A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára

2024. február 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!



Egyszerűen tudja, hogy „arra” készülsz… Még csak be sem kell lépned a fürdőszobába, hogy érezze, itt valami történni fog, méghozzá olyasmi, aminek ő is a része lesz. Sajnos. A legtöbb kutya ugyanis messzire elkerülné a fürdőkádat, és ha tehetnék, egy életen át boldogan meglennének fürdetés nélkül. Többnyire azok is, akik imádják a vizet és a sáros pocsolyákban is szívesen pancsolnak. Egyesek elbújnak, mások határozottan küzdenek a procedúra ellen. Mit tehetünk, hogy kedvencünk megbarátkozzon… khm, vagy legalább elfogadja a fürdetést?

 

1. Szoktasd hozzá a fürdőkádhoz!

 

Még mielőtt megengednéd a vizet. Tegyél úgy, mintha mi sem történne, amikor bemész a fürdőszobádba, s ha kedvenced követ, mutasd meg neki a fürdőkádat. Hagyd, hogy megszimatolja a szélét, és ha kíváncsian figyel, gyengéden vedd karjaidba, emeld meg, majd ereszd bele a kádba. Ügyelj arra, hogyha egyensúlyt keresve kapálózna, ne lógjón ki egyik lába sem – mind a négy mancsa érkezzen le a kád aljára, lehetőleg egyszerre.

 

Ha nyugton marad akár csak egy pillanatra is, dicsérd meg, és adj neki bőségesen jutalomfalatot. Ezzel elterelheted figyelmét, így ahelyett, hogy azon kattogna az agya „Ajaj, hova kerültem? Mi lesz most?”,  a kezedben lévő finomságokkal fog foglalkozni. Kezdetben elég egyetlen perc, majd ha úgy látod, nem okoz számára gondot az üres kádban ácsorogni, lassanként növelheted az időtartamot. Két perc, három perc, majd 5-10, hiszen a fürdetéshez is szükséged lesz időre. Ha több kutyával osztjuk meg életünket, és egyikük már tapasztalt a fürdetés terén, nyugodtan viseli, magabiztos jelenléte segítségünkre lehet, hiszen a kutyák rengeteget tanulnak egymástól.

 

Tipp: Kipróbálhatjuk azt is, hogy a napi ételadagja egy részét az üres fürdőkádban kapja meg a kutya, így az ételt, evést összeköti a hellyel. Tulajdonképpen nem is történik semmi különös, csak annyit változtattunk, hogy egyszer-egyszer a kádban vacsorázik, talán így már nem is olyan félelmetes a dolog.,

 

 

A fürdetés kellemes élmény is lehet a kutya számára
A fürdetés kellemes élmény is lehet a kutya számára
Fotó: adobestock

 

 

2. Használj csúszásgátló szőnyeget!

 

A fürdőkád alja ijesztő lehet a kutya számára, mert hideg és csúszik is, pláne, amikor majd a víz is folyik a csapból, zuhanyból. Ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha belehelyezünk a kádba egy csúszásgátló gumiszőnyeget, amelyen kényelmesen állhat, és mancsaival fogást talál rajta. A fürdőkádhoz való szoktatásnál a legjobb, ha már az első pillanattól fogva használjuk ezt a remek kiegészítőt.

 

3. Használj sok-sok jutalomfalatot!

 

A sok-sok ez esetben jelenthet rengeteget is, a lényeg, hogy a kutya elméjében pozitív asszociáció jöjjön létre a kád és a fürdetés között.  Minél több finomságot kap már a fürdetés előtt, alatt és utána is, annál együttműködőbb lesz. Vagy legalább küzdés nélkül elfogadja, hogy a tisztálkodásra olykor-olykor szükség van. A jutalomfalatok mellett jótékonyan hat kedvencünkre az is, ha végig nyugodtak maradunk (akkor is, ha nehéz), türelemmel vezetjük át a folyamaton, és megnyugtató hangon beszélünk hozzá, bőségesen dicsérjük. A fürdetés után pedig megkoronázhatjuk az élményt azzal, ha valamilyen különleges rágcsálnivalót adunk neki, amit csak ilyenkor kap.

 

Tipp: Tanítsuk meg kutyánknak egy olyan szót, amit csak és kizárólag a fürdetéshez használunk (zuhany, fürdés, fürcsi, pancsi, stb.) Amint összeköti a folyamattal, a szó hallatán tudni fogja, mire számítson, ha a későbbiekben meg kell fürdetnünk.

 

 

Néhány kutya egenesen élvezi a fürdetést
Néhány kutya egenesen élvezi a fürdetést
Fotó: Unsplash - Anthony Duran

 

 

4. Kezdd a mancsoknál

 

Néhány kivételtől eltekintve, senki sem szereti, ha a fejére borítanak egy vödör vizet, vagy szembefröcskölik vele. Ugyanígy élheti meg a kutya azt, ha a zuhanyrózsával a bucijánál kezdjük a fürdetést. Először a mancsait nedvesítsük be kellemes, kézmeleg vízzel, majd fokozatosan haladjunk felfelé. A szoktatás időszakában bőven elég, ha egyszerre csak egy lépést teszünk, például csak a mancsai lesznek vizesek, majd kivesszük a kádból, megtöröljük és jól megdögönyözzük. Legközelebb a mancsokat és a lábait nedvesítjük be, majd kivesszük és megdicsérjük. Igen, időigényes, de a befektetett energia és a türelem, odafigyelés egy életen át meghozhatja gyümölcsét. 

 

Haladjunk ebben a sorrendben: mancsok – lábak – mellkas – has – jobb oldal – bal oldal – nyak alsó része – nyakon oldalsó része – hát – derék – fenék – farok. A nyakhoz érve emeljük meg a kutya fejét, hogy orra kissé felfelé mutasson, így elkerülhetjük, hogy a vízsugár orrába, szemébe, fülébe fröccsenjen.

 

Fontos! Fürdetés közben többször is úgy érezheti a kutya, hogy meg kell ráznia magát. Ez ösztönös cselekedet, mint a vakarózás, ha valami viszket. Hagyjuk, hadd rázza meg magát, ezzel feszültségét is oldja! Ne lepődj meg azon sem, ha fürdetés után "megőrül"...

 

 

Ha szeretnénk a kutya fejét is lemosni, legyünk nagyon óvatosak! Ne menjen a szemébe, orrába, füleibe víz, sem sampon! Ez trükkös lehet, ha izeg-mozog, ezért, ha van rá lehetőség, kérjük be családtagunkat, barátunkat, hogy tartsa gyengéden, de határozottan a kutya fejét. Megpróbálhatjuk azt, hogy egyik kezünkkel letakarjuk a szemét, mintegy ernyőt formálunk a homlokán a szemöldök felett, majd egy kisebb műanyag kancsóból langyos vizet öntünk rá. A fülek külső részét átdörgölhetjük egy maréknyi samponos vízzel, majd a fejtetőt, végül – ismét ernyőt formálva – óvatosan leöblítjük langyos vízzel. 

 

Tipp: Ha bizonytalanok vagyunk, vagy nagyon ficereg a kutya, használjunk egy kisebb törölközőt. Nedvesítsük be langyos vízzel, töröljük át pofáját, a szemek és fülek környékét és az állát. Ezután jöhet a samponozás, végezetül a tiszta langyos vizes áttörlés. Ééés kész!

 

 

Vigyázzunk, hogy ne menjen víz, sem sampon a kutya szemébe, orrába, fülébe
Vigyázzunk, hogy ne menjen víz, sem sampon a kutya szemébe, orrába, fülébe
Fotó: Unsplash - Benjamin Lehman

 

 

5. Zuhanyrózsa, szórófej vagy vizeskancsó?

 

Eleinte az is összezavarhatja a kutyát, hogy a zuhanyrózsából víz jön ki. Amit aztán ráirányítunk testére. Juj. Az érzékenyebbek stresszt élhetnek át ennek hatására, a pozitív megerősítés ellenére is. Legyen az a jutalomfalat bármilyen finom is, attól az a vizet spriccelő fura izé még mindig ott van. Ilyenkor érdemes kicsivel komolyabb előkészületeket tenni: a flakonon lévő leírásnak megfelelően higítsuk fel a kutyasampont egy literes műanyag kancsóban, majd helyezzük el úgy, hogy könnyen elérjük. Tehetjük szórófejes flakonba is, de az is kellemetlen lehet a kutya számára.

 

Az „előáztatáshoz” is használhatunk egy vizes kancsót, amelyet megtöltünk kézmeleg vízzel, majd testtájról-testtájra haladva átöblítjük vele a kutya szőrét (a vastagabb, olajos bundánál többszöri ismétlésre lehet szükség). Ezután jön a samponos mosás, majd végül az öblítés. Itt viszont már nem olyan könnyű megúszni a zuhanyrózsa használatát a sampon eltávolítása miatt – szerencsére magunk szabályozhatjuk a vízsugár erejét. Inkább öblítsük át többször gyenge vízsugárral, minthogy egyszer egy „jó erőssel kicsapassuk” a kutya szőréből a samponos vizet.

 

Tipp: Kistestű vagy félénk, érzékeny kutyák fürdetéséhez beszerezhetünk olyan zuhanyfejet, melyen állíthatjuk a vízsugár erősségét, és egy beépített karral azonnal elzárhatjuk a vizet.

 

 

 

+ 1. Kezdd egy kiadós sétával, játékkal!

 

Ha a fürdetés előtt kimozoghatja magát a kutya, nyugodtabban érezheti majd magát a kádban. Meleg időjárás esetén amúgy is jólesik egy kicsit lehűlni, s ha ezt a vízpart helyett otthon, fürdetés formájában tesszük meg, előnyünkre fordíthatjuk a kutya természetes ösztöneit. Vigyázat! A nyári hőségben sem szabad hideg vízben fürdetni a kutyát, mivel az sokkolhatja felhevült szervezetét. Séta, testmozgás után hagyjuk egy kicsit pihenni, majd jöhet a fürdetés – kézmeleg vízzel!

 

Végezetül: ha minden trükköt bevetettünk, mégsem boldogulunk, kérjünk segítséget pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatrénertől. Ellátogathatunk kutyakozmetikába is, ahol kedvencünkkel együtt sajátíthatjuk el a fürdetés csínyját-bínját, akár rövid, akár hosszú szőrű.

 

 

 

 

Forrás: cesarsway.com, iheartdogs.com
Indexkép forrás: adobestock
Cikk első megjelenése: 2021. október 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MTI Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Hírek - Címlapon
Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni Hírek - Címlapon
6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni