A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák a macskakakit?

2023. november 26., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?



Ha megkérdeznénk őket arról, kóstoltak-e valaha ürüléket (bármilyet), valószínűleg 10-ből 10 kutya rávágná, hogy „naná”. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy kétféle eb létezik: az, amelyik már evett ilyesmit, és az, amelyik majd fog. Életük egy (vagy több) pontján minden bizonnyal engednek ösztöneiknek, és megteszik azt, amitől mi, gazdik kifutnánk a világból. Az ürülékevés sajnos cseppet sem ritka kutyáknál, ennek okairól és a megelőzésről korábban itt írtunk: Segítség! Kakit eszik a kutyám!

 

Az anyakutyák számára például teljesen természetes, hogy kicsinyeik tisztán tartása érdekében az első néhány hétben feltakarítanak utánuk; pisit-kakit egyaránt. A kölykök úgy jönnek a világra, hogy emésztőrendszerük mentes mindenféle baktériumtól, ugyanakkor a táplálék megemésztéséhez szükségük van rá. Ennek leggyorsabb és legkézenfekvőbb módja az, ha olyan állatok ürülékét fogyasztják el, amelyek már rendelkeznek e baktériumokkal. Valójában mamájuktól is ezt látják, tanulják el, amikor „tisztába teszi” őket. A kutyák számára egyáltalán nem ördögtől való az ürülékevés.

 

 

A kutyák számára természetes dolog az ürülékevés
A kutyák számára természetes dolog az ürülékevés.jpg
Fotó: thedoorbuddy.com

 

 

De mi a helyzet a macskaalommal otthon, vagy az utcán talált cicakakival, aminek annyira rettenetes szaga van? Nos, legjobb barátunk orra másként értelmezi a különféle szagokat: zavarhatja az, ami számunkra kellemes, és ellenállhatatlanul csábítóan hathat az, amitől mi fintorgunk vagy egyenesen a rosszullét kerülget. A macskák eledele – legyen bár a gazdi által vásárolt vagy saját maguk által, vadászattal szerzett – rendszerint magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, illata és íze is vonzza a kutyát; a végtermék nem különben...

 

Miért esznek a kutyák macskakakit?

 

Előfordul, hogy egy-egy alkalom olyan elégedettséggel tölti el a kutyát, hogy a későbbiekben szokássá válik az ürülékevés. Mivel a jutalom maga a kaki és az evés élménye, még ha nem is éhesek, akkor sem tudnak ellenállni az orruk előtt heverő lehetőségnek. Kicsit hasonló ahhoz, amikor bevásárlás közben azért még bedobálunk a kosárba 1-2 zacskó édes vagy sós nasit. Hiába tudjuk, hogy egészségtelen, ha a szemünk elé kerül, úgy érezzük, „belefér”, és már visszük is haza.

 

A szokásokkal sok esetben rettentő nehéz felhagyni, és ez bizony megnehezítheti azt is, hogy kedvencünk viselkedésén jó irányba változtassunk. Ha tudja a kutya, hogy mi nem üdvözítjük a cicakaki evést részéről, attól ő még „rájárhat” az alomra, és a séta közben is minimum belenyalhat a bokor alatt, mert számára ez természetes dolog.

 

 

Macska: Csak nem megint a dobozomban turkáltál - Kutya: Én, dehogy!
Macska: Csak nem megint a dobozomban turkáltál?
Kutya: Én? Á, dehogy!
Fotó: loveyourdog.com

 

 

Egy másik ok lehet az, ha a kutya unatkozik. Egyedül van otthon, akár órákon át, és hát „valamivel csak jó lenne elfoglalni magam” alapon azon kell el morfondírozni, mit csináljon. A választási lehetőségek között pedig előkelő helyen szerepelhet az alábbi: „nézzük csak meg a macsek különleges dobozát”. Kellő foglalkozás, játékidő, rendszeres testmozgás és mentális munka mellett csökkenhet az esélye, hogy a kutya a macskaalomban turkáljon, de annyira azért ne legyünk ebben biztosak. Lehet bármennyire fáradt, attól, hogy elégedett a kis életével, némi „kakinasiról” egy világért sem mondana le.

 

Az erőteljes anyai ösztönök is motiválhatják a kutyát arra, hogy eltakarítson a macska után. Előfordulhat olyan esetben, amikor mentett kiscicákat „nevelget” gazdija jóvoltából, és az ürülékük elfogyasztása által egy idő után az is természetessé válik számára, hogy más macskák végtermékét is eltüntesse.

 

Szorongás és stressz enyhítése céljából is elfordulhat az ürülékevés – a motivációk tárháza tehát igen széles. Figyeljük meg kutyánk viselkedését részletekbe menően, hogy rálelhessünk az okokra, és elindulhassunk a megoldás felé vezető úton. Mint minden viselkedési probléma esetén, kérjük pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatréner segítségét!

 

 

A macskakaki és az alom elfogyasztása veszélyes lehet a kutya egészségére nézve
A macskakaki és az alom elfogyasztása veszélyes lehet a kutya egészségére nézve
Fotó: ovrs.com

 

 

Az ürülékevés olykor nem csupán egy kellemetlen szokás, hanem egészségügyi probléma jele is lehet. Megfigyelhető alultáplált és rossz minőségű eledellel etetett kutyáknál, amikor a szervezet a hiányzó tápanyagokat más forrásokból próbálja pótolni. Emellett okozhatja bélférgesség, rossz felszívódás, hormonális problémák, vagy az endokrinrendszer betegsége. Idős korban a mentális hanyatlás sem zárható ki, ha a kutya eddig nem evett kakit, és egyszer csak elkezdte.

 

Mielőtt rátérnénk a leszoktatás hatékony módszereire, vigyük el kedvencünket állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra! Szerencsés esetben orvosolható problémával állunk szemben, és a megfelelő kezelés hatására az ürülékevésnek is búcsút mondhatunk.

 

Megbetegedhet a kutya attól, ha macska kakit eszik?

 

Függetlenül attól, hogy otthon csemegézik, a kertben vagy az utcán bukkan rá, a kakievés számos veszélyt rejthet magában. Nem tudhatjuk, fertőzött-e bélférgekkel és különféle baktériumokkal (pl. E.coli, szalmonella) vagy vírusokkal. Ha a cica például beteg és/vagy gyógyszert szed, a felszívódás és lebontás után a végtermékbe is kerülhet belőle, mely a kutya szervezetébe jutva nem kívánt hatást vált ki.

 

 

A macskaalom csábító lehet a kutyának
A macskaalom csábító lehet a kutyának.jpg
Fotó: rozacarpet.com

 

 

Én is megbetegedhetek?

 

A gazdikra nézve sem veszélytelen a dolog: amikor a kutya tisztogatja magát, megnyalja mancsát, és a nyálából a szőrére tapadhatnak a bajt okozó részecskék, ezek ránk is átkerülhetnek, amikor megsimogatjuk kedvencünket. Nem beszélve arról, ha megnyalja kezünket, arcunkat.

 

Gondot okozhat, ha macskaalmot is evett a kutya?

 

A macskaalom anyaga is problémás lehet, hiszen nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén felhalmozódhat a gyomorban, belekben, és bélelzáródást okozhat. A csomósodó vagy nagyobb szemcsés alomból kisebb adag is elegendő lehet egy kölyök vagy kistestű kutya számára ahhoz, hogy az állatorvosnál kössön ki. Tartsuk szem előtt kedvencünket, és ha bármi jelét észleljük annak, hogy gond van, ne habozzunk elindulni a rendelőbe:

  • Fulladásos köhögés
  • Hányás
  • Puffadás
  • A gyomor, alhas tapintásra kemény
  • Székrekedés, ürítési nehézség, az ürülék elmaradása
  • Az ürülék állaga, szaga megváltozik
  • Fokozott vízfogyasztás

Mi a megoldás?

 

A legjobb, amit tehetünk, ha nem hagyjuk, hogy kutyánk ürüléket egyen. Sem a cicapajtásét, sem az utcán, parkban, erdőn-mezőn. Cikkünk következő részében hasznos tippeket nyútjunk majd azzal kapcsolatosan, hogy mit tegyünk, ha kedvencünk sűrűn látogatja a macskaalmot. 

 

Segítség! Kakit eszik a kutyám! - Kutyabarát helyek

Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

 

Forrás: akc.org, petmd.com
Indexkép forrás: loveyourdog.com
Cikk első megjelenése: 2022. február 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Hírek - Címlapon
Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket