A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten

II. Kutyás Critical Mass 2021. október 9-én


2021. október 05., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A kutya ma már mást jelent – erre hívja fel a figyelmet a II. Kutyás Critical Mass, mely 2021. október 9-én (szombaton) 13 órakor indul a Szent István Bazilika elől.



 

 A városok szerves részét képezi a kutyás közösség, hiszen csak Budapesten több mint félmillió kutyát számlálnak; országosan 3 millió kutya él családban. A Kutyás Critical Mass szervezői az ő igényeikre szeretnék felhívni a figyelmet. Az első vonulásnak már kézzelfogható eredménye is van: a Március 15. tér integrált parkként üzemel, azaz meghatározott időszakban a kutyák póráz nélkül is élvezhetik a szabadságot.

 

A városi kutyások jogaiért egyre többen állnak ki. Azért harcolnak, hogy a kutyás családok az idejüket közösen tölthessék a szabadban. Az első demonstráció alkalmával több, mint 500 kutya vonult zavartalanul, és hirdette az „Egy a falka!” jelmondatot, mely nem kizárólag a kutyás összefogásra utal. A főszervező, a ZöldEb Egyesület szeretné a gazdikat és a nem kutyás lakosságot egy nagy közösséggé formálni, hogy a városi döntéshozók mindegyik fél közös érdekeit lássák, és a kutyatartás szempontjából is élhető feltételeket teremtsenek.

 

 

A kutyások jogaiért vonulnak a II. Kutyás Critical Mass-on Budapesten
A kutyások jogaiért vonulnak a II. Kutyás Critical Mass-on Budapesten
Fotó: Unsplash - Krisztian Matyas

 

 

Ilyen kezdeményezés az integrált parkok indítása, ahol a kutyások és nem kutyások közösen élvezhetik a természetet. Az első ilyen park a fővárosban a Március 15. téren működik, melyet negyedéves tesztüzemben Budapest Főváros Önkormányzata és a ZöldEb Egyesület – közös munkát követően – kutyás etikett bevezetésével indít el. A parkban a kijelölt időszakban (reggel 6:00–10:00 és délután 18:00–22:00 között) póráz nélkül, szabadon játszhatnak a szófogadó, jól szocializált kutyusok. “Hiszünk benne, hogy a városban a nem kutyásokkal is egy az érdekünk: a mindenki számára élhető, szabad és boldog élettér. Ezért reméljük, ők is csatlakoznak hozzánk, hogy támogassák törekvéseinket” – mondta Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

 

A II. Kutyás Critical Mass fővédnöke dr. Csányi Vilmos, aki annyira fontosnak gondolja ezt a rendezvényt, hogy legutóbbi könyvében egy egész fejezetet szentelt a vonulásnak. A kutya szerepe más, mint akár 50 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben a kutya egyértelműen emelkedett a társadalmi ranglétrán. Pótolható, cserélhető munkaeszközből egyre inkább baráttá, majd családtaggá vált hűségével, odaadásával és mindent átitató szeretetével. Ahogyan a szerepe, úgy az élőhelye, jogai és a vele járó felelősség is megváltozott. Mára a városok szerves része, ám tartási körülményei és élettere mégsem kellőképpen meghatározott; a kutyatartást sok jogi és erkölcsi hiányosság kíséri.

 

Ezt a hiányt szeretné pótolni, valamint a lehetőségeket bővíteni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, mely másodszor rendezi meg a Kutyás Critical Mass-t Budapest utcáin. A rendezvény 2021. október 9-én kap helyet a fővárosban. A vonulás 13 órakor indul a Szent István Bazilikától, végig az Andrássy úton, egészen a Hősök teréig – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal. A szervezők bíznak benne, hogy a kutyát nem tartó városlakók is ott lesznek majd a négylábúak mellett a kritikus tömegben.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

Újabb kutya halt meg a Budai várban Újabb kutya halt meg a Budai várban
Gino, a lagotto kutyus csütörtökön a várban sétált gazdáival a kutyafuttatásra kijelölt területen, amikor máig érthetetlen okból felugrott a Tóth Árpád sétány külső falára, majd a mélybe zuhant. Súlyos sérülései következtében sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt a balesetbe. Részvétünk a gazdinak!

Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek
Különleges játék kutyafuttatót és új kutya figurákat is tervezett egy fiatal magyar formatervező mérnök. Szalay Péternek tízezer támogatói szavazatra lenne szüksége ahhoz, hogy megvalósíthassa gyermekkori álmát és igazi LEGO tervező legyen. Fotón mutatjuk a különleges játék látványterveit.

Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya
"Nézd, kit találtam, segítsünk rajta!" - mintha ezt mondta volna gazdijának az örökbefogadott kutya, miután rábukkant a bőrig ázott, csontsovány rókakopóra a parkban.

Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak
Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. május 15-16-án az INTERSPAR áruházakban a „Mancs a bajban!” elnevezésű kezdeményezés során kutya száraz tápból több mint 14 ezer kilogramm, macska száraz tápból pedig mintegy 2 ezer kilogramm gyűlt össze a vásárlók adományainak köszönhetően.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát? Hírek - Címlapon
Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát?
Hatalmas hókupaccal lepték meg kutyájukat, hogy halála előtt még egyszer élvezhesse a havat Hírek - Címlapon
Hatalmas hókupaccal lepték meg kutyájukat, hogy halála előtt még egyszer élvezhesse a havat