A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát?

2021. október 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Gyümölcsös, zöld, fekete, nyugtató, élénkítő... Megannyi fajtából választhatunk, ha szívesen elkortyolnánk egy bögre teát. Hűvösebb napokon egyre többször támadhat kedvünk ehhez, a zimankós téli hidegben pedig kifejezetten jól tud esni egy finom forró, lélekmelengető tea. Hogyan hat kedvenceinkre a tea?



A tea világszerte előkelő helyet foglal el a legkedveltebb italok listáján, az Egyesült Királyságban például naponta 100 millió csésze fogy el belőle. Tradicionális jellege mellett fontos szereppel bír kulturális szempontból is, a modern társadalmakban ugyanúgy, mint a természetközeli népeknél. A különféle tealevelek gyógyhatása is közismert.

 

Az ízek széles skálája és kombinációja nemcsak azokat bűvöli el, akik a kávé helyettesítőjeként keresnek enyhébb koffeinforrást, de a legkisebbektől a legidősebbekig szinte mindenki ismeri, így magától értetődően vetődik fel a kérdés, hogy jót teszünk-e azzal, ha kutyánknak is töltünk egy csészével. Ezúttal azt járjuk körbe, mire kell figyelni, mitől lehet veszélyes a tea kedvencünk számára. 

 

A kutyák és a teázás

 

Mindjárt kezdjük is egy érdekes válasszal arra a kérdésre, ihatnak-e a kutyák teát? Nos, igen is, meg nem is. Tessék? De hát a benne található koffein mérgező számukra, nem? Ez valóban így van, ha a kutya nagyobb mennyiséget vesz magához bizonyos ételekből, italokból, viszont szerencsére szép választék áll rendelkezésre olyan teafélékből, melyek nem tartalmaznak koffeint. A gyógynövényes teák, például a kamilla és a gyömbér biztonságosabb alternatíva.

 

Egy csésze tea - a benne lévő koffein veszélyes lehet a kutya számára
Egy csésze tea - a benne lévő koffein veszélyes lehet a kutya számára
Fotó: plumdeluxe.com

 

Amire figyeljünk: ne adjunk hozzá cukrot, sem tejet, különösen, ha érzékeny a gyomra, mivel további emésztési panaszokat (pl. puffadás, hasmenés) okozhat. A cukor rendszeres fogyasztása pedig elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet kedvenceinknél is.

 

A koffein, mint veszélyforrás

 

A kutyákra nézve a teázás fő kockázata maga a koffein. Az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) növény levelei például nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot, ezért a belőle készült, úgynevezett valódi teából nem ajánlatos adni kutyánknak. Ide tartoznak a fekete, zöld, oolong és fehér jelzővel illetett teák, melyek koffeintartalmát az alábbi ábra ismerteti:

 

  • Fekete tea: leszedést követően a tealeveleket teljesen fermentálják, melynek eredményeként természetes zöld színük jellegzetes sötétre vált az oxidáció hatására. Így készülnek a kedvelt Earl Grey, Darjeeling és egyéb, például gyümölcsös, mentás ízű variációk.
     
  • Zöld tea: leszedést követően gyorsan kiszárítják a leveleket, hogy minimalizálják az oxidációt. A tealevelek megőrzik zöld színűket, és ami még talán ennél is fontosabb, hogy alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak koffeint. Antioxidáns hatása ugyanakkor összemérhető a fekete teáéval.
A különböző teákban található koffein szintje
A különböző teákban található koffein szintje: zöld, fehér, oolong, fekete
Ábra: felcana.com (Fordítás: Kutyabarathelyek.hu)

 

  • Oolong tea és fehér tea: e kettő valahol a fekete és a zöld tea között foglal helyet mind az elkészítésben, mind a koffeintartalom tekintetében. Részleges oxidáción esnek át, a zöldnél némileg több, a feketénél viszont kevesebb koffein található bennük. Jótékonyan hatnak az egészségre, és megannyi íz közül választhatunk.

 

Ha a koffein mérgező a kutyára, akkor megéri a kockázat?

 

Röviden és tömören: nem. A tealevelekben található különleges anyag a központi idegrendszert stimulálja, és egyes feltevések szerint a rovarokat is távol tartja a növénytől, mivel elfogyasztásával túlzott stimulációt tapasztalhatnak. A koffein népszerűségét éppen ennek a hatásának köszönheti, hiszen élénkebbé tesz, fokozza éberségünket, fáradtságérzetünk pedig csökken.

 

Elgondolkodtató, hogy vajon a kutyánk is örülne-e ezen hatásoknak… Még ha így is lenne, az általános vélemény alapján jobb, ha nem fogyasztanak semmit, ami koffeint tartalmaz, függetlenül mennyiségétől. Könnyen baj származhat belőle!

 

Különböző típusú teák
Különböző típusú teák
Fotó: Pinterest

 

A koffeinmérgezés tünetei:

  • hányás
  • nyugtalanság, izgatottság
  • remegés (tremor)
  • súlyos esetben rohamok és eszméletvesztés

Egy közepes méretű felnőtt kutya számára hozzávetőleg 80 csésze tea elfogyasztása vezetne koffeinmérgezéshez, fenti tünetek kíséretében. Ha belegondolunk, ez igen nagy szám, hiszen még mi magunk sem tudnánk egy nap alatt ennyi teát meginni, ám mérgezések sajnos időről-időre előfordulnak. Leggyakrabban a felügyelet nélkül hagyott, kíváncsi kutyák sodorják magukat veszélybe, ha kiváló szimatukat követve felfedezik a konyhát, kamrát, a pultot, esetleg kinyitják a polcokat, hűtőt, és megdézsmálnak mindent, amit csábítónak találnak. (Akadnak olyanok is, akik nem állnak meg itt: megkóstolják a fürdőszobai, kozmetikai termékeket, ne adj’Isten a vegyszereket is…)

 

Szerencsére a gondos kutyatartók többsége tisztában van azzal, hogy milyen élelmiszerek és italok tiltólistásak négylábú barátaink számára. Nos, mint láthatjuk, a koffeintartalmú finomságok, így a kávé és édességek, sütemények is közéjük tartoznak.

 

Forró tea és sütemény - ami a gazdinak jól esik, a kutyának kerülendő
Forró tea és sütemény - ami a gazdinak jól esik, a kutyának kerülendő
Fotó: independent.co.uk

 

A csersav – veszélyes vagy gyógyhatású?

 

A koffein mellett még egy összetevővel vigyázni kell a „kutya és tea” témakörben. A csersavak, más néven tanninok ugyanis megkötik és kicsapják a fehérjéket és bizonyos ásványi anyagokat. A növényi eredetű vas megkötése által például embereknél – hosszantartó, fokozott fogyasztás esetén – vashiányos állapotot eredményezhet, kutyáknál pedig májbetegség és emésztési problémák (hányás, hasmenés) léphetnek fel.

 

Mindazonáltal nem feledkezhetünk meg a csersavak jó oldaláról sem: mivel a polifenolok közé tartoznak, bizonyos vegyületeik antioxidáns hatással bírnak. Lehetséges gyógyhatásukkal kapcsolatosan érdeklődjünk gyógynövény-szakértőknél!

 

Összegzés

 

Ha szeretnénk kedvencünknek teát adni, ügyeljünk a mennyiségre, és inkább hígítva tálaljuk. Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz (márcsak a tea vízhajtó jellege miatt is). Egy csepp tej, méz kellemesebbé teheti az ízét.

 

A tea, különösen a gyógynövényes többféle jótékony hatással bír, cikkünk következő részében erről tudhattok meg többet! 

Forrás: felcana.com
Indexkép forrás: plumdeluxe.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad Hírek - Címlapon
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten Hírek - Címlapon
Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten