A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?

2021. május 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?Magánélet, személyes tér. Fogalmak, melyek jelentése a kutyák számára olykor mit sem ér. Vannak dolgok, amiket nem szeretünk közönség előtt végezni. Ilyen lehet az öltözködés, vagy amikor megszabadulunk ruháinktól zuhanyozás előtt; de maga a fürdés is inkább a személyes tartományba esik legtöbbünknél. Egy kutya mellett azonban nagyon is ismerős lehet az alábbi jelenet: elindulsz a fürdőszobába, levetkőzöl, majd belépsz a forró zuhany alá. Pár pillanattal később egy hideg, nedves nózi bukkan fel a nyitva felejtett ajtóban. Szinte észre sem vesszük, ahogy beoson, ám ahogy megjelenik a kád mellett, figyelemmel követi minden mozdulatunkat. Miért csinálja?

 

 

A kíváncsiság nagy úr

 

... és bármin képes felülkerekedni. Mint tudjuk, kutyáink roppant kíváncsi természetűek: követhetik a gazdit azért is, mert egyszerűen érdekli őket, merre jár, mit csinál, és szorgos teendői közepette lehet-e számítani egy kis játékra, simogatásra vagy a legtutibb meglepire, nevezetesen ennivalóra. Sosem lehet tudni, mi rejtőzik a levetett nadrág vagy a fürdőköpeny zsebében. Arról már nem is beszélve, ha kellemes fürdőzésünket némi nassolnivaló társaságában képzeljük el. Kedvencünk garantáltan ott fog sündörögni, éhes szemekkel szuggerálni.

 

Kíváncsi vagy aggódik - miért követi a fürdőszobába a kutya a gazdit
Kíváncsi vagy aggódik - miért követi a fürdőszobába a kutya a gazdit
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Semmiről sem maradhat le

 

Mielőtt újfent megmosolyognánk, amint kutyánk szemmel tart minket fürdés közben, próbáljuk meg egy kicsit az ő szemével látni a világot. Legalábbis életterünket. Akár lakás, akár családi ház, otthonunk több helyiségre van felosztva, mindegyikük egy-egy fontos funkciót tölt be. A kutya számára azonban mindez egyetlen nagy területnek minősül, ahol együtt él „falkájával”, vagyis a családjával. Felkeltheti figyelmét minden, ami a territóriumon belül történik, számára fontosnak tűnhet az is, hogy felügyelje az eseményeket. Így azt is, amikor a gazdi tisztálkodik, szépítkezik. Talán úgy érzi, a falkatagnak, vagyis „anyának és apának” biztonságot nyújt, ha hűséges négylábú társaként mellette van.  

 

Hova lett a bundád?

 

Nap, mint nap váltogatjuk ruháinkat, fürdéshez viszont egyikre sincs szükségünk általában. A színes kavalkád helyett a gazdi „természetes formáját” ölti magára, milyen érdekes! Kutyánk – ha csak nem csupasz – egész életében magán viseli a szőrét, és csak külső segítséggel tud változtatni, csinosítani rajta. Furcsának és lenyűgözőnek is tűnhet, amikor a gazdi leveti „bundáját”; hiszen egyedül is képes változtatni megjelenésén. Nem semmi, ő még ebben is ügyes!

 

A legtöbb kutya nem szereti a fürdetést, de akadnak kivételek
A legtöbb kutya nem szereti a fürdetést, de akadnak kivételek
Fotó: Twitter

 

Egy kis vidámság

 

Az újdonság varázsa is érdekes lehet, például, ha jókedvűen dalolászunk a zuhany alatt, amitől egyébként megkíméljük környezetünket. Az öröm ragadós, s ha kutyánk nem is érti, mitől érezzük jobban magunkat (elvégre a fürdés sokak szemében „juj-élmény”), talán rá is átragad némi vidámság, mely üdítően hat a napi rutinból kilépve.

 

Víz, víz, víz!

 

Ha szereti a vizet, teljesen elvarázsolhatja mindaz, amit a zuhany alatt művelünk. Mármint a víz csobogása, hangja, ne tessék rosszra gondolni. Azok a fajták, melyeket vízi vagy vízközeli feladatokra tenyésztettek ki, legyen az vadászat vagy életmentés, különös vonzalmat érezhetnek a víz iránt. Nem kell meglepődni, ha pikk-pakk felbukkannak, amikor fürdünk. Jó, hát érdekes lenne elképzelni egy újfundlandit vagy labradort, amint megpróbál bekéredzkedni a kádba, de megannyi képet és videót lehet látni, amint kisebb társaik szégyentelenül megteszik. Itt van például Blue, az angol bulldog, aki egyenesen imád fürdőzni. Amint meghallja, hogy gazdája a fürdőszobában motoszkál, már szalad is, és ugrana a kádba, ha tudna. Megesik, hogy segítenek neki, nehogy kimaradjon a mókából...

 

Blue, az angol bulldog imád fürdeni
Blue, az angol bulldog imád fürdeni
Fotó: thedodo.com

 

Együttérzését fejezi ki

 

Az előző ponttal szemben itt jönnek azok az ebek, akik utálják a vizet és a fürdetést is. Lehet, hogy a ránk irányuló figyelem és a „cuki módon” nagy szemek arra utalnak, hogy kedvencünk mélységesen együtt érez velünk? Talán azt gondolja, mi sem szeretjük, ha vizesek leszünk, na és a fura illatú szappan meg a sampon… Szörnyű! Kevés kivételtől eltekintve a legtöbb kutya szívesen lemondana a fürdetésről, gyakran még azok is, akik amúgy imádják a vizet, szeretnek úszni, esetleg a sáros pocsolyát sem vetik meg, ha egy jóleső dagonyázásra vágynak.

 

De a fürdőkád? A-aa. Abban nincsen semmi természetes, és a zuhanyrózsából záporozó víz is ijesztő lehet, na meg kellemetlen is, ha túl hideg vagy meleg… Kutyánk szemszögéből nézve (ha utál fürdeni), talán nem is olyan merész elgondolás, hogy együtt érez velünk. Nem egy történet kering a világhálón ezzel kapcsolatosan:
 

Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Fotó: thedodo.com

 

Társaság

 

… mert sokkal jobb együtt csinálni valamit, ha úgyis lehet. A kutyák alapvetően társas lények, szívesebben töltik idejüket az általuk szeretett emberekkel, barátaikkal, mint egyedül. Ha csak lehet, csatlakoznak a gazdihoz, akkor is, ha nem történik semmi izgalmas. A közelség, a másik jelenléte számít igazán. Persze, mindennek megvan a maga ideje, a közös tevékenységeknek éppúgy, mint a pihenésnek, de az is megnyugtatóbb, ha a gazdi közelében lehet szundítani egy jót.

 

Szeparációs szorongás

 

Ha a kutya számára szorongást okoz az egyedüllét, a fürdőszobába is követheti a gazdit, hogy addig se legyen egyedül. Nem számít, mennyi ideig maradt magára, a szeretett ember hiánya bizonytalanságot és stresszt kelthet benne. Ez megmutatkozhat akkor is, ha csupán pár percre ugrott be a zuhany alá: a csukott ajtón és a csobogó víz zaján át utat törhet a gazdihoz kedvence bánatos nyüszítése, s ha szabad az út a fürdőszobába, az aggodalmaskodó kutya azonnal ott terem, és mindaddig mellette marad, amíg kikászálódik a fürdőkádból.

 

A szeparációs szorongás kezelése kihívás elé állíthatja a családot, ezért mindenképpen érdemes pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatréner segítségét kérni, és közösen dolgozni a megoldáson. A kutya számára is megterhelő, ha szorongás vegyül a mindennapokba; hálás lesz azért, ha segítünk neki megszabadulni attól, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen.

 

Diego, a kis mopsz mancsot nyújt gazdájának fürdés közben
Diego, a kis mopsz mancsot nyújt gazdájának fürdés közben
Fotó: thedodo.com

 

Összegzés

 

Bármi legyen is az oka, ha nem szeretnénk, hogy kutyánk ott lebzseljen a fürdőszobában, tanítsuk meg neki, hogy maradjon az ajtón kívül, akár nyitva, akár csukva van. Adhatunk neki rágójátékot, rágcsálnivalót, amivel elfoglalhatja magát. Ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk kutyakiképzőhöz. Ha pedig úgy döntünk, beengedjük, ügyeljünk épségére, egészségére! Ajánljuk tippjeinket szíves figyelmetekbe:

Forrás: cuteness.com, pets4homes.co.uk
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Odaült egy idegen férfi lábához a rottweiler – kiderült, nemrég veszítette el kedvencét Odaült egy idegen férfi lábához a rottweiler – kiderült, nemrég veszítette el kedvencét
A parkban sétáltak, mint mindig. Ám a kutya egyszer csak leheveredett egy bácsi közelében, és jelentőségteljesen bámult rá.

A napfogyatkozás hatása a kutyákra A napfogyatkozás hatása a kutyákra
Érdemes előre felkészülnünk a napfogyatkozásra, ugyanis kutyáink furcsán reagálhatnak a hirtelen bekövetkező éjszakára. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az állatok előre megérzik a természeti változás közeledtét, attól függően, hogy az milyen mértékű.

Abbahagynád a randizást a kiszemelteddel, ha a kutyád nem kedveli? Abbahagynád a randizást a kiszemelteddel, ha a kutyád nem kedveli?
Egy felmérés szerint a gazdik több mint kétharmada jobban bízik kedvence megérzésében, mint saját véleményében. Ami a társkeresést illeti, hajlamosak rábízni a döntést, és inkább kutyájukat választanák partnerükkel szemben.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja? Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja?
A kutyanyál. Csöpög, nyúlik, ragad… Nem éppen a kedvencünk, de hozzátartozik kedvencünkhöz. Lássuk hát, mi minden állhat a túlzott nyálzás hátterében!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Vizslatúra MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Hírek - Címlapon
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
fb-text