A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?

2023. december 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?



 

A kutyák gyakran olyan szorosan kötődnek gazdáikhoz, hogy még attól is megijedhetnek, ha nem teremthetnek velük fizikai kapcsolatot, amikor szükségét érzik. Ennek a pszichológiai állapotnak nevet is adtak, ami nem más, mint a bevésődés (imprinting). Szokatlanul hangozhat e kifejezés, de valószínűleg találkoztunk már vele, például, ha láttunk már csibéket vagy fiókákat a mamájuk után totyogni, röviddel azután, hogy kibújtak a tojásból.

 

A biztonságot ebben a korban még egyedül az anya jelenti számukra, így hát ott sertepertélnek körülötte, lehetőleg minden pillanatban. Biológiai funkciója pedig nem más, mint a védelem – a kicsinyek a mama védelmét élvezik egy idegen világban, melyet még nem képesek önállóan kezelni, túlélni. Madaraknál a bevésődés abban a pillanatban történik meg, amikor először megpillantják mamájukat vagy gondozójukat.

 

 

Vannak kutyák, akik akkor érzik jól magukat, ha a gazdi megérinti őket
Pocaksimi és vidám dörgölőzés
Vannak kutyák, akik akkor érzik jól magukat, ha a gazdi megérinti őket
Fotó: Unsplash/@saekinomao

 

 

 

Mi a helyzet a kutyákkal?

 

Talán nem is gondolnánk, de a kutyáknál is megfigyelhető a bevésődés folyamata. Legtöbbször úgy megy végbe, mint a madárfiókáknál, de azért vannak különbségek. Ha születésétől fogva részt veszünk egy kölyök nevelésében, és élete első heteiben besegítünk a gondozásába, vagy mamakutya hiányában mi neveltük, akkor a bevésődés a mi irányunkban is megtörténhet. Ahogy cseperedik a kiskutya, egyre több dologban támaszkodhat ránk, idővel pedig ez átfordulhat abba is, hogy a legapróbb mindennapos tevékenységhez is igényelni fogja jelenlétünket.

 

Mivel pici korában mi segítettünk neki abban, hogy elvégezzen olyasmiket, amikre önmagától képtelen lett volna (pl. etetés, itatás, tisztogatás, stb.), így hamar „leesett neki”, hogy az ember az, akire mindenben rábízhatja magát. Fogalmazhatunk úgy is, hogy szükségét érzi annak, mindig fogjuk a mancsát – akkor is, amikor valójában már nincs szüksége segítségre adott dolog elvégzéséhez.

 

 

Miért szeretne mindig hozzád érni a kutyád?
Miért szeretne mindig hozzád érni a kutyád?
Fotó: Unsplash/@chewy

 

 

Egy egyszerű példa: a kutya kertes házban él gazdijával, az ajtó nyitva, és bár kimehetne egyedül a kertbe, amikor pisilnie kell, inkább ott toporog a gazdi lába körül, mintha azt kérné (követelné?): „Légysziii, gyereee már, kísérj ki a kertbe, mert egyedül nem megy...”

 

Sajnos ez elég hamar elvezethet oda, hogy a kutya képtelen bármit is megtenni egyedül, és borzasztóan éli meg azt is, ha csak kis időre is magára hagyják. Mindenhová követi a gazdit, és amikor csak teheti, igyekszik fizikai kontaktust teremteni vele, például úgy, hogy hozzábújik, megérinti orrával, mancsával, és nem szívesen mond le erről a kontaktusról.
 

 

Az érintés gyakran megnyugtathatja a kutyát
Az érintés gyakran megnyugtathatja a kutyát
Fotó: Unsplash/@nate_dumlao

 

 

Milyen okai lehetnek még a viselkedésnek?

 

A bevésődésen kívül még számos ok állhat annak hátterében, ha kutya szeretné folyton megérinteni a gazdit. Ide tartozik többek között, ha arra képezték ki, hogy sűrűn legyen kontaktusban gazdájával (pl. segítőkutya szerep), vagy ha követelőzését annyira aranyosan „adja elő”, hogy úgy érezzük, muszáj megsimogatnunk ("hát hogyan is mondhatnánk neki nemet?"), vagy egyéb jutalom formájában próbáltuk meg elterelni figyelmét (rágcsálnivalóval, játékkal). Szükségét érezheti a kontaktusnak akkor is egy kutya, ha szeparációs szorongással küzd. A gazdi jelenléte, fizikai közelsége nyújt neki biztonságot, mondhatni akkor érzi jól magát a kutya, ha kedvenc embere „mancstávolságban van”.

 

Bármi is legyen az oka, ami eleinte megmelengette a szívünket, idővel zavaróvá válhat, hiszen korlátokat szab életvitelünknek. Ha már a szemetet sem tudjuk úgy levinni, hogy ne zengjen ház a kedvencünktől, akkor ideje segítséget kérni. A szeparációs szorongás leküzdéséhez ugyanis tapasztalt szakember (kutyaviselkedés-szakértő, rehabilitációs terapeuta) segítségére van szükség.

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: Unsplash/@chewy
Cikk első megjelenése: 2023. június 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jövőre is pályázhatnak a civil állatvédő szervezetek támogatásra Hírek - Címlapon
Jövőre is pályázhatnak a civil állatvédő szervezetek támogatásra
Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat