A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén

2019. október 11., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
A felmérések szerint Magyarországon minden harmadik ember kutyás. Ez hatalmas szám - rengetegen vagyunk kutyások, akiknek nagy része városban lakik. De mennyire vannak erre felkészülve a városok? Mennyire veszik figyelembe a kutyások igényeit a városokban? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel.Nagy volumenű kutyás felvonulás kerül megrendezésre Budapesten a hétvégén, amire minden kutyást vár a szervező ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület. A cél, hogy minél több kutyás, kutya-gazdi páros vonuljon fel Budapest belvárosában, ezzel megmutatva, mennyien is vagyunk kutyázók. Az első Kutyás Critical Mass felvonulás jelszava idén az “Egy falka!”. 


Miért is fontos, hogy ez a “kritikus kutyás tömeg” minél nagyobb számú legyen szombaton? Egyáltalán, honnan jött a Kutyás Critical Mass megszervezésének gondolata? Erről és a városi kutyázásról beszélgettünk Hirbek Edinával, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnökével. 

 

 

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén - a felvonulás a Szent István bazilikától a Hősök teréig tart majd
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület - Fehér S. Zsuzsa

 


-   Magyarországon óriási számú kutya él. Mondhatni, minden harmadik embernek (vagy családtagjának) van kutyája - ezt Ti is kiemelitek a Kutyás Critical Mass eseményleírásában. Ez adta az ötletet a felvonuláshoz? 
-   Az immár három éve működő kutyás érdekvédelmi egyesületünk munkája során rendre azt tapasztaljuk, hogy a budapesti kerületek önkormányzatai nincsenek tisztában azzal, pontosan hány kutya él a kerületükben. Az önkormányzatok a háromévenkénti ebösszeírás alapján próbálják nyomon követni a kutyák, ezáltal a kutyások számát, és ennek alapján hozni a döntéseket a kutyásokat érintő kérdésekben - például, hogy mennyi területre lenne szüksége a kutyás lakóknak. Az ebösszeírás azonban sajnos nem ad pontos képet. Ilyen vagy olyan okból sokan nem jelentik be kedvencüket az ebösszeírás alkalmával és sajnos a PetVetData rendszere sincs úgy kialakítva, hogy leszűrhető legyen településekre, vagy épp kerületekre a kutyák száma. Így hatalmas eltérések mutatkoznak az ebösszeírás által kapott és a valós számok között. Szerettük volna megmutatni, mennyien is vagyunk, ezzel felhívni a figyelmet erre a problémára - ezen ötletelve született meg egyik egyesületi tagunk által a Kutyás Critical Mass gondolata. 

 


-   Milyen súrlódási pontokkal, konfliktusokkal találkoztok munkátok során, amin lehetne, jó lenn javítani?
-   Az alapvető gond a fent említett dolog, hogy sokkal több kutya él Budapesten, mint amennyit a papírok jeleznek. Vegyünk egy egyszerű példát, ami mindennapos probléma: az otthagytott kutyaürülék. A nem-kutyások, de a kutyások nagy része is gyakran morog, hogy mennyien nem szedik fel kedvencük után a piszkot. De gondoljunk bele, hány ezer kutya él a városban. Elég, ha ennek a rengeteg ebnek csak kis százalékú gazdája gondatlan és hagyja ott a piszkot az utcán, a parkban, a futtatón. A gazdik nagy része igenis felelős állattartó, felelős gondolkodással. A felvonuláson ezt is szeretnénk megmutatni, vagy inkább bizonyítani. Szeretnénk megmutatni, hogy a legtöbb kutyás és kutyájuk tud viselkedni, jól tud a négylábúval együtt is közösségbe beilleszkedni.
Az egyik legnehezebb dolog egy ekkora városban úgy gondolom, a nem egységes szabályrendszer és jelzések. A kutyásokra vonatkozó szabályok gyakran eltérnek kerületenként. Sok esetben nem egyértelműek a közterületeken kihelyezett táblák, azok jelentései, de még a betartatásuk sem. Jó lenne ezeket egységesíteni és lehetőleg minimalizálni ezek között a tiltó táblák számát. 
Örök kérdés és vita tárgya a pórázkérdés - tudatosítani kell a gazdikban, de ugyanúgy a városvezetésben is, hogy a póráz a kutyát is védi. A városvezetést szeretnénk ráébreszteni, hogy azzal, hogy ha egy kerületben készült mondjuk három zárt kutyafuttató, akkor az elegendő lesz az ott élő összes kutyás számára - és itt vissza is kanyarodunk a már kifejtett problémához, hogy sokkal több kutyáról van szó, mint amiről hivatalosan tudomásuk van. Sok kerületben pedig messze nem biztosított az elegendő hely a kutyák, kutyások számára. 

 

 

Rengeteg kutya, kutyás él Budapesten, az ő igényeiket is figyelembe kell venni
Rengeteg kutya, kutyás él Budapesten, az ő igényeiket is figyelembe kell venni
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

 


-   Hogy zajlik majd a szombati Kutyás Critical Mass?
-   Délután egy órakor indul a felvonulás a Szent István Bazilikától. A Hősök teréig vezető utat a rendőrség biztosítja majd és az összegyűlt tömeg nagyságától függően egy vagy két sávot is lezárnak majd számunkra az Andrássy úton. 
A Hősök terén pár rövid beszédet is tartunk: az egyesületünk mellett az esemény fővédnöke, Csányi Vilmos üzenete is hallható lesz, továbbá a Magyar Állatvédők Országos Szervezete is tart majd egy rövid beszédet. 
A beszédek után zárul az első Kutyás Critical Mass. A rendezvényen kívül, akinek kedve van, velünk tarthat a Városligetbe egy kutyasétára, beszélgetésre. Szívesen várjuk a kérdéseket, észrevételeket a kutyások és a nem-kutyások részéről egyaránt. 

 

 

A kutyás Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a városban élő kutyák nagy számára valamint az ő és gazdáik érdekeire
A kutyás Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a városban élő kutyák nagy számára valamint az ő és gazdáik érdekeire
Fotó: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület - Perge Péter

 

 

Október 12-én tehát 13:00-kor indul a Kutyás Critical Mass a Szent István Bazilikától, amire a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület vár minden kutyást, kutyabarátot, de a nem-kutyásokat is! 

 


A kutyával érkezőket kérik a szervezők, hogy az alábbi házirendet tartsák szem előtt: 
  1. A kutyaürüléket minden gazdi köteles összeszedni és kukába helyezni kutyái után. Ha kifogynál zacsiból vagy otthon hagytad, semmi baj, a rendezőknél lesz bőven, kérj nyugodtan!
  2. Ne hagyjuk az ebeket járműveket lepisilni, lehetőleg irányítsuk a kutyáinkat zöld felületre (fűre, bokorra). Ha betonra, házfal stb. menne vizelet, azt öntsük le vízzel. A szervezők készülnek pár palackkal, de ha a gazdi tudja, hogy ilyen megeshet, jó ha ő is készül és figyel.
  3. Mindenki pórázon vezetett kutyával érkezzen és oltási könyv (vagy az oltási könyv fontos oldalainak fényképei, mint pl. chip szám és oltások dátumai) legyen nála.
  4. Ne engedjük kutyáinkat más ismeretlen kutyákhoz kérdezés nélkül, pórázon amúgy sem illik és veszélyes is.
  5. Ha a kutyánk kicsit ijedős vagy nem túl szociális, ne terheljük azzal, hogy a menet közepébe vezetjük, lehet a szélén vagy a végén, megfelelő távolságot tartva is sétálni. Ha pedig fél, szorong, vagy egyéb okokból nem alkalmas egy ilyen rendezvényen részt venni rengeteg kutya és ember között, akkor ne kockáztassunk és ne stresszeljük feleslegesen, lehet kutya nélkül is csatlakozni!
  6. Figyeljünk egymásra és kutyáinkra! Ha bármi problémát észlelsz, fordulj a szervezőkhöz!
  7. Végezetül pedig a menet végén közös pórázemelést tervezünk, így, ha nem tudod biztonságban lecsatolni kutyádról a pórázt,  jó ha hozol magaddal még egyet.

 

 

Minden további részlet és információ megtalálható a Kutyás Critical Mass Facebook-eseményénél, ide kattintva!
 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai
Az első kétségbeesés után, hogy vajon mi lesz velünk, kutyásokkal este 8-tól reggel 5-ig, megnyugodhattunk: nem kell azon törjük a fejünket, mi történik, ha a kijárási tilalom alatt jön rá kedvenc négylábúnkra a hasmars. A kialakult helyzet azonban így is okozhat fejtörést a gazdiknak, hiszen felboríthatja a jól megszokott rutint.

Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen
Játékokkal, akadályokkal felszerelt kutyafuttatót adtak át Kőszegen a hétvégén. Ezzel már háromra bővült a város kutyafuttatóinak száma a Kőszegi kutyastrand mellett.

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve! Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve!
Naprakész információk kutyatartók számára a koronavírus járvány kapcsán elrendelt korlátozásokról, ideiglenesen bevezetett szabályokról. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái
Bekerített, agility akadályokkal felszerelt kutyajátszóteret adtak át Debrecenben - a kutyák boldogan vették birtokba új futtatójukat!

Frissítve! Veszélyes kutyát sétáltatni most a Hajógyári-szigeten - vaddisznó támadt rá egy vizslára Frissítve! Veszélyes kutyát sétáltatni most a Hajógyári-szigeten - vaddisznó támadt rá egy vizslára
Vaddisznó sebesített meg egy vizslát a Hajógyári-szigeten. Az állat valószínűleg a malacát védte, ezért támadhatott rá a labdája után szaladó kutyára.

Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót
Arról már beszámoltunk Nektek, hogy egy zuglói kutyafuttató nemrégiben megújult, érdemes azonban pár szót ejteni a mögötte álló kezdeményezésről is.

Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban
Példás közösségi összefogásnak köszönhetően bővülhetett Zugló egyik kutyafuttatója. Közel másfél millió forint értékben valósult meg a bővítés játékokkal és információs táblákkal.

Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten
Kutyás Critical Mass felvonulást rendeznek október 12-én Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja
Ahogy mi, emberek egyedi ujjlenyomattal, úgy kutyáink is rendelkeznek egyedi mintázattal, ami akár az azonosításukra is használható: az ő esetükben az orruk rendelkezik ilyen egyedre jellemző mintával. Ezt használná ki a kínai cég applikációja: az orrlenyomat segítségével azonosítaná a kutyákat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Parvo-vírus terjed Ausztriában Hírek - Címlapon
Parvo-vírus terjed Ausztriában
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Hírek - Címlapon
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során