 

12 - Tiszafüred - Mancsos Pancsoló

Kelet-Magyarország első kutyás fürdetőhelyén a kutyák és gazdik is pancsolhatnak.

 

 

13 - Hatvan - Kutyajó Strand & Park 60

A hatvani strand magánkézben lévő területen helyezkedik el, így nyitva tartása is a bejelentkezéstől függ. A telken kisebb-nagyobb vizekben pancsolhatnak, játszhatnak a kutyák..

 

 

Kis kutyával jobb a sekély vizet választani
Kis kutyával jobb a sekély vizet választani
Fotó: Hornyak Photo

 

 

 

 

Vízpartok csak saját felelősségre

Az alábbi vizek mellett nincs hivatalosan kijelölt partszakasz, ahol megmártózhatunk kutyáinkkal.

 

14 - Kaposvár - Desedai-víztározó

Hivatalosan nincs olyan kijelölt partszakasz a Deseda területén, ahol megengedett a kutya úsztatása, sem a kutyával való fürdés. A tó déli területén fekvő strandra kutyát bevinni tilos! A tó egyes részein már a partnál is igen mély a víz, valamint oda kell figyelni a tavon edző sportolókra (kajakosokra például), valamint a horgászokra is.

 

 

15 - Budapest - Kopaszi gát

Úgy tudjuk, a Kopaszi-gáton nem, hanem a mellette fekvő Duna-part szakaszán van egy terület, ahol lehet kutyát fürdetni: ez a Rio melletti területről érhető el.

 

 

16 - Hejőkeresztúr

Nyékládháza és Hejőkeresztúr környékén több tó is található. Két humán strand is van, ide nem lehet kutyával menni, azonban nem hivatalosan egy másik partszakaszon a kutyákat is be lehet engedni a vízbe. Fontos azonban tudni: ez a tó kavicsbánya-tó, így mindenki csak saját felelősségre használja!

 

 

17 - Tiszakécske és környéke

A Holt-Tisza szakaszain, csatornáin nincs tiltva a kutyák fürdetése, azonban a  kutyások számára hivatalosan kijelölt szakasz sincs. Fontos azonban tisztában lenni vele: ezek a vizek elsősorban horgászvizek, így minden esetben legyünk tekintettel a horgászokra!

FRISSÍTÉS:
A Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület jelezte, hogy a fenti körülmények megváltoztak, így a vízen semmiféle háziállat (pl. kutya) fürdetése nem engedélyezett.

 

 

18 - Pécsi-tó

Értesülésünk szerint a Pécsi-tó partján fekvő kijelölt fürdőhelyek kivételével nincs akadálya annak, hogy kedvenceink is megmártózzanak. A humán strandokon tiltó tábla is jelzi a kutyák fürdetésének tilalmát, erre nagyon oda kell figyelni!

 

 

19 - Szanazug

A Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál van egy szakasz, ahol kutyáinkkal is mártózhatunk.

 

 

A vízparton könnyebben átvészeli a hőséget kutya és gazdi egyaránt
A vízparton könnyebben átvészeli a hőséget kutya és gazdi egyaránt
Fotó: Hornyak Photo 

Tilos a kutyák fürdetése az alábbi helyeken:

Figyeljünk oda a tiltó táblákra, és érvényes szabályokra, ellenkező esetben akár több tíz ezer forint bírságot is kaphatunk!

 

20 - Fertő-tó

Sajnos a Fertő-tó partján eddig eltűrt négylábúakat 2016-ban végleg eltiltották a pancsolástól.

A köztudottan kutyabarát Ausztriában sehol sem lehet kutyát fürdetni, úsztatni a Fertő-tóban. (Kivételt képez három magán partszakasz.) Ennek legfőbb oka, hogy a tó és környéke természet- és madárvédelmi terület, így igen szigorú szabályozások alá esik.

 

 

21 - Kővágóörsi "kutyaparadicsom"

Néhány éve utánajártunk, mi a helyzet a Kővágóörsi "kutyaparadicsom" nevű hellyel, ahol állítólag kutyát lehet úsztatni. Sajnos semmilyen információt, elérhetőséget nem találtunk a helyről (ahogy azóta sem), ezért az Önkormányzat segítségét kértük, mit lehet tudni erről a kutyás vízpartról. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezek a tavak bányatavak, a bennük való fürdőzés tilos és nem mellesleg veszélyes is! A településen nincs olyan vízpart (így az ide tartozó Balaton-partszakaszon sem), ahol hivatalosan is fürödhetnénk kutyánkkal együtt.

 

 

22 - Kutyacamping, Bugyi

Sajnos már Bugyin, a Kisfogas-tóban sem fürdethetjük meg kutyánkat. A népszerű Kutyacampingnek egy feljelentés és egy tulajdonosi tiltás miatt be kellett zárnia. Értesüléseink szerint a tó valószínűleg eladásra kerül, a két tulajdonos egyike ez okból emelt szót a kemping ellen.

 

 

23 - Orfűi-tó

Az Orfűi-tó területe kijelölt fürdőhely, így ott kutya nem fürdethető a vízben.

 

 

7 - Borostyán-tó, Zalalövő

Korábban a fürdési lehetőségek között szereplő Borostyán-tó sajnos nem kutyabarát. A strand egy kis szakaszán ezidáig szépen megfértek a kutyával érkezők, messze a népszerű humán strandtól, így senkit nem zavartak. Sajnos a hatályos önkormányzati rendelet ezt nem engedi meg, így a Borotyán-tó is kiesett a hűsölési lehetőségek sorából. Az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezen a jövőben nem is kívánnak változtatni.

 

 

A természetes vizeken meg lehet mártózni kutyával is, amennyiben ezt tábla, kerítés nem tiltja, vagy korlátozza
A természetes vizeken meg lehet mártózni kutyával is, amennyiben ezt tábla, kerítés nem tiltja, vagy korlátozza
Fotó: Hornyak Photo

 

 

 

És ami a térképen nem szerepel…

 

Alternatív megoldásként jöhetnek szóba a természetes vizek.

A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének. Az erre vonatkozó jogszabályokat, lehetőségeket ide kattintva olvashatod el!

 

Bányatavak

A bányatavak gyakran igen mélyek (akár több mint 10 méter!), a vizük nem képes úgy felmelegedni, mint a nagy felületű és sekélyebb tavaké. A felszíne lehet, hogy felmelegszik a kánikulában a mélyebb részeken azonban nagyon hideg - ha felhevült testtel merészkedünk bele akár mi, akár kutyáink, tragédia is lehet a vége. A bányatavakban mindenki csak saját felelősségére fürdőzzön!

Ezekben a tavakban egyébként a legtöbb helyen tiltott a fürdőzés, nagyon kevés a kijelölt strandszakasz. Ez minden esetben a fürdőzők védelme érdekében kerül tiltásra! Aki a tiltást megszegi, akár komoly bírságra is számíthat!

 

 

 


Indexkép forrás: Hornyak Photo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál? Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál?
Úgy adogatja a labdát a fekete-fehér kutya gazdájával, mint a profi strandröplabdások!

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand! A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand!
Végre kezdi megmutatni magát a nyári jó idő, hamarosan pedig mentehetetlenül be is robban a legmelegebb évszak. Szerencsére idén is lesz lehetőség a hűsölésre a Hirdi Kutyastrandon!

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyacsempész hálózatot buktatott le az olasz rendőrség - magyar tagokra is fény derült Hírek - Címlapon
Kutyacsempész hálózatot buktatott le az olasz rendőrség - magyar tagokra is fény derült
Tippek a kutyák fogápolásához Hírek - Címlapon
Tippek a kutyák fogápolásához