A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára

2022. augusztus 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!Egyszerűen tudja, hogy „arra” készülsz… Még csak be sem kell lépned a fürdőszobába, hogy érezze, itt valami történni fog, méghozzá olyasmi, aminek ő is a része lesz. Sajnos. A legtöbb kutya ugyanis messzire elkerülné a fürdőkádat, és ha tehetnék, egy életen át boldogan meglennének fürdetés nélkül. Többnyire azok is, akik imádják a vizet és a sáros pocsolyákban is szívesen pancsolnak. Egyesek elbújnak, mások határozottan küzdenek a procedúra ellen. Mit tehetünk, hogy kedvencünk megbarátkozzon… khm, vagy legalább elfogadja a fürdetést?

 

1. Szoktasd hozzá a fürdőkádhoz!

 

Még mielőtt megengednéd a vizet. Tegyél úgy, mintha mi sem történne, amikor bemész a fürdőszobádba, s ha kedvenced követ, mutasd meg neki a fürdőkádat. Hagyd, hogy megszimatolja a szélét, és ha kíváncsian figyel, gyengéden vedd karjaidba, emeld meg, majd ereszd bele a kádba. Ügyelj arra, hogyha egyensúlyt keresve kapálózna, ne lógjón ki egyik lába sem – mind a négy mancsa érkezzen le a kád aljára, lehetőleg egyszerre.

 

A fürdetés kellemes élmény is lehet a kutya számára
A fürdetés kellemes élmény is lehet a kutya számára
Fotó: yoyipet.com

 

Ha nyugton marad akár csak egy pillanatra is, dicsérd meg, és adj neki bőségesen jutalomfalatot. Ezzel elterelheted figyelmét, így ahelyett, hogy azon kattogna az agya „Ajaj, hova kerültem? Mi lesz most?”,  a kezedben lévő finomságokkal fog foglalkozni. Kezdetben elég egyetlen perc, majd ha úgy látod, nem okoz számára gondot az üres kádban ácsorogni, lassanként növelheted az időtartamot. Két perc, három perc, majd 5-10, hiszen a fürdetéshez is szükséged lesz időre. Ha több kutyával osztjuk meg életünket, és egyikük már tapasztalt a fürdetés terén, nyugodtan viseli, magabiztos jelenléte segítségünkre lehet, hiszen a kutyák rengeteget tanulnak egymástól.

 

Tipp: Kipróbálhatjuk azt is, hogy a napi ételadagja egy részét az üres fürdőkádban kapja meg a kutya, így az ételt, evést összeköti a hellyel. Tulajdonképpen nem is történik semmi különös, csak annyit változtattunk, hogy egyszer-egyszer a kádban vacsorázik, talán így már nem is olyan félelmetes a dolog.

 

Fürdetés tippek - Egy tapasztalt barát jelenléte megnyugtathatja a kutyát
Fürdetés tippek - Egy tapasztalt barát jelenléte megnyugtathatja a kutyát
Fotó: dognutrition.com

 

2. Használj csúszásgátló szőnyeget!

 

A fürdőkád alja ijesztő lehet a kutya számára, mert hideg és csúszik is, pláne, amikor majd a víz is folyik a csapból, zuhanyból. Ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha belehelyezünk a kádba egy csúszásgátló gumiszőnyeget, amelyen kényelmesen állhat, és mancsaival fogást talál rajta. A fürdőkádhoz való szoktatásnál a legjobb, ha már az első pillanattól fogva használjuk ezt a remek kiegészítőt.

 

3. Használj sok-sok jutalomfalatot!

 

A sok-sok ez esetben jelenthet rengeteget is, a lényeg, hogy a kutya elméjében pozitív asszociáció jöjjön létre a kád és a fürdetés között.  Minél több finomságot kap már a fürdetés előtt, alatt és utána is, annál együttműködőbb lesz. Vagy legalább küzdés nélkül elfogadja, hogy a tisztálkodásra olykor-olykor szükség van. A jutalomfalatok mellett jótékonyan hat kedvencünkre az is, ha végig nyugodtak maradunk (akkor is, ha nehéz), türelemmel vezetjük át a folyamaton, és megnyugtató hangon beszélünk hozzá, bőségesen dicsérjük. A fürdetés után pedig megkoronázhatjuk az élményt azzal, ha valamilyen különleges rágcsálnivalót adunk neki, amit csak ilyenkor kap.

 

Tipp: Tanítsuk meg kutyánknak egy olyan szót, amit csak és kizárólag a fürdetéshez használunk (zuhany, fürdés, fürcsi, pancsi, stb.) Amint összeköti a folyamattal, a szó hallatán tudni fogja, mire számítson, ha a későbbiekben meg kell fürdetnünk.

 

Fürdetés tippek - Jutalomfalatra vár a kutya
Fürdetés tippek - Jutalomfalatra vár a kutya
Fotó: westen61.de

 

4. Kezdd a mancsoknál

 

Néhány kivételtől eltekintve, senki sem szereti, ha a fejére borítanak egy vödör vizet, vagy szembefröcskölik vele. Ugyanígy élheti meg a kutya azt, ha a zuhanyrózsával a bucijánál kezdjük a fürdetést. Először a mancsait nedvesítsük be kellemes, kézmeleg vízzel, majd fokozatosan haladjunk felfelé. A szoktatás időszakában bőven elég, ha egyszerre csak egy lépést teszünk, például csak a mancsai lesznek vizesek, majd kivesszük a kádból, megtöröljük és jól megdögönyözzük. Legközelebb a mancsokat és a lábait nedvesítjük be, majd kivesszük és megdicsérjük. Igen, időigényes, de a befektetett energia és a türelem, odafigyelés egy életen át meghozhatja gyümölcsét. 

 

Haladjunk ebben a sorrendben: mancsok – lábak – mellkas – has – jobb oldal – bal oldal – nyak alsó része – nyakon oldalsó része – hát – derék – fenék – farok. A nyakhoz érve emeljük meg a kutya fejét, hogy orra kissé felfelé mutasson, így elkerülhetjük, hogy a vízsugár orrába, szemébe, fülébe fröccsenjen.

 

Fontos! Fürdetés közben többször is úgy érezheti a kutya, hogy meg kell ráznia magát. Ez ösztönös cselekedet, mint a vakarózás, ha valami viszket. Hagyjuk, hadd rázza meg magát, ezzel feszültségét is oldja! Ne lepődj meg azon sem, ha fürdetés után "megőrül"...

 

Fürdetés tippek - Kezdd a kutya mancsával
Fürdetés tippek - Kezdd a kutya mancsával
Fotó: petplusmag.com

 

Ha szeretnénk a kutya fejét is lemosni, legyünk nagyon óvatosak! Ne menjen a szemébe, orrába, füleibe víz, sem sampon! Ez trükkös lehet, ha izeg-mozog, ezért, ha van rá lehetőség, kérjük be családtagunkat, barátunkat, hogy tartsa gyengéden, de határozottan a kutya fejét. Megpróbálhatjuk azt, hogy egyik kezünkkel letakarjuk a szemét, mintegy ernyőt formálunk a homlokán a szemöldök felett, majd egy kisebb műanyag kancsóból langyos vizet öntünk rá. A fülek külső részét átdörgölhetjük egy maréknyi samponos vízzel, majd a fejtetőt, végül – ismét ernyőt formálva – óvatosan leöblítjük langyos vízzel. 

 

Tipp: Ha bizonytalanok vagyunk, vagy nagyon ficereg a kutya, használjunk egy kisebb törölközőt. Nedvesítsük be langyos vízzel, töröljük át pofáját, a szemek és fülek környékét és az állát. Ezután jöhet a samponozás, végezetül a tiszta langyos vizes áttörlés. Ééés kész!

 

Fürdetés tippek - Vigyázzunk, hogy ne menjen víz, sem sampon a kutya szemébe, orrába, fülébe
Fürdetés tippek - Vigyázzunk, hogy ne menjen víz, sem sampon a kutya szemébe, orrába, fülébe
Fotó: dogingtonpost.com

 

5. Zuhanyrózsa, szórófej vagy vizeskancsó?

 

Eleinte az is összezavarhatja a kutyát, hogy a zuhanyrózsából víz jön ki. Amit aztán ráirányítunk testére. Juj. Az érzékenyebbek stresszt élhetnek át ennek hatására, a pozitív megerősítés ellenére is. Legyen az a jutalomfalat bármilyen finom is, attól az a vizet spriccelő fura izé még mindig ott van. Ilyenkor érdemes kicsivel komolyabb előkészületeket tenni: a flakonon lévő leírásnak megfelelően higítsuk fel a kutyasampont egy literes műanyag kancsóban, majd helyezzük el úgy, hogy könnyen elérjük. Tehetjük szórófejes flakonba is, de az is kellemetlen lehet a kutya számára.

 

Az „előáztatáshoz” is használhatunk egy vizes kancsót, amelyet megtöltünk kézmeleg vízzel, majd testtájról-testtájra haladva átöblítjük vele a kutya szőrét (a vastagabb, olajos bundánál többszöri ismétlésre lehet szükség). Ezután jön a samponos mosás, majd végül az öblítés. Itt viszont már nem olyan könnyű megúszni a zuhanyrózsa használatát a sampon eltávolítása miatt – szerencsére magunk szabályozhatjuk a vízsugár erejét. Inkább öblítsük át többször gyenge vízsugárral, minthogy egyszer egy „jó erőssel kicsapassuk” a kutya szőréből a samponos vizet.

 

Tipp: Kistestű vagy félénk, érzékeny kutyák fürdetéséhez beszerezhetünk olyan zuhanyfejet, melyen állíthatjuk a vízsugár erősségét, és egy beépített karral azonnal elzárhatjuk a vizet.

 

Fürdetés tippek - Töltsünk meg egy műanyag kancsót langyos vízzel az öblítéshez
Fürdetés tippek - Töltsünk meg egy műanyag kancsót langyos vízzel az öblítéshez
Fotó: dogbarn.com

 

 

+ 1. Kezdd egy kiadós sétával, játékkal!

 

Ha a fürdetés előtt kimozoghatja magát a kutya, nyugodtabban érezheti majd magát a kádban. Meleg időjárás esetén amúgy is jólesik egy kicsit lehűlni, s ha ezt a vízpart helyett otthon, fürdetés formájában tesszük meg, előnyünkre fordíthatjuk a kutya természetes ösztöneit. Vigyázat! A nyári hőségben sem szabad hideg vízben fürdetni a kutyát, mivel az sokkolhatja felhevült szervezetét. Séta, testmozgás után hagyjuk egy kicsit pihenni, majd jöhet a fürdetés – kézmeleg vízzel!

 

Végezetül: ha minden trükköt bevetettünk, mégsem boldogulunk, kérjünk segítséget pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatrénertől. Ellátogathatunk kutyakozmetikába is, ahol kedvencünkkel együtt sajátíthatjuk el a fürdetés csínyját-bínját, akár rövid, akár hosszú szőrű.

 

Fürdetés tippek - Alapos törölközés és készen is vagyunk
Fürdetés tippek - Alapos törölközés és készen is vagyunk
Fotó: Pinterest

Forrás: cesarsway.com, iheartdogs.com
Indexkép forrás: westen61.de
Cikk első megjelenése: 2021. október 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők
Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek a szénanátha kellemetlen tüneteitől, bár esetükben elsősorban a bőr érintett. Mit érdemes tudni az állapotról és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt
Hófehéren ragyogó bundájával nyakig merült a dagonyában, hatalmas vigyorral a fején nézett gazdijára. Mindezt pont a kutyakozmetika után...

Új kutya a családban – barátja lesz a réginek? Új kutya a családban – barátja lesz a réginek?
Hatalmas öröm, évtizeden átívelő kaland és bizony meglepő, de néhol átmeneti, néhol sajnos hosszantartó problémák forrása is lehet, ha becsattog a család életébe egy csupamancs, bozontos családtag.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négy méter mély kútból mentettek ki egy kiskutyát a tűzoltók Hírek - Címlapon
Négy méter mély kútból mentettek ki egy kiskutyát a tűzoltók
Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért ásítanak (annyit) a kutyák?