A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén

2019. október 11., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
A felmérések szerint Magyarországon minden harmadik ember kutyás. Ez hatalmas szám - rengetegen vagyunk kutyások, akiknek nagy része városban lakik. De mennyire vannak erre felkészülve a városok? Mennyire veszik figyelembe a kutyások igényeit a városokban? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel.Nagy volumenű kutyás felvonulás kerül megrendezésre Budapesten a hétvégén, amire minden kutyást vár a szervező ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület. A cél, hogy minél több kutyás, kutya-gazdi páros vonuljon fel Budapest belvárosában, ezzel megmutatva, mennyien is vagyunk kutyázók. Az első Kutyás Critical Mass felvonulás jelszava idén az “Egy falka!”. 


Miért is fontos, hogy ez a “kritikus kutyás tömeg” minél nagyobb számú legyen szombaton? Egyáltalán, honnan jött a Kutyás Critical Mass megszervezésének gondolata? Erről és a városi kutyázásról beszélgettünk Hirbek Edinával, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnökével. 

 

 

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén - a felvonulás a Szent István bazilikától a Hősök teréig tart majd
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület - Fehér S. Zsuzsa

 


-   Magyarországon óriási számú kutya él. Mondhatni, minden harmadik embernek (vagy családtagjának) van kutyája - ezt Ti is kiemelitek a Kutyás Critical Mass eseményleírásában. Ez adta az ötletet a felvonuláshoz? 
-   Az immár három éve működő kutyás érdekvédelmi egyesületünk munkája során rendre azt tapasztaljuk, hogy a budapesti kerületek önkormányzatai nincsenek tisztában azzal, pontosan hány kutya él a kerületükben. Az önkormányzatok a háromévenkénti ebösszeírás alapján próbálják nyomon követni a kutyák, ezáltal a kutyások számát, és ennek alapján hozni a döntéseket a kutyásokat érintő kérdésekben - például, hogy mennyi területre lenne szüksége a kutyás lakóknak. Az ebösszeírás azonban sajnos nem ad pontos képet. Ilyen vagy olyan okból sokan nem jelentik be kedvencüket az ebösszeírás alkalmával és sajnos a PetVetData rendszere sincs úgy kialakítva, hogy leszűrhető legyen településekre, vagy épp kerületekre a kutyák száma. Így hatalmas eltérések mutatkoznak az ebösszeírás által kapott és a valós számok között. Szerettük volna megmutatni, mennyien is vagyunk, ezzel felhívni a figyelmet erre a problémára - ezen ötletelve született meg egyik egyesületi tagunk által a Kutyás Critical Mass gondolata. 

 


-   Milyen súrlódási pontokkal, konfliktusokkal találkoztok munkátok során, amin lehetne, jó lenn javítani?
-   Az alapvető gond a fent említett dolog, hogy sokkal több kutya él Budapesten, mint amennyit a papírok jeleznek. Vegyünk egy egyszerű példát, ami mindennapos probléma: az otthagytott kutyaürülék. A nem-kutyások, de a kutyások nagy része is gyakran morog, hogy mennyien nem szedik fel kedvencük után a piszkot. De gondoljunk bele, hány ezer kutya él a városban. Elég, ha ennek a rengeteg ebnek csak kis százalékú gazdája gondatlan és hagyja ott a piszkot az utcán, a parkban, a futtatón. A gazdik nagy része igenis felelős állattartó, felelős gondolkodással. A felvonuláson ezt is szeretnénk megmutatni, vagy inkább bizonyítani. Szeretnénk megmutatni, hogy a legtöbb kutyás és kutyájuk tud viselkedni, jól tud a négylábúval együtt is közösségbe beilleszkedni.
Az egyik legnehezebb dolog egy ekkora városban úgy gondolom, a nem egységes szabályrendszer és jelzések. A kutyásokra vonatkozó szabályok gyakran eltérnek kerületenként. Sok esetben nem egyértelműek a közterületeken kihelyezett táblák, azok jelentései, de még a betartatásuk sem. Jó lenne ezeket egységesíteni és lehetőleg minimalizálni ezek között a tiltó táblák számát. 
Örök kérdés és vita tárgya a pórázkérdés - tudatosítani kell a gazdikban, de ugyanúgy a városvezetésben is, hogy a póráz a kutyát is védi. A városvezetést szeretnénk ráébreszteni, hogy azzal, hogy ha egy kerületben készült mondjuk három zárt kutyafuttató, akkor az elegendő lesz az ott élő összes kutyás számára - és itt vissza is kanyarodunk a már kifejtett problémához, hogy sokkal több kutyáról van szó, mint amiről hivatalosan tudomásuk van. Sok kerületben pedig messze nem biztosított az elegendő hely a kutyák, kutyások számára. 

 

 

Rengeteg kutya, kutyás él Budapesten, az ő igényeiket is figyelembe kell venni
Rengeteg kutya, kutyás él Budapesten, az ő igényeiket is figyelembe kell venni
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

 


-   Hogy zajlik majd a szombati Kutyás Critical Mass?
-   Délután egy órakor indul a felvonulás a Szent István Bazilikától. A Hősök teréig vezető utat a rendőrség biztosítja majd és az összegyűlt tömeg nagyságától függően egy vagy két sávot is lezárnak majd számunkra az Andrássy úton. 
A Hősök terén pár rövid beszédet is tartunk: az egyesületünk mellett az esemény fővédnöke, Csányi Vilmos üzenete is hallható lesz, továbbá a Magyar Állatvédők Országos Szervezete is tart majd egy rövid beszédet. 
A beszédek után zárul az első Kutyás Critical Mass. A rendezvényen kívül, akinek kedve van, velünk tarthat a Városligetbe egy kutyasétára, beszélgetésre. Szívesen várjuk a kérdéseket, észrevételeket a kutyások és a nem-kutyások részéről egyaránt. 

 

 

A kutyás Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a városban élő kutyák nagy számára valamint az ő és gazdáik érdekeire
A kutyás Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a városban élő kutyák nagy számára valamint az ő és gazdáik érdekeire
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület - Perge Péter

 

 

Október 12-én tehát 13:00-kor indul a Kutyás Critical Mass a Szent István Bazilikától, amire a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület vár minden kutyást, kutyabarátot, de a nem-kutyásokat is! 

 


A kutyával érkezőket kérik a szervezők, hogy az alábbi házirendet tartsák szem előtt: 
  1. A kutyaürüléket minden gazdi köteles összeszedni és kukába helyezni kutyái után. Ha kifogynál zacsiból vagy otthon hagytad, semmi baj, a rendezőknél lesz bőven, kérj nyugodtan!
  2. Ne hagyjuk az ebeket járműveket lepisilni, lehetőleg irányítsuk a kutyáinkat zöld felületre (fűre, bokorra). Ha betonra, házfal stb. menne vizelet, azt öntsük le vízzel. A szervezők készülnek pár palackkal, de ha a gazdi tudja, hogy ilyen megeshet, jó ha ő is készül és figyel.
  3. Mindenki pórázon vezetett kutyával érkezzen és oltási könyv (vagy az oltási könyv fontos oldalainak fényképei, mint pl. chip szám és oltások dátumai) legyen nála.
  4. Ne engedjük kutyáinkat más ismeretlen kutyákhoz kérdezés nélkül, pórázon amúgy sem illik és veszélyes is.
  5. Ha a kutyánk kicsit ijedős vagy nem túl szociális, ne terheljük azzal, hogy a menet közepébe vezetjük, lehet a szélén vagy a végén, megfelelő távolságot tartva is sétálni. Ha pedig fél, szorong, vagy egyéb okokból nem alkalmas egy ilyen rendezvényen részt venni rengeteg kutya és ember között, akkor ne kockáztassunk és ne stresszeljük feleslegesen, lehet kutya nélkül is csatlakozni!
  6. Figyeljünk egymásra és kutyáinkra! Ha bármi problémát észlelsz, fordulj a szervezőkhöz!
  7. Végezetül pedig a menet végén közös pórázemelést tervezünk, így, ha nem tudod biztonságban lecsatolni kutyádról a pórázt,  jó ha hozol magaddal még egyet.

 

 

Minden további részlet és információ megtalálható a Kutyás Critical Mass Facebook-eseményénél, ide kattintva!
 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót
Arról már beszámoltunk Nektek, hogy egy zuglói kutyafuttató nemrégiben megújult, érdemes azonban pár szót ejteni a mögötte álló kezdeményezésről is.

Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban
Példás közösségi összefogásnak köszönhetően bővülhetett Zugló egyik kutyafuttatója. Közel másfél millió forint értékben valósult meg a bővítés játékokkal és információs táblákkal.

Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten
Kutyás Critical Mass felvonulást rendeznek október 12-én Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja
Ahogy mi, emberek egyedi ujjlenyomattal, úgy kutyáink is rendelkeznek egyedi mintázattal, ami akár az azonosításukra is használható: az ő esetükben az orruk rendelkezik ilyen egyedre jellemző mintával. Ezt használná ki a kínai cég applikációja: az orrlenyomat segítségével azonosítaná a kutyákat.

Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót
Immár 121 MOL töltőállomáson segíti a mikrochip-leolvasó az elveszett kedvencek hazajutását. A kezdeményezés tavaly májusi indulás óta közel 175 kutya talált haza így a gazdájához.

Kutyás strandot kaphat Óbuda Kutyás strandot kaphat Óbuda
A következő hónapokban egyeztetésekre kerülhet sor a kutyások és az óbudai önkormányzat között a póráz nélküli kutyasétáltatásra alkalmas területekről, a kutyasétáltatás szabályairól, mindemellett megvizsgálják egy kutyás strand kialakításának lehetőségét is.

Hány ember kell egy bajba jutott kutya megmentéséhez? Hány ember kell egy bajba jutott kutya megmentéséhez?
Egy bajba jutott kutya, egy átregisztrálatlan chip és nemtörődöm gazdák. Dézi története tükröt tart elénk: valójában így néz ki az állattartási kultúra hazánkban.

Duplázik a MOL: már száz töltőállomáson érhetők el az ingyenes mikrochip-leolvasók Duplázik a MOL: már száz töltőállomáson érhetők el az ingyenes mikrochip-leolvasók
Csaknem megduplázza, 54-ről 100-ra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából.

Meglepően sok kutya talált haza benzinkúti mikrochip-leolvasók segítségével Meglepően sok kutya talált haza benzinkúti mikrochip-leolvasók segítségével
Három hónap alatt 121 mikrochippel rendelkező, elkóborolt kutyát azonosítottak a MOL töltőállomásain, akik ennek köszönhetően visszakerültek gazdájukhoz.

Kutyás étlappal várja a kutyabarát kávézó a négylábú vendégeket Kutyás étlappal várja a kutyabarát kávézó a négylábú vendégeket
Minden egyes kutyabarát helynek nagyon örülünk mi, Gazdik. Jó betérni olyan helyre, ahol szeretettel fogadnak nem csak minket, de kedvenceinket is. Most pedig újabb szintre lép a “kutyabarátság”: kutyusainkat is étlap várja majd a budapesti kávézóban!

Kiemelt híreink

Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
A szuper prémium állateledeleket gyártó cseh cég már több mint 25 éve van a piacon, és termékeik Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben...

Macskák segítenek az árva kutyáknak - színészek pózoltak a menhelyi kutyákkal Macskák segítenek az árva kutyáknak - színészek pózoltak a menhelyi kutyákkal
… méghozzá a világhírű Macskák jelmezeiben. A jótékony célú fotózás képei minden szívet megdobogtatnak - és nem mellesleg segítenek az árva állatokon!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös...

Motorja után kötötte kutyáját egy férfi - a bűncselekmény négylábú áldozatát egy rendőr fogadta örökbe Motorja után kötötte kutyáját egy férfi - a bűncselekmény négylábú áldozatát egy rendőr fogadta örökbe
Eljárás indult egy férfi ellen, aki motorja után kötötte kutyáját, majd mikor az elesett, tovább vonszolta. Szerencsére a kutyához időben érkezett segítség.

Egy karcolás nélkül megúszta a kutya, hogy elütötték Egy karcolás nélkül megúszta a kutya, hogy elütötték
Nem csak hogy az ütközést megúszta, de hosszú kilométereken át “utazott” a balszerencsés állat az autó lökhárítójába szorulva.

Ebzárlat 2019 őszén – íme, a teljes településlista Ebzárlat 2019 őszén – íme, a teljes településlista
Idén ősszel sem marad el a rókák veszettség elleni immunizálása, ami magával vonja az ebzárlat elrendelését is. Az érintett területeken a korlátozás ideje alatt a kutyákat és macskákat...

Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó
Jogerősen 90 napi elzárásra, illetve 180 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek két zalai állatkínzót pénteken - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja...

Miért ne használj flexi pórázt? Miért ne használj flexi pórázt?
A hám vagy nyakörv, valamint a megfelelő póráz kérdése állandó vitatéma. Mindenki másra esküszik, és meg is van a saját indoka. De miért olyan fontos ez a kérdés?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Parvo-vírus terjed Ausztriában Hírek - Címlapon
Parvo-vírus terjed Ausztriában
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Hírek - Címlapon
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során