A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?

2021. október 15., 15:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé? 

Magánélet, személyes tér. Fogalmak, melyek jelentése a kutyák számára olykor mit sem ér. Vannak dolgok, amiket nem szeretünk közönség előtt végezni. Ilyen lehet az öltözködés, vagy amikor megszabadulunk ruháinktól zuhanyozás előtt; de maga a fürdés is inkább a személyes tartományba esik legtöbbünknél. Egy kutya mellett azonban nagyon is ismerős lehet az alábbi jelenet: elindulsz a fürdőszobába, levetkőzöl, majd belépsz a forró zuhany alá. Pár pillanattal később egy hideg, nedves nózi bukkan fel a nyitva felejtett ajtóban. Szinte észre sem vesszük, ahogy beoson, ám ahogy megjelenik a kád mellett, figyelemmel követi minden mozdulatunkat. Miért csinálja?

 

 

A kíváncsiság nagy úr

 

... és bármin képes felülkerekedni. Mint tudjuk, kutyáink roppant kíváncsi természetűek: követhetik a gazdit azért is, mert egyszerűen érdekli őket, merre jár, mit csinál, és szorgos teendői közepette lehet-e számítani egy kis játékra, simogatásra vagy a legtutibb meglepire, nevezetesen ennivalóra. Sosem lehet tudni, mi rejtőzik a levetett nadrág vagy a fürdőköpeny zsebében. Arról már nem is beszélve, ha kellemes fürdőzésünket némi nassolnivaló társaságában képzeljük el. Kedvencünk garantáltan ott fog sündörögni, éhes szemekkel szuggerálni.

 

Kíváncsi vagy aggódik - miért követi a fürdőszobába a kutya a gazdit
Kíváncsi vagy aggódik - miért követi a fürdőszobába a kutya a gazdit
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Semmiről sem maradhat le

 

Mielőtt újfent megmosolyognánk, amint kutyánk szemmel tart minket fürdés közben, próbáljuk meg egy kicsit az ő szemével látni a világot. Legalábbis életterünket. Akár lakás, akár családi ház, otthonunk több helyiségre van felosztva, mindegyikük egy-egy fontos funkciót tölt be. A kutya számára azonban mindez egyetlen nagy területnek minősül, ahol együtt él „falkájával”, vagyis a családjával. Felkeltheti figyelmét minden, ami a territóriumon belül történik, számára fontosnak tűnhet az is, hogy felügyelje az eseményeket. Így azt is, amikor a gazdi tisztálkodik, szépítkezik. Talán úgy érzi, a falkatagnak, vagyis „anyának és apának” biztonságot nyújt, ha hűséges négylábú társaként mellette van.  

 

Hova lett a bundád?

 

Nap, mint nap váltogatjuk ruháinkat, fürdéshez viszont egyikre sincs szükségünk általában. A színes kavalkád helyett a gazdi „természetes formáját” ölti magára, milyen érdekes! Kutyánk – ha csak nem csupasz – egész életében magán viseli a szőrét, és csak külső segítséggel tud változtatni, csinosítani rajta. Furcsának és lenyűgözőnek is tűnhet, amikor a gazdi leveti „bundáját”; hiszen egyedül is képes változtatni megjelenésén. Nem semmi, ő még ebben is ügyes!

 

A legtöbb kutya nem szereti a fürdetést, de akadnak kivételek
A legtöbb kutya nem szereti a fürdetést, de akadnak kivételek
Fotó: Twitter

 

Egy kis vidámság

 

Az újdonság varázsa is érdekes lehet, például, ha jókedvűen dalolászunk a zuhany alatt, amitől egyébként megkíméljük környezetünket. Az öröm ragadós, s ha kutyánk nem is érti, mitől érezzük jobban magunkat (elvégre a fürdés sokak szemében „juj-élmény”), talán rá is átragad némi vidámság, mely üdítően hat a napi rutinból kilépve.

 

Víz, víz, víz!

 

Ha szereti a vizet, teljesen elvarázsolhatja mindaz, amit a zuhany alatt művelünk. Mármint a víz csobogása, hangja, ne tessék rosszra gondolni. Azok a fajták, melyeket vízi vagy vízközeli feladatokra tenyésztettek ki, legyen az vadászat vagy életmentés, különös vonzalmat érezhetnek a víz iránt. Nem kell meglepődni, ha pikk-pakk felbukkannak, amikor fürdünk. Jó, hát érdekes lenne elképzelni egy újfundlandit vagy labradort, amint megpróbál bekéredzkedni a kádba, de megannyi képet és videót lehet látni, amint kisebb társaik szégyentelenül megteszik. Itt van például Blue, az angol bulldog, aki egyenesen imád fürdőzni. Amint meghallja, hogy gazdája a fürdőszobában motoszkál, már szalad is, és ugrana a kádba, ha tudna. Megesik, hogy segítenek neki, nehogy kimaradjon a mókából...

 

Blue, az angol bulldog imád fürdeni
Blue, az angol bulldog imád fürdeni
Fotó: thedodo.com

 

Együttérzését fejezi ki

 

Az előző ponttal szemben itt jönnek azok az ebek, akik utálják a vizet és a fürdetést is. Lehet, hogy a ránk irányuló figyelem és a „cuki módon” nagy szemek arra utalnak, hogy kedvencünk mélységesen együtt érez velünk? Talán azt gondolja, mi sem szeretjük, ha vizesek leszünk, na és a fura illatú szappan meg a sampon… Szörnyű! Kevés kivételtől eltekintve a legtöbb kutya szívesen lemondana a fürdetésről, gyakran még azok is, akik amúgy imádják a vizet, szeretnek úszni, esetleg a sáros pocsolyát sem vetik meg, ha egy jóleső dagonyázásra vágynak.

 

De a fürdőkád? A-aa. Abban nincsen semmi természetes, és a zuhanyrózsából záporozó víz is ijesztő lehet, na meg kellemetlen is, ha túl hideg vagy meleg… Kutyánk szemszögéből nézve (ha utál fürdeni), talán nem is olyan merész elgondolás, hogy együtt érez velünk. Nem egy történet kering a világhálón ezzel kapcsolatosan:
 

Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Kutya a fürdőszobában - Játékával vigasztalja gazdáit
Fotó: thedodo.com

 

Társaság

 

… mert sokkal jobb együtt csinálni valamit, ha úgyis lehet. A kutyák alapvetően társas lények, szívesebben töltik idejüket az általuk szeretett emberekkel, barátaikkal, mint egyedül. Ha csak lehet, csatlakoznak a gazdihoz, akkor is, ha nem történik semmi izgalmas. A közelség, a másik jelenléte számít igazán. Persze, mindennek megvan a maga ideje, a közös tevékenységeknek éppúgy, mint a pihenésnek, de az is megnyugtatóbb, ha a gazdi közelében lehet szundítani egy jót.

 

Szeparációs szorongás

 

Ha a kutya számára szorongást okoz az egyedüllét, a fürdőszobába is követheti a gazdit, hogy addig se legyen egyedül. Nem számít, mennyi ideig maradt magára, a szeretett ember hiánya bizonytalanságot és stresszt kelthet benne. Ez megmutatkozhat akkor is, ha csupán pár percre ugrott be a zuhany alá: a csukott ajtón és a csobogó víz zaján át utat törhet a gazdihoz kedvence bánatos nyüszítése, s ha szabad az út a fürdőszobába, az aggodalmaskodó kutya azonnal ott terem, és mindaddig mellette marad, amíg kikászálódik a fürdőkádból.

 

A szeparációs szorongás kezelése kihívás elé állíthatja a családot, ezért mindenképpen érdemes pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatréner segítségét kérni, és közösen dolgozni a megoldáson. A kutya számára is megterhelő, ha szorongás vegyül a mindennapokba; hálás lesz azért, ha segítünk neki megszabadulni attól, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen.

 

Diego, a kis mopsz mancsot nyújt gazdájának fürdés közben
Diego, a kis mopsz mancsot nyújt gazdájának fürdés közben
Fotó: thedodo.com

 

Összegzés

 

Bármi legyen is az oka, ha nem szeretnénk, hogy kutyánk ott lebzseljen a fürdőszobában, tanítsuk meg neki, hogy maradjon az ajtón kívül, akár nyitva, akár csukva van. Adhatunk neki rágójátékot, rágcsálnivalót, amivel elfoglalhatja magát. Ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk kutyakiképzőhöz. Ha pedig úgy döntünk, beengedjük, ügyeljünk épségére, egészségére! Ajánljuk tippjeinket szíves figyelmetekbe:

Forrás: cuteness.com, pets4homes.co.uk
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk
Cikk első megjelenése: 2021. május 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját
Hétköznapi csodák: valamilyen módon megérzi a vak és süket kutyus, hogy gazdája közeleg. Kitörő örömét videóra vették, ami azóta meghódította az egész internetet!

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Több tanulmány is rámutat arra, hogy az emberek hajlamosak elnézőbbek lenni a kicsi kutyákkal. Mi lehet ennek az oka?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell Hírek - Címlapon
Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell
Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét Hírek - Címlapon
Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét