A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten

II. Kutyás Critical Mass 2021. október 9-én


2021. október 05., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A kutya ma már mást jelent – erre hívja fel a figyelmet a II. Kutyás Critical Mass, mely 2021. október 9-én (szombaton) 13 órakor indul a Szent István Bazilika elől. 

 A városok szerves részét képezi a kutyás közösség, hiszen csak Budapesten több mint félmillió kutyát számlálnak; országosan 3 millió kutya él családban. A Kutyás Critical Mass szervezői az ő igényeikre szeretnék felhívni a figyelmet. Az első vonulásnak már kézzelfogható eredménye is van: a Március 15. tér integrált parkként üzemel, azaz meghatározott időszakban a kutyák póráz nélkül is élvezhetik a szabadságot.

 

A városi kutyások jogaiért egyre többen állnak ki. Azért harcolnak, hogy a kutyás családok az idejüket közösen tölthessék a szabadban. Az első demonstráció alkalmával több, mint 500 kutya vonult zavartalanul, és hirdette az „Egy a falka!” jelmondatot, mely nem kizárólag a kutyás összefogásra utal. A főszervező, a ZöldEb Egyesület szeretné a gazdikat és a nem kutyás lakosságot egy nagy közösséggé formálni, hogy a városi döntéshozók mindegyik fél közös érdekeit lássák, és a kutyatartás szempontjából is élhető feltételeket teremtsenek.

 

 

A kutyások jogaiért vonulnak a II. Kutyás Critical Mass-on Budapesten
A kutyások jogaiért vonulnak a II. Kutyás Critical Mass-on Budapesten
Fotó: Unsplash - Krisztian Matyas

 

 

Ilyen kezdeményezés az integrált parkok indítása, ahol a kutyások és nem kutyások közösen élvezhetik a természetet. Az első ilyen park a fővárosban a Március 15. téren működik, melyet negyedéves tesztüzemben Budapest Főváros Önkormányzata és a ZöldEb Egyesület – közös munkát követően – kutyás etikett bevezetésével indít el. A parkban a kijelölt időszakban (reggel 6:00–10:00 és délután 18:00–22:00 között) póráz nélkül, szabadon játszhatnak a szófogadó, jól szocializált kutyusok. “Hiszünk benne, hogy a városban a nem kutyásokkal is egy az érdekünk: a mindenki számára élhető, szabad és boldog élettér. Ezért reméljük, ők is csatlakoznak hozzánk, hogy támogassák törekvéseinket” – mondta Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

 

A II. Kutyás Critical Mass fővédnöke dr. Csányi Vilmos, aki annyira fontosnak gondolja ezt a rendezvényt, hogy legutóbbi könyvében egy egész fejezetet szentelt a vonulásnak. A kutya szerepe más, mint akár 50 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben a kutya egyértelműen emelkedett a társadalmi ranglétrán. Pótolható, cserélhető munkaeszközből egyre inkább baráttá, majd családtaggá vált hűségével, odaadásával és mindent átitató szeretetével. Ahogyan a szerepe, úgy az élőhelye, jogai és a vele járó felelősség is megváltozott. Mára a városok szerves része, ám tartási körülményei és élettere mégsem kellőképpen meghatározott; a kutyatartást sok jogi és erkölcsi hiányosság kíséri.

 

Ezt a hiányt szeretné pótolni, valamint a lehetőségeket bővíteni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, mely másodszor rendezi meg a Kutyás Critical Mass-t Budapest utcáin. A rendezvény 2021. október 9-én kap helyet a fővárosban. A vonulás 13 órakor indul a Szent István Bazilikától, végig az Andrássy úton, egészen a Hősök teréig – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal. A szervezők bíznak benne, hogy a kutyát nem tartó városlakók is ott lesznek majd a négylábúak mellett a kritikus tömegben.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya
"Nézd, kit találtam, segítsünk rajta!" - mintha ezt mondta volna gazdijának az örökbefogadott kutya, miután rábukkant a bőrig ázott, csontsovány rókakopóra a parkban.

Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak
Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. május 15-16-án az INTERSPAR áruházakban a „Mancs a bajban!” elnevezésű kezdeményezés során kutya száraz tápból több mint 14 ezer kilogramm, macska száraz tápból pedig mintegy 2 ezer kilogramm gyűlt össze a vásárlók adományainak köszönhetően.

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a futtatóban Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a futtatóban
Alig várod a munkanap végét. Kijelentkezel, végre vége az összes idegesítő videós megbeszélésnek! Jöhet a farmer, tréningcipő, egy labda és irány kutyusoddal a futtató. Jó lesz nézni, ahogy rohangászik a társaival le-föl, vidáman vakkantoznak. Igazán megérdemel ő is saját programot.

Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak
Az Egyesült Királyság törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, "mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van" – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal. Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát? Hírek - Címlapon
Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát?
Hatalmas hókupaccal lepték meg kutyájukat, hogy halála előtt még egyszer élvezhesse a havat Hírek - Címlapon
Hatalmas hókupaccal lepték meg kutyájukat, hogy halála előtt még egyszer élvezhesse a havat